Voedsel

WAT ZIJN DE BESTE GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN?

selection of nuts and seeds - WAT ZIJN DE BESTE GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN?wat zijn de top gezonde voedingsmiddelen?

Hier geven we informatie over de top 15 voedingsmiddelen die als de gezondste worden beschouwd, volgens enquêtes en bronnen in de Verenigde Staten en West-Europa.

Er zijn talloze diëten die gewichtsverlies bevorderen, soms op een ongezonde manier. Fad crash dieting is bijvoorbeeld potentieel gevaarlijk. Het belangrijkste om te onthouden, is dat een uitgebalanceerd dieet het ware geheim is van gezond eten.

Inhoud van dit artikel:

  1. Noten, peulvruchten en granen
  2. Groenen, fruit en bessen
  3. Vis, vlees en eieren

Noten, peulvruchten en granen

Noten, peulvruchten en granen kunnen zeer voedzaam zijn. Hier zijn enkele van de beste:

amandelen

De eerste op onze lijst is amandelen. Amandelen zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder magnesium , vitamine E, ijzer, calcium , vezels en riboflavine. Een wetenschappelijke beoordeling gepubliceerd in Nutrition Reviews bleek dat amandelen als voedsel kunnen helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte .

De auteurs schreven:

"De boodschap dat amandelen, op zichzelf, een hart-gezonde snack zijn moet de consument worden benadrukt, en bovendien, wanneer amandelen worden opgenomen in een gezond, uitgebalanceerd dieet, zijn de voordelen nog groter."

Amandelen hebben meer vezels dan elke andere boomnoot.

Paranoot

Noten, peulvruchten en granen vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Paranoten, ( Bertholletia excelleert ) zijn enkele van de meest gezonde noten ter wereld. In Brazilië worden ze 'castanhas-do-pará' genoemd, wat zich vertaalt als 'kastanjes uit Pará'. Pará is een staat in het noorden van Brazilië.

Ze zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten . Ze zijn ook uitstekende bronnen van vitamine B-1 (thiamine), vitamine E, magnesium en zink.

Niet alleen dat, maar ze bevatten een van de hoogste hoeveelheden selenium van voedsel; selenium is een essentieel mineraal voor het behoud van de schildklierfunctie.

De noten komen in een harde schaal en worden vaak geserveerd klaargemaakt om te eten, waardoor ze een uitstekende en voedzame, gezonde snack zijn.

linzen

Linzen zijn een puls die in veel keukens over de hele wereld wordt gebruikt; met name Zuidoost-Aziatische landen zoals Pakistan, Nepal, Bangladesh, India, Bhutan en Sri Lanka.

Linzen hebben een lange kooktijd nodig, maar de zaden kunnen worden gekiemd waardoor ze klaar zijn om te eten - en een heerlijke, gezonde snack. Een container met gekiemde linzen toevoegen aan een lunchbox of een picknickmand, misschien met wat chilipoeder of peper voor smaak, zorgt voor een heerlijke en gezonde snack.

Havermout

Havermout is een maaltijd gemaakt van gerold of gemalen haver. De belangstelling voor havermout is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk toegenomen vanwege de voordelen voor de gezondheid.

Onderzoek wees uit dat het gehalte aan oplosbare vezels van het graan de cholesterolspiegel verlaagt. Toen deze bevindingen in de jaren tachtig werden gepubliceerd, verspreidde zich een 'haverzemelange' in de VS en West-Europa.

In 1997 was de Food and Drug Administration (FDA) het erover eens dat voedingsmiddelen met veel havermout of haverzemelen gegevens op hun etiketten kunnen bevatten over hun cardiovasculaire hartvoordelen als ze vergezeld gaan van een vetarm dieet. Dit werd gevolgd door een nieuwe toename van de populariteit van havermout.

Haver is rijk aan complexe koolhydraten, evenals in water oplosbare vezels, die de vertering vertragen en de niveaus van bloedglucose stabiliseren. Havermout is rijk aan B-vitaminen, omega-3 -vetzuren, folaat en kalium . Grof of staal gesneden haver bevatten meer vezels dan instant-soorten.

Tarwekiemen

Tarwekiemen zijn het deel van tarwe dat ontkiemt om uit te groeien tot een plant - het embryo van het zaad. Kiem, samen met zemelen, is een bijproduct van het malen; wanneer granen worden geraffineerd, worden de kiem en de zemelen vaak vermalen.

Tarwekiemen bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine E, foliumzuur (foliumzuur), thiamine, zink, magnesium, fosfor, maar ook vetalcoholen en essentiële vetzuren. Tarwekiemen zijn ook een goede bron van vezels.

Groenen, fruit en bessen

Groenen, fruit en bessen zijn gemakkelijk toe te voegen aan een bestaand dieet:

Broccoli

Fruit, bladgroenten en groenten bevatten essentiële voedingsstoffen en vezels.

Broccoli is rijk aan vezels, calcium, kalium, foliumzuur en fytonutriënten. Fytonutriënten zijn verbindingen die het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen , diabetes en sommige kankers verminderen . Broccoli bevat ook vitamine C, evenals bèta-caroteen , een antioxidant .

Een enkele portie broccoli van 100 gram kan u voorzien van meer dan 150 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, die in grote hoeveelheden de duur van de verkoudheid kan verkorten.

Een ander ingrediënt, sulforphane, wordt ook gezegd dat het anti-kanker en anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

Oververhitting van broccoli kan echter veel van zijn voedingsstoffen vernietigen. Rauw eten of licht gestoomd is het beste.

Appels

Appels zijn een uitstekende bron van antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in het lichaam worden gegenereerd en die ongewenste veranderingen veroorzaken. Ze zijn betrokken bij het verouderingsproces en sommige ziekten. Sommige dierstudies hebben aangetoond dat een antioxidant in appels (polyfenolen) de levensduur kan verlengen.

Onderzoekers van de Florida State University zeiden dat appels een 'wonderfruit' zijn. In hun onderzoek ontdekten de onderzoekers dat oudere vrouwen die dagelijks een regime van het eten van appels gebruikten , na slechts zes maanden een daling van 23 procent in slechte cholesterol (LDL) en een toename van 4 procent goede cholesterol (HDL) hadden ervaren .

Boerenkool

Kale is een zeer ondergewaardeerde bladgroente. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen in de bladeren van boerenkool.

Vitamine C is een boerenkoolvoedingsmiddel en volgens het Amerikaanse Department of Medicine (USDA) bevat het een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K, 817 microgram of 778 procentvan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid .

Boerenkool kan worden gekookt of gestoomd zoals kool, spinazie of asperges. Het kan ook worden gebruikt in smoothies of juiced voor een revitaliserende voedingsstoffen kick.

bosbessen

Bosbessen zijn rijk aan vezels, antioxidanten en fytonutriënten. In tegenstelling tot mineralen en vitamines, zijn fytonutriënten niet essentieel om ons in leven te houden. Ze kunnen echter ziekten helpen voorkomen en ervoor zorgen dat het lichaam goed blijft werken.

Volgens een onderzoek aan de Harvard Medical School hebben oudere volwassenen die veel bosbessen (en aardbeien) eten minder snel last van cognitieve achteruitgang , vergeleken met andere mensen van hun leeftijd die dat niet doen.

Wetenschappers van de Texas Woman's University ontdekten dat bosbessen helpen bij het terugdringen van obesitas . Plantenpolyfenolen, die overvloedig aanwezig zijn in blauwe bessen, bleken de ontwikkeling van vetcellen (adipogenese) te verminderen , terwijl de afbraak van lipiden en vet (lipolyse) werd geïnduceerd.

Regelmatige consumptie van bosbessen kan het risico op hypertensie ( hoge bloeddruk ) met 10 procent verminderen, vanwege de bioactieve bestanddelen van de bes, anthocyanines. Wetenschappers van East Anglia University en Harvard University rapporteerden in het American Journal of Nutrition .

avocado's

Veel mensen vermijden avocado's vanwege hun hoge vetgehalte; ze geloven dat het vermijden van alle vetten leidt tot een betere gezondheid en gemakkelijker te beheersen lichaamsgewicht - dit is een mythe. Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten, evenals B-vitaminen, vitamine K en vitamine E en hebben een zeer hoog vezelgehalte. Studies hebben aangetoond dat regelmatig avocado-gebruik het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Avocado-extracten worden momenteel bestudeerd in het laboratorium om te zien of ze nuttig kunnen zijn voor de behandeling van diabetes of hypertensie . Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat voedingsstoffen uit avocado's in staat waren om orale kankercellen te stoppen en zelfs sommige van de pre-kankercellen te vernietigen.

Bladgroene groenten

Studies hebben aangetoond dat een hoge inname van donkere bladgroenten, zoals spinazie of kool, het risico van het ontwikkelen van type 2 diabetes aanzienlijk kan verlagen . Onderzoekers aan de Universiteit van Leicester zeiden dat de impact van donkergroene groenten op de gezondheid van de mens verder onderzocht moest worden nadat ze gegevens uit zes studies hebben verzameld. Ze rapporteerden hun bevindingen in de BMJ .

Spinazie is bijvoorbeeld erg rijk aan antioxidanten, vooral wanneer ze ongekookt, gestoomd of heel licht gekookt zijn. Het is een goede bron van vitamine A, B-6, C, E en K, evenals selenium, niacine, zink, fosfor, koper , foliumzuur, kalium, calcium, mangaan, betaïne en ijzer.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk aan voedingsvezels, bèta-caroteen (vitamine A), kalium, vitamine C en vitamine B-6.

Het Centre for Science in the Public Interest vergeleek de voedingswaarde van zoete aardappelen met andere groenten. De zoete aardappel was de nummer één, toen vitaminen A en C, ijzer, calcium, eiwit en complexe koolhydraten werden overwogen.

Vis, vlees en eieren

Bij het zoeken naar gezonde eiwitten is het moeilijk om te weten welke de beste bron is. Hier zijn enkele van de beste:

Vettige vis

salmon eggs chicken and venison - WAT ZIJN DE BESTE GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN?

 

Zalm, eieren, kip en wild zijn allemaal uitstekende bronnen van eiwitten.

Voorbeelden van vette vis zijn zalm, forel, makreel, haring, sardines en ansjovis. Deze vissoorten hebben olie in hun weefsels en rond de darm.

Hun magere filets bevatten tot 30 procent olie, met name omega-3-vetzuren. Van deze oliën is bekend dat ze zowel het hart als het zenuwstelsel voordelen bieden.

Vette vis biedt voordelen voor patiënten met ontstekingsaandoeningen, zoals artritis . Ze zijn ook rijk aan vitamine A en D.

Wetenschappers van UCLA's Jonsson Comprehensive Cancer Center ontdekten dat de progressie van prostaatkanker aanzienlijk vertraagde wanneer patiënten een vetarm dieet volgden met visoliesupplementen.

Kip

Kip is een goedkoop en gezond vlees. Scharrelkip biedt een uitstekende bron van eiwitten.

Als wit vlees kan kip veel vrijer worden geconsumeerd dan ander rood vlees zoals rundvlees, wat een schadelijker effect op de lange termijn op de algehele gezondheid kan hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bereiding en het koken van kip invloed heeft op hoe gezond het is. Dit betekent dat gefrituurde kip moet worden beperkt of vermeden. Het is ook belangrijk om de schil te verwijderen, omdat dit deel van de kip veel vet bevat.

eieren

Eieren zijn een andere bron van eiwitten die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een uitgebalanceerd dieet. Omdat ze zeer veelzijdig zijn, kunnen ze aan veel maaltijden worden toegevoegd - niet alleen aan het ontbijt.

Ze bevatten andere vitamines, waaronder vitamine B-2, ook bekend als riboflavine, en vitamine B-12, die beide belangrijk zijn voor energie en rode bloedcellen. Het is ook een goede bron van het essentiële aminozuurleucine, dat belangrijk is voor het stimuleren van spiereiwitsynthese.

De dooier van het ei bevat de meerderheid van de vitaminen en mineralen. Het bevat ook het vet en cholesterol, maar onderzoek heeft aangetoond dat eieren het risico op hartaandoeningen niet verhogen. Het consumeren van vet in gematigde hoeveelheden is volkomen gezond.

Evenwicht en matiging

Over het algemeen is het belangrijk voor de gezondheid om een ​​uitgebalanceerd dieet te hebben en een dieet dat niet gericht is op één specifieke soort voedsel.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een traktatie af en toe een onderdeel kan zijn van een uitgebalanceerd dieet, en een die over het algemeen heel gezond is.