Voedsel

verzadigd vet vs onverzadigd vet gezond of ongezond + de risico’s

 VERZADIGD VET VS ONVERZADIGD VET GEZOND OF ONGEZOND + DE RISICO'S

Is verzadigd vet goed of slecht?

  • Geschiedenis van verzadigd vet
  • Is het echt zo slecht?
  • Verschillende vetten
  • Wanneer verzadigd vet minimaliseren
  • Wat te eten
  • Sommige dingen om te onthouden
  • Conclusie

Het lijkt erop dat we voortdurend nieuwe en verbeterde informatie krijgen over onze gezondheid en ons welzijn.

Van de nieuwste voedingstrends tot zoiets simpels als wat ooit zo ontzettend gezond voor ons was, is niet zo veel.

In dit korte artikel zullen we een van de nieuwste nieuwe informatiebronnen onderzoeken die onlangs golven in de gezonde leefwereld hebben gecreëerd: is verzadigd vet eigenlijk goed voor ons?

Lees verder om alle details te achterhalen en kijk of alles waarvan je dacht dat je het wist over verzadigde vetten, in feite verkeerd is.

 

Geschiedenis van verzadigd vet

Gedurende de 20ste eeuw was er een enorme toestroom van vetvrije diëten die de natie overspoelde.

Dit leidde ertoe dat mensen ontdekten dat vet niet echt de slechterik was.

Vet was zo'n eng woord dat veel mensen zich gewoon beter voelden door het uit hun leven te krijgen.

Dit heeft echter meer kwaad dan goed gedaan.

Omdat zoveel voedingsmiddelen die we tijdens deze periode begonnen te consumeren niet over de noodzakelijke vetten beschikten die ons lichaam nodig had voor brandstof, begonnen we onze inname van deze voedingsmiddelen te verdubbelen en te verdrievoudigen om ons verzadigd te voelen.

Dit leidde over het algemeen tot een enorme piek in overtollige suikers, zetmelen en calorieën, wat uiteindelijk het gewicht dat we probeerden te verliezen verhoogde!

Eenvoudig en simpel, de vetarme rage van het dieet van de jaren 80 en 90 is volledig misleidend voor ons.

Tegenwoordig lijkt het voedingsadvies dat we krijgen af ​​te wijken van de ideologie dat alle vetten slecht voor je zijn, maar in plaats daarvan om te weten welke geschikt zijn voor je lichaam.

We zijn ons gaan realiseren dat vetten niet langer de vijand zijn, maar dat we ze nodig hebben!

Maar we moeten ook weten dat we ze niet allemaal nodig hebben, en sommige ervan met mate.

Van een algemeen standpunt is ons verteld dat de beste vetten voor ons lichaam de onverzadigde vetten zijn, die zijn: meervoudig onverzadigde (PUFA's), die te vinden zijn in bepaalde oliën zoals maïs en zonnebloemoliën, en ook in omega-3 vetzuren zoals vers zalm en noten zoals walnoten; het tweede vet is monounsaturated (MUFAs), die in voedsel zoals avocado's en oliën zoals olijfolie, arachideolie, en saffloerolie worden gevonden.

Beide soorten vetten zijn uitstekend om te helpen bij het verlagen van uw bloedsuikerspiegel, uw cholesterol, en ook uw algehele risico op het ontwikkelen van hartziekten.

Dateren we uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en ons werd verteld om verzadigde vetten te verwijderen .

Verzadigde vetten zijn te vinden in voedingsproducten zoals zuivelproducten, vlees en zelfs bepaalde plantaardige producten. We zijn gewaarschuwd dat het consumeren van verzadigde vetten ons een verhoogd risico op een hoog cholesterol-, beroerte- en hartaandoening geeft.

Maar nieuw onderzoek toont zelfs aan dat deze verzadigde vetten misschien niet de schuld zijn!

Saturated vs Unsaturated Fats - verzadigd vet vs onverzadigd vet gezond of ongezond + de risico's

 

Is het echt zo slecht?

Na vele jaren van beweringen waarin beweerd werd dat verzadigd vet ongelooflijk slecht was voor de gezondheid, werd de medische gemeenschap verbluft toen een studie uit 2010 van het American Journal of Clinical Nutrition werd vrijgegeven waarin duidelijk werd gesteld dat onderzoek niet kon bewijzen dat er sprake was van een directe link tussen verzadigd vet en beroerte of hartaandoeningen.

Interessant genoeg was dit niet eens de eerste keer dat werd vastgesteld dat verzadigd vet niet zo erg was als verondersteld.

Nog een andere studie die in 2010 werd uitgevoerd, waaronder 21 studies in het algemeen en maar liefst 350.000 proefpersonen, ondersteunde dezelfde hypothese dat er geen duidelijke en directe link was dat verzadigd vet de schuld was voor hartgezondheidskwesties.

Die onderzoeksstudies waren in feite bedoeld om de decennia-oude bewering van de "dieet-harthypothese" te weerleggen, wat de aanname is dat verzadigd vet slecht is voor je hart.

Het nadeel van deze studie was het feit dat het voornamelijk gebaseerd was op korte-termijnonderzoeken die de cholesterolniveaus analyseerden en op dierstudies, en geen rekening hielden met het risico op een hartaanval.

Er waren echt geen nauwkeurig gecontroleerde tests om echt te kunnen bepalen of verzadigd vet echt deed wat het onderzoek beweerde: een hoge bloedsuikerspiegel en cholesterol, beroertes en hartaanvallen veroorzaken.

 

cholesterol

Als het erom gaat te begrijpen hoe vetten ons lichaam beïnvloeden, moeten we eerst en vooral een goed begrip van cholesterol krijgen.

Cholesterol wordt constant door je bloedbaan getransporteerd via dragers die bestaan ​​uit eiwitten en vetten (gewoonlijk lipiden genoemd), lipoproteïnen genaamd.

Er zijn twee vormen van deze lipoproteïnen waarvan het de taak is om cholesterol naar en van de cellen in ons lichaam te transporteren ( 1 , 2 , 3 , 4 ).

De eerste is een lipoproteïne met lage dichtheid, LDL genaamd, en de andere is een lipoproteïne met hoge dichtheid, HDL genaamd.

 

LDL

LDL wordt als het "slechte" cholesterol beschouwd. LDL draagt ​​bij aan de vetophoping die optreedt in uw bloedvaten (aka atherosclerose).

Deze opeenhopingen van tandplak, op hun beurt, vernauwen je slagaders en verhogen dus significant je risico op een beroerte, hartaanval of zelfs perifere vaatziekte, die ontstaat door de vernauwde slagaders in je benen.

 

HDL

HDL wordt het "goede" cholesterol genoemd.

HDL is eigenlijk een straatveger, omdat het LDL-cholesterol uit je bloedvaten en terug in je lever brengt.

Zodra het uw lever raakt, wordt het afgebroken en kan het vervolgens met succes door uw lichaam gaan.

Wanneer u een gezond HDL-niveau hebt, is uw lichaam in feite veel beter beschermd tegen het risico van een beroerte en een hartinfarct.

Hoewel HDL niet is aangetoond dat LDL volledig wordt geëlimineerd, kan het uw risico op enkele van de bovengenoemde gezondheidsproblemen drastisch verminderen.

 

triglyceriden

Het meest voorkomende type vet in uw lichaam is triglyceriden.

Deze slaan overtollige energie op die uw lichaam nodig heeft en komen rechtstreeks uit uw dieet.

Wanneer u een hoog triglycerideniveau heeft dat daalt, in combinatie met een hoog LDL-gehalte of een laag HDL-cholesterol, kunt u merken dat uw lichaam vetafzetting in uw slagaderlijke wanden begint te ontwikkelen, waardoor uw kansen op een beroerte of een hartaanval hebben.

Het is van het grootste belang om te bepalen wat uw cholesterolwaarden zijn, zodat u het voedsel dat u inneemt beter kunt beheren en beter kunt begrijpen welk voedsel u wel en niet moet consumeren om een ​​optimale gezondheid te behouden.

Cholesterolgehaltes kunnen eenvoudig worden bepaald met een eenvoudige bloedtest bij het kantoor van uw lokale gezondheidswerker. ( 5 )

 

Verschillende vetten

Alle vetten zijn anders. Sommige zijn goed voor ons lichaam, sommige zijn neutraal, en toch zijn anderen ronduit slecht voor ons ( 6 ).

Terwijl er steeds meer onderzoek beschikbaar komt over het feit dat zowel verzadigde als enkelvoudig onverzadigde vetten volkomen veilig en mogelijk zelfs gezond voor ons zijn, is de situatie van meervoudig onverzadigde vetten een beetje ingewikkelder.

Laten we de verschillende soorten vetten afbreken om beter te begrijpen hoe ze ons lichaam beïnvloeden, zowel voor het goede als het slechte:

 

Verzadigde vetten

Verzadigd vet heeft bewezen enorme positieve effecten op ons lichaam te hebben. ( 7 )

Verzadigde vetten hebben aangetoond dat het de cellen in uw lever stimuleert om vetcellen te verwerken, waardoor uw lever beter kan werken.

Het is ook aangetoond dat ze uw witte bloedcellen helpen bij het herkennen en elimineren van de bacteriën en virussen die proberen uw lichaam schade toe te brengen.

En onderzoek heeft ook aangetoond dat het consumeren van verzadigde vetten kan helpen om de testosteronniveaus in je lichaam te verhogen, wat kan helpen bij weefselherstel, spierbehoud en een verbetering van de seksuele functie.

 

Onverzadigde vetten

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten hebben aangetoond dat ze helpen het cholesterolgehalte te beheersen, wat kan bijdragen aan het verlagen van uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en ook kunnen helpen om de insulinespiegel te reguleren en uw suikerinname te beheersen.

Meervoudig onverzadigde vetten voorzien je lichaam van de broodnodige omega-3's en omega-6's, die vetzuren zijn die kunnen helpen beschermen tegen type 2 diabetes, een onregelmatige hartslag, en kunnen ook helpen om je bloeddruk te verlagen.

Je lichaam heeft ook dezelfde omega's nodig om een ​​goede hersenfunctie en ontwikkeling te bevorderen.

 

Trans vet

Van alle vetten is transvet het ongezondste type vet. ( 8 )

Opgemerkt is dat transvetten uw HDL kunnen verlagen en tegelijkertijd uw LDL-cholesterol kunnen verhogen, waardoor u een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hartaandoening heeft.

Het consumeren van transvetten kan ook de ontsteking in uw lichaam verhogen, waardoor uw risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt.

 

Wanneer verzadigd vet minimaliseren

Hoewel de overgrote meerderheid van de onderzoeken die zijn uitgevoerd geen direct verband aantonen tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico op hartaandoeningen, zijn er zeker mensen die voorzichtigheid moeten betrachten voordat ze overmatig worden behandeld.

Sommige van deze mensen kunnen personen zijn met een bepaalde genetische aandoening die Familiale hypercholesterolemie wordt genoemd ( 9 ).

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een defect op chromosoom 19 en betekent in feite dat uw lichaam niet in staat is om zichzelf te bevrijden van LDL-cholesterol uit uw bloedbaan.

Anderen die verzadigde vetten moeten vermijden, zijn degenen met de genvariant ApoE4.

ApoE4 kan ook uw algehele risico op het ontwikkelen van atherosclerose en beroerte verhogen, samen met vasculaire problemen, dementie en cognitieve stoornissen. ( 10 )

Genetica zal zeker verder ontsluiten naar manieren waarop voeding ons individuele risico op ziekte beïnvloedt, maar voor nu, degenen met de eerder genoemde genetische stoornis en variant zouden moeten streven naar het minimaliseren van verzadigd vet in hun dieet.

 

Wat te eten

Als het erom gaat ervoor te zorgen dat u voldoet aan al uw voedingsbehoeften op het gebied van vitamines, mineralen en natuurlijk vetten, dan wilt u het voedsel dat u consumeert zorgvuldig en op de juiste manier plannen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste regels voor gezond eten die je zeker moet volgen:

 

Geheel voedsel

Hoe verser je kunt eten, hoe beter je zal zijn.

Zorg ervoor dat je lichaam altijd gevuld blijft en gevoed wordt met voedingsstoffen en hart-gezond voedsel zoals noten, peulvruchten, volle granen, vis, fruit en groenten.

Hoe meer vers voedsel je eet, hoe beter je bent als het gaat om het toevoegen van verzadigde vetten.

 

Do not Overindulge

Alles moet altijd met mate worden geconsumeerd als het gaat om het onderhouden van een gebalanceerd, gezond dieet.

Hoewel verzadigde vetten voor u misschien niet het ergste zijn, zijn ze nog steeds niet zo gezond voor u als onverzadigde vetten.

Je moet toch altijd kiezen voor linzen, peulvruchten, vis en meer gezonde opties, dan rood vlees gebruiken of koken met een ton boter.

 

Vetarme zuivel

Magere yoghurt en melk zijn beide echt een goede keuze om volvette zuivelproducten te vervangen, omdat ze aanzienlijk minder calorieën bevatten en evenveel vitamine D en calcium als hun volwaardige tegenhangers.

 

Lees de labels

Een algemene vuistregel die u moet volgen, is altijd het etiket te lezen van het voedsel dat u overweegt te kopen.

Blijf altijd uit de buurt van voedingsmiddelen die uitspraken bevatten zoals "No Saturated Fat", omdat ze kunnen worden gevuld met vulstoffen zoals suiker, geraffineerde bloem en natrium.

Je moet ook zeker zijn om alle transvetten en items die "Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten" te vermijden.

Deze zijn te vinden in vrijwel elk voedsel dat wordt verwerkt en zijn enorm slecht voor uw gezondheid.

 

Let op je oliën

Als het om oliën gaat, moet u proberen te kiezen voor vloeibare plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, saffloerolie, koolzaadolie en olijfolie.

Vloeibare plantaardige oliën bevatten een mengsel van MUFA's en PUFA's (uw gezonde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren).

Terwijl kokos en andere vaste oliën een gezonde optie zijn, is het nog niet bewezen dat ze zo gezond zijn als de vloeibare plantaardige olie.

 

Carb Count

Je moet altijd voorzichtig zijn met het aantal koolhydraten dat je dagelijks gebruikt, vooral als je probeert af te vallen.

Houd altijd uw koolhydraten in de gaten, en u zou ze moeten ontvangen van volle granen, fruit en groenten, en niet van zwaar bewerkte, verfijnde voedingsmiddelen zoals witte suiker en crackers.

 

Donkere chocolade

Als je merkt dat je op vrij constante basis naar snoep verlangt, wil je misschien wat donkere chocolade bij de hand hebben om er af en toe wat van te genieten.

Eten over een ounce per dag is op geen enkele manier schadelijk voor je gezondheid en donkere chocolade zit ook vol met flavonoïden waarvan is aangetoond dat ze fungeren als een antioxidant die kan helpen de cellen van je lichaam te beschermen tegen schade.

 

Sommige dingen om te onthouden

Hoewel verzadigde vetten voor de overgrote meerderheid van ons gezond kunnen zijn, moet worden benadrukt dat het voedsel van nature hoog moet zijn en niet moet worden verwerkt.

Een aantal van de beste bronnen van gezonde verzadigde vetten die u in uw dieet kunt opnemen, zijn: van nature gevoerd / gefokt vlees, zuivelproducten van met gras gevoederde koeien, pure chocolade en kokosnoot.

Verzadigde vetten zijn ook uitstekend geschikt voor koken.

Vanwege het feit dat ze geen dubbele bindingen hebben, zijn ze zeer goed bestand tegen door warmte veroorzaakte schade, terwijl meervoudig onverzadigde vetten gemakkelijk worden geoxideerd wanneer ze worden verhit.

Sommige goede verzadigde vetten die u misschien wilt gebruiken om mee te koken zijn reuzel, boter en kokosolie.

Dit zijn ook de voorkeursopties voor kookmethoden met hoog vuur, zoals het braden van uw voedsel.

Ons lichaam kan Omegas niet alleen creëren, daarom moeten we erop vertrouwen dat ze in onze voeding worden opgenomen om al hun ongelooflijke voordelen te ontvangen. ( 11 )

Er zijn drie verschillende soorten Omega-3's: EPA (eicosapentaeenzuur), ALA (alfa-linoleenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

De twee belangrijkste zijn EPA en DHA, die beide te vinden zijn in zeevruchten zoals sardines en zalm.

ALA kan worden aangetroffen in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, zoals bepaalde zaden en noten, en ook in vlees van hoge kwaliteit, zoals met gras gevoerd rundvlees.

 

Conclusie

Gezondheidsambtenaren en onderzoekers hebben ongelooflijk veel tijd en geld gestoken in het proberen om de potentiële risico's van consumptie van verzadigd vet te koppelen aan de ontwikkeling en het begin van hartziekten.

Het blijft echter maar al te duidelijk, omdat verdere testen en onderzoeksresultaten beschikbaar komen, dat er echt geen ondergang is voor het eten van voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten.

Zoals het geval is met alles, moeten verzadigde vetten zeker met mate geconsumeerd worden.

Alleen al omdat een voedingsstof kan worden gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, krijg je niet het groene licht om te overdrijven, vooral als je een van de bovengenoemde genetische gezondheidsproblemen hebt.

Doe wat onderzoek en bedenk wat het beste is voor uw persoonlijke gezondheidsbehoeften, en u zult zeker de vruchten plukken!

verzadigd vet vs onverzadigd vet gezond of ongezond + de risico's