Vitamine en mineralen

WAT IS VITAMINE B6? 17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE B6 (PYRIDOXINE)

17 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE B6 (PYRIDOXINE)

 • Wat is vitamine B6?
 • Tekenen van vitamine B6-deficiëntie
 • Gezondheidsvoordelen van vitamine B6
  • Lage B6-niveaus geassocieerd met depressie
  • Kan angstverlichting verminderen
  • Verbetert de cognitieve functie
  • Betere slaapcycli
  • Verbetert de gezondheid van de huid
  • Geschikte histamine-respons
  • Kan gezond gewichtsverlies ondersteunen
  • Vermindert symptomen van het Premenstrueel Syndroom
  • Verbetert de gezondheid van de spijsvertering
  • Brengt bloedsuikerniveaus in evenwicht
  • Voorkomt / behandelt bloedarmoede
  • Behandelt vroege zwangerschapssymptomen
  • Pijnbeheersing
  • Bot gezondheid
  • Minimaliseert het risico op hart- en vaatziekten
  • Minimaliseert het risico op kanker
  • Behandelt bepaalde ontstekingsaandoeningen
 • Beste vitamine B6-voedingsmiddelen
 • Vitamine B6 voorzorgsmaatregelen
  • Vitamine B6 Risico's
  • Vitamine B6 dosering
  • Vitamine B6 interacties

Vitamine B6 is van nature aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, naast het feit dat het in supplementvorm beschikbaar is.

Ondanks hoe gemakkelijk toegankelijk het is, beseft niet iedereen hoeveel vitamine B6 het lichaam ten goede komt.

Het is zeer veelzijdig en het kan tal van effecten hebben, van het verhogen van je immuunsysteem tot het verbeteren van je mentale toestand.

Wat is Vitamine B6 precies?

Lees verder om alles te leren wat u moet weten over deze essentiële vitamine.

 

Wat is vitamine B6?

B6 (ook geëtiketteerd als Pyridoxine) is niet alleen een eenvoudige vitamine.

De term zelf is eigenlijk een generieke substituutnaam voor zes verbindingen.

Drie ervan zijn als volgt: pyridoxine (PN), dat een alcohol is, pyridoxal (PL), dat een aldehyde is, en pyridoxamine (PM), dat een aminogroep ( 1 ) bevat.

De overige verbindingen in B6 zijn opgebouwd uit de 5'-fosfaatesters van de eerste drie verbindingen: pyridoxine 5'-fosfaat (PNP), pyridoxal 5'-fosfaat (PLP) en pyridoxamine 5'-fosfaat (PMP).

Bij mensen is de primaire excretievorm van B6 4-pyridoxinezuur (4-PA); Aan de andere kant zijn PMP en PLP te vinden in dierlijke weefsels en plantaardige voedingsmiddelen bevatten voornamelijk PN en PNP ( 2 ).

Zoals eerder vermeld, kan vitamine B6 een aantal taken helpen uitvoeren.

PMP kan worden gevonden met invloed op het aminozuurmetabolisme en PLP doet hetzelfde, naast het helpen metaboliseren van koolhydraten, lipiden en eenheden met één koolstof.

In het algemeen is pyridoxine in co-enzymvormen betrokken bij meer dan 100 verschillende enzymreacties die voornamelijk metaboliseren met eiwit ( 1 ).

PLP speelt een belangrijke rol in dit proces en PLP-afhankelijke enzymen zijn onderverdeeld in de volgende vijf structurele klassen:

 • Vouw Type I: Aspartate aminotransferase familie
 • Vouw Type II: Tryptofansynthasefamilie
 • Vouw Type III: Alanine racemase-familie
 • Vouw Type IV: D-aminozuur aminotransferase familie
 • Vouw Type V: Glycogeen fosforylase familie

Pyridoxine, dat voor het eerst werd geïsoleerd in de jaren 1930, is wat bekend staat als een in water oplosbare vitamine ( 3 ).

Met andere woorden, het lost op in water.

Ons lichaam kan het niet opslaan; veel van de overgebleven B6 in ons systeem verlaat uiteindelijk onze urine.

Bovendien kunnen we het niet alleen synthetiseren.

Daarom is het belangrijk dat we het goed onderhouden van buitenaf.

 

Tekenen van vitamine B6-deficiëntie

Ontoereikende absorptie van B6 is relatief zeldzaam, maar een aanzienlijk aantal gevallen hiervan kan worden aangetroffen in gebieden waar ondervoeding heerst ( 4 ).

Mensen kunnen lijden aan een tekort aan pyridoxine en beseffen dit aanvankelijk niet eens.

Degenen die last hebben van de volgende aandoeningen lopen een groter risico om dit tekort te ontwikkelen:

 • Alcoholafhankelijkheid: aangezien alcohol een producent van aceetaldehyde is, veroorzaakt dit een afname van de netto PLP-vorming door cellen. Dit kan de gevoeligheid van die cellen voor hydrolyse verhogen, vooral omdat aceetaldehyde ook concurreert met PLP in termen van eiwitbinding ( 1 ). Lage B6 beïnvloedt verder alcoholisten vanwege een slechte voedingsinname ( 3 ).
 • Auto-immuunziekten: mensen met coeliakie, de ziekte van Crohn, inflammatoire darmaandoeningen, reumatoïde artritis en meer hebben de neiging om een ​​laag aantal plasma-PLP-concentraties te hebben. Als het gaat om mensen met artritis, kan B6 verder dalen, afhankelijk van hoe ernstig de ontsteking van artritis is ( 1 ).
 • Ondervoeding: dit verschijnsel wordt vaak gezien in ontwikkelingslanden, vooral bij kinderen. Degenen die worstelen met eetstoornissen, of ouderen, kunnen ook in deze situatie terechtkomen. In dit geval is de functie van het immuunsysteem verminderd, wat de B6-niveaus negatief kan beïnvloeden ( 4).
 • Slechte nierfunctie: ongeacht de ernst van de nierfunctiestoornis, vaak wordt vastgesteld dat degenen met dit probleem een ​​tekort aan B6 hebben. Zelfs degenen die dialyse ondergaan of die een transplantatie hebben gekregen, komen vaak te maken met lage plasma-PLP-concentraties ( 1 ).

Hoewel de bovenstaande situaties meer voor de hand liggende oorzaken zijn van vitamine B6- tekort, kunnen ogenschijnlijk gezonde personen nog steeds de effecten van een lage B6 voelen.

Milde gevallen zien over het algemeen weinig tot geen symptomen voor maanden.

Naarmate het tekort aanhoudt, nemen de tekenen echter toe.

Ongeacht uw gezondheidssituatie, er zijn enkele symptomen waarvan u op de hoogte moet zijn dat dit op een laag vitaminegetal kan duiden.

Bij zuigelingen, kunt u enige prikkelbaarheid en een abnormaal acuut gehoorsgevoel opmerken; in feite zijn aanvallen geregistreerd bij baby's met een lage B6 sinds de jaren 1950 ( 1 , 3 ).

Kinderen en volwassenen kunnen ernstigere tekenen van een tekort aan pyridoxine ervaren.

Deze kunnen zijn concentratieproblemen, spierzwakte, depressie, nervositeit, geheugenverlies op korte termijn, gezwollen tong, verzwakte immuunfunctie, zweren / zweren in de mond en schilfering op de lippen / scheuren in de mondhoek ( 1 , 3 , 5 ).

 

Gezondheidsvoordelen van vitamine B6

Lage B6-niveaus geassocieerd met depressie

Er zijn een aantal studies geweest die hebben aangetoond dat een tekort aan pyridoxine kan bijdragen aan verhoogde symptomen van depressie, waarvan een groot deel gebaseerd is op de detectie van lage plasmaspiegels van PLP bij patiënten ( 6 ).

Aanvullend onderzoek is uitgevoerd om aan te tonen dat een hogere inname van B6 een positieve invloed kan hebben op depressieve symptomen; deze resultaten zijn echter grotendeels te zien bij vrouwen in plaats van mannen ( 7 ).

Sommige aanvullende onderzoeken wezen er ook op dat de opname van vitamine B6-consumptie voornamelijk werd waargenomen door voedingsmiddelen die goed zijn voor de vitamine.

Van deze voedingsmiddelen werd aangetoond dat ze het energieniveau bij vrouwen verhogen, een factor die schijnbaar de tekenen van depressie kan verbeteren .

Verder moet worden opgemerkt dat er vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd naar oudere mannen die depressies hebben die niet dezelfde positieve resultaten opleverden ( 8 ).

Vrouwen lijken veel vatbaarder voor de behandeling van depressie met B6 dan in vergelijking met oudere mannen.

 

Kan angstverlichting verminderen

Tekenen van angst kunnen voorkomen bij zowat iedereen van elke leeftijd.

Angst is vooral zichtbaar bij patiënten die lijden aan paniek en / of hyperventilatie-aanvallen.

Er is aangetoond dat er een verband bestaat tussen deze aandoeningen en vitamine B6.

Er is getest dat aangeeft dat patiënten met deze aandoeningen een verlaagd serotonineniveau hebben, wat een van de hoofdoorzaken is van paniek en hyperventilatie-aanvallen ( 9 ).

Aangezien B6 een rol speelt bij het synthetiseren van serotonine, wordt gesuggereerd dat door het verhogen van de inname van de vitamine, u de angst die met deze stoornissen gepaard gaat, beter kunt behandelen.

Verder onderzoek heeft ook aangetoond dat angst relatief goed is behandeld in gevallen waarin mensen een obsessief-compulsieve stoornis hebben, evenals bij kinderen met autisme ( 10 ).

In deze gevallen wordt een grotere hoeveelheid succes bij het verlichten van symptomen zoals angst gezien wanneer de B6-inname wordt gecombineerd met een andere voedingsstof zoals magnesium.

 

Verbetert de cognitieve functie

Er is gesuggereerd dat verhoogde concentraties van homocysteïne en op zijn beurt lage niveaus van B6 kunnen bijdragen aan cognitieve achteruitgang en achteruitgang ( 11 ).

Dit kan leiden tot hersenbeschadiging en andere slopende ziekten.

Het is een factor die grotendeels is waargenomen bij middelbare en oudere patiënten.

Om deze reden is er op deze leeftijdsgroep getest om te bepalen of een verhoging van de vitamine al dan niet kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve gezondheid.

In de onderzoekstestgroepen werd aangetoond dat vitamine B6 de cognitieve gezondheid op een zodanige manier ten goede komt dat het de serum totaal homocysteïne (tHcy) -niveaus significant kan verlagen ( 12 ).

Dit proces is vooral handig wanneer B6 als supplement wordt ingenomen; zelfs dan kan het de cognitieve gezondheid beter ondersteunen bij gebruik naast aanvullende vitaminen zoals B12.

 

Betere slaapcycli

Onderzoek heeft aangetoond dat uitgeputte niveaus van pyridoxine uw slaappatronen mogelijk kunnen verstoren ( 13 ).

Het kan ook een negatieve invloed op je hebben op een psychologisch niveau, wat kan bijdragen aan een slechte nachtrust.

Het verhogen van je vitamine B6-gehalte zodat je een stabiel, gezond bedrag in je systeem hebt, lijkt in staat om je algehele mentale toestand te verbeteren en je te helpen slapen .

Anders dan alleen maar helpen om een ​​betere nachtrust te krijgen, kan B6 ook van invloed zijn op de manier waarop u droomt.

Studies tonen aan dat B6 je droomherinnering kan verbeteren, waardoor je levendiger kunt dromen ( 14 ).

Dit lijkt te wijten te zijn aan de mogelijkheid dat de vitamine de corticale opwinding tijdens een REM-slaap (rapid eye movement) kan verhogen.

 

Verbetert de gezondheid van de huid

Een tekort aan pyridoxine kan de rijping van collageen beïnvloeden, wat leidt tot problemen met de huid, zoals laesies ( 15 ).

In dit geval kan het verhogen van de hoeveelheid B6 in een dieet een aantal positieve effecten hebben op uw algehele huidgezondheid.

Collageen kan oplosbaarder worden; dit kan leiden tot een betere elasticiteit in de huid, maar ook dat u die elasticiteit in de loop van de tijd kunt behouden.

Studies hebben verder aangetoond dat B6-niveaus kunnen helpen bij de algehele ontwikkeling van de huid.

Bij acne lijkt het in het begin niet veel te doen, omdat grote concentraties van B6 daadwerkelijk acne kunnen veroorzaken ( 16 ).

B6 is echter ook in staat om testosteron te synthetiseren, wat kan helpen hormoonspiegels te reguleren ( 17 ).

Hormonale onbalans is een van de oorzaken van acne.

Dus, door deze hormonen te reguleren, kunt u helpen om acne te behandelen met B6.

Het is echter belangrijk om er niet al te veel van te nemen, omdat grote hoeveelheden het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

 

Geschikte histamine-respons

Pyridoxine is essentieel bij het hanteren van histamine.

Histamine zelf is een biogeen amine en wordt gesynthetiseerd via het aminozuur histidine dat wordt gevonden in B6 ( 18 ).

Op zijn beurt is B6 ook nodig om de werking van diamine-oxidase (DAO) te ondersteunen, een enzym dat histamine daadwerkelijk afbreekt.

Vermits histamines erom bekend staan ​​dat ze hoofdpijn veroorzaken, kan het verlagen van de hoeveelheid histamine dat lijden verminderen ( 18 ).

Door de hoeveelheid B6 in uw lichaam te verhogen, kunt u DAO helpen en overtollige hoeveelheden histamine afbreken.

Over het algemeen speelt Vitamine B6 een belangrijke rol, niet alleen bij de synthese van histamine, maar ook bij de ondersteuning van het enzym dat het kan afbreken.

Het is een broodnodige vitamine die helpt bij het behouden van een goede balans van histamine.

 

Kan gezond gewichtsverlies ondersteunen

B6 stimuleren van gewichtsverlies heeft veel te maken met het eten van gezonde maaltijden rijk aan de vitamine.

In combinatie met een caloriebeperkt dieet is gebleken dat het verhogen van de hoeveelheid B6 in een dieet via vitaminerijke granen niet alleen invloed heeft op de B6-spiegels, maar ook op het in stand houden van de spiermassa ( 19 ).

PLP-niveaus stijgen wanneer een dergelijk dieet wordt gevolgd, wat ook de B6 / eiwit-verhouding kan verhogen ( 19 ).

Hogere niveaus van PLP zijn in verband gebracht met een veel grotere toename van het percentage spiermassa.

Een B6-rijk dieet kan ook helpen om deze spiermassa te behouden als je blijft afvallen, voor een gestaag vorderende afslankreis .

 

Vermindert symptomen van het Premenstrueel Syndroom

 

Premenstrueel syndroom (PMS) is een fenomeen waar veel vrouwen, tieners en jonge meisjes overal ter wereld last van hebben.

Het is een cluster van zowel psychische als fysieke symptomen zoals vermoeidheid, vochtretentie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, enz. ( 3 , 20).

Het is aanbevolen om het verhogen van B6, of het nu gaat om supplementen of dieetwijzigingen, tot verbetering van deze symptomen kunnen leiden.

Hoewel er wat onderzoek is gedaan, is extra werk vereist om te bepalen hoe goed B6 de symptomen van PMS kan behandelen.

Toch hebben sommige van de voordelen meer te maken met het verminderen van de psychologische impact van PMS, zoals humeurigheid en angst.

Dit wordt toegeschreven aan het feit dat B6 een cofactor is in de biosynthese van neurotransmitters ( 1 ).

Hoewel aanvullende tests nodig kunnen zijn, zijn er goede aanwijzingen dat B6 een rol kan spelen bij het verminderen van de ernst van sommige PMS-symptomen.

 

Verbetert de gezondheid van de spijsvertering

Personen met spijsverteringsproblemen zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBD) of prikkelbare darmsyndroom (IBS) hebben meestal een laag niveau aan pyridoxine in hun systemen ( 21 , 22 ).

PLP dient als een cofactor voor meer dan 140 biochemische reacties en plasma PLP-concentraties hebben een relatie met markers van ontsteking ( 22 ).

Patiënten die geen hoog B6-aantal hebben, kunnen merken dat ze lijden aan slechtere symptomen van hun aandoening.

B6 kan fungeren als een regulator voor de algehele gastro-intestinale gezondheid, zodat het systeem naar behoren functioneert.

Het kan verlichting tegen misselijkheid bieden, het opgeblazen gevoel en het vasthouden van water verminderen en uw stofwisseling beïnvloeden.

Of u nu lijdt aan ziekten zoals IBS of IBD, een gezonde dosis B6 kan de functie van uw spijsverteringsstelsel verbeteren.

 

Brengt bloedsuikerniveaus in evenwicht

 

Bij het bestuderen van diabetespatiënten (type II en zwangerschapsduur), wees onderzoek uit dat het gebruikelijk is om een ​​tekort aan pyridoxine te vinden ( 23 , 24 , 25 ).

Bij de behandeling van type II diabetes werd een onderzoek uitgevoerd bij 15 blanke mannen met de stoornis, naast een controlegroep van 13 gezonde mannen ( 24 ).

In de loop van zes weken kregen ze 150 mg / dag Pyridoxine per dag.

Dit leidde uiteindelijk tot een daling van het niveau van geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c).

Vrouwen in de late zwangerschap met zwangerschapsdiabetes werden getest in een andere studie; zij kregen gedurende twee weken 100 mg / dag B6 ( 25 ).

Bloedglucosespiegels bleken te zijn verlaagd en de vrouwen zagen een grote verbetering in hun glucosetolerantie.

 

Voorkomt / behandelt bloedarmoede

Studies hebben aangetoond dat het mogelijk is om bloedarmoede te ontwikkelen als gevolg van een tekort aan vitamine B6.

Lage foliumzuurspiegels en een lager dan normaal niveau van hemoglobine kunnen bepaalde vormen van bloedarmoede veroorzaken ( 26 ).

Dit kan ervoor zorgen dat u zich vermoeid voelt en zelfs een depressieve stemming kunt veroorzaken.

Als u een vitamine-deficiënte anemie heeft, kunt u een behandeling krijgen via injecties of oraal via supplementen.

Het toevoegen van supplementen aan uw routine kan meestal de bloedarmoede verbeteren ( 27 ).

Natuurlijk is een van de beste manieren om bloedarmoede te behandelen het om te voorkomen dat het in de eerste plaats komt.

Als het u lukt om een ​​goede hoeveelheid B6 in uw systeem te houden, moet u uw kansen verminderen om een ​​vitamine-tekort bloedarmoede te ontwikkelen.

 

Behandelt vroege zwangerschapssymptomen

Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap (NVP) worden vaak eenvoudig 'ochtendmisselijkheid' genoemd.

Het is een symptoom dat de meeste vrouwen ervaren tijdens het begin van een zwangerschap .

Het gebruik van B6 om ochtendmisselijkheid te behandelen is standaard sinds de jaren 1940 ( 3 ).

Hoewel het al tientallen jaren wordt gebruikt, is het bestuderen van de effecten in een klinisch onderzoek een beetje moeilijk, omdat NVP meestal vanzelf verdwijnt en veel vrouwen zich niet druk maken over de behandeling.

Uit wat werd onderzocht, komt Pyridoxine ten goede aan vrouwen in de vroege stadia van de zwangerschap door de ernst van misselijkheid en braken te verminderen.

De effecten werden tamelijk duidelijk weergegeven in een onderzoek waarin gember, een bekend middel tegen misselijkheid en braken, en B6 werden vergeleken ( 28 ).

In de studie werd niet veel verschil tussen de twee gezien, wat aantoont dat beide de ernst van het braken en misselijkheid hebben weten te verminderen.

Van B6 is aangetoond dat het symptomen van vroege zwangerschap behandelt tot het punt dat het Amerikaanse Congres voor Obstetrie en Gynaecologie (ACOG) een supplement van 10-15 mg B6 3-4 keer per dag aanbeveelt voor zwangere vrouwen om misselijkheid en braken te behandelen ( 1 ) .

 

Pijnbeheersing

Chronische pijn wordt gezien bij een flink aantal mensen met een laag vitamine B6-gehalte.

Deze pijn kan migraine en zelfs carpaal tunnel syndroom (CTS) omvatten ( 3 , 29).

En CTS kan meer dan alleen pijn veroorzaken; het kan gevoelloosheid en zwakte in de handen en vingers veroorzaken.

Er zijn een aantal onderzoeken geweest om te bepalen hoe goed B6 kan helpen bij het omgaan met pijn.

Die onderzoeken naar symptomen van CTS hebben gevonden dat een B6-tekort geen directe verbinding heeft met CTS.

Lage PLP-niveaus in het bloed zijn echter in verband gebracht met verhoogde pijn ( 3 ).

Als zodanig lijkt het gunstig om B6 toe te voegen aan uw dieet om pijn te behandelen , ongeacht de oorzaak.

 

Bot gezondheid

Verschillende studies werden uitgevoerd om een ​​verband te ontdekken tussen de gezondheid van botten en B6, met name bij oudere patiënten die te maken hadden met osteoporose ( 30 ).

Lage B6-tellingen bleken bij te dragen aan de lage botmineraaldichtheid (BMD).

Met een lage BMD kunt u het risico op botbreuken verhogen.

Meer associaties tussen B6 en botgezondheidscentrum rond beenmerggebrek.

Als de vitamine laag is, kan het aantal nulcellen (lymfocyten) en neutrofielen (granulocyten) in het lichaam worden verminderd, wat dan kan leiden tot een tekort aan beenmerg ( 31 ).

 

Minimaliseert het risico op hart- en vaatziekten

Er zijn talrijke studies gedaan om te proberen een verband te vinden tussen pyridoxine en hart- en vaatziekten.

Aanvullende tests zijn nodig om er zonder enige twijfel achter te komen dat B6 de cardiovasculaire gezondheid ten goede kan komen.

Het onderzoek dat is uitgevoerd, heeft echter wel enkele significante resultaten opgeleverd.

Een in Japan uitgevoerde test, hoewel beperkt van omvang, leverde resultaten op dat een hoge inname van B6, evenals foliumzuur in de voeding, het risico op mortaliteit door bepaalde ziekten zoals hartfalen en beroerte kan helpen verminderen ( 32 ).

Een andere studie concludeerde dat lage hoeveelheden PLP gerelateerd blijken te zijn aan hoge C-reactieve proteïne (CRP) concentraties; deze zijn op hun beurt gerelateerd aan een hoger risico op coronaire hartziekte (CAD) ( 33 ).

Hoewel de vorige studie aantoonde hoe de resultaten van hoge CRP van invloed kunnen zijn op hart- en vaatziekten, toonde een andere studie aan dat B-vitamines geen significant effect hebben op de niveaus van inflammatoire markers ( 34 ).

 

Minimaliseert het risico op kanker

Er is geen overtuigend onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Pyridoxine de sterftecijfers verbetert of regelrecht kanker voorkomt, maar aanvullend onderzoek heeft aangetoond dat lage B6-concentraties geassocieerd kunnen zijn met een groter risico op sommige soorten kanker ( 1 ).

Een verband gevonden tussen B6 en kanker werd aangetoond in een case study bij vrouwen met baarmoederhalskanker; in deze studie bleken die vrouwen een tekort te hebben in B6 ( 35 ).

Tegelijkertijd concludeerde de studie niet volledig of de tekortkoming iets te maken had met de ziekte.

Vitamine B6 kan verder helpen bij het verminderen van het risico op kanker op de manier waarop het ons immuunsysteem beïnvloedt.

Het immuunsysteem is van vitaal belang bij het voorkomen en bestrijden van een aantal kankers evenals pathogene infecties; op zijn beurt is aangetoond dat B6 de immuunrespons helpt reguleren ( 4 ).

 

Behandelt bepaalde ontstekingsaandoeningen

Er is enig onderzoek dat aangeeft dat lage vitamine B6-concentraties gerelateerd zijn aan hogere niveaus van inflammatoire markers (C-reactief proteïne) ( 36 ).

Dat gezegd hebbende, lijkt het erop dat door het verbeteren van het lage plasma PLP kan profiteren van bepaalde ontstekingsaandoeningen.

Deze aandoeningen omvatten spijsverteringsproblemen zoals IBD.

Andere inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis bleken enigszins te verbeteren door een toename van vitamine B6.

Dit komt omdat van patiënten met de ziekte doorgaans is aangetoond dat ze een laag Pyridoxinetelling hebben ( 37 ).

Het onderzoek, in dit geval, bewees dat het aanvullen van vitamine B6 niet noodzakelijkerwijs de symptomen van reumatoïde artritis duidelijk maakte, maar het verminderde de vitaminetekorten wel.

 

Beste vitamine B6-voedingsmiddelen

Pyridoxine kan worden aangetroffen in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, maar er is aangegeven dat de inname van B6 uit alleen voedsel ongeveer 1,9 mg / dag ( 3 ) bijdraagt .

In plantaardig voedsel is B6 slechts de helft biologisch beschikbaar in vergelijking met andere B6-rijke voedingsmiddelen; dit komt omdat de plantaardige voedingsmiddelen een vorm van B6 bevatten die bekend staat als pyridoxine glucoside ( 3 ).

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die rijker zijn dan andere in B6.

Zo zijn runderlever en andere soorten orgaanvlees, fruit (geen citrus), vis en aardappelen en soortgelijke zetmeelrijke groenten enkele van de rijkste bronnen ( 1 ).

De volgende lijst geeft informatie over enkele van de meest frequent geconsumeerde vitamine B6-rijke voedingsmiddelen:

 • Verrijkte ontbijtgranen (1 kopje) = 0,5-2,5 mg / portie
 • Ingeblikte kikkererwten (1 kop) = 1,1 mg / portie
 • Pan-fried runderlever (3 ons) = 0,90 mg / portie
 • Geelvintonijn, gekookt (3 gram) = 0,90 mg / portie
 • Wilde zalm, gekookt (3 ounces) = 0,48-0,80 mg / portie
 • Roodbruine aardappelen met schil, gebakken (1 medium) = 0,70 mg / portie
 • Turkije, licht vlees gekookt / geroosterd (3 oz) = 0,4-0,69 mg / portie
 • Gebraden kippenborst (3 oz) = 0.50mg / portie
 • Avocado (1 medium) = 0,52 mg / portie
 • Gekookte spinazie (1 kop) = 0,44 mg / portie
 • Banaan (1 medium) = 0,43 mg / portie
 • Marinara (spaghetti) saus, klaar om te serveren (1 kopje) = 0,40 mg / portie
 • Ontpitte gedroogde pruimen (1 kop) = 0,36 mg / portie
 • Rundergehakt patty, 85% mager (3 ounces) = 0,30 mg / portie
 • Droog geroosterde hazelnoten (1 ounce) = 0,18 mg / portie
 • Witte, langkorrelige verrijkte rijst (1 kop) = 0,10 mg / portie ( 1 , 3 )

U kunt de USDA-voedingssamenstellingsdatabase raadplegen als u nog meer wilt weten over de beschikbaarheid van voedingsstoffen in deze voedingsmiddelen en meer.

 

Vitamine B6 voorzorgsmaatregelen

Zoals met elk voedingssupplement, is het belangrijk dat u pas begint met een B6-supplement als u met uw zorgaanbieder hebt gesproken.

Er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen die u zou kunnen ervaren, dus laat uw arts weten dat u uw vitamine B6-inname verhoogt en houd ze op de hoogte van eventuele wijzigingen.

Hieronder staan ​​enkele van de algemene risico's die gepaard gaan met overmatige B6-inname, juiste dosering en eventuele interacties.

 

Vitamine B6 Risico's

Er zijn enkele meldingen van allergische huidreacties op hogere doses B6 ( 5 ).

Andere symptomen die mild lijken, maar toch een controle met uw arts rechtvaardigen, zijn misselijkheid, hoofdpijn, lichtgevoeligheid, brandend maagzuur, extra gastro-intestinale symptomen en verlies van eetlust ( 1 , 5 ).

Sommige mensen kunnen ernstigere reacties ervaren op overmatig gebruik van pyridoxine.

Een studie toonde aan dat chronische toediening van B6 (1-6 g oraal) per dag gedurende een periode van 12-40 maanden een ernstige bijwerking van progressieve sensorische neuropathie door ataxie kan veroorzaken ( 1 ).

Met andere woorden, het kan ernstig verlies van controle over lichamelijke bewegingen veroorzaken.

De symptomen en bijwerkingen van overmatig B6 lijken echter te stoppen als een patiënt stopt met het innemen van de vitamine.

 

Vitamine B6 dosering

Als u normaal gesproken een uitgebalanceerd dieet volgt, moet u zich geen zorgen maken over de dosering van vitamine B6.

Er is een veilige dagelijkse aanbevolen hoeveelheid afhankelijk van de leeftijd.

Het volgende beschrijft de aanvaardbare bovengrenswaarde van de B6 die veilig kan worden geconsumeerd.

Dit verbruik komt voornamelijk van voedsel en formule:

Pediatric:

 • Baby's 0-12 maanden: kan niet vaststellen
 • Kinderen 1-3 jaar: 30 mg
 • Kinderen van 4-8 jaar: 40 mg
 • Kinderen van 9-13 jaar: 60 mg
 • Adolescenten 14-18 jaar: 80 mg

volwassenen:

 • Heren / Dames 19 jaar +: 100mg ( 3 )

 

Vitamine B6 interacties

Er zijn enkele medicijnen die de bloedspiegels van Pyridoxine kunnen verlagen, dus nogmaals, het is belangrijk om uw arts op de hoogte te houden van alle medicijnen, supplementen die u inneemt, in het geval dat ze een wisselwerking hebben met uw B6.

Enkele veel voorkomende medicijnen die uw B6-waarden kunnen verlagen, zijn onder andere:

 • Cycloserine (Seromycin®): een breed-spectrum antibioticum dat wordt gebruikt voor de behandeling van tuberculose. Dit kan de urinaire excretie van B6 verhogen.
 • Theofylline: wordt gebruikt door mensen met astma, chronische bronchitis en andere longaandoeningen. Patiënten die dit gebruiken, hebben doorgaans lage plasma-PLP-concentraties.
 • Antiepileptische medicatie: sommige van deze geneesmiddelen verhogen de afbraaksnelheid van B6-vitamine, die lage plasma-PLP-concentraties veroorzaakt ( 1 ).

Pyridoxine kan ook anders interfereren met andere medicijnen.

Als het gaat om antibiotica (tetracycline), verstoren alle vitamine B-complex de effectiviteit van de absorptie.

Het is het beste om geen B6-supplementen te nemen op hetzelfde moment als het nemen van dit soort medicatie.

B6 kan ook enkele antidepressiva beïnvloeden.

Supplementen met deze vitamine kunnen de effectiviteit van sommige tricyclische antidepressiva verbeteren.

Aan de andere kant kunnen antidepressiva bekend als monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) de bloedspiegels van B6 ( 5 ) verlagen .

Wanneer u uw inname van pyridoxine verhoogt, moet u uw arts hiervan op de hoogte stellen, zodat zij u goed kunnen controleren, vooral als u aanvullende medicatie gebruikt.