Voedsel

Vijf gezonde voordelen van venkelthee

Vijf voordelen van venkeltheefennel tea in clear mug with fennel seed in a bowl and wooden spoon and a caraway flower - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

betaal - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

In de Middeleeuwen, op midzomernacht, hingen mensen venkel over deuropeningen om het huishouden te beschermen tegen boze geesten.

Hoewel het niet langer wordt gebruikt als een beschermende decoratie, is venkel nog steeds een van de meer algemeen gebruikte medicinale planten, die wordt voorgesteld voor alles van koliektot conjunctivitis .

De voordelen van venkelthee zijn zowel culinair als curatief. Venkel wordt in veel verschillende keukens gebruikt, van Indiaas tot Italiaans, tot hedendaagse fusion, en alle delen van de plant worden gebruikt, inclusief de bladeren, zaden en de bol.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat is venkel?
 2. Gezondheidsvoordelen
 3. Studies over venkel voordelen
 4. Wie moet venkelthee vermijden?

Snelle feiten over venkel:

 • De Latijnse naam voor venkel is foeniculum vulgare .
 • De oude Grieken en Romeinen dachten dat venkel kracht en standvastigheid kon brengen en tot een langer leven kon leiden.
 • De voordelen van venkelthee lijken sterk op die van venkelzaad.

 

Wat is venkel?

Venkel thee wordt al lang gewaardeerd vanwege zijn smaak, hoewel velen ervoor kiezen om het te drinken vanwege de beweerde voordelen voor de gezondheid.

Inheems in het Middellandse Zeegebied, is venkel nu overal ter wereld te vinden, en het gebruik ervan is net zo talrijk als de plaatsen waar het groeit.

Smaakvol en geurig, wordt venkel op de volgende manieren gebruikt:

 • als een specerij
 • rauw gegeten
 • droog
 • gestoofd
 • gegrild
 • geschoren
 • gestoofd

Het heeft een kenmerkende zoethoutachtige smaak en wordt gebruikt in salades, worsten, ijs, koekjes, alcoholische dranken, pastaschotels en meer.

De geschiedenis van venkel

Keizer Karel was zo ingenomen met venkel dat hij de bloeiende plant naar Europa bracht en op zijn landgoeden kweekte.

Door de eeuwen heen zijn er vele gezondheidsclaims gedaan voor venkel, en het drinken van venkelthee is een gevestigde praktijk in de traditionele geneeskunde over de hele wereld.

Hoewel de westerse wetenschap niet al deze voordelen heeft geverifieerd, hebben mensen venkel gebruikt om:

 • verlicht winderigheid
 • stimuleren plassen
 • boost het metabolisme
 • hypertensie behandelen
 • verbeter zicht
 • glaucoom voorkomen
 • eetlust reguleren
 • helder slijm uit de luchtwegen
 • stimuleer de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven
 • snelle spijsvertering
 • gas verminderen
 • stress verminderen
 • ontgift het lichaam
Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

betaal - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

Gezondheidsvoordelen

Venkel thee kan helpen bij een gezonde spijsvertering, en kan een opgeblazen gevoel, gas of krampen behandelen en kan ook als een diureticum werken.

Volgens herboristen is venkelzaad een effectief hulpmiddel bij de spijsvertering. Het kan de gladde spieren van het maagdarmstelsel helpen ontspannen en gas, opgeblazen gevoel en maagkrampen verminderen.

In feite kunnen tincturen of theeën gemaakt van venkelzaad worden gebruikt om maagspierspasmen te behandelen die worden veroorzaakt door het prikkelbare darmsyndroom , colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en andere aandoeningen die het gastro-intestinale systeem beïnvloeden.

Venkel kan ook worden gebruikt in combinatie met andere kruidengeneesmiddelen om de bijwerkingen van kruidenformules die worden gebruikt als laxeermiddelen of andere behandelingen voor spijsverteringsproblemen te wijzigen.

1. Pijnlijke menstruatie

Pijnlijke menstruatie of dysmenorroe zijn een veel voorkomend probleem voor veel vrouwen, die vaak zelfzorgmedicijnen gebruiken, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen(NSAID's) om de pijn te behandelen.

Echter, ongeveer 10-20 procent van de vrouwen die tijdens hun menstruatie lijden aan ernstige kramp en ongemak, vindt geen verlichting door deze aanpak.

Velen wenden zich tot alternatieve of aanvullende behandelingen in plaats daarvan, en een onderzoek uit 2012 suggereerde dat venkel in dit opzicht nuttig kan zijn.

Onderzoekers speculeren dat venkel helpt voorkomen dat de baarmoeder samentrekt, wat de oorzaak is van de pijn die wordt gemeld door vrouwen met dysmenorroe.

2. Koliek

Een van de belangrijke voordelen van venkel is de anti-spasmodische eigenschappen. Daarom geloven sommige mensen dat venkelthee ook een rol kan spelen bij het verminderen van de symptomen van koliek bij baby's.

3. Regulatie van de bloedsuikerspiegel

Veel herboristen en aanvullende zorgverleners adviseren venkel thee als een manier om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Een onderzoek in Bangladesh, waarbij muizen werden behandeld met een extract gemaakt van gemalen venkelzaden, ontdekte dat dit extract bij sommige doseringsniveaus de bloedsuikerspiegels verlaagde met een snelheid vergelijkbaar met die van standaard antihyperglycemische medicatie.

4. Verlichting van de pijn

Venkel wordt ook als nuttig beschouwd voor pijnverlichting. Dezelfde studie uit Bangladesh wees uit dat venkelextract de aanwijzingen voor pijn verminderde op een niveau dat dicht bij dat van aspirine lag .

5. Hydratatie

Goed gehydrateerd blijven is belangrijk voor de algehele gezondheid, dus een van de meer directe voordelen van venkelthee is dat het mensen een smakelijke, cafeïnevrije drank biedt.

Venkel thee of venkel-extract?

Extract van venkelzaad is niet hetzelfde als venkelthee. Venkel thee wordt minder verwerkt en is waarschijnlijker puur; en de meetbare, gunstige effecten van venkelthee suggereren meerdere redenen om het te drinken. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) controleert geen supplementen en extracten van kruiden.

Sommige mensen vinden venkelthee ook gewoon heerlijk.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

betaal - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

Studies over venkel voordelen

De essentiële oliën afgeleid van venkelzaden hebben een aantal potentiële gunstige eigenschappen.

Hoewel de meeste gezondheidsclaims voor venkel- en venkelthee gebaseerd zijn op traditionele geneeskunde, hebben sommige wetenschappelijke, medische onderzoeken specifieke medicijnachtige eigenschappen van de plant geïdentificeerd, met name de essentiële oliën die de gezondheid kunnen bevorderen.

Uit onderzoek is gebleken dat voordelen van venkelthee gekoppeld aan essentiële oliën van venkel zijn:

 • vermindering van de vorming van bloedstolsels
 • toenemende melkafscheiding en ondersteuning van het vrouwelijk voortplantingssysteem
 • werkt als een antioxidant
 • antibacteriële effecten
 • antischimmelactiviteit
 • ontstekingsremmende eigenschappen
 • anti-diabetische
 • het beheersen van huisstofmijt

Onderzoekers ontdekten dat gemalen venkelzaad in oplossing effectief was tegen bacteriën die indigestie , diarree en dysenterie veroorzaken , evenals een aantal in het ziekenhuis opgelopen infecties.

Volgens een studie was venkel effectief in het verzamelen van vrije radicalen, die ziekten veroorzaken. Dit suggereerde venkelextracten zouden kunnen worden gebruikt om mensen te helpen de effecten van vele chronische ziekten en gevaarlijke gezondheidsproblemen af ​​te wenden, waaronder kanker , verharding van de slagaders of atherosclerose en ontsteking .

Hoewel zelfs de meest toegewijde natuurlijke zorgverleners niet beweren dat het drinken van een kopje venkelthee net zoiets is als een duik nemen in de Fountain of Youth, suggereert dit onderzoek dat de verbindingen in venkel de effecten van veroudering kunnen helpen tegengaan.

 

Wie moet venkelthee vermijden?

Venkel wordt als vrij mild beschouwd, hoewel sommige mensen er allergisch voor kunnen zijn. Het is ook mogelijk om een ​​overdosis aan de geëxtraheerde oliën gevonden in venkel.

Sommige studies hebben aangetoond dat venkel een oestrogeen effect heeft, wat betekent dat het de effecten van oestrogeen nabootst . Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen venkelthee drinken. Mensen met kankers die gevoelig zijn voor oestrogeen moeten ook het gebruik van venkel vermijden.

Estragole, een belangrijk element in venkel, is geïdentificeerd als een potentieel carcinogeen, dus mensen met kanker, of met een hoog risico voor de ziekte, worden aangespoord om hun gebruik van venkelthee te beperken, of om het helemaal te vermijden.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - Vijf gezonde voordelen van venkelthee

betaal - Vijf gezonde voordelen van venkelthee