Slaap & Dromen

WAT IS NARCOLEPSIE EN SLAAP AANVALLEN? EN HOE KOM JE ER VAN AF

763 - WAT IS NARCOLEPSIE EN SLAAP AANVALLEN?  EN HOE KOM JE ER VAN AF

narcolepsie

Symptomen, het bepalen van de oorzaak en behandelingsalternatieven

De plotselinge slaapaanvallen en verlies van spiercontrole veroorzaakt door narcolepsie kan beangstigend zijn, beschamend en een ernstige verstoring in uw leven veroorzaken. Gewone dagelijkse activiteiten zoals autorijden, koken of zelfs lopen kunnen gevaarlijk worden en extreme slaperigheid overdag kan werk, school en intieme relaties belasten. Maar er is hoop. Hoewel er nog geen remedie voor narcolepsie bestaat, zijn er genoeg dingen die u kunt doen om de symptomen te verminderen, uw alertheid te verbeteren en te genieten van een volledig en actief leven.

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening die het deel van uw hersenen beïnvloedt dat de slaap reguleert. Narcolepsie komt vaker voor dan u waarschijnlijk beseft (ongeveer 1 op 2.000 mensen) en kan ervoor zorgen dat u overmatige slaperigheid overdag ervaart en een plotseling verlies van spiercontrole (ook wel kataplexie genoemd), vaak veroorzaakt door sterke emoties. Het gevolg is dat u tijdens normale activiteiten overdag in slaap valt, zoals werken, studeren of autorijden. Hoewel deze afleveringen van korte duur kunnen zijn, maar slechts enkele seconden duren, kan dit veel normale activiteiten gevaarlijk maken en uw normale dagelijkse leven verstoren. Het kan ook invloed hebben op uw relaties, geheugen- en concentratieproblemen veroorzaken en uw gevoel van eigenwaarde en geestelijke gezondheid op de proef stellen.

Met een combinatie van veranderingen in levensstijl, zelfhulpstrategieën, counseling en medische ondersteuning, kun je echter narcolepsiesymptomen onder controle houden en de controle over je leven terugkrijgen.

De effecten van narcolepsie

Lichamelijk welzijn en veiligheid - Veel gewone dagelijkse activiteiten, zoals koken of lopen, kunnen zeer gevaarlijk worden als u onverwachts in slaap valt of de spiercontrole onverwacht verliest

Geestelijke gezondheid - Narcolepsie kan uw leven zodanig verstoren dat het kan leiden tot depressie en angst.

Sociale en professionele relaties - Helaas worden plotselinge slaapperiodes vaak gevonden als humoristisch voor mensen die niet bekend zijn met narcolepsie. Sommige mensen nemen aan dat je lui bent, grof of zelfs de plotselinge slaapafleveringen neerschiet.

Intieme relaties - Je persoonlijke relaties, vooral romantische relaties, kunnen vaak lijden als gevolg van narcolepsie. Extreme slaperigheid kan ook lage geslachtsdrift en impotentie veroorzaken.

Geheugen en aandacht - Narcolepsie kan ertoe leiden dat je problemen hebt met dingen onthouden en concentreren, waardoor je dagelijkse activiteiten meer verstoord raken.

Tekenen en symptomen van narcolepsie

De meeste mensen met narcolepsie ervaren hun eerste symptomen in de leeftijd tussen 10 en 25 jaar en kunnen vooral afstotelijk zijn voor kinderen of jongeren die nog steeds worden geconfronteerd met de uitdagingen van school, universiteit of de vroege stadia van hun loopbaan. Hoewel de symptomen van persoon tot persoon sterk kunnen variëren, zijn de belangrijkste narcolepsiesymptomen overmatige slaperigheid overdag  (met of zonder plotselinge slaapperioden) enabnormale REM-slaap . Andere symptomen van narcolepsie kunnen verband houden met uw abnormale REM-slaap, waaronder hallucinaties, slaapverlamming en kataplexie (plotseling verlies van spiercontrole).

Twee van de meest voorkomende narcolepsiesymptomen - overmatige slaperigheid overdag en kataplexie - houden vaak verband met je emotionele toestand. U kunt deze symptomen vertonen wanneer u intense emoties ervaart, zoals gelach, verdriet, verrassing of frustratie.

Veel voorkomende narcolepsie symptomen zijn onder andere:

Kataplexie (verlies van spiercontrole). Narcolepsie kan ertoe leiden dat u plotseling wakker wordt van spiercontrole terwijl u wakker bent, meestal veroorzaakt door sterke emoties, zoals lachen of huilen.

Hallucinaties. Sommige mensen met narcolepsie ervaren levendige, soms angstaanjagende, visuele of auditieve gewaarwordingen tijdens het inslapen of bij het ontwaken.

Slaap verlamming. Mogelijk kunt u aan het begin of het einde van de slaap niet bewegen of praten.

Microsleep is een zeer korte slaapperiode waarin je blijft functioneren (praten, dingen wegleggen, enz.) En vervolgens ontwaakt zonder herinnering aan de activiteiten.

Nachtelijk waken. Als u aan narcolepsie lijdt, kunt u 's nachts perioden van waakzaamheid hebben met opvliegers, een verhoogde hartslag en soms een intense alertheid.

Snelle toegang tot REM-slaap. Narcoleptica hebben unieke slaapcycli waarbij ze direct na het inslapen de REM of de droomfase van de slaap kunnen binnengaan, terwijl de meeste mensen ongeveer 90 minuten nodig hebben om REM te betreden. Daarom ervaar je de kenmerken van REM-slaap (levendige dromen en spierverlamming) aan het begin van de slaap, zelfs als die slaap gedurende de dag is.

De oorzaken van narcolepsie

Terwijl onderzoekers blijven zoeken naar de oorzaak van narcolepsie, is de algemene consensus dat uw genetica, vergezeld van een soort van milieuactivator, bijvoorbeeld een virus, uw hersenchemicaliën kan aantasten en narcolepsie kan veroorzaken.

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met narcolepsie geen hypocretine (ook wel orexine genoemd ) hebben, een stof in de hersenen die de opwinding activeert en de slaap regelt. Narcoleptica hebben over het algemeen niet zoveel Hcrt-cellen (neuronen die hypocretine afscheiden), waardoor hun vermogen om de alertheid volledig te beheersen wordt beperkt, wat verklaart waarom hij in slaap valt. Wetenschappers werken aan het ontwikkelen van behandelingen om hypocretine niveaus aan te vullen om narcolepsie symptomen te verminderen.

Diagnose van narcolepsie

Narcolepsie kan vaak verkeerd of niet gediagnosticeerd zijn. Mensen met narcolepsie wachten vaak op het raadplegen van een arts omdat het meest voorkomende (en soms het enige) symptoom overmatige slaperigheid overdag is, een symptoom dat op veel aandoeningen kan wijzen. Bovendien worden narcolepsiesymptomen vaak ten onrechte toegeschreven aan andere slaapstoornissen of medische aandoeningen (zoals depressie of epilepsie).

Aangezien het enige unieke symptoom van narcolepsie kataplexie is (plotseling verlies van spiercontrole), kan de diagnose van de aandoening lang duren. Als u vermoedt dat u narcolepsie heeft, overleg dan met uw arts over ALLE symptomen die u ervaart.

Samen met uw lijst met symptomen, artsen en slaapspecialisten gebruiken de volgende methoden om narcolepsie te diagnosticeren:

Nocturnal polysomnogram - Deze test 's nachts meet de elektrische activiteit van uw hersenen en het hart, en de beweging van uw spieren en ogen.

Multiple sleep latency test (MSLT) - Deze test meet hoe lang het duurt voordat u overdag in slaap valt.

Spinale vloeistof analyse - Het gebrek aan hypocretine in de hersenvocht kan een marker zijn voor narcolepsie. Het onderzoeken van spinale vloeistof is een nieuwe diagnostische test voor narcolepsie.

Epworth Sleepiness Schaal om te testen op narcolepsie

De Epworth Sleepiness Scale meet overdag slaperigheid. Gebruik de volgende schaal om het meest geschikte nummer voor elke situatie te kiezen:

0 = zou nooit dommelen of slapen
1 = kleine kans om te dutten of te slapen
2 = gematigde kans om te dutten of te slapen
3 = hoge kans om te dutten of te slapen

SituatieKans op Dutten of Slapen
Zitten en lezen 
 
 
 
Tv kijken 
 
 
 
Inactief zitten op een openbare plaats 
 
 
 
Een passagier in een motorvoertuig zijn voor een uur of langer 
 
 
 
Liggend in de middag 
 
 
 
Zittend en met iemand praten 
 
 
 
Rustig zitten na de lunch (geen alcohol) 
 
 
 
Tijdens het rijden een paar minuten gestopt in het verkeer 
 
 
 

score: 

De score interpreteren:

Een totale score van 10 of meer wordt als slaperig beschouwd. Een score van 18 of meer is erg slaperig.

Deze vragenlijst is niet bedoeld als vervanging van professionele diagnoses.

Bron: University of Maryland Medical Center

Narcolepsiebehandeling

Hoewel narcolepsie nog niet bestaat, kan een combinatie van behandelingen u helpen uw narcolepsiesymptomen onder controle te houden en kunt u genieten van veel normale activiteiten. De behandeling die het beste bij u past, is afhankelijk van uw specifieke narcolepsiesymptomen, maar zal waarschijnlijk een combinatie van counseling, medicatie en veranderingen in levensstijl omvatten.

Narcolepsiebehandeling: counseling- en steungroepen

Het is heel gewoon voor mensen met narcolepsie om aan een depressie te lijden . Veel symptomen van narcolepsie - met name slaapaanvallen en kataplexie - kunnen grote schaamte veroorzaken en grote schade aanrichten aan uw vermogen om een ​​normaal leven te leiden. Deze afleveringen kunnen angstaanjagend zijn en je kunt depressief worden vanwege het plotselinge gebrek aan controle. Angst om in slaap te vallen of plotseling in te storten dwingt sommige mensen om teruggetrokken en teruggetrokken te worden. Reik naar een psycholoog, counsellor of narcolepsie-ondersteuningsgroep kan u helpen omgaan met de effecten van de stoornis.

Uitreiken lijkt in eerste instantie overweldigend, maar als je samen met anderen bent die dezelfde problemen hebben, kun je je gevoel van isolatie verminderen en alle stigma's die je kunt voelen verwijderen. Het kan ook inspirerend zijn om ervaringen uit te wisselen en te leren hoe anderen hun symptomen van narcolepsie hebben aangepakt. Zie het gedeelte Bronnen hieronder voor hulp bij het vinden van een therapeut of narcolepsiegroep.

Veranderingen in de levensstijl om de symptomen van narcolepsie te verlichten

Gezonde leefstijlveranderingen maken, kan u helpen narcolepsiesymptomen te beheersen, in combinatie met counseling en ondersteuning, en eventuele aanbevelingen van uw arts. Dagelijkse gewoonten - zoals lichaamsbeweging, voeding en hoe u met stress omgaat - spelen een grote rol bij het handhaven van een gezonde slaap-waakcyclus. Het is belangrijk om een ​​regelmatig slaapschema te volgen, een ontspannen bedtijdroutine en praktische maatregelen te nemen om de effecten van narcolepsie overdag tegen te gaan.

Het combineren van de verschillende zelfhulpbehandelingen kan niet alleen helpen om uw waakzaamheid overdag te verbeteren, maar ook om de symptomen van narcolepsie te verminderen.

Plan uw slaapperiodes - Neem een ​​paar korte, geplande dutjes gedurende de dag (elk 10-15 minuten). Probeer elke nacht op dezelfde uren een goede nachtrust te krijgen. Geplande dutjes kunnen voorkomen dat ongeplande slaapgevallen optreden.

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine - deze stoffen interfereren met slaap wanneer u het nodig heeft.

Vermijd vrij verkrijgbare medicijnen die sufheid veroorzaken . Sommige allergische en verkoudheidsmiddelen kunnen slaperigheid veroorzaken, dus moeten ze worden vermeden.

Betrek uw werkgevers, collega's en vrienden - Waarschuw anderen zodat ze kunnen helpen wanneer dat nodig is.

Draag een cassetterecorder - Neem belangrijke gesprekken en vergaderingen op, voor het geval u in slaap valt.

Verdeel grotere taken in kleine stukjes - focus op één klein ding tegelijk

Oefening op regelmatige basis - Oefening kan ervoor zorgen dat u zich overdag meer wakker voelt en 's nachts de slaap stimuleert. Neem bijvoorbeeld overdag verschillende korte wandelingen.

Vermijd activiteiten die gevaarlijk zouden zijn als u plotseling een slaapaanval zou krijgen - Rijd zo mogelijk niet, beklim ladders of gebruik gevaarlijke machines. Een dutje doen voordat u gaat rijden, kan u helpen eventuele slaperigheid te beheersen.

Draag een medische waarschuwingsarmband of -ketting - Een armband of ketting zal anderen waarschuwen als u plotseling in slaap valt of niet in staat bent om te bewegen of spreken.

Eet een gezond dieet - streef naar een dieet dat rijk is aan volle granen, groenten, fruit, magere zuivel en magere eiwitbronnen. Eet overdag lichte of vegetarische maaltijden en vermijd zware maaltijden voor belangrijke activiteiten.

Ontspan en beheer emoties - Narcolepsie-symptomen kunnen worden veroorzaakt door intense emoties, dus u kunt profiteren van het oefenen van ontspanningstechnieken , zoals ademhalingsoefeningen, yoga of massage.

Medicijnen voor de behandeling van narcolepsie

Medicatie kan helpen bij het behandelen van de belangrijkste symptomen van narcolepsie: slaperigheid en kataplexie. Algemeen voorgeschreven medicijnen voor narcolepsie zijn stimulerende middelen, antidepressiva en natriumoxybaat.

Alle medicijnen hebben bijwerkingen en in het geval van antidepressiva kunnen die bijwerkingen gevaarlijk zijn, inclusief een verhoogd risico op zelfmoord. Zelfs als uw narcolepsiesymptomen het gebruik van voorgeschreven medicatie vereisen, adviseren deskundigen een medicatieregime te combineren met veranderingen in levensstijl en counseling of therapie.