Lichaam

Slecht eten schuldig aan bijna de helft van de sterfgevallen voor hart en vaatziekte

Slecht eten schuldig aan bijna de helft van de sterfgevallen voor hart en vaatziekte

Het is goed vastgesteld dat een slecht voedingspatroon het risico op cardiovasculaire sterfte kan verhogen. Nieuw onderzoek werpt echter licht op de belangrijkste voedingsrisicofactoren voor overlijden door hart- en vaatziekten en op hoeveel cardiovasculaire sterfgevallen deze risicofactoren gelijk zijn.
a woman eating a burger - Slecht eten schuldig aan bijna de helft van de sterfgevallen voor hart en vaatziekte
 

Onderzoekers zeggen dat een slecht dieet bijdraagt ​​aan meer dan 415.000 sterfgevallen als gevolg van HVZ in de VS.

Hart- en vaatziekten (HVZ) is een verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en de bloedvaten beïnvloeden. Deze omvatten hartaanval , hartziekte , hartfalen en beroerte .

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is CVD wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. In 2012 was CVD de oorzaak van ongeveer 17,5 miljoen doden wereldwijd, goed voor ongeveer 31 procent van alle sterfgevallen in dat jaar.

Hoe draagt ​​voeding bij aan de belasting van CVD-overlijden in de Verenigde Staten?

Dr. Ashkan Afshin, van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de Universiteit van Washington, en collega's probeerden deze vraag met hun nieuwe onderzoek te beantwoorden.

De resultaten zijn onlangs gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association, Epidemiology and Prevention / Lifestyle en Cardiometabolic Health 2017 , gehouden in Portland, OR.

Bijna de helft van de sterfgevallen aan hart- en vaatziekten kan worden voorkomen met een gezond dieet

De onderzoekers gebruikten gegevens uit verschillende wereldwijde bronnen om hun bevindingen te bereiken, waaronder 1990-2012-gegevens van de nationale gezondheids- en voedingsonderzoekentest en voedselbeschikbaarheidsgegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Het team bekeek vervolgens het aantal sterfgevallen door HVZ in de VS in 2015 en gebruikte een systematische aanpak om te kwantificeren hoe bepaalde voedingsfactoren aan deze sterfgevallen hebben bijgedragen.

De onderzoekers berekenden dat zowel een gebrek aan gezond voedsel als een hoge inname van ongezond voedsel hebben bijgedragen tot meer dan 415.000 hart-en vaatziekten sterfgevallen in de VS in 2015. Van deze sterfgevallen kwamen meer dan 222.000 mannen en meer dan 193.000 voor bij vrouwen.

Het team ontdekte dat een lage inname van noten en zaden en een lage inname van groenten de twee belangrijkste voedingsrisicofactoren waren voor CVD-overlijden, respectievelijk 11,6 procent en 11,5 procent van de sterfgevallen.

Een lage inname van volle granen vertegenwoordigde 10,4 procent van de sterfgevallen aan hart- en vaatziekten, terwijl een overmaat aan zoutinname verantwoordelijk was voor ongeveer 9 procent van de sterfgevallen aan hart- en vaatziekten.

Dr. Afshin en collega's zeggen dat hun bevindingen aantonen dat het adopteren van een gezond dieet zou kunnen helpen om tienduizenden levens per jaar te redden.

"Lage inname van gezonde voedingsmiddelen zoals noten, groenten, volle granen en fruit in combinatie met een hogere inname van ongezonde voedingscomponenten, zoals zout en transvet, levert een belangrijke bijdrage aan sterfgevallen door hart- en vaatziekten in de Verenigde Staten.

Onze resultaten laten zien dat bijna de helft van de sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in de Verenigde Staten voorkomen kan worden door een bet