Groente en Fruit

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven? hoe gezond zijn druiven?

red grapes - Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven? hoe gezond zijn druiven?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven?

Druiven zijn er in verschillende kleuren en vormen. Er zijn rode, groene en paarse druiven, pitloze druiven, druivengelei, druivenjam en druivensap, rozijnen, stromingen en rozijnen en niet te vergeten wijn.

Tot 8.000 jaar geleden , cultiveerden de mensen eerst druivenstokken in wat nu het Midden-Oosten is.

Tegenwoordig wordt wereldwijd jaarlijks 72 miljoen ton druiven geteeld, meestal om wijn te produceren. Elk jaar wordt 7,2 biljoen liter wijn geproduceerd. Druiven zijn ook een populaire hapjes.

De voedingsstoffen in druiven bieden een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen. Ze hebben geassocieerd met de preventie van kanker , hartaandoeningen , hoge bloeddruk en obstipatie .

Inhoud van dit artikel:

 1. Mogelijke gezondheidsvoordelen
 2. Voedingsprofiel
 3. Tips om meer druiven te eten
 4. Risico's en voorzorgsmaatregelen

Snelle feiten over druiven

 • De voedingsstoffen in druiven kunnen helpen beschermen tegen kanker, oogproblemen, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.
 • Resveratrol is een belangrijke voedingsstof in druiven die mogelijk gezondheidsvoordelen biedt.
 • Druiven zijn een goede bron van vezels, kalium en een reeks vitamines en andere mineralen.
 • Druiven zijn geschikt voor mensen met diabetes , zolang ze maar worden opgenomen in het dieetplan.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Druiven, en vooral rode druiven, bevatten resveratrol, een stof die verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Een dieet dat rijk is aan fruit en groenten is gekoppeld aan een verminderd risico op verschillende aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas.

Net als andere groenten en fruit, druiven zijn een goede bron van vezels en water.

Antioxidanten en andere voedingsstoffen in druiven kunnen ze bijzonder gezond maken, hoewel meer onderzoek nodig is om enkele van hun voordelen te bevestigen.

Hier zijn enkele manieren waarop de voedingsstoffen in druiven de gezondheid kunnen bevorderen.

1) Kanker

Druiven bevatten krachtige antioxidanten die bekend staan ​​als polyfenolen. Men denkt dat deze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben. Een van deze is resveratrol. Het is te vinden in de schil van rode druiven.

Laboratoriumstudies hebben gesuggereerd dat resveratrol mogelijk de groei van tumoren in lymfe, lever, maag, borst, colon, huidkanker en leukemie kan vertragen of voorkomen .

Resveratrol is ook aanwezig in rode wijn. Weinig studies hebben gekeken naar het verband tussen rode wijn en kankerrisico bij mensen, maar er is aangetoond dat hoge inname van alcohol op een consistente basis het risico op kanker kan verhogen . Matiging is de sleutel.

Een matige alcoholinname wordt gedefinieerd door de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen als maximaal één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen.

Een andere natuurlijke ontstekingsremmer die in druiven voorkomt, is de flavonoïde quercetine. Studies hebben gesuggereerd dat ook dit de groei van kanker kan helpen voorkomen of vertragen.

2) Gezondheid van het hart

Dierstudies hebben aangetoond dat quercetine en resveratrol het risico op atherosclerose kunnen verminderen en beschermen tegen de schade veroorzaakt door lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterol .

Deze studies hebben meestal doses van deze flavonoïden gebruikt die veel hoger zijn dan die gewoonlijk worden geconsumeerd door mensen.

Van de polyfenolen in druiven, zoals resveratrol, wordt aangenomen dat ze antioxiderende, lipidenverlagende en ontstekingsremmende werkingen hebben die het risico op cardiovasculaire aandoeningen (CVD) kunnen helpen verminderen. Ze kunnen dit bereiken door de opbouw van bloedplaatjes te voorkomen en de bloeddruk te verlagen en het risico op onregelmatige hartritmes te verkleinen .

Druiven bevatten vezels en kalium, die beide de gezondheid van het hart ondersteunen. De American Heart Association (AHA) beveelt aan om de kaliuminname te verhogen en tegelijkertijd het natriumverbruik te verlagen om de bloeddruk en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Een onderzoek van gegevens voor 12.267 volwassenen in de Verenigde Staten heeft aangetoonddat hoe meer natrium mensen consumeren in verhouding tot hun kaliuminname, hoe groter het risico is van mortaliteit door alle oorzaken.

Een hoge inname van kalium is in verband gebracht met een verminderd risico op beroerte , bescherming tegen verlies van spiermassa en behoud van botmineraaldichtheid.

3) Bloeddruk

Een verhoogde kaliuminname kan de negatieve effecten van te veel natrium in het dieet helpen verminderen .

Druiven hebben een hoog kaliumgehalte. Dit suggereert dat ze de effecten van natrium bij mensen met hoge bloeddruk kunnen helpen verminderen.

Vezel is belangrijk voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem, inclusief hartgezondheid en bloeddruk. Druiven zijn een goede bron van vezels.

4) Constipatie

Druiven bevatten water en vezels. Deze kunnen mensen helpen gehydrateerd te blijven, de stoelgang regelmatig te houden en het risico op constipatie te verminderen.

5) Allergieën

Vanwege de ontstekingsremmende effecten van quercetine suggereren sommigen dat het nuttigen van druiven kan helpen bij het verlichten van symptomen van allergieën, zoals loopneus, tranende ogen en netelroos .

Er zijn echter geen menselijke studies uitgevoerd om deze theorie te bewijzen.

6) Diabetes

In 2013 suggereerden de resultaten van een in het BMJ gepubliceerd onderzoek dat bepaalde vruchten, maar geen sappen, het risico op diabetes type 2 bij volwassenen kunnen verminderen .

Tijdens de studie, waarbij 187.382 deelnemers betrokken waren en 22 jaar duurden, ontwikkelde 6,5 procent van de deelnemers diabetes.

Echter, degenen die drie porties per week van bosbessen , druiven, rozijnen, appels of peren dronken, hadden een 7 procent lager risico op diabetes type 2 in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Het relatief hoge suikergehalte in druiven leidt ertoe dat sommige mensen vragen of ze veilig zijn voor diabetici om te eten.

De American Diabetes Association moedigt mensen aan om druiven en ander fruit te consumeren, zolang het koolhydraatbedrag wordt gerekend als onderdeel van hun maaltijdplan.

De vitamines, mineralen en vezels in druiven maken ze een gezonde manier om een ​​zoetekauw te krijgen.

7) Diabetische neuropathie en retinopathie

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol mogelijk beschermt tegen diabetische neuropathie , wat de zenuwfunctie beïnvloedt. Wetenschappers denken dat dit mogelijk te wijten is aan de neuroprotectieve effecten van deze verbinding.

Dierstudies hebben aangetoond dat resveratrol ook kan beschermen tegen retinopathie, wat het gezichtsvermogen ernstig kan beïnvloeden.

Diabetische neuropathie en retinopathie kunnen het gevolg zijn wanneer diabetes slecht onder controle is.

8) Ooggezondheid

Druiven bevatten de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die kunnen helpen de gezondheid van het oog te behouden. Men denkt dat ze onstabiele moleculen neutraliseren die bekend staan ​​als vrije radicalen. Op deze manier kunnen ze oxidatieve stress en schade aan het netvlies verminderen en staar en andere aandoeningen helpen voorkomen .

Laboratoriumtests hebben gesuggereerd dat resveratrol kan beschermen tegen verschillende oogproblemen, waaronder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie , glaucoom , cataract en anderen.

Het blijft echter onduidelijk hoe het precies werkt, en hoe het nuttig kan zijn voor mensen.

9) Acne

Resultaten van een in vitro studie gepubliceerd in het tijdschrift Dermatology and Therapy beweert dat resveratrol acne zou kunnen helpen behandelen , vooral als het wordt gebruikt met benzoylperoxide als een plaatselijke behandeling.

10) Andere voorwaarden

Andere gezondheidsproblemen waar resveratrol mee kan helpen zijn :

 • ziekte van Alzheimer
 • bloedglucosecontrole
 • osteoartritis
 • het immuunsysteem versterken

Sommige studies hebben echter de vraag gesteld of resveratrol de mens op deze manieren ten goede kan komen. Meer bewijs is nodig.

Voedingsprofiel

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), een kopje rode of groene druiven een gewicht van ongeveer 151 gram (g) bevat :

 • 104 kilocalorieën
 • 1,09 g eiwit
 • 0,24 g vet
 • 27,33 g koolhydraat , waarvan 23,37 g suikers is
 • 1,4 g vezels
 • 288 mg kalium
 • 15 milligram (mg) calcium
 • 0,54 mg ijzer
 • 11 mg magnesium
 • 30 mg fosfor
 • 3 mg natrium
 • 0,11 mg zink
 • 4,8 mg vitamine C
 • 22 microgram (mcg) vitamine K
 • 3 mcg folaat

Druiven bevatten ook vitamine B en A en bevatten een hoog watergehalte. Een kopje druiven bevat meer dan 121 g water.

Ze bevatten ook veel antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. De huiden van rode druiven bevatten de fytochemische resveratrol, die lijkt te beschermen tegen verschillende chronische ziekten en aandoeningen.

De flavonoïden myricetin en quercetine komen ook voor in druiven. Deze helpen het lichaam om schadelijke vorming van vrije radicalen tegen te gaan.

Tips om meer druiven te eten

Druiven zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Selecteer druiven die strak aanvoelen en vrij zijn van rimpels. Ze worden het best bewaard in de koelkast en moeten worden gewassen voordat ze worden gegeten.

De beste manier om druiven te eten is als een vers fruit. De meeste druivige gelei of spreads en sappen hebben suikers toegevoegd en ze bevatten veel calorieën .

Hier zijn enkele handige tips voor het opnemen van meer druiven in het dieet:

 • Snijd de druiven in twee en voeg ze toe aan een kipsalade.
 • Maak een fruitcocktail met verse druiven, ananas, gesneden perziken en aardbeien.
 • Vries druiven in en eet ze als snack of toetje op een warme dag.
 • Drink een kopje verse druiven voor een snelle snack met 100 calorieën

Risico's en voorzorgsmaatregelen

Een groep die bekend staat als de Environmental Working Group (EWG) produceert elk jaar een lijst met groenten en fruit met de hoogste niveaus van pesticidenresidu, bekend als de Dirty Dozen. Druiven staan momenteel op nummer 8 in deze lijst. Het kopen van biologische druiven kan het risico op pesticidenblootstelling verminderen.

Bètablokkers worden vaak voorgeschreven voor hartaandoeningen. Ze kunnen ervoor zorgen dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Mensen die bètablokkers gebruiken, moeten voedingsmiddelen gebruiken die veel kalium bevatten.

Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten contact opnemen met hun arts voordat ze grote hoeveelheden druiven gebruiken, omdat resveratrol de antistollingseffecten van deze geneesmiddelen kan verhogen, op dezelfde manier als vitamine K. Warfarin of Coumadin is een populaire bloedverdunner.

Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor diegenen wiens nieren niet volledig functioneel zijn. Als de nieren geen overtollig kalium uit het bloed kunnen verwijderen, kan dit dodelijk zijn.

Bij het drinken van wijn, wordt vrouwen geadviseerd om niet meer dan één drankje per dag te drinken, en mannen niet meer dan twee.

Een laatste woord

Zowel rode als groene druiven bevatten resveratrol, maar rode druiven, en met name hun schil, bevatten meer. Het is beter om de voordelen van resveratrol te gebruiken om druiven te eten dan om wijn te drinken.

Resveratrol is verkrijgbaar in supplementvorm, maar de voordelen van druiven zijn vezels en een scala aan mineralen en vitamines. Voedingsbronnen van voedingsstoffen zijn voordeliger dan supplementen, omdat ze vezels en andere voedingsstoffen leveren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven?