Gezondheid

WAT TE ETEN VOOR EEN STERKER IMMUUNSYSTEEM

De juiste voedingsmiddelen kunnen voorkomen dat u ziek wordt en helpen u sneller herstellen als u ziek wordt. Hier leest u hoe u een sterk immuunsysteem opbouwt en uw lichaam helpt de slechteriken te verslaan.

Je bent geniesd in de metro. Hoestte in de coffeeshop. Je collega’s blijven komen werken wanneer ze zich ziek moeten melden. En je kinderen brengen ziektes mee naar huis waar je nog nooit van gehoord hebt. Hoe moet je nou gezond blijven?

Het lijkt misschien alsof seizoensgebonden ziekte buiten uw controle is. En ja, soms gebeurt er ziek. Maar je hebt meer macht dan je denkt.

Je immuunsysteem is ongelooflijk. De bacteriën in je darmen zijn in feite een krachtig leger dat bereid is om namens jou te vechten, maar alleen als je ze goed voedt. En als je ziek wordt, kunnen bepaalde voedingsmiddelen je helpen sneller te herstellen. Wat je vandaag eet, kan bepalen of je morgen ziek wordt of niet.

immune - WAT TE ETEN VOOR EEN STERKER IMMUUNSYSTEEM

Hier leest u hoe  u een sterk immuunsysteem opbouwt  en uw lichaam helpt de slechteriken te verslaan.

Het immuunsysteem is je beste verdedigingslinie.
Oké, bende, het is tijd om het harnas aan te brengen en onze verdediging te versterken. (En ik heb het niet alleen over sjaals en winterjassen, maar die zijn waarschijnlijk ook goed om in de buurt te hebben.) Om gezond, energiek en ziektevrij te blijven, moeten we ons immuunsysteem versterken.

Hier is hoe het immuunsysteem werkt: de strijd van ons lichaam om immuniteit begint in de mond. Wedden dat je niet wist dat je speeksel krachtige antimicrobiële middelen bevat, zoals lysozyme, alfa-amylase en lactoferrine.

Elke bacterie die erlangs sluipt, confronteert het zoutzuur van onze maag.

Als ze dan overleven, gaan ze de eiwitten en chemische stoffen in onze spijsvertering tegen die slechte bacteriën afbreken.

Eindelijk, onze eigen persoonlijke goede bacteriepopulatie gaat aan het werk. Ze voorkomen dat slechte bacteriën onze bloedbaan binnendringen of wortel schieten in onze dunne darm en dikke darm. Die goede bacteriën worden  probiotica genoemd . Zie ze als een leger tegen ziekte.

Voed je bacterie leger.
Het GI-kanaal omvat meer dan 70 procent van het immuunsysteem. Dat is de thuisbasis van onze goede darmbacteriën, die een heleboel yucky dingen bestrijden.

Als je wilt dat die bacteriën voor je werken, moet je ze voeden. Ze houden ervan om voedselrijk, vezelrijk, compleet voedsel te eten. Maar verwerkt voedsel, vetten en suikers? Niet zo veel. Daarom is een uitgebalanceerd dieet voor hele voedingsmiddelen uw beste verzekering tegen allerlei soorten virussen en infecties.

[Lees meer:  zeg gewoon nee tegen dat detoxdieet ]

Met andere woorden, als uw dieet waardeloos is, zult u vaker ziek worden en langer ziek blijven. Slecht eten terwijl je ziek bent, maakt je alleen maar zieker. Goede voeding, aan de andere kant, stelt je lichaam in staat om een ​​snelle roundhouse-schop recht naar die ontroerde indringers te brengen.

Prebiotica en probiotica.
Wilt u een kant-en-klaar squadron van gezonde bacteriën? Hier leest u hoe u de soldaten goed gevoed houdt.

Prebiotica (ook bekend als bacterievoedsel) helpen onze goede microbiële vrienden te voeden. In wezen zijn prebiotica een vorm van halfverteerbare vezels. Je moet   elke dag minstens twee tot drie porties van prebiotisch voedsel krijgen (meer als je ongezond bent en extra steun van je darmflora nodig hebt).

Enkele van de beste vol-voedselbronnen van prebiotica zijn:

* Groenten: asperges, knoflook, aardpeer, prei en uien
* Koolhydraten: gerst, bonen, haver, quinoa, rogge, tarwe, aardappelen en yams
* Fruit: appels, bananen, bessen, citrusvruchten, kiwifruit
* Vetten: lijnzaad en chia zaden

U kunt ook een prebiotisch  supplement nemen . Vergeet niet dat supplementen precies dat zijn – een aanvulling op het echte voedsel dat je eet, geen vervanging voor hen.

Ondertussen helpen probiotica (de bacteriën zelf) ons om gezond te blijven en sneller te herstellen zodra we ziek worden.

Als je gezond bent,   probeer dan elke dag een tot twee porties probiotisch rijk voedsel (meer als je een medisch probleem probeert te voorkomen of te verlichten).

Enkele van de beste bronnen van probiotica voor het hele voedsel zijn:

* Zuivel: yoghurt, kaas en kefir met levende en actieve culturen
* Gefermenteerde groenten: augurken, zuurkool, Kimchi
* Gefermenteerde soja: miso, tempeh
* Diversen: sojasaus, wijn, kombucha

U kunt ook een probiotisch supplement nemen om uw gezonde darmbacteriën een extra helpende hand te geven – vraag het eerst aan uw arts. Het eten van veel prebiotica en probiotica helpt je om virussen en bacteriële infecties te bestrijden. Maar zelfs het gezondste dieet kan je niet tegen elke indringer beschermen. Soms worden we gewoon ziek.

Hoe ziek te worden.
Ons is al miljoenen keren verteld dat er geen remedie is tegen verkoudheid. Maar is er een manier om op zijn minst het herstel te versnellen als we ziek zijn? In feite is dat zo. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen om dat crummy gevoel sneller te schoppen. Bijvoorbeeld:

*  Knoflook : het werkt als een antibioticum en vermindert de ernst van verkoudheden en andere infecties.

*  Kippensoep : ja, kippensoep werkt eigenlijk. Het levert vocht en elektrolyten op en kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die de verkoudheid verminderen. Je moet echter echte kippensoep eten – het soort dat je maakt van het sudderen van een kippenkarkas – niet het soort van een blikje.

*  Groene thee : het verhoogt de productie van antilichamen tegen B-cellen, waardoor we onszelf ontdoen van binnendringende ziekteverwekkers.

*  Honing : het heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen en helpt bij het onderdrukken van hoest. Een paar theelepeltjes in een kopje groene thee zijn alles wat je nodig hebt.

*  Vlierbessen : deze hebben antivirale eigenschappen en zijn geladen met fytonutriënten. Vlierbessenextract kan de duur van verkoudheden en andere infecties van de bovenste luchtwegen verminderen.

Hoe zit het met “een koorts voeden, een koorts uithongeren”?
Moeten we echt snel koortsachtig vasten? Hoewel er een zekere waarheid in het oude gezegde kan bestaan, zijn onze lichamen gecompliceerd. De wetenschap heeft ons nog geen solide,  uniforme antwoord gegeven  .

Hier is alles wat je echt moet weten: luister naar je lichaam. Onze eigen eetlust-aanwijzingen geven ons waarschijnlijk het duidelijkste beeld van wat we zouden moeten eten (of eten vermijden) als we ziek zijn.

Bijvoorbeeld, weinigen van ons willen eten als ze lijden aan influenza of gastro-enteritis. Dat komt omdat griepachtige insecten en bacteriële infecties ontstekingen veroorzaken die leiden tot onderdrukking van eetlust. Dus als je lichaam je vertelt niet te eten, moet je waarschijnlijk luisteren.

Wat eet je het grootste deel van de tijd?
Het is cool om na te denken over de kracht van specifiek voedsel, maar als je je immuunsysteem echt een boost wilt geven, overweeg dan hoe je het vaakst eet. Bijvoorbeeld:

* Hoeveel eet je? Consequent  over- of  ondergebruiken  kan een compromis opleveren over hoe het immuunsysteem reageert op indringers. Als je  dieet is verbroken , is het tijd om het te verbeteren.

* Hoe ziet uw vetinname eruit? Vetten op een overvloed aan vetten (vooral verzadigde vetten en omega-6-vetzuren) kan  schadelijk zijn voor je darmen  en je immuunsysteem compromitteren. Aan de andere kant kan een matige inname van  gezonde vetten , zoals noten, olijfolie en avocado’s, een goede bron van vitamine E leveren, wat kan helpen om het risico op influenza en luchtweginfecties te minimaliseren.

*  Verslaafd aan suiker ? Toegevoegde suikers en diëten met een hoge glycemische lading  kunnen de werking van de witte bloedcellen verminderen  en ontstekingen stimuleren, waardoor uw algehele immuunsysteem wordt beschadigd.

* Krijgt genoeg  eiwitten ? Aan de andere kant kunnen proteïna-tekorten en / of depletie van ijzer en zink  de algehele immuniteit verminderen . Over het algemeen moet bij elke maaltijd een portiegrootte van proteïne voor vrouwen en twee porties van portiegrootte voor mannen worden opgenomen.

*  Eet je de regenboog ? Er zijn veel groenten en fruit nodig om de vitamines en mineralen te krijgen die uw immuunsysteem nodig heeft. Dat omvat ijzer, zink, magnesium, mangaan, selenium, koper, foliumzuur en vitamine A, C, D, E, B6 en B12. Dus, jongens en meisjes, doe wat je moeder je heeft verteld en eet je groenten op.

Onthoud: een algeheel, gezond uitgebalanceerd dieet dat je immuunsysteem ondersteunt, is je beste gok om te voorkomen dat je ziek wordt in de eerste plaats.