Essentiële Etherische oliën

 WAT IS CASTOR OLIE OF WONDEROLIE ? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN CASTOR OIL OOK WEL RICINUS OLIE OF WONDERBOOMOLIE GENOEMD

 WAT IS CASTOR OLIE OF WONDEROLIE ? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN CASTOR OIL OOK WEL RICINUS OLIE OF WONDERBOOMOLIE GENOEMD

  • Wat is Castor Oil?
  • Gezondheidsvoordelen van Castor Oil
    • Verbetert de immuunfunctie
    • Verhoogt de circulatie
    • Bevordert een gezonde spijsvertering
    • Balanceert hormonen en verbetert Libido
    • Induceert arbeid
    • Vermindert de symptomen van artritis
    • Behandelt huidinfecties en wonden
  • Gezondheidsvoordelen van Ricinusolie voor de huid
    • Geneest de ontstoken huid
    • Bestrijdt tekenen van veroudering
    • Vermindert acne
    • Hydrateert de huid
    • Fades Blemishes
    • Voorkomt striae
    • Vermindert pigmentatie
  • Gezondheidsvoordelen van Ricinusolie voor haar
    • Bevordert de haargroei
    • Behandelt hoofdhuidinfecties
    • Voorwaarden Haar
  • Castorolie gebruiken
  • Voorzorgsmaatregelen
  • Conclusie

Wat is Castor Oil?

 

Ricinusolie is afgeleid van de zaden van de  Ricinus communis-  planten  die woest groeien in braakliggende gebieden in tropische gebieden.

Verslagen tonen aan dat de plant lange tijd geleden de "Palma Christe" werd genoemd omdat de vorm van de bladeren van de plant op de palm van Christus leek.

In mildere klimaten wordt deze plant vaak gekweekt als siertuinkruid en wordt nu op grote schaal gekweekt voor de productie van biodiesel.

Ricinusolie bestaat al eeuwen en wordt veel gebruikt voor medicinale doeleinden in zijn geboorteland over het Afrikaanse continent, het Indiase subcontinent en het Middellandse-Zeebekken.

De oude Egyptenaren gebruikten het als een krachtige, natuurlijke remedie tegen huid- en oogirritaties.

Ricinusolie is ook door de Indianen gewaardeerd vanwege zijn huidhelend, antibacterieel, spijsverteringspotentieel.

Folk-genezers over de hele wereld hebben castorolie gebruikt om een ​​groot aantal gezondheidsproblemen te behandelen gedurende duizenden jaren.

Door de geschiedenis heen, bij het eerste teken van ziekte, gaven ouders hun kinderen castorolie, zowel lokaal als inwendig, om de natuurlijke immuunfunctie te verbeteren en het genezingsproces te versnellen.

Vanwege de hoge viscositeit en smerende eigenschappen is ricinusolie een van de eerste plantaardige oliën die voor industriële doeleinden worden gebruikt.

Bovendien was ricinusolie de inspiratie voor de naam van het smeermiddelbedrijf voor voertuigen, Castor.

Castorolie is gepopulariseerd vanwege zijn vermogen om constipatie op te heffen, huidinfecties te behandelen en zowel de gezondheid als het uiterlijk van haar te verbeteren.

Volgens onderzoek is echter gerapporteerd dat ricinusolie aanvullende en meer essentiële toepassingen heeft voor het versterken van de immuunfunctie.

Ricinusolie kan het aantal witte bloedcellen en T-11-cellen verhogen, wat een soort speciale witte bloedcellen is die als antilichamen werken en in de lymfocyten van het lichaam worden aangemaakt, waardoor het lichaam zich kan ontdoen van virussen, bacteriën, schimmels, en kankercellen.

De voordelen van Castorolie zijn in grote mate afhankelijk van de chemische samenstelling ervan.

Het is geclassificeerd als een triglyceride vetzuur, waar bijna 90{e53bba1030de5d23439f4ba6954652b37d97872d9284df4dd04ceeeea490ae9f} procent van het vetzuurgehalte een zeldzame en specifieke verbinding is die ricinolzuur wordt genoemd ( 1 ).

Vanwege het geconcentreerde gehalte aan ricinolzuur dat in veel andere stoffen in zeldzame hoeveelheden wordt aangetroffen, wordt ricinusolie als uniek beschouwd.

Het wordt geproduceerd door de zaden koud te persen.

Ricinolzuur is niet het enige waardevolle bestanddeel van ricinusolie omdat de olie ook enkele heilzame zouten bevat die in de eerste plaats als huidverzorgingsmiddelen werken.

Tegelijkertijd zijn ze nuttig bij het stabiliseren van de consistentie en textuur van producten.

Om deze reden wordt ricinusolie gebruikt in een groot aantal cosmetische producten en haar- en huidverzorgingsbehandelingen, volgens het  International Journal of Toxicology  ( 1 ).

 

Gezondheidsvoordelen van Castor Oil

 

Ricinolzuur, gevonden in ricinusolie, is een onverzadigd vetzuur dat een groot aantal genezende voordelen biedt ( 2 ).

Wat doet ricinusolie?

  • ondersteunt het lymfestelsel
  • verhoogt de circulatie
  • verlicht constipatie
  • bestrijdt huidaandoeningen en infecties
  • behandelt huidontsteking, ringworm, keratosen, schaafwonden en schimmelinfecties
  • geneest acne
  • vermindert jeuk en zwelling op de huid
  • vermindert pijnlijke zonnebrand
  • voorkomt de groei van virussen, bacteriën, gisten en schimmels
  • hydrateert gesprongen lippen
  • helpt bij zwangerschap en het induceren van bevalling
  • helpt haar groeien
  • bestrijdt teennagelschimmel
  • en nog veel meer

Castorolie ondersteunt het lymfestelsel van het lichaam met zijn immuunverbeterende effecten.

Het lymfestelsel dat in het hele lichaam aanwezig is in kleine buisvormige structuren, dient om overtollige afvalstoffen, vloeistoffen en eiwitten uit onze cellen te absorberen en te verwijderen.

Lymfeklieren in deze buizen werken als de natuurlijke toxinefilters van het lichaam.

Bovendien, wanneer u ziek bent, pompen deze knopen antilichamen uit om vreemde bacteriën of eiwitten op afstand te houden.

Als u bijvoorbeeld ooit een vergrote lymfeklier in de buurt van uw geslachtsorganen of in uw nek hebt gehad, is dit een aanwijzing dat uw lichaam een ​​hoog niveau aan antilichamen vrijgeeft om een ​​nabijgelegen infectie te bestrijden.

Als het lymfestelsel niet goed functioneert, wordt u blootgesteld aan een hoger risico op het falen van talrijke gezonde cellen, wat uiteindelijk kan leiden tot degeneratie en vernietiging van organen.

Als u bijvoorbeeld lijdt aan een slechte lymfatische hartdrainage, zal dit het weefsel beschadigen, wat uiteindelijk zal leiden tot hartaandoeningen.

Het lymfesysteem verbetert niet alleen de functie van de bloedsomloop, helpt defensieve antilichamen voor het immuunsysteem te creëren en elimineert giftig afval uit uw weefsels, het helpt ook om vetmoleculen in de dunne darm te absorberen.

In feite wordt veel van het vet uit de darm geabsorbeerd door het lymfatische systeem.

Sommige vetmoleculen kunnen echter niet worden geabsorbeerd vanwege hun grote omvang.

Wanneer dit gebeurt, ontvangt het lymfestelsel ze en geeft het vervolgens af in de bloedbaan.

Uiteindelijk worden ze door het hele lichaam gedragen om als brandstof te worden gebruikt.

 

Verbetert de immuunfunctie

 

Van castorolie wordt gezegd dat het de bloedstroom, de gezondheid van de zwezerik, lymfedrainage en andere functies van het immuunsysteem verbetert.

Volgens de studie van  Cell Immunology in 2010 produceren patiënten die abdominale castorpakketten gebruiken, significant verhoogde niveaus van lymfocyten, in vergelijking met patiënten die placebo-packs gebruiken ( 3 ).

"Ziekte-strijders" is een andere naam voor lymfocyten vanwege hun functie om het immuunsysteem te beschermen tegen indringers zoals bacteriën, toxines en andere waargenomen bedreigingen.

Ricinusolie is ook nuttig als het gaat om de productie van adequate niveaus van lymfocyten, die worden overgebracht naar en opgeslagen in het lymfatisch weefsel.

Het lymfestelsel is ook verantwoordelijk voor de goede werking van de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel, omdat ricinusolie in staat is om u te helpen ontgiften, waardoor uw hart gezond wordt en spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, worden behandeld.

Pancreasenzymen hydrolyseren ricinusolie in de dunne darm, wat leidt tot de afgifte van ricinolzuurglycerol, samen met andere gunstige metabolische verbindingen.

 

Verhoogt de circulatie

 

Een goede bloeddoorstroming en immuniteit hangen van elkaar af.

Dit betekent dat het veel waarschijnlijker is dat iemand chronisch ziek wordt wanneer het lymfesysteem faalt, of zich oedeem ontwikkelt.

De functie van de bloedsomloop is om bloed naar en van het hart te pompen, waar het zuurstof via uw hele lichaam via kleine vaten en kleine slagaders vrijgeeft.

Bloed wisselt zuurstof en voedingsstoffen uit voor cellulair afval in microscopische tubulaire structuren in de longen.

Dit proces is essentieel omdat het ons in leven houdt, zuurstof naar onze cellen brengt en ons lichaam ontgift.

Wanneer ricinusolie door de huid wordt opgenomen, neemt zowel de lymfedrainage als de bloedcirculatie toe .

 

Bevordert een gezonde spijsvertering

 

In de folklore staat ricinusolie bekend als een krachtig  kathaai , wat betekent dat het de volledige afgifte van stoffen uit het maagdarmkanaal stimuleert en uiteindelijk de ontlasting bevordert ( 5 ).

Wanneer het echter wordt geabsorbeerd via de huid van een ricinusolie, kan de olie dezelfde therapeutische eigenschappen hebben.

Als u ricinusolie packs in de buikstreek aanbrengt, kan dit u helpen bij het bereiken van regelmatige stoelgang, wat resulteert in een toename van energie.

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen dit laxerende effect en depressie, omdat het verwijderen van infectieuze stoffen uit de darmwand de symptomen van depressie verlicht.

Volgens  Complementary Therapies in Clinical Practice kan ricinusolie de symptomen van obstipatie verlichten.

Castor oil-packs voor therapeutische zorg werden gegeven aan oudere patiënten, die werden waargenomen met onmiddellijke verbeteringen na minder dan drie dagen behandeling, hoewel 80{e53bba1030de5d23439f4ba6954652b37d97872d9284df4dd04ceeeea490ae9f} al meer dan tien jaar verlichting van de symptomen van obstipatie zocht ( 6 ).

 

Balanceert hormonen en verbetert Libido

 

De vorming van gezonde hormonen is sterk afhankelijk van de opname van vetmoleculen in het spijsverteringskanaal.

Ricinusolie verbetert deze functie, waardoor hormonen op natuurlijke wijze in balans kunnen worden gebracht ( 7 ).

Bovendien zorgt betere hormonale stroming, in combinatie met afgenomen zwevende toxinen die aanwezig zijn in en rond cellen, ervoor dat het geslachtsorganensysteem efficiënter functioneert.

Dit verlicht PMS-symptomen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en depressie.

 

Induceert arbeid

 

In de oudheid werd ricinusolie gebruikt als een natuurlijk middel om zwangere vrouwen te helpen bij het opwekken van arbeid.

Tegenwoordig worden deze alternatieve methoden ondersteund door de wetenschap.

Een groep onderzoekers uit Australië en Nieuw-Zeeland heeft in 2009 een studie uitgevoerd om de effectiviteit en veiligheid van ricinusolie bij arbeid tijdens zwangerschappen te beoordelen.

De bevindingen suggereren dat ricinusolie geen bijwerkingen had die de inductie van arbeid beïnvloedden ( 8 ).

Ricinusolie is eeuwenlang oraal aan zwangere vrouwen gegeven om de samentrekkingen van de baarmoeder te helpen versnellen.

Velen hebben vraagtekens geplaatst bij het verband tussen ricinusolie en het opwekken van arbeid.

De wetenschap suggereert echter dat ricinolzuur in de olie EP3 prostanoïde receptoren in de baarmoeder triggert.

Hoewel de bovengenoemde studie geen bijwerkingen meldt, voelen sommige vrouwen zich misselijk na het gebruik van ricinusolie, wat een nadeel kan zijn bij het gebruik ervan voor dit doel.

 

Vermindert de symptomen van artritis

 

Ricinusolie wordt vaak als een natuurlijke behandeling voor ontsteking, gewrichtszwelling en artritispijn beschouwd.

Vanwege zijn natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen kan het worden gebruikt als een ideale massageolie en wordt aangebracht op pijnlijke spieren, gewrichten of weefsel.

Fysiotherapie Onderzoek  in 2009 publiceerde een onderzoek dat ricinusolie kan worden gebruikt als een effectieve therapie bij primaire knieartrose.

De proefpersonen werden geëvalueerd door routinematig, klinisch laboratoriumonderzoek ter verbetering van de ziekte.

De resultaten suggereren een significante effectiviteit bij de behandeling van artrose in de knie en er zijn geen bijwerkingen gemeld ( 9 ).

Gebruik ricinusolie gevolgd door een warm waterpak om de absorptie en drainage te vergroten door pijnlijke plekken te masseren.

Als je dit proces twee keer per week oefent, zal het zeker de pijnlijke symptomen verlichten.

 

Behandelt huidinfecties en wonden

 

De gezondheid van uw huid is een goede weerspiegeling van hoe gezond uw immuunsysteem, darm- en hormonale balans zijn.

Als u in de winkel gekochte huidverzorgingsproducten gebruikt, weet dan dat uw huid vol zit met chemische ingrediënten, die de huidirritatie meestal verergeren.

Aan de andere kant is het gebruik van ricinusolie volledig synthetisch-vrij en natuurlijk, maar toch absorbeert uw lichaam het direct door de huid, wat zal resulteren in een paar positieve resultaten voor het uiterlijk van de huid.

Ten eerste bevordert ricinusolie, zoals we al eerder hebben vermeld, een toename van de bloedsomloop en de bloedstroom, waardoor een betere afweer tegen infecties en snellere genezing van wonden wordt bevorderd.

In 2003 voerde een groep onderzoekers van het regionale wondverzorgingsprogramma van  Fountain Valley  in de VS een studie uit die suggereert hoe ricinusolie gunstig is voor de behandeling van huidwonden ( 10 ).

Health Benefits of Castor Oil for Skin -  WAT IS CASTOR OLIE OF WONDEROLIE ? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN CASTOR OIL OOK WEL RICINUS OLIE OF WONDERBOOMOLIE GENOEMD

Gezondheidsvoordelen van Ricinusolie voor de huid

 

Castorolie werkt op dezelfde manier als kokosolie voor de helende huid, omdat het werkt als een natuurlijk antibacterieel middel.

Het is ook een goede vochtinbrengende crème voor de huid, behandelt vlekken als gevolg van zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan de tekenen van veroudering, zoals rimpels, vertragen vanwege het vermogen om de collageen- en elastineproductie te verhogen.

 

Geneest de ontstoken huid

 

Castorolie is echt heilzaam voor helende huidontstekingen die kunnen worden veroorzaakt door acne, zonnebrand en een droge huid.

Ricinusolie heeft helende eigenschappen, dat wil zeggen dat het ricinolzuur bevat dat helpt bij allerlei huidontstekingen.

Volgens een onderzoek uit 2000 gepubliceerd door de  Mediators of Inflammation, veroorzaakt ricinolzuur, de hoofdcomponent van ricinusolie, opmerkelijke ontstekingsremmende effecten en kan het worden gezien als een ontstekingsremmend middel dat geschikt is voor de perifere toepassing ( 12 ).

 

Bestrijdt tekenen van veroudering

 

Bij gebruik als topisch middel heeft ricinusolie het verbazingwekkende voordeel van het vertragen van veroudering.

Wanneer het op de huid wordt aangebracht, dringt ricinusolie diep door en bevordert het de productie van collageen en elastine.

Dit helpt op zijn beurt om de huid te verzachten en hydrateren.

Niet alleen vertraagt ​​het het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes, maar het maakt je huid ook zachter, gladder en ziet er jonger uit.

Bovendien kunt u de fijne lijntjes rond de ogen behandelen door ricinusolie toe te passen.

 

Vermindert acne

 

De meeste mensen met een voor acne gevoelige huid houden hun huid bij de meeste oliën vandaan, omdat hun poriën vatbaar zijn voor verstopping, waardoor de dingen alleen maar erger worden.

U kunt castorolie echter veilig gebruiken om acne te behandelen.

Ricinolzuur, dat in overvloed in ricinusolie wordt aangetroffen, bestrijdt acne-veroorzakende bacteriën en dringt effectief door in de huid, waardoor het een uitstekende remedie voor acne is ( 14 ).

 

Hydrateert de huid

 

Castor olie laat je met soepele, soepele en gerevitaliseerde huid.

Om die reden werkt ricinusolie als een natuurlijke en goedkope huidbevochtiger.

Ricinusolie is een geweldige vochtinbrengende crème omdat het vetzuren bevat die gemakkelijk in de huid doordringen, waardoor droge plekken worden geholpen en de hydratatie van de huid wordt hersteld ( 14 ).

 

Fades Blemishes

 

U kunt ricinusolie gebruiken voor het vervagen van vlekken en littekens, ook al zijn de resultaten niet van de ene dag op de andere zichtbaar.

U moet het regelmatig toepassen om duidelijke resultaten te zien, omdat het langzaam werkt.

Door de vetzuren in ricinusolie kan het diep in littekenweefsel doordringen, waardoor dode cellen worden verwijderd en de groei van gezond weefsel wordt bevorderd.

Daarom verdwijnen uw onvolkomenheden uiteindelijk ( 15 ).

 

Voorkomt striae

 

Striae ontstaat meestal na de zwangerschap als de huid in de buik in korte tijd drastisch rekt.

Ricinusolie speelt hier een belangrijke rol omdat het de huid elastischer maakt, wat de vorming van striae voorkomt .

Vetzuren in ricinusolie kunnen striae voorkomen bij topicale toepassing tijdens de laatste twee maanden van de zwangerschap ( 16 ).

 

Vermindert pigmentatie

 

Ricinusolie is uiterst nuttig bij het verwijderen van vlekken en vlekken op uw huid.

Vanwege het vermogen om pigmentatie te verminderen, raden veel dermatologen het gebruik van ricinusolie aan om ongelijkmatige huidtinten, vlekken en vlekken te behandelen.

Ricinusolie zit boordevol vetzuren, met name omega-3-vetzuren.

Deze zuren hydrateren de huid en bevorderen de groei van gezond weefsel, waardoor u een vlekvrije en soepele huid krijgt

fish oil supplements -  WAT IS CASTOR OLIE OF WONDEROLIE ? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN CASTOR OIL OOK WEL RICINUS OLIE OF WONDERBOOMOLIE GENOEMD

Gezondheidsvoordelen van Ricinusolie voor haar

 

Castorolie is een populaire remedie geworden om haaruitval te behandelen.

Elke maand groeit je haar gemiddeld een halve centimeter.

Je kunt de haargroei met drie tot vijf keer de gebruikelijke snelheid stimuleren door regelmatig ricinusolie te gebruiken.

Niet alleen stimuleert het de haargroei, maar het bevordert ook de haardikte binnen een paar maanden gebruik.

Ook kan ricinusolie je wenkbrauwen en wimpers dikker en langer maken ( 17 ).

 

Bevordert de haargroei

 

Door het masseren van je hoofdhuid bevordert ricinusolie de haargroei , waardoor je langer en dikker haar krijgt.

Castorolie doet dit door de bloedcirculatie naar de follikels te stimuleren.

De olie bevat ook omega-9 essentiële vetzuren die je haar gezond houden.

Bovendien helpt het bij het verminderen van gespleten punten, het beheersen van haarbreuk en het conditioneren en hydrateren van uw haar ( 18 ).

 

Behandelt hoofdhuidinfecties

 

De meeste grote haarproblemen zoals roos, kale plekken en een jeukende hoofdhuid komen voort uit hoofdhuidinfectie.

Indien toegepast, kan ricinusolie deze problemen voorkomen.

Ricinusolie is antibacterieel en schimmelwerend.

Het kan de micro-organismen en ziekteverwekkers die de infectie veroorzaken bestrijden ( 19 ).

 

Voorwaarden Haar

 

Ricinusolie kan zeer effectief zijn bij de behandeling van droog en beschadigd haar, omdat het de bevochtigende eigenschappen bevat die vocht helpen vast te houden.

Dit voorkomt dat uw haar droog wordt en zachter en gladder ( 20 ).

 

Castorolie gebruiken

 

Je kunt ricinusolie op een aantal manieren gebruiken: je kunt het topicaal aanbrengen op de huid, door er een massage mee te doen of door ricinusolie te gebruiken.

Zoals met elke andere huidbehandeling of gebruik van essentiële oliën, moet u ervoor zorgen dat elke olie die u eet of inslikt van de hoogste kwaliteit is om de effectiviteit en veiligheid te garanderen.

Let bij de aankoop van ricinusolie op koudgeperste, pure ricinusolie.

Volgens sommigen is ricinusolie het meest effectief wanneer het in een oliepak of een kompres wordt gebruikt, omdat deze de actuele absorptie door de poriën van de huid verhogen.

Hoeveel ricinusolie u inwendig gebruikt hangt af van waar u het voor gebruikt, naast uw leeftijd, reactie op laxerende behandelingen en bestaande medische aandoeningen.

Lees voor het kopen en gebruiken van ricinusolie zorgvuldig de instructies in de verpakking.

Vergroot ook uw dosis langzaam en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet.

Tot slot, neem het niet langer dan zeven dagen achtereen.

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal daags één theelepel op een lege maag.

Deze dosering is nuttig om de stoelgang te reguleren en de doorbloeding te verbeteren.

Aan de andere kant is het nemen van minder dan aanbevolen nuttig voor het behoud van de algemene gezondheid.

Neem echter regelmatig contact op met een medische professional voordat u het op gezette tijden en / of voor langere tijd gaat gebruiken.

Voor kinderen is de gebruikelijke dosering de helft van een theelepel één keer per dag.

Ricinusolie is verkrijgbaar in zowel capsulevorm als vloeibare vorm en wordt meestal verkocht als een laxerende formule.

Het staat bekend om het hebben van een vieze smaak, sterke geur en gele kleur, dus de meeste mensen geven er de voorkeur aan het te nemen door het te mengen met een andere vloeistof.

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Voordat u ricinusolie gebruikt, zowel topisch als inwendig, voert u een huidtest uit door een kleine hoeveelheid olie aan te brengen om allergische reacties te controleren.

Een van de bekendste bijwerkingen van ricinusolie is het vermogen om sterke bekkiesamentrekkingen te veroorzaken die kunnen leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Daarom mogen zwangere vrouwen de ricinusolie nooit intern gebruiken tenzij specifiek opgedragen door hun arts.

Bij inwendig gebruik veroorzaakt ricinusolie een zeer sterk laxerend effect.

Als u een overdosis castorolie heeft, kan dit leiden tot ernstige uitdroging, die in extreme gevallen fataal kan zijn.

Andere mogelijke bijwerkingen van een overdosis zijn diarree, buikkrampen, duizeligheid, flauwvallen, hallucinaties (zelden), misselijkheid, beklemming van de keel, huiduitslag, pijn op de borst en kortademigheid.

Personen met bloedingsproblemen zoals maagzweren mogen geen ricinusolie inwendig gebruiken.

Zorg er ten slotte voor dat u ricinusolie buiten het bereik van kinderen houdt.

En zoals altijd, informeer bij een medische professional als u zich zorgen maakt of vragen hebt over het gebruik van deze natuurlijke en krachtige remedie.

 

Conclusie

 

Ondanks minimaal onderzoek ter ondersteuning van deze krachtige remedie, wordt ricinusolie als nuttig en veelzijdig beschouwd als het gaat om het behandelen van een aantal medische aandoeningen.

Het is een remedie met een lange geschiedenis en garandeert een grotere wetenschappelijke verkenning.

Zorg er niettemin voor dat u voorzorgsmaatregelen neemt voordat u ricinusolie gebruikt.

Wat is Castor Olie of wonderolie ? 17 gezonde eigenschappen van Castor Oil ook wel ricinus olie of wonderboomolie genoemd

pinit fg en rect red 28 -  WAT IS CASTOR OLIE OF WONDEROLIE ? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN CASTOR OIL OOK WEL RICINUS OLIE OF WONDERBOOMOLIE GENOEMD