Gezondheid

WAT IS 5-HTP? 8 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN 5-HTP (5-HYDROXYTRYPTOFAAN)

8 door de wetenschap gesteunde voordelen van5-HTP (5-hydroxytryptofaan) 

 • Wat is 5-HTP?
 • Gezondheidsvoordelen van 5-HTP
  • Vermindert angst en paniekaanvallen
  • Bevordert een betere stemming
  • Verlaagt kindertijd nachtmerries
  • Verbetert uw slaap
  • Helpt bij gewichtsverlies
  • Helpt bij de behandeling van diabetes type II
  • Boost Serotonine-niveaus
  • Bestrijdt de symptomen van fenylketonurie
 • 5-HTP voordelen ten opzichte van tryptofaan
 • Bijwerkingen
 • doseren
 • Do's en Don'ts

Wat is 5-HTP?

Als u in de schappen van supplementen bent geweest bij uw plaatselijke apotheek of in online winkels, bent u waarschijnlijk 5-Hydroxytryptofaan tegengekomen, beter bekend als 5-HTP.

Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd: "Wat is 5-HTP?"

Dit aminozuur dient als een voorloper voor serotonine.

Het staat bekend om een ​​paar belangrijke voordelen, waaronder het verminderen van angstgevoelens, het verlichten van depressies, het verbeteren van de inspanningen voor gewichtsverlies en het zorgen voor een betere nachtrust.

Het is vergelijkbaar met tryptofaan, maar heeft een paar extra voordelen.

Natuurlijk heeft het ook enkele nadelen.

Lees verder om erachter te komen wat 5-HTP doet en of het u misschien kan helpen om u meer ontspannen en uitgerust te voelen.

Dus, wat is 5-HTP? Als supplement is 5-HTP afkomstig van de Griffic simplicifolia- struik, die oorspronkelijk is voor Afrika.

In het menselijk lichaam wordt 5-HTP feitelijk omgezet in serotonine in de hersenen, wat betekent dat het deelneemt aan de biosynthese van melatonine en serotonine van een aminozuur dat bekend staat als tryptofaan.

Terwijl wetenschappers nog steeds aan het werk zijn om erachter te komen wat daadwerkelijk depressie veroorzaakt, lijkt het erop dat de verminderde niveaus van serotonine in de hersenen de boosdoener zijn ( 1 ).

 

Gezondheidsvoordelen van 5-HTP

Vermindert angst en paniekaanvallen

Een van de meest goed gedocumenteerde voordelen van 5-HTP is dat het de mogelijkheid heeft om de ernst en frequentie van angst- en paniekaanvallen te verminderen.

Degenen met ernstige paniekaanvallen bleken lagere serotonineniveaus te hebben.

Van een dagelijkse suppletie van 200 mg 5-HTP is aangetoond dat het een aanzienlijke mate van verlichting biedt voor sommige personen met paniekaanvallen ( 2 ).

Een studie van niet-depressieve jongeren die naar verluidt in romantische nood verkeerden, ontdekte dat, toen deze jongeren 5-HTP kregen in de loop van 6 weken, ( 3 ) hun bloedplaatjeserotonine en van de hersenen afgeleide neurotrofe factorniveaus beide significant waren toegenomen.

Bovendien onthulde een reeks klinische proeven die op mensen werden uitgevoerd dat 5-HTP op zijn minst in staat is om gamma-aminoboterzuur (GABA) -receptor-middelen te verhogen.

(GABA is het primaire remmende middel van het centrale zenuwstelsel.)

Hooguit kunnen 5-HTP-extracten de GABA-niveaus mogelijk volledig verhogen.

Het algehele resultaat is een significante afname van angst en de bevordering van een diepere staat van ontspanning ( 4 ).

 

Bevordert een betere stemming

Veel mensen met een depressie worden selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) voorgeschreven om te voorkomen dat serotonine wordt geresorbeerd in de hersenen.

Dit zorgt voor een grotere hoeveelheid serotonine in de hersenen en wordt gebruikt voor kritieke functies binnen het centrale zenuwstelsel.

Een andere van de bekendste 5-HTP-voordelen is dat het helpt bij de bestrijding van depressie.

Studies hebben zelfs aangetoond dat 5-HTP antidepressieve effecten heeft die vergelijkbaar zijn met die met voorgeschreven antidepressiva ( 5 ).

Echter, als een overzicht van meerdere studies naar de effecten van 5-HTP en tryptofaan gevonden, niet genoeg grootschalige studies zijn uitgevoerd.

Studies met grotere steekproefomvang en algehele hogere kwaliteit zullen nodig zijn om te bepalen hoe effectief 5-HTP is bij de behandeling van depressie ( 6 ).

Er zijn enkele studies beschikbaar die aantonen hoe goed 5-HTP kan werken wanneer het synergistisch wordt gebruikt met voorgeschreven SSRI's ( 7 , 8 , 9 ).

In zowel studies bij mensen als bij ratten lijkt 5-HTP met langzame afgifte het meest efficiënt te werken met SSRI's om serotonineniveaus in de hersenen te verhogen.

Dit mag natuurlijk alleen worden gedaan onder begeleiding van een medische professional, omdat het nog niet zeker is hoe veilig het is om gelijktijdig 5-HTP en een SSRI te nemen.

Een ander opmerkelijk klinisch onderzoek wees uit dat gezonde mannelijke deelnemers het meest baat hadden bij het nemen van een combinatie van antidepressiva en 5-HTP.

Hoewel het alleen nemen van een van beide een verhoging van 35% tot 100% in serotoninespiegels opleverde, leverde de combinatie een verbazingwekkende toename van 500% in serotonine op ( 10 ).

Nogmaals, meer proeven zijn nodig, maar de bestaande zijn veelbelovend.

 

Verlaagt kindertijd nachtmerries

Ergens tussen 1% en 6% van de kinderen ervaart nachtmerries.

Nachtelijke paniekaanvallen zijn intense gevoelens van angst en angst die kinderen ervaren tussen de derde en vierde fase van niet-snelle oogbewegingen (NREM) slaapcycli.

Dit type parasomnia kan worden veroorzaakt door meerdere factoren, waaronder stress, een gebrek aan slaap, grote veranderingen in het slaapschema, abnormale ademhalingspatronen tijdens het slapen, medicatie, stemmingsstoornissen en rustelozebenensyndroom (RLS).

Normaal nemen de nachtmerries af tijdens de adolescentie.

Het is echter gebleken dat alcohol bij volwassenen nachtelijke paniekaanvallen teweegbrengt.

Op dit moment wordt er gediscussieerd over de vraag of ouders 5-HTP aan kinderen moeten geven om nachtelijke paniekaanvallen te helpen verlichten.

Een studie uit 2004 wees uit dat 5-HTP bij toediening in een dosis van 2 mg / kg die elke nacht vóór het naar bed gaan moest worden genomen, de nachtmerries bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar met 93,5% verminderde ( 11 ).

Tegen het einde van de proefperiode van 6 maanden ondervond 83,9% van de onderzochte kinderen niet langer last van nachtmerries.

 

Verbetert uw slaap

5-HTP komt niet alleen ten goede aan kinderen die worstelen met slaapgewoonten.

Het lijkt ook ten goede te komen aan volwassenen die een betere nachtrust kunnen gebruiken.

Elke mens die een consistent circadiaans ritme mist, heeft hoogstwaarschijnlijk een serotonine-tekort dat wordt veroorzaakt door een genetische mutatie.

Mensen met slaapstoornissen worden gewoonlijk aanbevolen om ergens tussen de 200 mg en 400 mg in te nemen voordat ze naar bed gaan, om sneller in slaap te vallen en te blijven slapen ( 12 ).

Sommige studies hebben aangetoond dat wanneer een persoon 5-HTP gebruikt gedurende een langere periode, GABA-receptoren floreren, wat serotonine signaleert.

Dit helpt om de slaapcycli te reguleren, waardoor het individuele gevoel meer verfrist wordt bij het ontwaken ( 13 ).

Bovendien lijkt het erop dat 5-HTP, wanneer het in combinatie met GABA wordt gebruikt, de latentie van slaapaanzet van een persoon kan minimaliseren (met andere woorden, de hoeveelheid tijd die het kost om de persoon van volledige waakzaamheid naar de lichtste fase van NREM-slaap) en de algemene kwaliteit van de slaap verbeteren ( 14 ).

 

Helpt bij gewichtsverlies

Zoals studies in de loop van de tijd consequent hebben aangetoond, zijn hunkering, gewicht en emotionele stoornissen onlosmakelijk met elkaar verweven.

Er lijkt een neurobiologische basis te zijn voor het hunkeren naar ongezonde koolhydraten zoals suiker .

Mannelijke bodybuilders, vrouwen die worstelen met gewichtsproblemen, en atleten, proberen over het algemeen 5-HTP als een manier om ongewenste koolhydraten te verminderen en gewicht te verliezen terwijl ze spieren opbouwen.

Omdat het in staat is de serotoninespiegel te verhogen en de depressie te verminderen, is aangetoond dat 5-HTP helpt ongezonde koolhydraten te verminderen en meer succesvolle pogingen om af te vallen te bevorderen ( 15 , 16).

In een dubbelblind cross-overonderzoek uitgevoerd bij 19 zwaarlijvige vrouwen in de jaren 1980, ontdekten onderzoekers dat degenen die 5-HTP namen geen veranderingen in hun gemoedsstemming ondervonden.

Deze vrouwen zagen echter wel enkele resultaten van het gewichtsverlies en ondervonden minder trek in eten terwijl het medicijn werd toegediend ( 17 ).

 

Helpt bij de behandeling van diabetes type II

Type II diabetes en gewichtsproblemen hebben de neiging om hand in hand te gaan.

Type II-diabetes, de meest voorkomende vorm van diabetes, veroorzaakt problemen met insulineresistentie in het lichaam.

Met andere woorden, de alvleesklier maakt nog steeds insuline, maar de cellen ervan kunnen het niet gebruiken zoals nodig is.

Wanneer de alvleesklier de insulineproductie niet bijhoudt, accumuleert de bloedsuikerspiegel.

Overgewicht en overgewicht (vooral met vet in het darmgebied) hebben insulineresistentie veroorzaakt.

Andere oorzaken kunnen genetica, gebroken beta-cellen, een verloop in cellulaire communicatie en metabool syndroom zijn.

In 1998 voerde een team van wetenschappers een klinische proef uit in de loop van twee weken met behulp van 25 niet-insulineafhankelijke diabetische menselijke patiënten met overgewicht die een poliklinische behandeling ondergingen.

Deze individuen ontvingen elke dag gedurende twee weken een placebo- of een 750 mg per dag dosering van 5-HTP.

Er waren geen dieetbeperkingen voorgeschreven door de onderzoekers.

Uiteindelijk, vergeleken met de placebogroep, merkten degenen die 5-HTP ontvingen een aantal significante veranderingen op.

Deze deelnemers hadden een merkbaar verminderde inname van vet, calorieën en koolhydraten.

Ze ervoeren ook gewichtsverlies en afname van bloedsuiker, HbA1C- en insulinegehalte ( 18 ).

 

Boost Serotonine-niveaus

Een dwarslaesie kan zowel bij het ruggenmerg zelf optreden als bij de zenuwen die aan het uiteinde van het wervelkanaal zijn bevestigd.

Dit kan leiden tot een groot verlies van fysieke kracht in het bovenlichaam, veranderingen in verschillende lichamelijke gewaarwordingen en veranderingen in de manier waarop delen van het lichaam die zich onder de letsellocatie bevinden, kunnen functioneren.

Een ander primair resultaat kan een daling in serotoninespiegels zijn, wat leidt tot een depressieve stemming.

Wanneer een dwarslaesie optreedt, zijn monoamino-vezels die zich in de hersenstam bevinden verloren.

Monoaminevezels spelen een cruciale rol bij het synthetiseren van 5-HTP uit tryptofaan.

Om te begrijpen hoe suppletie van 5-HTP mensen met ruggenmergletsel kan beïnvloeden, hebben wetenschappers onderzocht hoe laboratoriumratten met gesimuleerde dwarslaesies reageerden op aanvullende doseringen van 5-HTP ( 19).

De studie onthulde dat 5-HTP-suppletie bij de ratten die werden bestudeerd genoeg serotonine stimuleerde.

Uiteindelijk zijn de serotonineniveaus weer normaal geworden.

 

Bestrijdt de symptomen van fenylketonurie

Als laatste, maar zeker niet als minste, wordt aangenomen dat 5-HTP diegenen met Fenylketonurie misschien kan helpen sommige van hun neurologische symptomen te bestrijden.

Fenylketonurie (wat vaker wordt aangeduid als PKU) is een zeldzame genetische aandoening die voorkomt dat het lichaam fenylalanine op de juiste manier afbreekt, waardoor het zich in overmaat ophoopt wanneer eiwitrijk voedsel wordt geconsumeerd ( 20 ).

In veel landen worden baby's gescreend op PKU, omdat het na de geboorte kan worden gedetecteerd.

Als een baby niet gediagnosticeerd wordt, verschijnen de symptomen van PKU meestal in de eerste paar maanden van zijn leven.

Hoe langer de symptomen onbehandeld blijven, hoe ernstiger de aandoening zal worden.

Symptomen kunnen zijn: verstandelijke handicaps, hyperactiviteit en een gebrek aan botsterkte.

Hoewel studies nog moeten aantonen hoe 5-HTP interageert bij mensen, toonde één onderzoek aan dat ratten met PKU die 5-HTP ontvingen, verbeteringen in neurologische symptomen ondervonden ( 21 ).

De resultaten van de studie toonden aan dat de prefrontale cortex van de hersenen niet in staat was om te reageren op psychologische problemen als gevolg van de aanwezigheid van hyperfenylalaninemie en serotoninesynthese.

De introductie van 5-HTP als een supplement maakte het echter mogelijk dat serotonine op de juiste wijze werd gesynthetiseerd, waardoor de ernst van de neurologische symptomen geassocieerd met PKU werd verlaagd.

 

5-HTP voordelen ten opzichte van tryptofaan

Snel omgezet in serotonine

Tryptofaan is een aminozuur dat wordt omgezet in 5-HTP en vervolgens in serotonine.

Dit essentiële aminozuur moet via het dieet worden verkregen, omdat het lichaam het niet uit kleinere stoffen synthetiseert.

De twee enzymen van Tryptofaan, TPH1 en TPH2, zijn verantwoordelijk voor het omzetten van tryptofaan in 5-HTP, maar zijn de langzaamst werkende enzymen in het productieproces van serotonine ( 22 ).

In tegenstelling tot supplementen met tryptofaan voorzien 5-HTP-supplementen de consument van een stof die direct wordt omgezet in serotonine - en alleen serotonine.

Er is geen biochemische remming bij dit proces betrokken, zoals bij de tryptofaan-omzetting.

Met andere woorden, wanneer het wordt ingenomen als een supplement, is 5-HTP onmiddellijk beschikbaar en klaar om in serotonine om te zetten, zodat de voordelen gemakkelijker kunnen worden geoogst.

 

Omgezet in serotonine

5-HTP wordt alleen omgezet in serotonine.

Hetzelfde kan niet gezegd worden voor tryptofaan, omdat het betrokken is bij vele andere processen, waaronder eiwitsynthese en niacine (of vitamine B3) synthese (van kynurenine en chinolinezuren).

Als u tryptofaan wilt gebruiken om uw serotoninespiegel te verhogen, zult u waarschijnlijk niet dezelfde voordelen krijgen als wanneer u 5-HTP gebruikt ( 23 ).

 

Gaat door de Blood-Brain Barrier

In tegenstelling tot tryptofaan, kan 5-HTP gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière gaan.

De bloed-hersenbarrière is een structuur die de hersencapillairen omgeeft en die bestaat uit endotheelcellen ( 24 ).

Het doel ervan is om de vloeistoffen die buiten de cellen bestaan ​​te reguleren.

Verschillende ziekten zullen vaak afwijkingen creëren in de werking van de bloed-hersenbarrière.

Daarom is de bloed-hersenbarrière behoorlijk beperkend in termen van hoe gemakkelijk bepaalde stoffen erin kunnen passeren.

Tryptofaan moet bijvoorbeeld concurreren met andere stoffen, zoals valine, tyrosine, leucine en isoleucine.

Al deze grote neutrale aminozuren (LNAA's) moeten via LNAA-receptoren door de bloed-hersen-barrière worden getransporteerd ( 25 ).

5-HTP vereist deze receptoren niet of vertrouwt niet op een ander type kanaal om het te helpen de bloed-hersenbarrière te passeren, omdat het dit op zichzelf gemakkelijk kan doen.

5-HTP hoeft niet te concurreren met aminozuren en serotonine zelf overschrijdt de bloed-hersenbarrière niet.

Daarom komt serotonine dat buiten de hersenen kan worden gevonden (in bijvoorbeeld het hart, de lever, de darm of bloedplaatjes) er niet tussen en raakt het vermengd met de serotonine die zich al in de bloed-hersenbarrière bevindt. .

5-HTP is in staat om zowel binnen als buiten de hersenen serotonine om te zetten, dus deze scheiding van serotonine vormt geen probleem.

 

Niet omgezet in neurotoxische metabolieten

Een ander groot voordeel van 5-HTP ten opzichte van tryptofaan is dat het de metabolieten die betrokken zijn bij tryptofaan kan omzeilen.

Tryptofaan is betrokken bij ernstige psychische stoornissen, waaronder attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), angst, depressie en schizofrenie.

Dit komt door het feit dat tryptofaan wordt omgezet in zowel chinoline- als kynureninezuren ( 26 ).

Als u iemand bent die een grote hoeveelheid ontsteking door uw hele lichaam ervaart, treden de conversies van tryptofaan naar kynurenic en chinolinezuren waarschijnlijk vaker in u op dan bij andere personen.

Onderzoekers hebben voortdurend ontstekingsziekten gekoppeld aan stemmingsstoornissen en angstgevoelens, die waarschijnlijk voortvloeien uit dit tryptofaan-conversieproces ( 27 ).

Veel van degenen met depressie en agressie hebben zelfs extreem hoge ontstekingsmarkers en kunnen uiteindelijk ernstiger symptomen ontwikkelen van infecties, stressgerelateerde stoornissen en / of auto-immuunziekten ( 28 , 29 ).

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel 5-HTP niet wordt omgezet in deze neurotoxische metabolieten, een overvloed aan 5-HTP kan resulteren in verergerde serotoninespiegels.

In wezen kunnen deze hoge niveaus van serotonine mogelijk een negatieve feedbacklus veroorzaken die meer van de neurotoxische metabolieten genereert.

Dit kan schizofrenie veroorzaken, aangezien dopamine- en glutamaatdeficiënties die consequent aan schizofrenie zijn gekoppeld, het gevolg kunnen zijn van de gestimuleerde feedback ( 30 ).

 

Bijwerkingen

Impacten die met Eosinophilia-myalgie Syndroom

Eosinofilie-myalgiesyndroom (EMS) is een ziekte die wordt gekenmerkt door chronische spierpijn en verschillende griepachtige symptomen en een verhoogd eosinofiel (een soort witte bloedcellen die worden aangetroffen in het immuunsysteem).

EMS heeft geen bekende remedie maar is toegeschreven aan de consumptie van supplementen die L-tryptofaan bevatten.

In augustus 1990 hadden de Centers for Disease Control (CDC) meldingen ontvangen van EMS-gevallen in alle 50 Amerikaanse staten, Puerto Rico en het District of Columbia.

In totaal waren er van de meer dan 1500 gemelde gevallen 27 mensen overleden na inname van supplementen met L-tryptofaan.

In november voerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een enorme terugroepactie uit voor alle supplementen met een dagelijkse dosis van L-tryptofaan van 100 mg of meer.

Deze terugroepactie breidde zich in het volgende jaar uit en verspreidde zich naar andere landen.

Pas in 2005 heeft de FDA eindelijk de beperkingen op het uitgebreide gebruik van deze supplementen opgeheven ( 31 ).

Iedereen die al eosinofilie heeft, moet uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik van elke stof die verband houdt met tryptofaan, waaronder 5-HTP.

Als u niet zeker weet of u mogelijk eosinofilie heeft, neem dan contact op met uw arts en bespreek een volledige bloedtelling om deze mogelijkheid uit te sluiten.

 

Kan gevolgen hebben voor mensen met het serotoninesyndroom

Sommige mensen ontwikkelen een massieve opbouw van serotonine in hun lichaam wanneer ze bepaalde medicijnen gebruiken, met name SSRI's en MAO-remmers ( 32 ).

Deze aandoening wordt serotoninesyndroom genoemd ( 33 ).

Serotoninesyndroom kan leiden tot milde tot ernstige symptomen, zoals braken en diarree.

Als u al te lang geen serotonine-stimulerende medicijnen of supplementen gebruikt en slechts milde symptomen ervaart, zullen deze symptomen meestal binnen enkele dagen na het stoppen van het medicijn / supplement verdwijnen.

Langdurig gebruik kan echter leiden tot ernstige bijwerkingen, waaronder hallucinaties, ataxie en hypertensie ( 34 ).

Studies hebben aangetoond dat 5-HTP of een combinatie van 5-HTP en een SSRI naar verluidt geen serotoninesyndroom veroorzaken ( 35 , 36 ).

Toch moet de zorg nog steeds worden uitgeoefend door diegenen die eerder symptomen van het serotoninesyndroom hebben ervaren.

 

Kan uiteindelijk neurochemicaliën verminderen

Het langdurig innemen van 5-HTP kan leiden tot een verlaging van de neurotransmitters van catecholamine (dopamine, epinefrine en norepinefrine), omdat ze conversie- en afbraakenzymen delen.

Aangezien dit psychologische en neurologische aandoeningen kan intensiveren, wordt aanbevolen het 5-HTP-gebruik te regelen door een erkende arts ( 37 ).

 

Kan leiden tot braken en misselijkheid

Naast het veroorzaken van zeldzame bijwerkingen zoals migraine, hartkloppingen en hypomanie, is 5-HTP bekend dat het misselijkheid en braken veroorzaakt.

Dit komt door het feit dat serotonine interageert met de darm.

Wanneer serotonine door het lichaam zweeft, resulteren intoleranties in de vorm van braken en misselijkheid ( 38 ).

Als u last heeft van dit soort bijwerkingen, kunt u beter doen met het nemen van een 5-HTP-supplement met langzame afgifte ( 39 ).

 

doseren

De gebruikelijke aanbevolen 5-HTP-dosering is 200 mg, hoewel u uw doseringen mogelijk kunt titreren met een maximum van 3 g per dag ( 40 ).

Hogere doseringen worden over het algemeen als onveilig beschouwd.

Sommige onderzoeken naar gewichtsverlies met 5-HTP hebben echter aangetoond dat een maximum van 900 mg / dag kan worden gebruikt voor een tijdspad van twee weken met het optreden van veel voorkomende symptomen zoals misselijkheid en braken ( 41 ).

 

Do's en Don'ts

Dus, wat kunnen we afhalen van dit artikel op 5-HTP? Laten we enkele do's en don'ts herhalen die we hebben besproken.

Do:

 • Overweeg een combinatie van 5-HTP en een SSRI als u omgaat met depressie en / of angst.
 • Vraag uw arts of 5-HTP uw kind kan helpen bij nachtelijke paniekaanvallen.
 • Overweeg om 5-HTP te gebruiken als u diabetes type 2 heeft of als u uw gewicht beter wilt beheersen.
 • Volg de aanbevolen 5-HTP-dosering.

Niet doen:

 • Plan over het nemen van 5-HTP voor een langere tijd.
 • Neem 5-HTP als u eosinofilie heeft.
 • Blijf 5-HTP innemen als u ernstige bijwerkingen krijgt.
 • Stel dat 5-HTP uw andere neurotransmitterniveaus niet beïnvloedt.