Vitamine en mineralen

VITAMINE B5 10  GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN PANTOTHEENZUUR

VITAMINE B5 10  GEZONDE EIGENSCHAPPEN  VAN PANTOTHEENZUUR

 van

 • Wat is vitamine B5?
 • Tekenen van vitamine B5-tekort
 • Gezondheidsvoordelen van vitamine B5
  • Handhaven van een gezonde huid
  • Gezond hart
  • Verbetert de haargroei
  • Verhoogt het metabolisme
  • Helpt bij het bestrijden van ademhalingsproblemen
  • Bevordert de leverfunctie
  • Vermindering van stress
  • Ontstekingsremmende eigenschappen en oogpijn
  • Verhoogt het immuunsysteem
  • Verbeterde mentale prestaties
 • Beste vitamine B5-voedingsmiddelen
 • Vitamine B5 voorzorgsmaatregelen
 • Vitamine B5 Risico's
 • Vitamine B5 dosering
 • Vitamine B5 interacties

De voordelen voor uw gezondheid van pantotheenzuur zijn talrijk.

Wist u dat het gunstig is bij de behandeling van stress en depressie, allergieën, haaruitval en astma?

Het is essentieel voor zowel mens als dier, en de tekortkoming ervan kan tot ernstige problemen leiden.

Lees verder om te ontdekken wat pantotheenzuur is en wat u verder nog moet weten.

 

Wat is vitamine B5?

Veel mensen willen weten, wat is pantotheenzuur?

Het antwoord is simpel. Het is vitamine B5, een in water oplosbare vitamine die wordt aangetroffen in alle levende cellen in het lichaam.

Het wordt ook gevonden in planten. Sommige van de bronnen zijn peulvruchten, vlees, eieren, melk, groenten en granen.

Het speelt een vitale rol in de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten om energie te leveren voor uw cellen.

Deze vitamine is nodig voor de productie van rode bloedcellen, stressgerelateerde hormonen, steroïden en neurotransmitters.

Zonder dit zal het handhaven van een gezond spijsverteringskanaal en een juiste productie van optimale niveaus van vitamine B2 niet zo effectief zijn als zou moeten.

De synthese van cholesterol in ons lichaam is afhankelijk van vitamine B5 .

Het wordt zelfs gebruikt bij de productie van cholesterol zelf en daarom zijn studies uitgevoerd om te bepalen of het derivaat van vitamine B5, pantethine, kan worden gebruikt om de niveaus van cholesterol in het bloed in het lichaam te verlagen.

Na verloop van tijd gaat vitamine B5 verloren in sommige voedingsmiddelen, met name die welke gedurende een lange periode worden bewaard zoals vruchtensap.

Tijdens verschillende voedselprocessen zoals inblikken, koken, malen en braden, gaat het zuur verloren.

Evenzo is het zuur ook gevoelig voor voedseladditieven zoals sommige vormen van alkali, bakpoeder en azijn.

Hoewel het niet tot een volledig verlies leidt, overdrijft het langdurig koken het effect verder.

Dit is waarom je je eten kort moet koken.

Pantotheenzuurgebrek kan leiden tot onaangename gezondheidsproblemen zoals haaruitval of vergrijzing, vermoeidheid, acne, depressie en een verhoogd risico op infectie.

Een te hoge dosering vitamine B5 leidt tot diarree, misselijkheid en gevoeligheid van de tanden.

Meestal wordt echter een teveel aan vitamine B5 geassocieerd met meer van een overmaat van wat bekend staat als vitamine B-complex.

 

Tekenen van vitamine B5-tekort

Vitamine B5-tekort is zeer zeldzaam, omdat het in veel soorten voedsel voorkomt. In feite is de naam pantotheenzuur afgeleid van een Grieks woord 'pantos', wat overal betekent.

Pantotheenzuurgebrek kan echter voorkomen bij mensen die ondervoed zijn, zwangere vrouwen, mensen die orale anticonceptiepillen gebruiken, alcoholisten, rokers en mensen met een hoge mate van stress. Wanneer dit het geval is, zijn de volgende symptomen:

 • Gebrek aan energie - Vitamine B5 helpt bij voedselstofwisseling. Het is cruciaal in het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten, zoals eerder vermeld. Door dit te doen, wordt uw lichaam voorzien van voldoende energie die nodig is voor de dagelijkse activiteiten. Een verhoogde stofwisseling helpt je om sneller gewicht te verliezen. Daarom is voldoende vitamine B5 verplicht als je op zoek bent om je gewicht te verliezen of te behouden.
 • Bleke huid of acne - problemen met uw huid kunnen een aantal oorzaken hebben, zoals hormonale onevenwichtigheden en onjuist wassen, maar vitamine B5 speelt ook een rol bij het uiterlijk van uw huid. Het helpt een evenwichtige huid te behouden en voorkomt mogelijke acne-uitbarsting. Een plotselinge verslechtering van uw huid kan het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B5. Maar het is belangrijk om contact op te nemen met uw dermatoloog om te bepalen of aanvulling van de vitamine nuttig kan zijn.
 • Edgy Nerves - Vitamine B5 reguleert ook je zenuwstelsel. Je zou aan een tekort kunnen lijden als je constant het gevoel hebt dat je zenuwen de overhand krijgen of dat je gestresst bent. Het is ook mogelijk dat uw stressniveaus andere oorzaken hebben, maar een tekort aan vitamine B5 is mogelijk.
 • Spierkrampen - Vitamine B5 is nodig voor de synthese van acetylcholine, wat belangrijk is bij spiercontracties. Het tekort kan gevoelloosheid en spierkrampen veroorzaken, evenals een tintelend gevoel in de spieren, waardoor ze erg ongemakkelijk worden.
 • Er zijn andere intestinale symptomen zoals diarree, het vasthouden van water en braken, onder anderen.
 • Slaapstoornissen, prikkelbaarheid en rusteloosheid - Dit zijn symptomen van dalende bloedsuikerspiegels. Ze wijzen ook op een tekort aan vitamine B5. De reden is dat de vitamine bijdraagt ​​aan het suikermetabolisme. Een tekort veroorzaakt dat de weefselcellen extra gevoelig worden voor de bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt een druppel, wat uiteindelijk resulteert in hypoglykemie.
 • Andere eerste tekenen van tekort aan vitamine zijn brandende gevoelens op uw voeten en in de handen. Gevoelloosheid en slechte coördinatie zijn andere symptomen die ervoor zorgen dat u zich zorgen maakt over een mogelijk vitamine B5-tekort.

 

De behandeling van een vitamine B5-tekort omvat het gebruik van oraal vitamine B5.

Dit is de eenvoudigste behandelmethode. Ook zorgt het verhogen van de hoeveelheid vitamine B5-rijk voedsel in uw dieet ervoor dat u voldoende hoeveelheden ontvangt.

 

Gezondheidsvoordelen van vitamine B5

Handhaven van een gezonde huid

De gezondheid van de huid kan op verschillende manieren worden behouden, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

Vitamine B5 wordt veel gebruikt om overtollige acne te verwijderen, vooral omdat de wereld van cosmetica het steeds vaker heeft aangenomen.

Het wordt gebruikt in spa's en schoonheidssalons, waar de grondstoffen van kurkuma en kokoswater worden opgenomen in de gezichtsbehandeling.

Daarnaast draagt ​​papaya fruit, dat rijk is aan vitamine B5, bij aan de natuurlijke behandeling van de huid.

Dit alles is mogelijk vanwege de kans dat acne wordt veroorzaakt door pantotheenzuurgebrek ( 1 ).

Vitamine B5 houdt je huid gezond en vertraagt ​​ook het optreden van vroege tekenen van vroegtijdige veroudering zoals rimpels en ouderdomsvlekken.

Het gebruik van de juiste zeep of andere producten met vitamine B-complex, dat vitamine B5 bevat, kan u helpen om een ​​gezondere huid te behouden.

Vitamine B5-voordelen strekken zich ook uit tot helende wonden.

Het calciumpantothenaat versnelt het proces van wondgenezing.

Dit werd aangetoond in studies met reageerbuizen en dierproeven.

Het herstelt de huid sneller en was in de meeste gevallen effectief bij patiënten die herstelden van een operatie ( 2 ).

Andere voordelen van pantotheenzuur voor uw huid zijn het hydraterende effect dat helpt bij het handhaven van een perfecte en gezonde huid.

 

Gezond hart

Het is bekend dat vitamine B5 helpt het hart gezond te houden.

Het heeft een indrukwekkende staat van dienst om ervoor te zorgen dat het niveau van cholesterol en bloeddruk geschikt zijn.

Door de omzetting van vetten en koolhydraten in glucose verlaagt en verlaagt vitamine B5 de niveaus van cholesterol in ons lichaam.

Bijgevolg verlaagt het de hoge bloeddruk en voorkomt het hartaanvallen ( 3 ).

In een onderzoek met een drievoudig blind placebo- en dieet-gecontroleerd onderzoek, bleek pantethine, een derivaat van vitamine B5, de totale lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en HDL-cholesterol (hoge-dichtheid-lipoproteïne) gunstig te beïnvloeden. deelnemers met laag tot matig cardiovasculair risico ( 4 ).

Vitamine B5 bleek volgens een klinisch rapport ook effectief te zijn bij de behandeling van gedilateerde cardiomyopathie (een aandoening die de hartspier aantast) bij een jonge knaap. Toen significante doses vitamine B5 werden geïntroduceerd, was er een aanhoudende verbetering in groei en myocardfunctie ( 5 ).

Verdere studies tonen aan dat vitamine B5-geneesmiddelen - calciipantothenas en pantethine - effectief zijn bij de behandeling van patiënten met coronaire hartziekten en stabiele angina pogingen ( 6 ).

Dit zijn onder andere redenen waarom vitamine B5 goed is in het verzekeren dat men een gezond hart behoudt.

 

Verbetert de haargroei

Vitamine B5 voordelen omvatten ook zorgen ervoor dat men een verbeterde en gezonde haargroei heeft.

Met alleen de vitamine kunt u effectief voortijdige veroudering van het haar bestrijden of voorkomen, ook bekend als vergrijzing. Het helpt je pigmentverlies tegen te gaan, en zorgt ervoor dat je haarkleur niet verloren gaat tot je je gouden jaren goed bent ingegaan.

Vitamine B5 stimuleert de groei, waardoor je haar sneller groeit dan normaal.

Deze verklaring geldt volgens een dubbelblinde, door een placebo gecontroleerde klinische studie met pantotheenzuur.

Er werd gevonden dat pantotheenzuur effectiever was dan een placebo om de kwaliteit van het haar te verbeteren en achtergebleven haarverlies te bevorderen ( 7 ).

In een ander onderzoek met panthenol met cafeïne, niacinamide, dimethicon en acrylaatpolymeer (CNPDA), was er bewijs dat het de diameter van haarstrengen aanzienlijk verhoogde en de afschuifmodulus verlaagde.

Met andere woorden, er was meer plooibaarheid, evenals het vermogen om bepaalde hoeveelheden kracht te weerstaan, terwijl het intact bleef zonder te breken ( 8 ).

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B5, zoals rundvlees, kip, eieren, peulvruchten, avocado, noten en aardappelen, kunt u B5-tekort en hulp bij de haargroei te voorkomen.

 

Verhoogt het metabolisme

Vitamine B5 helpt bij de stofwisseling en stimuleert de lichamelijke functie.

Het speelt een vitale rol om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende energie krijgt om zijn functies van brandstof te voorzien.

Het is een voorloper van co-enzymen, waarvan de functie is ervoor te zorgen dat wat we eten, wordt omgezet in energie.

Het gevolg is dat de vitamine ervoor zorgt dat het lichaam een versneld metabolisme heeft .

Dit wordt gedaan door de afbraak van lipiden en koolhydraten in energie.

Het co-enzym-A (CoA) breekt suikers af in glucose voor energie.

Met vitamine B5 worden essentiële lipiden en neurotransmitters op juiste wijze gesynthetiseerd en gebruikt voor het handhaven van een functionerend, gezond lichaam.

Een van de vereisten voor de aanmaak van rode bloedcellen is calciumpantothenaat.

Het is ook nodig bij de productie van geslachtshormonen en steroïde hormonen ( 9 ).

Deze vitamine bevordert de effectieve zuurstoftransport door het hele lichaam, waardoor je zelfs tijdens het sporten energiek blijft.

Vitamine B5 is ook cruciaal als u op zoek bent naar een gezond spijsverteringskanaal.

En de implementatie van andere enzymen is afhankelijk van deze vitamine.

Vitamine B5 is met name geschikt voor diegenen die op dieet zijn en op zoek zijn naar wat kilo's.

En omdat het een belangrijke rol speelt bij het gebruik van voedingsstoffen en de spijsvertering, kunnen spijsverteringsproblemen een symptoom zijn van een tekort aan vitamine B5.

Regelmatig eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B5, zal u helpen om een ​​evenwichtig metabolisme te handhaven.

 

Helpt bij het bestrijden van ademhalingsproblemen

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om de relatie tussen ademhalingsproblemen en vitamine B5 aan te tonen.

In één klinisch onderzoek bij een adolescente jongen met astma in de anamnese, werd Dexpanthenol gebruikt om het effect op de ziekte te bepalen.

De bevindingen bleken opmerkelijk te zijn.

Er waren verbeteringen in de conditie van de jongen en er werd ook afgeleid dat vitamine B5 kan worden gebruikt om toekomstige astmaplieraandoeningen te behandelen ( 10 ).

In de studie werd gevonden dat vitamine B5 samen met bepaalde soorten medicinale cocktails wordt gebruikt, het helpt bij het verminderen van verstopte neus, rhinorrhea en de gewone verkoudheid slechts enkele minuten na gebruik.

Rhinorrhea is een respiratoire aandoening die wordt gekenmerkt door een neusholte gevuld met slijm.

Dit werd vastgesteld in een casestudy van een 40-jarige man met een koude voorgeschiedenis van een dag-neuscongestie, evenals rhinorrhea.

Hij kreeg een infuus van 1 ml vitamine, samen met de andere bestanddelen van de cocktail van Myer.

Er werd vastgesteld dat een dosis vitamine B5 geschikt was om het probleem op te lossen.

Van de vitamine is ook bekend dat deze de symptomen van allergische rhinitis, waaronder neusverstopping, effectief vermindert.

Samen met andere vitamines en mineralen bestrijdt vitamine B5 astmatische bronchitis ( 11 , 12 ), infectie van de bovenste luchtwegen en seizoensgebonden allergische rhinitis, evenals chronische sinusitis.

 

Bevordert de leverfunctie

Een gezonde leverfunctie omvat de synthese van verschillende soorten eiwitten, cholesterol en glucose uit glycerol, lactaat en eiwitten. Het is ook betrokken bij de productie van gal, een gelige vloeistof die door het lichaam wordt gebruikt om vetten te emulgeren en deze via de bloedbaan naar de verschillende delen van het lichaam te transporteren.

De lever ontgift en breekt de ingenomen medicijnen af, die een zuiveringsproces in de nier ondergaan om urine te worden.

De lever slaat ook verschillende andere voedingsstoffen op zoals A, D en B12, koper en ijzer, evenals glucose. Het laat ze alleen los als het lichaam bijna leeg is.

Omdat vitamine B5 wordt gebruikt om co-enzym A te synthetiseren, is de leverfunctie verbeterd.

CoA is een sleutelenzym in de lever en het is zeer essentieel bij het verwijderen van giftige en schadelijke stoffen uit het lichaam.

Hoge hoeveelheden CoA in de lever zorgen ervoor dat het orgaan bij optimale prestaties functioneert.

De studie die werd uitgevoerd om tot deze conclusie te komen, namelijk dat hoge niveaus van CoA de leverfunctie verbeteren en toxines afweren ( 14 ), laat zien hoe belangrijk vitamine B5 voor ons lichaam is.

Als je een gezond lichaam wilt houden, vrij van ziekte of infectie, is de oplossing om veel voedsel te eten met vitamine B5.

 

Vermindering van stress

Soms wordt u misschien gestrest voor een onbekende reden.

Verhoogde stressniveaus kunnen niet alleen slapeloze nachten veroorzaken, maar ook andere ernstige gezondheidsproblemen.

Het is ook een van de symptomen van een tekort aan vitamine B5.

Het eten van voedsel met voldoende vitamine B5 aan de andere kant, zal u in staat stellen om te gaan met deze onplezierige toestand.

In feite zou het lichaam niet kunnen overleven zonder vitamine B5 en andere vitamines die zorgen voor hormoonregulatie.

Dit komt omdat de vitaminen helpen bij het behoud en behoud van een goede bijnierfunctie.

Dit is een van de redenen waarom mensen met chronische stressniveaus, evenals degenen die bijniermoeheidssymptomen ervaren, worden geadviseerd om een ​​vitaminesupplement te nemen.

B-vitamines, waaronder pantotheenzuur, zijn zeer effectief in het kalmeren van het zenuwstelsel .

Als gevolg hiervan zijn ze even effectief in het bestrijden van chronische stress, als aanvulling op het reguleren van de hormonen die de eetlust, stemming, temperatuur, energie en nog veel meer beheersen.

Vitamine B5 reguleert gedeeltelijk de bijnierfuncties en creëert het stresshormoon cortisol.

De suppletie van vitamine B5 triggert de stimulatie van de bijnieren, die cortisol produceren.

Hoewel het hormoon een slechte reputatie heeft voor het veroorzaken van angst en gewichtstoename, speelt het onder andere een belangrijke rol bij concentratie en energie.

Daarom is het noodzakelijk om de juiste niveaus te handhaven.

 

Ontstekingsremmende eigenschappen en oogpijn

Zoals reeds vermeld, zijn pantotheenzuur en CoA nodig voor de productie van het cortisolhormoon door de bijnieren.

Dit hormoon is essentieel voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die helpt bij de natuurlijke behandeling van zwelling.

Dit is de reden waarom de meeste oogdruppels vitamine B5 gebruiken, in een andere vorm bekend als dexpanthenol, om te helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn in droge ogen ( 13 ).

Het bevordert een goed gevoel en verlicht de pijn, waardoor je je beter en veel comfortabeler voelt.

In het geval van alleen ooginfecties kan vitamine B5 alleen niet veel bereiken.

De genezing vindt plaats als gevolg van het vitamine B-complex, dat altijd wordt opgenomen in eventuele supplementen die u kunt nemen.

Deze toevoeging van het vitamine B-complex helpt bij de optimalisatie van het gebruik van vitamine A, die via het bloed naar het oog stroomt.

De ogen blijven daardoor een constante voorraad vitamine A ontvangen, wat goed is voor het behoud van hun gezondheid.

Sterker nog, vitamine B5 zorgt ervoor dat biochemische syntheseprocessen in het lichaam optimaal plaatsvinden.

Het is daarom essentieel dat u, als u de gezondheid van uw ogen wilt verbeteren , ervoor zorgt dat er geen tekort aan deze vitamine is.

 

Verhoogt het immuunsysteem

Een van de vitamines die het immuunsysteem verbetert, is vitamine B5.

Het immuunsysteem helpt het lichaam bij het bestrijden van verschillende soorten infecties en ziektes.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B5 is cruciaal om ervoor te zorgen dat het lichaam geen infecties oploopt of iets gevaarlijks opraapt.

Het krijgen van voldoende vitamine B5 maakt het mogelijk dat uw aantal witte bloedcellen wordt gemaximaliseerd voor een betere immuniteit.

Vitamine B5 zorgt ervoor dat uw lichaam de antilichamen aanmaakt die zich tegen potentiële bedreigingen verdedigen.

Deze bedreigingen omvatten omgevings- of allergische reacties.

Virussen, verkoudheid of griep, toxines, bacteriën en parasieten zijn andere schadelijke indringers waarvoor uw lichaam deze antilichamen nodig heeft.

Studies tonen aan dat deze vitamine resulteert in een vermindering van de proliferatie van ongewenste organismen in uw lichaam, met name parasieten.

Verder tonen bevindingen aan dat het gevaarlijke bacteriegroei remt.

Bijvoorbeeld, vitamine B5 vermindert de infectie van malaria, die wordt veroorzaakt door een gevaarlijke parasiet ( 14 ).

Het lichaam moet voldoende antilichamen produceren om gezond te blijven.

Aanhoudende stressniveaus veroorzaken dat het lichaam kwetsbaar is voor invasie en toxines.

Dit komt omdat het lichaam geen energie meer heeft omdat het zich probeert te concentreren op het omgaan met dreigingen die onmiddellijk lijken.

Omdat je stressniveaus enigszins worden beheerst door vitamine B5, wordt de immuniteit van het lichaam optimaal gehouden.

Dit garandeert dat er een verminderde kans op ziekte en aftakeling is.

 

Verbeterde mentale prestaties

Over het algemeen worden B-vitamines geassocieerd met de verbetering van de mentale functie.

Ze kunnen het risico op veel problemen in verband met mentale prestaties verminderen.

Zulke zaken omvatten ziekten, of zelfs leeftijdsgerelateerd geheugen en functieverlies.

Als je naast andere soorten B-vitamines voldoende hoeveelheden vitamine B5 binnenkrijgt, kunnen ze deel uitmaken van de oplossing om verlies van geheugen, slapeloosheid, migraine, depressie, bewegingsziekte, chronisch hersensyndroom en zelfs alcoholafhankelijkheid te voorkomen. .

Het is bekend dat vitamine B5 de hormonen van het lichaam regelt, waardoor het de mogelijkheid heeft om stress, depressie en angst te verminderen.

Vitamine B is ook verantwoordelijk voor het verminderen van de vermoeidheid van het lichaam.

De belangrijkste reden is omdat het hormonen in evenwicht brengt die verband houden met vermoeidheid of alertheid, en in het algemeen het metabolisme van het lichaam verhoogt.

Mensen met chronische stress hebben vaak een tekort aan vitamine B5, zoals opgemerkt door sommige artsen.

Een tekort aan vitamine B5 zorgt ervoor dat iemand het vermogen om effectief op stress te reageren verliest. Symptomen van bijniervermoeidheid komen ook voor.

Wanneer dit gebeurt, zal men moeite hebben met slapen en oefenen en kan het stemmingswisselingen of gewichtstoename of -verlies ervaren, naast andere symptomen die verband houden met stress.

Het stimuleren van uw metabolisme om stress te verminderen is het beste wat u ooit zou kunnen doen.

Dit kunt u doen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B5.

Je voelt je veel beter en hebt een goede nachtrust.

 

Beste vitamine B5-voedingsmiddelen

De eenvoudigste manier om het maximale voordeel van pantotheenzuur te verkrijgen, is via voedsel.

Veel soorten voedsel bevatten vitamine B5, zodat het bijna onmogelijk is dat iemand een tekort heeft.

Als u serieus bent over het reguleren van het cholesterolgehalte in uw lichaam, het verhogen van uw stofwisseling, het verlichten van stress en het verbeteren van uw geestelijke gezondheid, moet u onder andere melk, eieren, peulvruchten, ontbijtgranen, groenten en vlees in uw dieet opnemen.

Hier zijn andere soorten voedselbronnen die grote hoeveelheden vitamine B5 bevatten:

 • Paddestoelen - Dit zijn van nature voorkomende voedingsmiddelen die hoge concentraties vitamine B5, naast andere voedingswaarde, op uw bord afleveren. Sommige champignonsoorten bieden 3,59 mg of een dagelijkse waarde (DV) van 36 procent. Witte champignons hebben 34 procent DV en oesterzwammen 11 procent DV. Aangezien de meeste paddenstoelen in het wild groeien, moet u voorzichtig zijn bij het plukken.
 • Eieren - een enkel gekookt ei kan ongeveer 0,70 mg leveren, wat overeenkomt met 7 procent DV van vitamine B5. De beste manier om ervoor te zorgen dat u van aanzienlijke hoeveelheden van de vitamine geniet, is om uw eieren te laten koken of roosteren voor het ontbijt.
 • Rundvlees en rundvlees sneden - Deze twee zijn goede bronnen van vitamine B5. Slechts één stuk gekookt kalfsvlees levert ongeveer 29 procent DV aan vitamine B5. Andere soorten vleesresten die nodig zijn voor een verhoogde inname van de vitamine omvatten rib van kalfsvlees, mager biefstuk, lende van kalfsvlees en kalfslever.
 • Oily Fish - Afgezien van zijn rijke vetzuren, is vette vis ook een goede bron van vitamine B5. Forel is de beste. In een portie van 100 g krijg je 2,24 mg of 22 procent DV van de vitamine. Andere vette vis die veel vitamine B5 bevat, is onder meer tonijn en wilde en gekweekte zalm.
 • Turkije en kip - Deze twee bronnen van eiwitten zijn rijk aan vitamine B5. Een kippenbout bevat 0,55 mg of 6 procent DV. Een kalkoenpoot heeft ongeveer 10 procent DV, terwijl een kippenbeen en dij 11 procent DV bevatten. Deze twee zijn veelzijdig voedsel en kunnen worden gebruikt voor heerlijke maaltijden, evenals hamburgers en sandwiches.
 • Avocado's - Slechts een enkele avocado bevat 1,99 mg of 20 procent DV van vitamine B5. Dit is waarom het een gezond fruit is. U moet er echter voor zorgen dat u het met mate eet, omdat het veel calorieën bevat.

Andere soorten voedsel die significante hoeveelheden vitamine B5 bevatten, zijn kaas, zoete aardappelen , mager varkensvlees, zonnebloempitten, kaviaar, lever, bakkersgist, koninklijke gelei, broccoli , noten, linzen en meer.

 

Vitamine B5 voorzorgsmaatregelen

Vitamine B5 heeft enkele bijwerkingen, vooral als het in wisselwerking staat met medicijnen.

U moet daarom voorzichtig zijn bij het nemen van voedingssupplementen.

Het is belangrijk om dit te doen onder toezicht van een zorgaanbieder.

De volgende informatie is ook nuttig voor extra voorzorgsmaatregelen.

 

Vitamine B5 Risico's

Hoge niveaus van vitamine B5, of een overdosis, heeft verschillende effecten.

Er is geen aanvaardbare bovengrens voor vitamine B5.

De toxiciteit is laag en er is niet vastgesteld dat een overdosis de dood kan veroorzaken. Het innemen van hoge doses vitamine B5 leidt tot spijsverterings- en gastro-intestinale problemen.

Meer dan de aanbevolen dosering innemen leidt tot diarree.

Er wordt ook gespeculeerd dat het maagzuur en misselijkheid veroorzaakt.

Sommige mensen kunnen ook uitdroging door diarree ervaren.

In andere gevallen treden zwelling en gewrichtsproblemen op.

Dit komt omdat overmatige vitamine B5 leidt tot oedeem, of waterretentie, evenals zwelling van de weefsels.

Dit komt vaak voor in de enkels, het gezicht en de polsen, hoewel de ontsteking overal in het lichaam kan voorkomen.

Omdat de vitamine ook verantwoordelijk is voor het metabolisme, kunnen hoge doses leiden tot een verhoging van bloedtriglyceriden, wat kan resulteren in verkalking van de bloedvaten en bloedvaten.

Ook is depressie een ander risico dat gepaard gaat met te veel vitamine B5.

 

Vitamine B5 dosering

Volgens de Amerikaanse Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine van de National Academy of Science zou de dagelijkse adequate dosis (AI) van vitamine B5 voor zowel mannen als vrouwen 5 mg moeten zijn.

De juiste dagelijkse KI-dosis voor zwangere vrouwen moet 6 mg zijn en 7 mg voor vrouwen die borstvoeding geven.

De juiste dosering voor kinderen omvat 2 mg per dag voor diegenen die tussen 1 en 3 jaar oud zijn, 3 mg voor 4-8-jarigen en 4 mg voor diegenen die 9 tot 13 jaar oud zijn.

Deze doseringsinstructies mogen alleen via voedingsbronnen worden ingenomen.

Als de aanbevolen vereisten niet via een dieet kunnen worden bereikt, kunnen supplementen worden ingenomen met ongeveer 5 tot 10 mg per dag.

Dit is een hoge dosering, gezien het verschil in de biologische beschikbaarheid van vitamine B5 via supplementen en het dieet.

 

Vitamine B5 interacties

Verbruikt in de juiste hoeveelheid, vitamine B5 is veilig.

Dit is de reden waarom het wordt aanbevolen om je aan de voorgeschreven hoeveelheid te houden, omdat je, bovenmate, sommige of de meeste van de hierboven besproken vitamine B5-overdosis bijwerkingen zult ervaren.

Overconsumptie kan ook leiden tot bloedingsrisico's.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, mag u de dagelijkse dosis van 6 mg niet overschrijden.

Waar u ook vandaan moet blijven, is dexpanthenol, dat wordt gebruikt voor patiënten met gastro-intestinale blokkade en hemofilie.

Verbruik kan stolling verminderen.

Het is ook bekend dat vitamine B5 kan leiden tot verhoogde effecten van een groep geneesmiddelen die bekend staan ​​als cholinesteraseremmers, die gewoonlijk worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Het nemen ervan zal de bijwerkingen alleen maar verergeren; daarom moet u ze onder toezicht van uw arts nemen.

De vitamine interfereert ook enigszins met de effectiviteit en absorptie van tetracycline.

U moet ze op verschillende tijdstippen innemen, vooral wanneer u een recept invult.

Alle supplementen van het vitamine B-complex hebben hetzelfde effect op antibiotica. Het is daarom belangrijk dat u ze met verschillende tussenpozen neemt.

VITAMINE B5 10  GEZONDE EIGENSCHAPPEN  VAN PANTOTHEENZUUR