Lichaam

WAT IS ACUPUNCTUUR? IS HET VEILIG 6 MANIEREN WAAROP HET UW GEZONDHEID KAN VERBETEREN! HELPT HET TEGEN SLAAPLOOSHEIS EN STRESS EN ALLERGIE

download 5 - WAT IS ACUPUNCTUUR? IS HET VEILIG 6 MANIEREN WAAROP HET UW GEZONDHEID KAN VERBETEREN! HELPT HET TEGEN SLAAPLOOSHEIS EN STRESS EN ALLERGIEWAT IS ACUPUNCTUUR? IS HET VEILIG 6 MANIEREN WAAROP HET UW GEZONDHEID KAN VERBETEREN! HELPT HET TEGEN SLAAPLOOSHEIS EN STRESS EN ALLERGIE

Acupunctuur is een holistische gezondheidstechniek die voortkomt uit de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij getrainde beoefenaars specifieke punten op het lichaam stimuleren door dunne naalden in de huid te steken.

Vandaag acupunctuur is een van de meest populaire praktijken van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) in het Westen. TCM is een gratis benadering voor de gezondheid die meer dan 2500 jaar geleden in het oude China ontstond en sindsdien evolueert.

Om een ​​breed scala aan ziekten, pijn en stressgerelateerde symptomen te behandelen, gebruiken beoefenaars van TCM holistische technieken die acupunctuur, kruidengeneesmiddelen, tai chi, qi gong, massagetherapie en verschillende "lichaams- en lichaamspraktijken" omvatten.

Het gebruik van acupunctuur en andere TCM-technieken is de afgelopen decennia gestaag toegenomen in de VS en andere westerse landen. Volgens een groot onderzoek over complementaire gezondheidsbenaderingen door het National Institute of Health in 2007, hadden alleen al in de VS minstens 3,1 miljoen mensen in 2007 acupunctuur geprobeerd. Uit het onderzoek bleek dat het aantal bezoeken aan acupuncturisten tussen 1997 en 2007 verdrievoudigde. ( 1 )

De eerste vraag die de meeste mensen mij stellen is: "Doet acupunctuur pijn?"

Verrassend is dat, hoewel naalden worden gebruikt in acupunctuur, behandelingen relatief pijnvrij zijn . In feite is een van de meest populaire toepassingen van acupunctuur het verminderen van chronische pijn door het lichaam op een natuurlijke manier, zonder de noodzaak van medicijnen die ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

De meeste onderzoeken naar acupunctuur tot nu toe hebben onderzocht of acupunctuur veilig pijn kan verminderen . Er wordt echter verwacht dat onderzoekers de komende jaren zullen blijven bestuderen of het ook kan helpen met andere aandoeningen - waaronder  angst , depressie , ontsteking , opvliegers, bijwerkingen van chemotherapie en slapeloosheid.


Wat is acupunctuur in staat om te behandelen?

Momenteel wordt acupunctuur gebruikt om aandoeningen te behandelen zoals:

 • spierspasmen en pijn
 • chronische rugklachten en pijn
 • hoofdpijn , waaronder het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraine
 • nek pijn
 • osteo- artritis
 • kniepijn
 • allergieën
 • problemen met de spijsvertering
 • gemoedstoestand, depressie

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services stelt dat,

"... er zijn veelbelovende resultaten naar voren gekomen die wijzen op de werkzaamheid van acupunctuur bij postoperatieve en chemotherapie misselijkheid en braken bij volwassenen, en bij postoperatieve tandpijn. Er zijn andere situaties zoals verslaving, beroerte revalidatie, hoofdpijn, menstruatiekrampen, tenniselleboog, fibromyalgie, myofasciale pijn, artrose, lage rugpijn, carpaal tunnel syndroom en astma, waarbij acupunctuur nuttig kan zijn als een aanvullende behandeling "( 2 )


Is acupunctuur veilig?

Het National Institute of Health vindt acupunctuur "over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt uitgevoerd door een ervaren, goed opgeleide beoefenaar die steriele naalden gebruikt." ( 3 ) Het is echter belangrijk om altijd naar een arts te gaan die goed is opgeleid in acupunctuur zoals evenals een faciliteit die heel voorzichtig is met het gebruik van schone naalden - verkeerd uitgevoerde acupunctuur en / of besmette naalden kunnen een groot risico vormen.

Het goede nieuws is dat de FDA acupunctuurnaalden als medische apparatuur reguleert en vereist dat de naalden "steriel, niet-toxisch en voor eenmalig gebruik door gekwalificeerde behandelaars worden geëtiketteerd." Tot op heden zijn er zeer weinig complicaties gemeld door het gebruik van acupunctuur naalden, dus het risico is zeer laag. Dit betekent echter niet dat er geen risico bestaat, omdat er enkele ernstige bijwerkingen zijn opgetreden wanneer niet-steriele naalden zijn gebruikt.

Voor zover er acupunctuur nodig is voordat resultaten kunnen worden waargenomen, zijn er nog geen definitieve klinische richtlijnen opgesteld. Acupunctuur wordt meestal aanbevolen als een gratis behandelmethode - als iets om te proberen naast andere pijnbeheersingstechnieken, zoals fysiotherapie, beweging en het verminderen van ontstekingen door middel van een gezond dieet.


Acupunctuur voordelen

1.  Helpt Hoofdpijn en migraine verminderen

In 2009, nadat onderzoekers van het Centrum voor Complementaire Geneeskunde aan de Universiteit van München meer dan 11 studies met 2.137 acupunctuurpatiënten hadden beoordeeld, concludeerden ze dat acupunctuur "een waardevol niet-farmacologisch hulpmiddel zou kunnen zijn bij patiënten met frequente chronische spanningshoofdpijn."

In de review werd gekeken naar meerdere klinische onderzoeken waarin de effecten van acupunctuursessies werden vergeleken met sham-sessies (placebo-type acupunctuur) en helemaal geen behandeling voor het verlichten van migraine-  hoofdpijn  . In het bijzonder ondervonden zowel de groep met willekeurig geplaatste naalden als de groep met strategisch geplaatste naalden een vermindering van hoofdpijnsymptomen. De controlegroep heeft geen enkele verandering ervaren.

In het vervolgonderzoek bleef de groep met de echte acupunctuurbehandeling echter zowel een afname van het aantal hoofdpijndagen als hoofdpijnintensiteit hebben. ( 4 )

2. Verbetert  chronische pijn, inclusief voor de rug, nek, knie of artritis pijn

Acupunctuur bleek meer effectief te zijn voor het verbeteren van chronische rugpijn dan geen acupunctuurbehandeling in een studie van 2006 uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum van Berlijn. Bij patiënten met chronische lage-rugpijn was er een significant verschil in pijn gemeld tussen groepen patiënten die gedurende acht weken acupunctuur toegediend kregen in vergelijking met patiënten die geen behandeling ontvingen. ( 5 )

Nog indrukwekkender is een studie van 2012, uitgevoerd door de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van Memorial Sloan-Kettering, met als doel het effect van acupunctuur voor vier chronische pijnaandoeningen te bepalen: rug- en nekpijn,  artritis , chronische hoofdpijn en schouderpijn.

De onderzoekers beoordeeld klinische studies waarbij meer dan 17.000 patiënten, en de resultaten toonden aan dat patiënten die acupunctuur hadden minder pijn dan de patiënten in de placebo-controlegroep voor rug en nek  spierpijn  en pijn, artrose, en chronische hoofdpijn. ( 6 ) De conclusie was dat acupunctuur effectief is voor de behandeling van chronische pijn en is "meer dan alleen een placebo-effect, daarom is het een redelijke verwijzingsoptie voor artsen.

 

3. Helpt bij de behandeling van slapeloosheid

Beijing University of Chinese Medicine voerde in 2009 grote meta-analyses uit die een gunstig effect van acupunctuur op het verminderen van slapeloosheidssymptomen vertoonden, vergeleken met geen behandeling. ( 7 ) Uit de analyse bleek dat bij patiënten die medicijnen of kruidenbehandelingen slikten om te helpen met  slaap , het toevoegen van acupunctuurtherapie betere effecten vertoonde dan het alleen gebruiken van de medicijnen of kruiden.

Een ander voordeel was dat in tegenstelling tot veel slaapmiddelen de acupunctuursessies helemaal geen nadelige bijwerkingen hadden.

4. Verbetert het herstel van kanker en chemotherapie

Volgens het National Cancer Institute tonen verschillende onderzoeken aan dat acupunctuur kan helpen de immuniteit te verhogen en het herstel na kankerbehandelingen te versnellen  . Een gerandomiseerde studie, bijvoorbeeld, vond dat acupunctuur behandeling verhoogde immuniteit, aantal bloedplaatjes en een afname van gezonde cellen na bestralingstherapie of chemotherapie in vergelijking met het ontvangen van geen acupunctuur. ( 8 )

Onderzoekers meldden dat de patiënten in beide acupunctuurbehandelingsgroepen ook minder pijn hadden door behandelingen, verbeteringen in de kwaliteit van leven en een afname van verschillende negatieve bijwerkingen van chemotherapie, zoals misselijkheid.

5. Helpt om cognitieve achteruitgang te voorkomen

Sommige vroege onderzoeken hebben nieuwe informatie opgeleverd over de effectiviteit van acupunctuur bij Parkinson. Studies tonen aan dat leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgangssymptomen kunnen worden verlicht omdat het een neurale respons genereert in gebieden van de hersenen - zoals het putamen en de thalamus - die in het bijzonder zijn aangetast door de  ziekte van  Parkinson .

In een studie van 2002, uitgevoerd door de afdeling Neurologie aan de University of Maryland School of Medicine, werden na 20 Parkinsonpatiënten gedurende 16 sessies acupunctuur behandeld, 85 procent van de patiënten rapporteerde subjectieve verbeteringen van individuele symptomen, waaronder tremor, wandelen, handschrift, traagheid , pijn, slaap, depressie en angst. Er waren geen nadelige effecten. ( 9 )

6. Zwangerschap, arbeid en postpartum Gezondheid

Veel artsen bevelen acupunctuur nu aan als een behandeling om stress te verminderen, hormonen in balans te brengen en de angst en pijn van zwangerschap en bevalling te verlichten.

Het wordt beschouwd als een veilige behandeling voor veel van de veel voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap - om de fysieke en emotionele belasting van het lichaam te verlichten - evenals nadat de baby is geboren om te helpen met elke stemming, depressie, mentale of fysieke symptomen die de moeder kan ervaren. Het kan zelfs worden gebruikt vlak voordat de baby klaar is om het lichaam voor te bereiden op arbeid.

OPMERKING: Er zijn een paar acupunctuurpunten die een getrainde acupuncturist tijdens de zwangerschap zal vermijden. Dus ik raad altijd aan je huiswerk te doen en ervoor te zorgen dat je acupuncturist de juiste zorg krijgt voor de beste zorg. ( 10 , 11 )

Acupunctuurpunten

Acupunctuurpunten, of "acupunten", zijn specifieke locaties op het lichaam die centraal staan ​​in acupunctuurbehandelingen. TCM legt acupunctuur uit als een techniek om 'de stroom van energie of levenskracht in balans te brengen', en die energie kan worden bereikt door kleine specifieke kanalen op het lichaam te stimuleren.

TCM-beoefenaars geloven dat er een stroom is, bekend als "qi" of "chi", die zich in bepaalde "meridianen" door het hele lichaam bevindt. Van chi wordt gedacht dat wat de zieke scheidt van de gezonde - en wanneer chi niet in balans is, kunnen ziekte, pijn, slechte  slaap en vermoeidheid zich allemaal voordoen.

 •  Er zijn 14 belangrijke energiekanaalmeridianen op het lichaam, met honderden punten langs elke meridiaan waar acupunctuurnaalden worden ingebracht.
 • Deze omvatten ongeveer 360 verschillende punten op de handen, armen, voeten, hoofd, rug en over de belangrijkste organen. De overtuiging is dat door naalden licht in bepaalde punten op het lichaam te steken, de chi-stroom kan worden afgetapt en de energie van de patiënt opnieuw in balans kan worden gebracht.
 • Acupunctuurpunten bevinden zich meestal op plaatsen waar zenuwen in een spier komen, het middelpunt van een spier, of op een punt waar spier zich met bot verbindt.

Enkele van de belangrijkste acupunctuurmeridianen omvatten:

 • Lung Meridian
 • Dikke darm Meridiaan
 • Maag Meridiaan
 • Milt Meridiaan
 • Hart Meridiaan
 • Small Intestine Meridian
 • Urineblaas Meridiaan
 • Nier Meridiaan
 • Lever Meridiaan

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur wordt beschouwd als een familie van procedures, niet één enkele exacte benadering van pijn of ziektebeheer. Alle acupunctuurpraktijken omvatten het stimuleren van specifieke punten op het lichaam met behulp van een verscheidenheid aan technieken, meestal naalden. Het type acupunctuur dat tot nu toe het meest is bestudeerd in klinische wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, is het type dat dunne, stevige, metalen naalden gebruikt om de huid licht door te prikken.

Acupunctuur wordt meestal met de hand gedaan, waarbij een getrainde beoefenaar de naalden zorgvuldig op bepaalde plekken in het lichaam steekt, heel ondiep in de huid. Normaal worden er in één keer ongeveer 10 tot 20 dunne naalden gebruikt. De naalden zijn klein genoeg om te passen in een naald van normale grootte die zou worden gebruikt om bloed te nemen, waardoor het proces voor de meeste mensen vrijwel pijnloos verloopt.

Er zijn ook soorten acupunctuur die licht elektrische stimulaties gebruiken die door de naalden stromen, of helemaal geen naalden. Acupressuur wordt bijvoorbeeld vaak beschouwd als simpelweg "acupunctuur zonder de naalden" en gebruikt gerichte massage-achtige technieken om energie in het lichaam te stimuleren door op bepaalde punten te drukken.


Wat zal ik ervaren? 

Een acupunctuur sessie werkt ongeveer zo:

 • Eerst zal de acupuncturist met de patiënt spreken over zijn pijn- en gezondheidsgerelateerde doelen.
 • Dan zullen ze meestal naar de tong van de patiënt kijken en op hun vitale organen drukken om te zien of er iets merkbaars is dat bijdraagt ​​aan een onbalans.
 • De acupuncturist zal dan steriele, wegwerpbare kleine naalden gebruiken en deze langs specifieke "meridianen" op het lichaam plaatsen.
 • De acupuncturist zal controleren op "pulsen" op het lichaam door voorzichtig zijn vingers of hand op het lichaam van de patiënt te plaatsen om te voelen hoe de energie van de patiënt stroomt. Roodheid kan ook rond een naaldplaats voorkomen, en dit wordt verondersteld een teken te zijn dat energie op dat gebied niet in balans is.
 • De naalden blijven meestal een korte tijd staan, terwijl de energie van het octrooi zichzelf herwerkt en in balans houdt.
 • Nadat de naalden zijn verwijderd, kan de patiënt zijn dag doorgaan en wordt meestal geadviseerd om veel water te drinken in een poging om het ontgiftingsproces te helpen.

Is acupunctuur een levensvatbare therapieoptie?

Ja, vooral voor chronische pijn en de hierboven genoemde voordelen. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan op andere gebieden, tonen de reeds voltooide onderzoeken gezondheidsvoordelen, zowel door de naaldinbreng als door de strategische plaatsing van deze naalden. Het lijkt het beste te werken als aanvulling op andere behandelingen, omdat het het lichaam verbindt op een manier dat andere natuurlijke behandelingen effectiever zijn. ( 12 )

Hoewel er enkele onderzoeken zijn die aantonen dat het effect van pijnbeheersing hetzelfde is voor degenen die slechts een willekeurige naaldtherapie ontvangen in tegenstelling tot strategische acupunctuur, vertonen degenen die de strategische acupunctuur ontvangen  blijvendeverlichting. Er zijn ook theorieën die suggereren dat het lichaamssysteem ook wordt gestimuleerd door de naaldprik zelf en het lichaam triggert om met het genezingsproces te beginnen en endorfines vrij te maken die pijn remmen.

Pijn is een heen en weer bewegend signaal van de hersenen naar het lichaam - en van het lichaam naar de hersenen - en vertelt het dat er iets mis is. Hoe meer pijn het lichaam voelt, hoe meer het verwacht en pijn kan ervaren. Hoewel er vaak een echte reden is voor pijn, kan de ervaring van de pijn vaak zwaarder zijn dan de werkelijke oorzaak van de disfunctie.

Uiteindelijk worden de meeste mensen met chronische pijn - vanwege de onophoudelijke aard van pijn en / of de toename van pijn - ongevoelig voor pijnmedicatie, zodat het lichaam meer en meer nodig heeft. Het pijnmedicijn is niet alleen schadelijk voor het lichaam omdat het de ontsteking verhoogt, maar het heeft ook een hele reeks andere bijwerkingen die toenemen bij langdurig gebruik. ( 13 )

Acupunctuur is een veelbelovende oplossing voor de chronische pijnpatiënten die pijn zijn gaan verwachten en daardoor verhoogde niveaus van pijn en trauma ervaren.

Zoals met veel natuurlijke therapieën, inclusief nieuwe reguliere mind-body bewustzijnstherapieën, kan de manier waarop de patiënt de behandeling waarneemt en ontvangt, de voordelen beïnvloeden. Daarom worden gerichte ademhaling, bio-feedback en andere alternatieve behandelingen nu geïmplementeerd in de reguliere geneeskunde.

Of acupunctuur een behandeling is van de zenuwsystemen en paden, of dat het de hersenen traint om minder pijn te ervaren, hoe dan ook, de voordelen op de lange termijn en het lage risico op bijwerkingen maakt het een haalbare behandeloptie in mijn boek.