Slaap & Dromen

WAT VEROORZAAKT SLAAPWANDELEN ? BEHANDELING VOOR SLAAPWANDELEN BIJ KINDEREN SLAAPWANDEL SYMPTOMEN

oorzaken van slaapwandelen?

Slaapwandelen kan worden veroorzaakt door een breed scala aan genetische, omgevings- en gedragsfactoren, en het kan moeilijk zijn voor een persoon om de exacte oorzaak van zijn aandoening te achterhalen.

De meest voorkomende oorzaak van slaapwandelen is erfelijkheid . Degenen met een eerstegraads familielid (een biologische ouder of broer of zus) die de aandoening heeft ervaren, hebben tien keer meer kans om zelf minstens één episode te ervaren. Identieke tweelingen lopen meer risico, en als een tweeling een episode ervaart, is het bijna gegarandeerd dat de andere ook zal.

De oorzaak van slaapwandelen is slecht begrepen, maar het is bekend dat slaapgebrek, een onregelmatig slaapschema en stress allemaal kunnen dienen om de frequentie van episodes te verhogen. Vaker bij volwassenen kunnen alcohol en drugs zoals kalmerende middelen, neuroleptica, stimulerende middelen en antihistaminica ook episodes induceren.

Ten slotte kan slaapwandelen ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen, variërend van zwangerschap en menstruatie tot slaapapneu, koorts, aritmie en psychiatrische stoornissen zoals PTSS, paniekaanvallen en meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel de omgevingsoorzaken van slaapwandelen veel en gevarieerd zijn, is de belangrijkste factor dat al deze oorzaken op een bepaalde manier de typische slaapcyclus verstoren of onderbreken die een gezonde persoon elke nacht meerdere keren doorloopt.

Slaapwandelsymptomen

Hoewel het meest voorkomende beeld van een slaapwandelaar een langzame beweging en een glazige uitdrukking is, kan een episode in feite op verschillende manieren aanwezig zijn, waardoor een toeschouwer kan geloven dat de patiënt volledig bewust is. Sleepwalkers zijn meestal rustig en ingetogen, maar in sommige gevallen kunnen ze waanzinnig lijken, proberen te rennen of te ontsnappen aan enig waargenomen gevaar.

Iemand die een episode ervaart, kan op vragen reageren, maar hun antwoorden zullen gewoonlijk traag zijn en kunnen onzinnig zijn. In bijna alle gevallen heeft de patiënt ofwel geen herinnering aan de episode bij het ontwaken of zal hij vage, ongericht herinneringen hebben. Zelden zal een slaapwandelaar worden achtergelaten met een solide geheugen van gebeurtenissen tijdens een aflevering.

Slaapwandelen bij kinderen

Slaapwandelen wordt meestal geassocieerd met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, waarbij 15% van deze leeftijdsgroep minstens één aflevering ervaart. In het algemeen kunnen patiënten verwachten dat de aandoening oplost tegen de late adolescentie, hoewel in sommige gevallen de aandoening kan voortduren of zo nu en dan terugkeren naar de volwassenheid.

Slaapwandelen is gebruikelijk tijdens de leeftijd waarop kinderen leren hun blaas onder controle te houden tijdens de slaap, en als een resultaat kan een episode geassocieerd worden met bedplassen. Het kind kan ook tijdens de aflevering onvrijwillig of op een ongepaste plek plassen. Natuurlijk kan dit bij oudere kinderen schaamte veroorzaken wanneer ze zich bewust worden van hun gedrag.

Slaapwandelen bij volwassenen

Ongeveer 10% van de slaapwandelaars (of 1% van de bevolking) ervaart hun eerste episode als tieners, en hoewel afleveringen meestal sporadisch en zeldzaam zijn, kunnen ze grotere schaamtegevoelens veroorzaken dan slaapwandelen tijdens de kinderjaren.

Volwassen slaapwandelaars lijken veel gevoeliger voor omgevingsfactoren dan kinderen, waarbij drugs en alcoholgebruik een belangrijke rol spelen als trigger. Hormonale veranderingen tijdens de puberteit kunnen episodes teweegbrengen, evenals menstruatie en zwangerschap bij vrouwen.

Behandeling voor slaapwandelen

1. Preventie
Omdat slaapwandelen wordt veroorzaakt door een breed scala aan factoren, zijn er geen effectieve medische behandelingen om de aandoening te genezen. Er zijn echter verschillende dingen die u kunt doen om de frequentie van afleveringen te verminderen en de oorzaak aan te vallen.

Het belangrijkste is dat slaapwandelaars ervoor moeten zorgen dat ze genoeg slaap krijgen en proberen zich aan een regelmatig slaapschema aan te passen. Wanneer het lichaam gewend is aan een normale slaap, is een episode minder waarschijnlijk.

Er moet een poging worden gedaan om bronnen van stress te elimineren. Meditatie- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen, en tv-, internet- en videospellen moeten voor het slapengaan worden vermeden. In het geval van kinderen is het belangrijk om naar het gezinsleven te kijken en bronnen van stress binnen het gezin te bepalen en aan te pakken die mogelijk van invloed zijn op het kind.
Alcohol- en drugsgebruik moet tot een minimum worden beperkt. Als slaapwandelen zich correleren met een periode van medicatie, moet u een arts raadplegen om te bepalen of er mogelijk een verband is.

2. Slaapwandelen Veiligheid
Terwijl afleveringen doorgaan is het van vitaal belang om het risico op letsel te minimaliseren. Scherpe en mogelijk gevaarlijke voorwerpen moeten uit de slaapkamer worden verwijderd en deuren en ramen moeten worden vergrendeld en gealarmeerd.

Indien mogelijk slapen slaapwandelaars op de begane grond van het huis om het risico van verwonding op trappen te verminderen, en stapelbedden moeten om dezelfde reden worden vermeden. Kleutoortjes moeten op trappen worden geïnstalleerd, vooral als het slachtoffer een jong kind is.

Als een slaapwandelaar 's nachts wordt ontdekt, moeten ze voorzichtig terug naar bed worden gebracht, waar ze zich meestal snel gaan vestigen. Je moet tijdens een episode nooit tijdens een slaapwandelaar schudden, dwingen of schreeuwen, en het is van vitaal belang ervoor te zorgen dat het kind zich niet beschaamd of beschaamd voelt voor zijn acties.
Door een veilige ruimte te creëren en zorg en ondersteuning te bieden, moet het mogelijk zijn om zowel een kind veilig te houden tijdens afleveringen als, op termijn, om de frequentie te verminderen totdat het geen probleem meer is.