Gezondheid

Wat is een alcoholist? Hoe is alcoholisme te behandelen?

Wat is een alcoholist? Hoe is alcoholisme te behandelen?

 

'Alcoholisch' is een term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die aan alcoholisme lijdt. Ze hebben vaak een fysiek en / of psychisch verlangen om alcohol te consumeren buiten hun vermogen om het te beheersen, ongeacht hoe het hun leven beïnvloedt.

Volgens het National Institute of Health (NIH) hadden 15,1 miljoen Amerikaanse volwassenen (6,2 procent van de bevolking) in 2015 een alcoholgebruiksprobleem.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd " 3,3 miljoen sterfgevallen per jaar het gevolg van schadelijk alcoholgebruik".

Inhoud van dit artikel:

 1. 'Alcoholisch' definiëren
 2. Symptomen van alcoholgebruiksstoornis
 3. Wat veroorzaakt alcoholisme (alcoholverslaving)?
 4. Hoe wordt alcoholisme gediagnosticeerd?
 5. Complicaties van alcoholisme
 6. Behandeling voor alcoholverslaving

 

'Alcoholisch' definiëren

Anonieme Alcoholisten in het Verenigd Koninkrijk hebben geen formele definitie voor alcoholisme, maar zeggen dat het kan worden omschreven als een fysieke dwang, samen met een mentale obsessie. Ze zeggen dat, afgezien van het hebben van een enorme drang naar alcohol, een alcoholist vaak toegeeft aan de hunkeren naar de slechtst mogelijke tijden. De alcoholist weet noch wanneer, noch hoe hij kan stoppen met drinken.

Definitie - een alcoholist is een persoon, terwijl alcoholisme de ziekte is. Een alcoholist lijdt aan alcoholisme. Alcoholisme is een chronische ziekte op de lange termijn. Er moet ook worden erkend dat er een groeiende trend is weg van het gebruik van de term "alcoholisch" omdat het als een negatief label wordt ervaren. In plaats daarvan hoort u de persoon die wordt aangeduid als 'iemand die lijdt aan alcoholgebruikstoornis'.

Alcoholisten zijn geobsedeerd door alcohol en hebben geen controle over hoeveel ze consumeren, zelfs als dit thuis, op werk en financieel ernstige problemen veroorzaakt.

Alcoholmisbruik verwijst over het algemeen naar mensen die niet de kenmerken van alcoholisme vertonen, maar er nog steeds een probleem mee hebben - ze zijn niet zo afhankelijk van alcohol als een alcoholist; ze hebben hun controle over het verbruik nog niet volledig verloren.

Matig alcoholgebruik veroorzaakt over het algemeen geen psychische of fysieke schade. Voor sommige mensen leidt sociaal drinken uiteindelijk echter tot zwaardere en zwaardere alcoholconsumptie, wat ernstige gezondheidsproblemen en psychische problemen veroorzaakt.

 

Symptomen van alcoholgebruiksstoornis

Alcoholisme is een term voor langdurige verslaving aan alcohol.

Typisch, de laatste persoon die zich ervan bewust moet zijn dat ze een ernstig drankprobleem hebben, is de persoon met een alcoholgebruiksstoornis - ze zijn vaak in ontkenning.

Enkele tekenen en symptomen zijn :

 • Alleen drinken.
 • Drinken in het geheim.
 • Niet kunnen beperken hoeveel alcohol wordt verbruikt.
 • Verduistering - niet in staat zijn om stukjes tijd te onthouden.
 • Rituelen hebben en geïrriteerd / geïrriteerd zijn wanneer deze rituelen worden verstoord of becommentarieerd. Dit kunnen drankjes zijn vóór / tijdens / na de maaltijd of na het werk.
 • Hobby's en activiteiten laten vallen die de persoon vroeger genoot; interesse in hen verliezen.
 • Een drang voelen om te drinken.
 • Zich prikkelbaar voelen wanneer de drinktijden naderen. Dit gevoel is intenser als de alcohol niet beschikbaar is, of er lijkt een kans te zijn dat deze niet beschikbaar is.
 • Stoppen met alcohol op onwaarschijnlijke plaatsen.
 • Drink drankjes naar beneden om sneller dronken te worden en zich goed te voelen.
 • Relatieproblemen hebben (veroorzaakt door drinken).
 • Problemen hebben met de wet (veroorzaakt door drinken).
 • Werkproblemen hebben (veroorzaakt door drinken of drinken als oorzaak).
 • Geldproblemen hebben (veroorzaakt door drinken).
 • Een grotere hoeveelheid alcohol nodig hebben om het effect te voelen.
 • Misselijkheid, zweten of zelfs beven als je niet drinkt.

Iemand die alcohol gebruikt, kan veel van deze tekenen en symptomen hebben, maar ze hebben niet de ontwenningsverschijnselen zoals een alcoholist doet, of dezelfde mate van drang tot drinken.

De problemen die samenhangen met alcoholafhankelijkheid zijn uitgebreid en beïnvloeden de persoon fysiek, psychologisch en sociaal. Drinken wordt een dwang voor iemand met een drankprobleem - het heeft voorrang op alle andere activiteiten. Het kan enkele jaren onopgemerkt blijven.

 

Wat veroorzaakt alcoholisme (alcoholverslaving)?

young person drinking alcohol in park - Wat is een alcoholist? Hoe is alcoholisme te behandelen?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor alcoholisme, waaronder groepsdruk om te drinken, drinken op jonge leeftijd en depressie.

Alcoholafhankelijkheid is een geleidelijk proces dat van enkele jaren tot enkele decennia kan duren om een ​​probleem te worden. Bij sommige zeer kwetsbare mensen kan verslaving binnen een aantal maanden plaatsvinden.

Uiteindelijk kan regelmatige alcoholconsumptie in de loop van de tijd de balans verstoren van de chemische GABA (gamma-aminoboterzuur) in de hersenen, die de impulsiviteit controleert, evenals glutamaat, dat het zenuwstelsel stimuleert.

Hersenniveaus van dopamine worden verhoogd als we alcohol consumeren - dopamine niveaus kunnen de drinkervaring aangenamer maken.

Op de lange of middellange termijn kan overmatig drinken de niveaus van deze chemische stoffen in de hersenen aanzienlijk veranderen, waardoor het lichaam van de persoon naar alcohol hunkert om zich goed te voelen en zich slecht te voelen.

Deze risicofactoren kunnen ook verband houden met overmatig drinken:

 • Genen - wetenschappers zeggen dat er specifieke genetische factoren zijn waardoor sommige mensen waarschijnlijk verslaafd raken aan alcohol en andere stoffen. Mensen met een familiegeschiedenis van verslaving lopen meer risico om alcohol te misbruiken.Onderzoekers van de Universidad de Granada, Spanje, onthulden dat "het gebrek aan endorfine erfelijk is en dat er dus een genetische aanleg is om verslaafd te raken aan alcohol."
 • De leeftijd van de eerste alcoholische drank - een studie wees uit dat mensen die voor hun vijftiende alcohol begonnen te drinken veel vaker een alcoholprobleem op latere leeftijd hadden.
 • Gemakkelijke toegang - experts zeggen dat er een verband is tussen gemakkelijke toegang tot alcohol (goedkope prijzen) en alcoholmisbruik en aan alcohol gerelateerde sterfgevallen. Een Amerikaanse studie vond een sterk verband tussen alcoholbelastingverhogingen in 1983 en 2002 en een significante daling in sterfgevallen door alcoholgebruik in één Amerikaanse staat - het effect bleek bijna twee tot vier keer groter te zijn dan bij andere preventiestrategieën, zoals schoolprogramma's of mediacampagnes.
 • Stress - enkele stress- hormonen zijn gekoppeld aan alcoholisme. Als onze niveaus van stress en angst hoog zijn, kunnen sommigen van ons alcohol consumeren in een poging de beroering weg te nemen.
 • Peer drinking - mensen die vrienden hebben die regelmatig drinken of alcohol misbruiken hebben meer kans om te veel te drinken en hebben uiteindelijk een alcoholprobleem.
 • Laag zelfvertrouwen - experts zeggen dat mensen met een laag zelfbeeld die alcohol direct beschikbaar hebben, meer geneigd zijn om het te misbruiken.
 • Depressie - mensen met een depressie kunnen bewust of onbewust alcohol gebruiken als middel voor zelfbehandeling. Aan de andere kant kan alcoholmisbruik leiden tot depressierisico, in plaats van andersom.
 • Media en reclame - in sommige landen wordt alcohol afgeschilderd als een glamoureuze, wereldse en coole activiteit. Veel deskundigen zijn van mening dat alcoholreclame en mediaberichtgeving ervan de boodschap kunnen overbrengen dat overmatig alcoholgebruik acceptabel is.
 • Hoe het lichaam alcohol verwerkt (metaboliseert) - mensen die relatief meer alcohol nodig hebben om een ​​effect te bereiken, lopen een hoger risico om uiteindelijk een alcoholprobleem te krijgen.

 

Hoe wordt alcoholisme gediagnosticeerd?

In de VS, om als alcoholist te worden gediagnosticeerd, moet het individu voldoen aan de criteria die zijn uiteengezet in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), gepubliceerd door de APA (American Psychiatric Association). Dit omvat een patroon van alcoholmisbruik dat leidt tot aanzienlijke beperkingen of distress. De patiënt moet ten minste drie van de onderstaande criteria ervaren tijdens de afgelopen 12 maanden:

 • Alcoholtolerantie - de patiënt heeft een grote hoeveelheid alcohol nodig om zich dronken te voelen. Wanneer de lever echter beschadigd is en de alcohol niet zo goed kan metaboliseren, kan deze tolerantie afnemen. Schade aan het centrale zenuwstelsel kan ook de tolerantieniveaus verlagen.
 • Ontwenningsverschijnselen - wanneer de patiënt zich onthoudt van alcohol of vermindert, ervaren ze tremoren, slapeloosheid , misselijkheid of angst. Doorgaans drinkt de patiënt meer om deze symptomen te vermijden.
 • Beyond intentions - de patiënt eindigt met het drinken van meer alcohol, of drankjes voor een langere periode dan ze van plan waren.
 • Tevergeefs pogen om te bezuinigen - de patiënt probeert continu het alcoholgebruik te verminderen, maar slaagt daar niet in. Of de patiënt heeft een hardnekkig verlangen om te bezuinigen.
 • Tijdrovend - de patiënt besteedt veel tijd aan het verkrijgen, gebruiken of herstellen van alcoholgebruik.
 • Intrekking - de patiënt trekt zich terug uit recreatieve, sociale of beroepsactiviteiten. Dit was niet het geval.
 • Persistentie - de patiënt blijft alcohol consumeren, ook al weten ze dat het hem lichamelijk en psychisch schaadt.

Sommige tekenen en symptomen van alcoholmisbruik kunnen te wijten zijn aan een andere aandoening of eenvoudige veroudering, zoals geheugenproblemen of vallen. Sommige patiënten kunnen naar hun arts gaan over een medische aandoening, zoals een spijsverteringsprobleem, en niet over hun alcoholmisbruik.

Het is niet altijd gemakkelijk voor een arts om kandidaten voor alcoholafhankelijkheidsscreening te identificeren. Als een arts vermoedt dat alcohol een probleem kan zijn, kunnen ze een aantal vragen stellen. Als de patiënt op een bepaalde manier antwoordt, kan de arts een gestandaardiseerde vragenlijst gebruiken.

Tests voor alcoholisme

Bloedonderzoek kan alleen zeer recent alcoholgebruik onthullen. Ze kunnen niet zeggen of iemand al heel lang intens drinkt.

Als een bloedtest uitwijst dat de rode bloedcellen in omvang zijn toegenomen, kan dit een aanwijzing zijn voor langdurig alcoholmisbruik.

Koolhydraatarme transferrine (CDT) - dit is een test die helpt bij het detecteren van zware alcoholconsumptie. Het is een bloedtest.

Er zijn andere tests die kunnen aangeven of de lever is beschadigd of dat een man verlaagde testosteronniveaus heeft, die beide kunnen wijzen op chronisch alcoholgebruik; screening met een goede vragenlijst wordt echter gezien als het meest effectieve middel voor een nauwkeurige diagnose.

De meeste alcoholisten ontkennen dat ze een probleem hebben en hebben de neiging om de mate van hun drinken te minimaliseren. Praten met familieleden kan de arts helpen de situatie te begrijpen (hiervoor is toestemming nodig).

 

Complicaties van alcoholisme

Complicaties van alcoholisme kunnen zijn: geheugenverlies, verwarring, psychische aandoeningen en problemen met werk of thuis.

Gewoonlijk verhoogt het drinken van alcohol in eerste instantie de stemming van de persoon. Echter, na een lange periode van regelmatig zwaar drinken, zal het zenuwstelsel van de persoon depressief worden en de drinker verdoofd raken door alcohol.

Alcohol kan iemands oordeel ondermijnen; het kan remmingen verlagen en de gedachten, emoties en algemeen gedrag van de drinker veranderen.

Zwaar regelmatig drinken kan een ernstig effect hebben op iemands vermogen om zijn spieren te coördineren en goed te spreken. Zwaar braken kan ertoe leiden dat de patiënt in coma raakt .

Uiteindelijk kan regelmatig zwaar drinken op zijn minst een van de volgende problemen veroorzaken:

 • Vermoeidheid - de patiënt is meestal moe.
 • Geheugenverlies - vooral het korte-termijngeheugen van de patiënt.
 • Oogspieren - de oogspieren kunnen aanzienlijk zwakker worden.
 • Leverziekten - de patiënt heeft een aanzienlijk hogere kans op het ontwikkelen van hepatitis en cirrose . Cirrose van de lever is een onomkeerbare en progressieve aandoening.
 • Gastro-intestinale complicaties - de patiënt kan gastritis of pancreasschade ontwikkelen. Deze problemen ondermijnen ook ernstig het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren, bepaalde vitaminen te absorberen en hormonen te produceren die de stofwisseling reguleren.
 • Hypertensie - regelmatig zwaar drinken verhoogt steevast de bloeddruk van de persoon .
 • Hartproblemen - regelmatig zwaar drinken kan leiden tot cardiomyopathie (beschadigde hartspier), hartfalen en beroerte .
 • Diabetes - alcoholisten hebben een zeer hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Patiënten met diabetes zullen steevast ernstige complicaties hebben als zij normale zware drinkers van alcohol zijn. Alcohol voorkomt de afgifte van glucose uit de lever en veroorzaakt hypoglykemie . Een persoon met diabetes neemt al insuline om zijn bloedsuikerspiegel te verlagen - hypoglycemie kan verwoestend zijn.
 • Menstruatie - alcoholisme stopt meestal de menstruatie of verstoort het.
 • Erectiestoornissen - alcoholische mannen hebben veel meer kans op het krijgen of behouden van een erectie.
 • Foetaal alcoholsyndroom - vrouwen die tijdens hun zwangerschap alcohol gebruiken, hebben veel meer kans op baby's met geboorteafwijkingen, waaronder een klein hoofd, hartproblemen, kortere oogleden, en ontwikkelings- en cognitieve problemen.
 • Verdunnende botten - alcoholisten lijden steevast aan het dunner worden van de botten omdat alcohol de productie van nieuw bot verstoort. Dit betekent een verhoogd risico op fracturen .
 • Zenuwstelselproblemen - alcoholisme kan gevoelloosheid veroorzaken in de ledematen, dementie en verward / ongeordend denken.
 • Kanker - alcoholisten hebben een veel hoger risico om verschillende soorten kanker teontwikkelen , waaronder mond- , slokdarm-, lever-, colon-, rectum-, borst-, prostaat- en keelholte.
 • Ongevallen - alcoholisten zijn kwetsbaar voor verwondingen door vallen, auto-ongelukken, overreden, enz.
 • Huiselijk geweld - alcohol is een belangrijke factor bij het slaan van partners, misbruik van kinderen en conflicten met buren.
 • Werk (school) problemen - werkgelegenheidsproblemen, werkloosheid, schoolproblemen, zijn vaak gerelateerd aan alcohol.
 • Zelfmoord - het percentage zelfmoorden onder mensen die alcoholafhankelijk zijn of alcohol misbruiken, is hoger dan onder mensen die dat niet doen.
 • Geestesziekte - alcoholmisbruik verhoogt het risico op psychische aandoeningen en kan bestaande psychische aandoeningen verergeren.
 • Problemen met de wet - het percentage alcoholisten dat voor de rechter of in de gevangenis terechtkomt, is aanzienlijk hoger in vergelijking met de rest van de bevolking.

 

Behandeling voor alcoholverslaving

De eerste stap voor de alcoholist is om te erkennen dat er een alcoholafhankelijkheidsprobleem is. De volgende stap is om hulp te krijgen. In de meeste landen zijn er een aantal ondersteunende groepen en professionele services beschikbaar.

De volgende zijn erkende behandelingsopties voor alcoholisme:

 • Doe-het-zelf - sommige mensen met een alcoholprobleem kunnen hun drinken verminderen of zich onthouden zonder professionele hulp te zoeken. Er is veel materiaal in boeken en op internet dat de self-helper kan helpen.
 • Counseling - een gekwalificeerde counselor kan de alcoholist helpen door hun problemen te praten en vervolgens een plan opstellen om het drinken aan te pakken. CGT (cognitieve gedragstherapie) wordt vaak gebruikt om alcoholverslaving te behandelen.
 • Behandeling van onderliggende problemen - de alcoholist kan een probleem hebben met het gevoel van eigenwaarde, stress, angst, depressie of een ander geestelijk gezondheidsprobleem . Het is belangrijk om deze problemen ook te behandelen. Het is cruciaal voor de alcoholist om te beseffen dat drinken mentale gezondheidsproblemen waarschijnlijk verergert. Omdat alcoholisten vaak last hebben van hypertensie , leveraandoeningen en mogelijk hartaandoeningen, moeten deze ook worden behandeld.
 • Residentiële programma's - residentiële programma's zijn ideaal voor sommige mensen. Ze omvatten deskundige professionele hulp, individuele of groepstherapie, steungroepen, training, familiebetrokkenheid, activiteitstherapie en een groot aantal strategieën die gericht zijn op een succesvolle behandeling van de alcoholist. Sommige mensen vinden dat fysieke afstand houden van toegang tot verleiding een grote hulp is.
 • Geneesmiddel dat een ernstige reactie op alcohol veroorzaakt - Antabuse (disulfiram) veroorzaakt een ernstige reactie wanneer iemand alcohol drinkt, inclusief misselijkheid, blozen, braken en hoofdpijn . Het is een afschrikmiddel; maar het zal de dwang van alcoholisten niet behandelen en alcoholisme niet genezen.
 • Geneesmiddelen voor het hunkeren naar - Naltrexon (ReVia) kan helpen met de drang om iets te drinken. Acamprosate (Campral) kan helpen bij het hunkeren naar.
 • Ontgifting - de patiënt neemt wat medicatie om ontwenningsverschijnselen te voorkomen (delirium tremens), die veel alcoholisten ervaren als ze stoppen met drinken. De behandeling duurt meestal 4-7 dagen. Chloordiazepoxide, een benzodiazepine-medicatie, wordt vaak gebruikt voor detoxificatie (detox).
 • Logeren op de wagen (resterende abstinent) - sommige patiënten vinden de detox haalbaar, maar gaan kort daarna weer drinken, of een tijdje later. Succespercentages worden aanzienlijk verbeterd als de patiënt toegang heeft tot counseling of een steungroep. Familieondersteuning is cruciaal. Soms kan een goede huisarts essentiële ondersteuning bieden.
 • Anonieme Alcoholisten - Anonieme Alcoholisten is een internationale gemeenschap van mannen en vrouwen die een drankprobleem hebben gehad. Het is niet-professioneel, zelfdragend, multiraciaal, apolitiek en bijna overal beschikbaar. Er zijn geen vereisten voor leeftijd of opleiding. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die wil stoppen met drinken en zijn drankprobleem wil oplossen.