Gezondheid

Vasten: voordelen voor de gezondheid en risico’s

Vasten: gezondheid en risico's

place setting - Vasten: voordelen voor de gezondheid en risico's

Vasten wordt vaak geassocieerd christenen en moslims.Terwijl je dit leest, zijn miljarden moslims over de hele wereld bezig met deze geloofsverklaring die inhoudt dat je je onthoudt van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Terwijl vasten voor Ramadan is gebaseerd op spirituele overtuigingen, kiezen velen van ons ervoor om te vasten met de overtuiging dat het onze gezondheid ten goede komt. Maar is het zo?

Een aantal studies hebben gesuggereerd dat intermitterend vasten tal van gezondheidsvoordelen heeft, waaronder gewichtsverlies, lagere bloeddruk en verlaagd cholesterol.

In de afgelopen jaren hebben talrijke studies gesuggereerd dat periodiek vasten - afzien of periodiek verminderen van de inname van voedsel en dranken - goed voor ons kan zijn, waardoor het een van de populairste voedingstrends wereldwijd is.

Een van de bekendste intermitterende vastende diëten is het 5: 2 Fast Diet - een plan waarbij de aanbevolen calorie-inname gedurende 5 dagen per week wordt gevolgd, maar de calorie-inname tot 25 voor de resterende 2 dagen wordt verminderd - tot 500 calorieën per dag voor vrouwen en 600 per dag voor mannen.

Volgens Dr. Michael Mosley - auteur van The Fast Diet books - kan dit eetplan mensen niet alleen helpen af ​​te vallen, maar biedt het ook een reeks andere gezondheidsvoordelen.

"Studies van intermitterend vasten laten zien dat mensen niet alleen verbeteringen zien in de bloeddruk en hun cholesterolwaarden , maar ook in hun insulinegevoeligheid ," voegt hij eraan toe.

In juni 2014 rapporteerde bijvoorbeeld Medical News Today over een studie die suggereert dat periodiek vasten - gedefinieerd in het onderzoek als 1 dag water - alleen vasten per week - het risico op diabetes kan verlagen bij mensen met een hoog risico op de aandoening.

Een andere studie, uitgevoerd door Dr. Valter Longo en collega's van de University of Southern California (USC) in Los Angeles, constateerde dat langere periodes van vasten - 2-4 dagen - mogelijk zelfs het immuunsysteem "rebooten" , oude immuuncellen opruimen en nieuwe regenereren - een proces dat volgens hen zou kunnen beschermen tegen celschade veroorzaakt door factoren zoals veroudering en chemotherapie .

Maar wat zijn de mechanismen die ten grondslag liggen aan de voorgestelde voordelen voor de gezondheid van het vasten?

De potentiële voordelen van intermitterend vasten

Aangezien het lichaam tijdens het vasten niet in staat is energie uit voedsel te halen, dompelt het zich in glucose in de lever en spieren. Dit begint ongeveer 8 uur nadat de laatste maaltijd is genuttigd.

Wanneer de opgeslagen glucose is opgebruikt, begint het lichaam vet te verbranden als een bron van energie, wat kan resulteren in gewichtsverlies.

Razeen Mahroof, assistent van het gewichtsverlies, legt uit dat het gebruik van vet voor energie kan bijdragen aan het behoud van spieren en het verlagen van het cholesterolgehalte

Wanneer het lichaam tijdens het vasten glucose heeft opgebruikt, verbrandt het vet voor energie, wat resulteert in gewichtsverlies.

"Er vindt ook een ontgiftingsproces plaats, omdat alle gifstoffen die in het lichaamsvet zijn opgeslagen, worden opgelost en uit het lichaam worden verwijderd", voegt hij eraan toe en merkt op dat na een paar dagen vasten, hogere niveaus van endorfines - "feelgood" hormonen - worden geproduceerd in het bloed, wat een positief effect kan hebben op het geestelijk welzijn.

Zoals eerder vermeld, suggereert de studie door Dr. Longo en collega's dat langdurig vasten ook effectief kan zijn voor het regenereren van immuuncellen.

"Als je verhongert, probeert het systeem energie te besparen, en een van de dingen die het kan doen om energie te besparen, is door veel van de immuuncellen die niet nodig zijn te recyclen, vooral de cellen die mogelijk beschadigd zijn", legt Dr. Longo uit.

In hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell , ontdekte het team dat herhaalde cycli van 2-4 dagen zonder voedsel gedurende een periode van 6 maanden de oude en beschadigde immuuncellen bij muizen vernietigden en nieuwe cellen produceerden.

Bovendien ontdekte het team dat kankerpatiënten die 3 dagen voorafgaand aan de chemotherapie vastten, beschermd waren tegen schade aan het immuunsysteem die kan worden veroorzaakt door de behandeling, die ze toeschrijven aan de regeneratie van immuuncellen.

"Het goede nieuws is dat het lichaam tijdens het vasten de delen van het systeem die mogelijk beschadigd of oud zijn, de inefficiënte onderdelen, kwijt zijn geraakt", zegt Dr. Longo. "Nu, als je begint met een systeem dat zwaar beschadigd is door chemotherapie of veroudering, kunnen nuchtere cycli, letterlijk, een nieuw immuunsysteem genereren."

Met de potentiële gezondheidsvoordelen van vasten die wereldwijd door voedingsdeskundigen wordt geprezen, is het geen wonder dat velen van ons onze liefde voor voedsel aan de kant schuiven om het eens te proberen.

Maar intermitterend vasten is volgens sommige onderzoekers en professionals in de gezondheidszorg niet alle toeters en bellen, en er zijn enkele mensen die het dieet helemaal moeten vermijden.

De gezondheidsrisico's van vasten

Volgens de National Health Service (NHS) in het VK zijn er talrijke gezondheidsrisico's verbonden aan periodiek vasten.

Mensen die vasten, ervaren gewoonlijk uitdroging , voornamelijk omdat hun lichaam geen vocht uit voedsel krijgt. Als zodanig wordt aanbevolen dat Moslims tijdens de Ramadan veel water verbruiken voorafgaand aan de vastenperioden. Andere personen die nuchtere diëten volgen, moeten ervoor zorgen dat ze tijdens het vasten goed worden gehydrateerd.

Als u gewend bent aan ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, kunnen vastenperiodes een grote uitdaging zijn. Daarom kan vasten de stress verhogen en de slaap verstoren. Uitdroging, honger of gebrek aan slaap tijdens een vastenperiode kan ook tot hoofdpijn leiden .

Vasten kan ook brandend maagzuur veroorzaken; gebrek aan voedsel leidt tot een vermindering van maagzuur, dat voedsel verteert en bacteriën vernietigt. Maar ruikend voedsel of er zelfs aan denken tijdens vastenperioden kan de hersenen ertoe aanzetten om de maag te vertellen om meer zuur te produceren, wat leidt tot brandend maagzuur .

Hoewel veel voedingsdeskundigen beweren dat intermitterend vasten een goede manier is om af te vallen, geloven sommige gezondheidswerkers dat een dergelijk dieet niet effectief is voor gewichtsverlies op de lange termijn.

"De aantrekkingskracht is dat [vasten] snel is, maar het is snel vochtverlies, geen substantieel gewichtsverlies", zegt Madelyn Fernström, PhD, van het Weight Loss Management Center van de Universiteit van Pittsburgh Medical Center. "Als het gemakkelijk is, komt het snel weer terug - zodra je weer normaal gaat eten."

"Mijn ervaring is dat [deze] manier van eten zelfs op korte termijn geen gewichtsverlies veroorzaakt", vertelde diëtist en auteur van Diet Simple Katherine Tallmadge in 2013 aan ABC News .

Sommige gezondheidswerkers zijn van mening dat intermitterend vasten mensen kan afleiden van aanbevelingen voor gezond eten, zoals het eten van vijf porties fruit en groenten per dag. Velen vrezen vasten kan ook leiden tot eetstoornissen of eetaanvallen.

In een blog voor The Huffington Post vorig jaar schreef fitness- en voedingsdeskundige JJ Virgin:

"De 'anything goes'-mentaliteit die sommige experts tijdens de voedseltoestand toestaan, kan ertoe leiden dat iemand te veel eet, waardoor schuldgevoelens, schaamte en andere problemen ontstaan ​​die alleen maar erger worden in de tijd. Voor iemand met emotionele of psychische eetstoornissen kan periodiek vasten een gemakkelijke kruk om deze problemen te versterken. "

Hoewel Dr. Mosely zegt dat er geen bewijs is dat het 5: 2 Snelle dieet geassocieerd is met eetstoornissen, benadrukt hij dat mensen die een eetstoornis hebben zich niet intermitterend moeten vasten.

Andere mensen die dit dieet niet zouden moeten volgen, zijn ondergewicht, personen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen, mensen met diabetes type 1 en mensen die herstellen van een operatie.

Zouden we de voordelen van vasten kunnen plukken zonder te vasten?

Hoewel intermitterend vasten mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt, beweren voedingsdeskundigen dat het goed voor ons kan zijn als individuen hun arts raadplegen alvorens een dergelijk dieet aan te nemen en zich daar correct aan houden.

Maar zou er een manier kunnen zijn om de potentiële gezondheidsvoordelen van vasten te plukken zonder echt te hoeven vasten? Dr. Longo denkt van wel

Onderzoekers zeggen dat een vasten-nabootsend dieet het effect van vasten zou kunnen simuleren zonder voedseldeprivatie en bijwerkingen.

Eerder deze week publiceerden Dr. Longo en collega's van USC een studie in het tijdschrift Cell Metabolism, waarin werd onthuld hoe een vasten-nabootsend dieet (FMD) de regeneratie van de immune cellen activeerde en de levensduur van muizen verlengde .

Wat meer is, bij het testen van het dieet bij mensen - die het slechts gedurende 5 dagen per maand gedurende 3 maanden volgden - vonden ze dat het een aantal risicofactoren reduceerde die samenhangen met veroudering, cardiovasculaire ziekte (CVD), diabetes en kanker.

De MKZ heeft weinig eiwitten, weinig ongezonde vetten en veel gezonde vetten, aldus de onderzoekers. Het stimuleert markers die verband houden met vasten, zoals lage glucosespiegels en hoge niveaus van ketonlichamen, om de effecten van langdurig vasten na te bootsen.

Dr. Longo en collega's zeggen dat hun dieet de regeneratie en de levensverwachting van het immuunsysteem kan bevorderen, geassocieerd met vasten, zonder de noodzaak van voedselbeperking en de mogelijke nadelige effecten die daarmee gepaard gaan.

"Hoewel de klinische resultaten bevestigd moeten worden door een grotere gerandomiseerde studie," voegen ze eraan toe, "de effecten van MKZ-cycli op biomarkers / risicofactoren voor veroudering, kanker, diabetes en HVZ, in combinatie met de zeer hoge nalevingsgraad van het dieet en de veiligheid, geven aan dat deze periodieke voedingsstrategie een groot potentieel heeft om effectief te zijn bij het bevorderen van de volksgezondheid. "

Het team hoopt dat artsen op een dag de mogelijkheid hebben om dit dieet voor te schrijven aan patiënten. "Dit is aantoonbaar de eerste niet-chronische preklinisch en klinisch geteste anti-aging en healthspan-bevorderende interventie aangetoond om te werken en zeer haalbaar zijn als een arts of diëtist-begeleide interventie," zegt Dr Longo.

Het kan een tijdje duren voordat de MKZ goedkeuring krijgt van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor klinisch gebruik. Ten eerste moet het team het voedingspatroon door een rigoureus testproces leiden.

Verder onderzoek is nodig om een ​​beter inzicht te krijgen in de exacte voordelen en risico's die de MKZ oplevert, en dit lijkt het geval te zijn bij bestaande nuchtere diëten. Eén ding is echter duidelijk; overleg met uw arts voordat u aan een of andere vorm van vasten begint.