Groente en Fruit

SPINAZIE GEZONDE EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN VOOR AFVALLEN HUID HAAR HART EN ASTMA + RECEPTEN VOEDINGSWAARDE EN RISICO’S

SPINAZIE GEZONDE EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN VOOR AFVALLEN HUID HAAR HART EN ASTMA + RECEPTEN VOEDINGSWAARDE EN RISICO'S

Popeye was absoluut iets van plan. Spinazie is een superfood geladen met tonnen voedingsstoffen in een pakket met een laag caloriegehalte. Donkere, groene groenten zoals spinazie zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid, het haar en de botten. Ze bieden ook eiwitten, ijzer, vitamines en mineralen.

De mogelijke voordelen voor de gezondheid van spinazie zijn onder meer verbetering van de bloedglucosecontrole bij mensen met diabetes , verlaging van het risico op kanker , verlaging van de bloeddruk , verbetering van de gezondheid van de botten, verlaging van het risico op het ontwikkelen van astma , en meer.

Spinazie wordt door verschillende culturen in de geschiedenis gebruikt, met name mediterrane, Midden-Oosterse en Zuidoost-Aziatische keukens. Het kan vrij gemakkelijk in veel diëten worden opgenomen omdat het goedkoop en gemakkelijk te bereiden is.

Inhoud van dit artikel:

 1. Voordelen
 2. Voeding
 3. Recepten
 4. Risico's

Snelle feiten over spinazie:

 • Het eerste kookboek in het Engels, "Forme of Cury," vermeldde spinazie toen het in het jaar 1390 werd gepubliceerd.
 • Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft een portie spinazie van 100 gram 28,1 microgram vitamine C, 34 procent van de dagelijkse aanbeveling.
 • Typen zijn savooierspinazie, platte spinazie en half savooierspinazie.
 • Spinazie kan als ingrediënt aan veel gerechten worden toegevoegd en kan rauw worden gekookt of geserveerd.

 

Mogelijke gezondheidsvoordelen van spinazie

Spinazie is een voedingsrijke plant met vele mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder astma-preventie.

Spinazie heeft de volgende mogelijke gezondheidsvoordelen:

Diabetes management

Spinazie bevat een antioxidant bekend als alfa-liponzuur, waarvan is aangetoond dat het de glucosespiegels verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en oxidatieve stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes voorkomt.

Studies met alfa-liponzuur hebben ook afname aangetoond in perifere neuropathie en autonome neuropathie bij diabetici.

De meeste onderzoeken hebben echter intraveneuze alfa-liponzuur gebruikt en het is onzeker of orale suppletie dezelfde voordelen zou oproepen.

Preventie van kanker

Spinazie en andere groene groenten bevatten chlorofyl, waarvan is aangetoond dat het effectief is in het blokkeren van de carcinogene effecten van heterocyclische amines , die worden gegenereerd bij het grillen van voedsel op hoge temperatuur.

Astma preventie

De risico's voor het ontwikkelen van astma zijn lager bij mensen die veel van bepaalde voedingsstoffen consumeren . Een van deze voedingsstoffen is bèta-caroteen , waarvan spinazie een uitstekende bron is. Abrikozen, broccoli, meloen, pompoen en wortels zijn ook rijke bronnen van bèta-caroteen.

Verlaging van de bloeddruk

Vanwege het hoge kaliumgehalte wordt hoge kaliumgehalte wordt spinazie aanbevolen voor mensen met een hoge bloeddruk; het kan helpen de effecten van natrium in het lichaam te verminderen. Een lage kaliuminname kan een even grote risicofactor zijn voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk als een hoge natriuminname.

Andere voedingsmiddelen met hoog kaliumgehalte omvatten avocado, banaan , bieten, aardappelen, tomaten, limabonen en sinaasappelen.

Bot gezondheid

Lage inname van vitamine K is in verband gebracht met een hoger risico op botbreuken . Adequate vitamine K-consumptie is belangrijk voor een goede gezondheid , omdat het werkt als een modificator van botmatrix-eiwitten, de calciumabsorptie verbetert en de uitscheiding van calcium in de urine kan verminderen.

Bevordert regelmaat

Spinazie is rijk aan vezels en water, die beide helpen om constipatie te voorkomen en een gezond spijsverteringskanaal te bevorderen.

Gezonde huid en haar

Spinazie is rijk aan vitamine A, wat nodig is voor talgproductie om het haar gehydrateerd te houden. Vitamine A is ook nodig voor de groei van alle lichaamsweefsels, inclusief huid en haar. Spinazie en andere bladgroenten met een hoog vitamine C zijn noodzakelijk voor de opbouw en het onderhoud van collageen , dat structuur aan de huid en het haar geeft.

IJzergebrek is een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies , wat kan worden voorkomen door een voldoende inname van ijzerhoudend voedsel, zoals spinazie.

Nutritionele afbraak van spinazie

Eén kop rauwe spinazie bevat:

 • 27 calorieën
 • 0,86 gram eiwit
 • 30 milligram calcium
 • 0,81 gram ijzer
 • 24 milligram magnesium
 • 167 milligram kalium
 • 2,813 microgram vitamine A
 • 58 microgram folaat

Spinazie bevat ook vitamine K, vezels, fosfor en thiamine. De meeste calorieën in spinazie komen van eiwitten en koolhydraten .

Kalium

Spinazie is een van de beste bronnen van kalium via de voeding, met een gewicht van 839 milligram per kop (gekookt). Om te vergelijken, heeft één kop banaan ongeveer 539 milligram kalium.

Ijzer

Een gebrek aan ijzer in het dieet kan invloed hebben op hoe efficiënt het lichaam energie verbruikt. Spinazie is een grote bron van ijzer, samen met linzen, tonijn en eieren. Zorg ervoor dat vitamine C-rijk voedsel gecombineerd wordt met plantijzer om de absorptie te verbeteren.

Calcium

Spinazie bevat ongeveer 250 milligram calcium per kop (gekookt), maar het wordt minder gemakkelijk geabsorbeerd dan calcium uit bronnen zoals zuivelproducten. Spinazie heeft een hoog oxalaatgehalte, dat zich bindt aan calcium, waardoor het voor ons lichaam moeilijk te gebruiken is.

Magnesium

Spinazie is ook een van de beste bronnen van magnesium in de voeding, wat nodig is voor het energiemetabolisme, het onderhouden van spier- en zenuwfunctie, hartritme, een gezond immuunsysteem en het onderhouden van de bloeddruk. Magnesium speelt ook een rol bij honderden meer biochemische reacties die in het lichaam voorkomen.

Meer spinazie in uw dieet opnemen

Spinaziesoep is een eenvoudige en heerlijke manier om spinazie toe te voegen aan uw dieet.

Spinazie is een zeer veelzijdige groente en kan rauw of gekookt worden gegeten. Het is vers, bevroren of ingeblikt verkrijgbaar. Hier zijn enkele tips om te proberen meer spinazie in een dagelijkse routine op te nemen:

 • Voeg spinazie toe aan pasta's, soepen en stoofschotels.
 • Schep spinazie lichtjes in een kleine hoeveelheid extra vierge olijfolie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en vers geraspte Parmezaanse kaas.
 • Voeg spinazie toe aan een wrap, sandwich of flatbread.
 • Maak een duik met spinazie, zoals spinazie en artisjok dip of spinazie geitenkaas dip.

Voeg een handjevol verse spinazie toe aan een omelet of klauteren, of gooi een handvol in een smoothie.

Risico's verbonden aan het consumeren van spinazie

Als iemand bloedverdunners zoals Coumadin (warfarine) gebruikt, is het belangrijk dat ze niet opeens meer of minder voedsel met vitamine K beginnen te eten, dat een grote rol speelt bij de bloedstolling.

Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor diegenen wiens nieren niet volledig functioneel zijn. Als de nieren van een patiënt niet in staat zijn overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, kan dit fataal zijn.