Slaap & Dromen

WAT VEROORZAAKT SNURKEN? HOE KUN JE HET VOORKOMEN?

shutterstock 410426641 - WAT VEROORZAAKT SNURKEN? HOE KUN JE HET VOORKOMEN?

WAT VEROORZAAKT SNURKEN? HOE KUN JE HET VOORKOMEN?

Snurken kan een lawaaierige nachtelijke pijn zijn voor degenen die in de buurt van de neusdrager slapen, maar het kan ook de slaap van de snurker verstoren. Snurken kan invloed hebben op ...

Snurken kan een lawaaierige nachtelijke pijn zijn voor degenen die in de buurt van de neusdrager slapen, maar het kan ook de slaap van de snurker verstoren. Snurken kan de neusholte beïnvloeden, het zachte gehemelte dat een zachte laag weefsel is aan de achterkant van het dak van de mond, de basis van de tong, amandelen en de huig.

Snurken vindt plaats tijdens het slapen en de luchtwegen in je hoofd ontspannen genoeg om te verkleinen, dit verhoogt de snelheid waarmee je uitademt en beïnvloedt de luchtdruk in de luchtwegen. Deze drukverandering betekent dat de zachte wanden van de luchtwegen naar binnen en naar binnen worden gezogen, waardoor trillingen worden veroorzaakt wanneer lucht wordt gedwongen door zwaardere ademhaling.

Uit onderzoek is gebleken dat zodra u begint met snurken, het alleen maar erger wordt zonder behandeling. Omdat snurken de spieren in hoofd en nek verzwakt, wordt het steeds moeilijker om de luchtwegen open te houden en neemt het snurken alleen maar toe.

shutterstock 406486129 - WAT VEROORZAAKT SNURKEN? HOE KUN JE HET VOORKOMEN?

Veel voorkomende oorzaken van snurken

Allergische rhinitis

Dit is waar de binnenkant van je neus gezwollen en ontstoken raakt door een allergische reactie op stof en pollen.

Alcohol drinken

We weten dat alcohol uw slaap kan verstoren als deze te dicht bij bedtijd wordt gebruikt, omdat uw hersenen de kritieke REM-cyclus overslaan en rechtstreeks in een diepe slaap terechtkomen. Maar alcohol gaat verder en ontspant de spieren rond de luchtwegen, wat het snurken alleen maar erger maakt!

Gerelateerd: De wetenschap achter waarom alcohol slecht is voor het slapengaan

zwaarlijvigheid

Als je te veel vet rond je nek draagt, is de kans groter dat je een snurker wordt. Wat is te veel vet rond de nek? Volgens de NHS hebben mensen met een nekomtrek van meer dan 43 cm of 17 inches de neiging veel te snurken. Dit komt omdat het vet op de luchtwegen weegt en het moeilijk maakt voor luchtcirculatie.

Roken

Afgezien van het overduidelijke gezondheidsrisico van roken, ontsteekt het ook je luchtwegen, versmalt ze en laat je snurken, nog een reden om te stoppen!

Hoe te stoppen met snurken

We hebben gekeken naar de oorzaken van snurken, nu kunnen we enkele eenvoudige oplossingen verkennen die de snurker langer stil houden en iedereen helpen beter te slapen.

DIY Lifestyle Veranderingen

Veel van de bovenstaande oorzaken kunnen worden opgelost met eenvoudige veranderingen in levensstijl. Door meer te trainen om gewicht te verliezen, wordt de druk op de luchtwegen verlicht. Stoppen met roken zal de irritatie van het neusweefsel voorkomen, de zwelling verminderen en de opeenhoping van catarre voorkomen. Dit alles zal helpen uw ademhaling te reguleren en het snurken te verminderen. Vermijd alcohol voor het slapen gaan, een eenheid of twee lang voordat je naar bed gaat doet geen pijn, maar doe het verkeerd en je zult de hele nacht snurken. Antihistaminetabletten of een neusspray, vooral tijdens het hooikoortsseizoen, kunnen een groot verschil maken wanneer stuifmeel uw nachten verpest.

Gerelateerd: Sleeping Yourself Thinner Is Now A Thing

Commerciële oplossingen voor snurken

De NHS stelt voor om uw apotheker om hulp te vragen bij het kiezen van het juiste apparaat om snurken te voorkomen. U kunt kiezen voor neusstrips om neusgaten en keelsprays te verbreden om eventuele ontstekingen te verminderen. Als alternatief kunt u kiezen voor een Mandibular Advancement Device (MAD) dat in de mond zit en de kaak verplaatst, waardoor de druk van de luchtwegen afneemt en u gemakkelijk kunt ademen.

Medische oplossingen voor snurken

Spreek met uw huisarts voordat u dit overweegt, maar soms kan snurken zo erg zijn dat een operatie een optie is. Chirurgie zal structurele problemen zoals vergrote adenoïden oplossen. Als snurken in het bijzonder wordt veroorzaakt door een los zacht gehemelte, kan een techniek die radiofrequentie-ablatie wordt genoemd, het gehemelte met warmte vastzetten en kan het helpen. U kunt hier meer lezen over radiofrequente ablatie van het zachte gehemelte.