Voedsel

VIJF MOGELIJKE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ANANASSAP EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN EN DIEET TIPS

toddler drinking a glass of fruit juice - VIJF MOGELIJKE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ANANASSAP EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN EN DIEET TIPS

VIJF MOGELIJKE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ANANASSAP EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN

Vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten is ananassap een populaire basis voor smoothies en cocktails. 

Ananas, genoemd naar zijn gelijkenis met een dennenappel, is lange tijd gebruikt als een oud huis remedie voor problemen met de spijsvertering en ontsteking . Het is ook bestudeerd vanwege de potentiële voordelen ervan voor het immuunsysteem en het vermogen om de genezingstijd te verkorten.

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten ananas, maar er worden slechts acht variëteitencommercieel gekweekt.

In dit artikel bekijken we enkele gezondheidsvoordelen die kunnen voortvloeien uit het drinken van ananassap. We bekijken ook enkele tips voor het toevoegen van ananassap aan een dieet en enkele dingen om te overwegen met sapinname.

Inhoud van dit artikel:

 1. Vijf gezondheidsvoordelen
 2. Nutrition breakdown
 3. Dieet tips

Vijf gezondheidsvoordelen

Hier zijn een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van ananassap met mate:

1. Het immuunsysteem stimuleren

Het drinken van ananassap kan het immuunsysteem stimuleren en de hersteltijd van ziektes verkorten.

In een onderzoek in de Filipijnen onderzochten onderzoekers de effecten van ananas bij schoolgaande kinderen.

Degenen die ingeblikte ananas dagelijks kregen ontwikkelden minder virale en bacteriële infecties dan degenen die geen ingeblikte ananas aten. Hun hersteltijd van deze ziekten werd ook verkort.

2. Digestie

Bromelaïne is een enzym in de ananasstam en -sap dat helpt eiwitten af ​​te breken en te verteren. Van Bromelaïne in capsulevorm is ook aangetoond dat het de zwelling, bloeduitstorting, hersteltijd en pijn na de operatie vermindert.

Het consumeren van ananassap en ananassap levert echter niet genoeg bromelaïne op om als medische behandeling voor genezing te worden gebruikt. Algemene verwerkingsprocedures die worden gebruikt bij het maken van ananassap verminderen de hoeveelheid bromelaïne in het sap aanzienlijk .

3. Kanker

Een laboratoriumstudie , waarin vers ananassap werd gebruikt, vond dat het sap uit de kern, de stengel en het vlees allemaal de groei van eierstokkanker en darmkankercellen onderdrukte .

Verdere studies bij mensen moeten worden uitgevoerd voordat verbindingen tussen ananassap en kanker worden gemaakt.

Volgens de afdeling Voeding van de Harvard School of Public Health, beta-caroteenkan een beschermende rol spelen tegen prostaatkanker .

In een ander onderzoek bleken mensen die meer bèta-caroteenbevattende voedingsmiddelen aten minder risico te lopen op het ontwikkelen van darmkanker.

4. Huid

Ananassap bevat vitamine C en bèta-caroteen . Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van huidbeschadiging veroorzaakt door de zon en vervuiling, verminderen rimpels en verbeteren de algehele huidtextuur.

Vitamine C helpt ook bij de vorming van collageen , een veel voorkomend eiwit in het lichaam dat de huid zijn sterkte en structuur geeft.

De vitamine C in ananas kan helpen om de ogen gezond en vrij van staar te houden.

5. Ogen

Een studie wees uit dat diëten die rijk zijn aan vitamine C het risico op cataractvorming met een derde kunnen verminderen. De onderzoekers onderzochten de effecten van dergelijke diëten in 1.000 paar tweelingen in het Verenigd Koninkrijk.

De vloeistof in het oog bevat vitamine C en een dieet dat rijk is aan vitamine C kan helpen om dat vocht vast te houden en de afbraak die tot staar leidt te voorkomen

Nutrition breakdown

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw, Agricultural Research Service, bevat één kop(250 gram) ingeblikt, ongezoet ananassap:

 • 132 calorieën
 • 0,9 gram eiwit
 • 0,3 gram vet
 • 32 gram koolhydraten
 • 0,5 gram vezels
 • 25 gram suiker

Eén kopje ananassap levert 63 procent van de dagelijkse behoefte van een volwassene aan mangaan, 42 procent van hun dagelijkse vitamine C en 10 procent of meer aan thiamine, vitamine B-6 en folaat .

Pineapple bevat ook de volgende voedingsstoffen:

 • kalium
 • magnesium
 • koper
 • beta-caroteen

dieet tips

woman blending pineapple in a juicer at home - VIJF MOGELIJKE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ANANASSAP EN GENEZENDE EIGENSCHAPPEN EN DIEET TIPS

Omdat verwerkte, door de winkel gekochte sappen vaak een lagere voedingswaarde hebben, wordt het beste sap thuis gemaakt.

Mensen moeten er zeker van zijn om aandacht te besteden aan het serveren van grootte als het gaat om alle vruchtensappen. Hoewel ze vitamines en mineralen bevatten, bevatten ze ook veel koolhydraten en suikers.

Ananassap heeft een van nature zoete maar zure smaak. Het is het meest gezond om ananassap te kiezen dat geen toegevoegde suiker bevat.

Mensen kunnen thuis hun eigen ananassap proberen te maken om de meest voedingsvoordelen te behalen. Het verwerken en bewaren van sap verlaagt vaak het gehalte aan voedingsstoffen.

Wanneer iemand zijn eigen sap maakt, kunnen ze er zeker van zijn dat er geen bewaarmiddelen of zoetstoffen zijn toegevoegd. Mensen kunnen er ook zeker van zijn dat ze de meeste voedingsstoffen uit het rijpe fruit halen.

Voorzorgsmaatregelen

Sommige mensen ervaren tederheid of ongemak in de mond, lippen of tong na het nuttigen van ananassap vanwege het enzym bromelaïne. Extreem hoge blootstelling aan bromelaïne kan huiduitslag, braken en diarree veroorzaken .

Bromelaïne kan ook interfereren met sommige medicijnen, waaronder sommige soorten van de volgende geneesmiddelen:

 • antibiotica
 • bloedverdunners
 • antidepressiva
 • anti-epileptica

De zuurgraad in ananas en andere citrusvruchten of tropische vruchten kan bij mensen met een aandoening die gastro-oesofageale refluxziekte ( GERD ) heet, een toename van brandend maagzuur of reflux veroorzaken .

Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor diegenen wiens nieren niet volledig functioneel zijn. Als iemands nieren niet in staat zijn overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, kan dit dodelijk zijn.

Te veel kalium kan ook interfereren met bètablokkers , een medicijn voorgeschreven voor hartaandoeningen .

Mensen met een latexallergie hebben meer kans dan anderen om allergisch te zijn voor ananas. Latexallergiesymptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen het volgende omvatten:

 • huiduitslag of netelroos
 • zwelling
 • keelpijn
 • buikkrampen
 • piepende ademhaling
 • jeukende ogen

Iedereen die deze symptomen ervaart na het nuttigen van ananassap, moet een arts raadplegen.