Groente en Fruit

SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES

Woman Orange - SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES

SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES

Wat is pittig, zoet, gezond en een favoriet voor zowel kinderen als volwassenen om te snacken? Sinaasappelen! Er zijn tal van redenen waarom we worden aangemoedigd om ten minste één sinaasappel per dag te consumeren. Mensen geven de voorkeur aan snacken op sinaasappelen of toevoegen aan smoothies omdat ze relatief gemakkelijk te eten zijn. Gewoon schillen en meteen genieten!

Onderzoekers geloven dat sinaasappelen zijn ontstaan ​​in Zuidoost-Azië rond 4000 voor Christus. Van daaruit verspreidden ze zich naar India, waar Europese handelaren vervolgens werden blootgesteld aan de vrucht. Deze zoete sinaasappelen werden vervolgens in de vijftiende eeuw in Europa geïntroduceerd. Naderhand bracht de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Ponce de Leon sinaasappelen naar Florida in de zestiende eeuw. Ten slotte waren Spaanse missionarissen verantwoordelijk voor de introductie van sinaasappelen in Californië in de achttiende eeuw.

Voeding inhoud van sinaasappelen

giphy - SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES

Een enkele sinaasappel bevat meer dan 170 verschillende fytochemicaliën en meer dan 60 flavonoïden.

Concreet geeft deze citrusvrucht het menselijk lichaam energie, voedingsvezels, gezonde koolhydraten en eiwitten. Bovendien bevat het weinig calorieën en bevat het geen verzadigde vetten, cholesterol of natrium.

Voor de vitamines heeft het een zeer hoog vitamine C-gehalte. Het bezit ook folaten, niacine, pyridoxine, pantotheenzuur, thiamine, riboflavine en vitamine A. En voor de mineralen is het van kalium, koper, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink.

Voordelen van sinaasappels

Mother Daughter orange - SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES

Omdat deze vrucht is gevuld met veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, is het geen verrassing dat het uw lichaam van een aantal voordelen kan voorzien. Bekijk er een paar hieronder.

Helpt met het hart

Het vezelgehalte in sinaasappels verlaagt het cholesterolgehalte. Wat het doet is het draagt ​​overtollige cholesterolverbindingen in de darm, en duwt ze vervolgens uit tijdens het eliminatieproces.

Andere verbindingen dragen ook bij aan de gezondheid van het hart , zoals kalium. Het laat elektriciteit door je lichaam stromen, wat ervoor zorgt dat je hart blijft kloppen. Als u lage kaliumspiegels heeft, kunt u een abnormaal hartritme (aritmie) ontwikkelen.

Sinaasappelen bevatten ook veel foliumzuur, wat de homocysteïne-niveaus verlaagt (een cardiovasculaire risicofactor). En tot slot hebben deze vruchten ook flavonoïden die de hoge bloeddruk regelen.

Bestrijdt kanker

Het vitamine C-gehalte in sinaasappelen helpt bij het verlagen van het risico op darmkanker. Wat het doet, is dat het voorkomt dat DNA-mutaties plaatsvinden. Hoge vezelinname toont ook een verband met een kleinere kans op het ontwikkelen van colorectale kanker.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology laat ook zien dat het regelmatig innemen van bananen, sinaasappels en sinaasappelsap in de eerste 2 levensjaren het risico op kinderleukemie vermindert.

In feite is deze eenvoudige vrucht overvloedig in limonoïden uit citrusvruchten , waarvan bewezen is dat ze helpen tegen een aantal kankers. Deze omvatten de borst, de longen, de maag, de dikke darm, de lever en de huid.

Hulp bij diabetes

Volgens de American Diabetes Association zijn sinaasappels een van de beste superfoods voor mensen met diabetes. Hun hoge vezelgehalte verlaagt de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 1 diabetes. Vezel verbetert ook de bloedsuikerspiegel, insuline en lipideniveaus bij mensen met type 2 diabetes.

Stimuleert een gezonde spijsvertering

De vezels in deze citrusvruchten helpen bij de spijsvertering door spijsverteringssappen te stimuleren en ervoor te zorgen dat je regelmatig stoelgang hebt. De vezel voegt bulk toe aan het verteerde voedsel en vermindert de transittijd van het afval. Dit voorkomt problemen met de spijsvertering, zoals constipatie, opgeblazen gevoel en irritable bowel syndrome (IBS).

Voorkomt zweren

Maagzweren zijn pijnlijke, ondraaglijke zweren die uit je maag komen en je spijsverteringsstelsel verknoeien. Dat is waar het hoge vitamine C-gehalte binnenkomt. Volgens het Journal of the American College of Nutrition hadden mensen met een hoge vitamine C-voeding minder kans op het ontwikkelen van deze maagzweren.

Verhoogt de immuniteit

Vanwege het hoge vitamine C-gehalte zijn sinaasappelen een geweldige aanvulling op de dagelijkse voeding als u ziek wordt. Vitamine C beschermt de lichaamscellen door schadelijke vrije radicalen op te ruimen en te neutraliseren. Het verhoogt ook het immuunsysteem van een persoon bij het omgaan met dagelijkse virussen en infecties.

Verhoogt de ontwikkeling van de hersenen

Het folaat- en foliumzuurgehalte in sinaasappelen bevordert een goede hersenontwikkeling en zorgt ervoor dat het in topconditie blijft. Voor zwangere vrouwen is het eten van deze vrucht nuttig, omdat het verbindingen heeft die voorkomen dat de baby later neurologische problemen krijgt.

Daarnaast bevat deze vrucht polyfenolen, die van vitaal belang zijn bij de ontwikkeling van leer- en geheugenfuncties van de hersenen.

Verbetert de ooggezondheid

De American Optometric Association stelt dat vitamine C het risico op cataract vermindert en ook de progressie van maculaire degeneratie vertraagt. Sinaasappels hebben ook carotenoïde verbindingen, die leeftijdsgebonden maculaire degeneratie voorkomen. Dit is een ongeneeslijke oogaandoening die de centrale blik vervaagt en tot blindheid kan leiden. En ten slotte helpt vitamine A je ogen licht te absorberen. Hoe? Het houdt de membranen rondom je ogen gezond. Dit verbetert ook het nachtzicht.

Bevordert gezondere huid

Vitamine C beschermt de huid door te vechten tegen huidbeschadiging door vervuiling en te veel blootstelling aan de zon. Deze vitamine is zeer noodzakelijk bij de productie van collageen en vermindert ook de rimpels en kan de algehele textuur en het uiterlijk van de huid verbeteren , waardoor je er jonger uitziet dan je in werkelijkheid bent.

Woord van voorzichtigheid

Zoals met veel dingen, zorg ervoor dat je sinaasappels met mate gebruikt. Als u te veel eet, zullen er enkele schokkende bijwerkingen zijn. Het teveel aan vezels hebben bijvoorbeeld invloed op de spijsvertering. Dit veroorzaakt buikkrampen en diarree.

Ook kan het eten van meerdere vruchten in slechts één dag tot gewichtstoename leiden. En ja, er is zoiets als te veel vitamine C. Als je meer dan 2000 mg vitamine per dag binnenkrijgt, veroorzaakt het hoofdpijn, misselijkheid, braken, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, krampen, diarree, slapeloosheid, of zelfs nierstenen.

Willekeurige feiten

Hier zijn enkele willekeurige feiten over sinaasappels die je waarschijnlijk niet kende. Ga je gang en verbaas je vrienden en familie met deze weetjes.

  • De sinaasappel is een hybride van de pomelo en de mandarijn.
  • Sinaasappels zijn eigenlijk gewijzigde bessen.
  • De werkelijke vrucht kwam voor de kleur. Het woord oranje komt van het Arabische naranj . Het was in 1542 dat het woord oranje voor het eerst werd gebruikt als de naam van een kleur.
  • Een typische sinaasappel heeft 10 segmenten.
  • Ongeveer 85 procent van alle geproduceerde sinaasappels zijn voor sinaasappelsap.

SINAASAPPELS GEZOND OF ONGEZOND? VOOR HUID HAAR LICHAAM EN VOOR AFVALLEN EN GEWICHT VERLIES