Voedsel

Te weinig gluten in onze voeding kan het risico op diabetes type 2 verhogen

assorted loaves of bread - Te weinig gluten in onze voeding kan het risico op diabetes type 2 verhogen

Te weinig gluten in onze voeding kan het risico op diabetes type 2 verhogen

Mensen met coeliakie of gluten-intolerant kunnen baat hebben bij een dieet met weinig gluten. Een aanzienlijk aantal mensen die deze ziekten niet hebben, nemen nog steeds een glutenvrij dieet aan in de hoop dat het hun gezondheid ten goede komt. Nieuw onderzoek suggereert echter dat een dieet met weinig gluten zelfs een aantal nadelige gezondheidseffecten kan hebben, door het risico op diabetes te verhogen.

Nieuw onderzoek suggereert dat een hogere inname van gluten voor mensen die geen glutenintolerantie hebben, het risico op diabetes type 2 kan verlagen.
Afbeelding tegoed: American Heart Association

Gluten is een eiwit dat voornamelijk voorkomt in tarwe, gerst en rogge, maar ook in gebakken producten en andere voedingsmiddelen die deze granen bevatten. Mensen met coeliakie - een auto-immuunziekte die minstens 3 miljoenmensen in de Verenigde Staten treft - vermijden gluten omdat hun immuunsysteem erop reageert door de dunne darm aan te vallen.

Steeds meer mensen adopteren echter een glutenvrij dieet , ondanks dat de gezondheidsvoordelen hiervan onduidelijk zijn.

Sommige voedingsdeskundigen adviseren zelfs om gluten te vermijden. In plaats daarvan bevelen ze een uitgebalanceerd dieet aan met groenten en fruit, volkoren tarwe en andere voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Nieuw onderzoek - gepresenteerd op de Scientific Sessions van de American Heart Association's Epidemiology and Prevention / Lifestyle 2017 - suggereert dat een low-gluten dieet nadelige gezondheidseffecten kan hebben door het risico op type 2 diabetes te verhogen .

Bestudering van het verband tussen glutenconsumptie en diabetes type 2

Geng Zong, Ph.D. - een van de auteurs van de studie en een onderzoeksmedewerker in de afdeling Voeding aan de TH Chan School of Public Health in Harvard University, Boston, MA - verklaart de motivatie achter de studie:

"We wilden bepalen of glutenconsumptie van invloed is op de gezondheid van mensen zonder duidelijke medische redenen om gluten te vermijden Glutenvrije voedingsmiddelen bevatten vaak minder voedingsvezels en andere micronutriënten, waardoor ze minder voedzaam zijn en ze ook meer kosten."

Het team benaderde de glutenconsumptie voor 199.794 personen die deelnamen aan drie langetermijnstudies: de Nurses 'Health Study (NHS) I en II en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS).

Als onderdeel van deze studies hebben deelnemers om de 2 tot 4 jaar vragenlijsten met voedselfrequentie beantwoord. Over het algemeen namen de deelnemers minder dan 12 gram gluten per dag. De gemiddelde dagelijkse consumptie was 5,8 gram voor de NHS I-studie, 6,8 gram voor NHS II en 7,1 gram voor HPFS.

Onderzoekers volgden de deelnemers ongeveer 30 jaar, tussen 1984-1990 en 2010-2013.

Mensen die meer gluten consumeren hebben 13 procent minder kans op diabetes

Gedurende de periode van 30 jaar follow-up werden 15,947 gevallen van diabetes type 2 vastgesteld.

Uit de studie bleek dat deelnemers met de hoogste inname van gluten - tot 12 gram per dag - een lager risico hadden om type 2 diabetes te ontwikkelen gedurende de 30-jarige follow-up periode. Degenen die minder gluten aten hadden ook een lagere inname van graanvezels. Van vezels is bekend dat ze beschermen tegen diabetes type 2.

Na correctie voor het beschermende effect van vezels, hadden deelnemers in de bovenste 20 procent van de glutenconsumptieschaal 13 procent minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, vergeleken met degenen aan de andere kant van de schaal, namelijk degenen van wie de gluteninname lager was 4 gram per dag.

"Mensen zonder coeliakie kunnen heroverwegen hun gluteninname beperken voor chronische ziektepreventie, vooral voor diabetes," zegt coauteur Zong.

Beperkingen van het onderzoek omvatten het observationele karakter ervan, wat betekent dat het geen causaliteit kan vaststellen, en het feit dat meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen. Bovendien namen de onderzoekers geen gegevens op van degenen die gluten volledig uit hun dieet hebben geëlimineerd.