Slaap & Dromen

WAT ZIJN NACHTMERRIES?  WAT VEROORZAAKT NACHTMERRIES?  NACHTMERRIES VS NIGHT TERRORS: WAT IS HET VERSCHIL? BEHANDELIN

Het woord voor de nachtmerrie is afgeleid van de Oud-Noorse  mara,   een mythologische demon die op de borst van slapers zat en die enge dromen opriep als een manier om mensen te martelen.

Wetenschappelijk gezien zijn nachtmerries angstaanjagende episoden van het onderbewustzijn die vaak voorkomen terwijl je in REM zit of snelle oogbewegingen, een van de stadia van de slaap. Of u nu een kind of een volwassene bent, u kunt tijdens deze afleveringen gevoelens van angst en afschuw ervaren. Nachtmerries kunnen bij u negatieve emoties veroorzaken en zijn vaak een oorzaak van angst. Ze kunnen zelfs krachtig genoeg zijn om je tegen het einde van je slaapperiode wakker te maken of ervoor te zorgen dat je ernaar handelt, zelfs met gesloten ogen.

Hoewel de meeste mensen op een bepaald moment tijdens hun leven nachtmerries ervaren, ervaren anderen ze een beetje te vaak en hebben vaak repetitieve nachtmerrethema's.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

De meest voorkomende oorzaken van nachtmerries zijn stress en angst . Als je gestrest bent voordat je slaapt, heeft je lichaam de neiging om elke druk te verminderen die je voelt door slechte dromen. Angst, aan de andere kant, zorgt ervoor dat je je grootste angsten onder ogen ziet terwijl je slaapt. Als je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, kun je dromen over vast te zitten op een hoog gebouw waar de enige optie is om te springen om naar beneden te komen.

Bepaalde activiteiten die u doet voorafgaand aan het slapen kunnen ook een oorzaak zijn van nachtmerries. Kijken. naar horrorfilms en het lezen van spannende romans kan ervoor zorgen dat je je een paar opmerkelijke scènes herinnert die je het meest bang maakten. Terwijl je in slaap valt, speelt je geheugen deze scènes in je hoofd, waardoor je een heel slechte droom hebt.

Er zijn ook bepaalde soorten medicijnen die van invloed kunnen zijn op het vermogen van uw geest om te dromen. Het is belangrijk dat u dit met uw arts bespreekt voordat ze erger worden. Je levensstijl kan ook een oorzaak zijn van deze enge sluimerafleveringen. Als u alcohol drinkt of te veel eet voorafgaand aan het slapen, is de kans op het krijgen van nachtmerries hoger.

Nightmares vs night Terrors: wat is het verschil?

Het onderscheiden van een nachtmerrie van een nachtelijke terreurkan behoorlijk verwarrend zijn. Terwijl er tijdens REM een nachtmerrie plaatsvindt of aan het einde van een slaapcyclus, vindt een nachtelijke terreur plaats ongeveer twee tot drie uur na het slapen, wat een niet-REM- stadium is. Nachtelijke paniekaanvallen kunnen vaak meer angstaanjagende reacties veroorzaken, zoals rollen, schoppen, schreeuwen en huilen, maar deze verdwijnen vaak in slechts vijf tot vijftien minuten. Ook, terwijl nachtmerries vaak in je hoofd blijven hangen na het ontwaken, zou je je geen nachtmerries meer herinneren, zelfs niet nadat het net is voorgekomen. Bovendien komen nachtmerries vaker voor bij baby's en kinderen.

Nachtmerries: volwassenen versus kinderen

Je hebt misschien de indruk dat nachtmerries alleen bij kinderen overkomen, maar volwassenen ervaren ze ook. Omdat medicijnen voor volwassenen sterker zijn en meer chemicaliën bevatten, is de nachtmerrie-bijwerking krachtiger. Volwassenen die grote hoeveelheden alcohol en voedsel consumeren, zijn ook meer geneigd om deze angstaanjagende nachtepisoden te hebben. Stress en angst veroorzaakt door werk, sociale en persoonlijke relaties kunnen deze ook activeren. Bepaalde slaapstoornissen, zoals het rustelozebeensyndroom of slaapapneu, kunnen ook de boosdoener zijn waarom volwassenen slechte dromen ervaren.

Nachtmerries bij kinderen zijn vaak psychologisch in erfgenamen. Het is algemeen bekend dat kinderen een zeer actieve verbeeldingskracht hebben. Dit is de levensfase waarin monsters en mythische schurken bijna een deel van de realiteit lijken. Omdat kinderen gemakkelijk worden beïnvloed door wat ze zien of door wat ze worden verteld, veroorzaken deze fantasierijke wezens nachtmerries. Kinderen die door traumatische gebeurtenissen zijn gegaan, hebben ook een grotere neiging om slechte dromen te hebben.

Gemeenschappelijke nachtmerries en hun betekenis

Hoewel nachtmerries veel mensen overkomen, zijn er veel gemeenschappelijke thema's en bijbehorende betekenissen.

  • Vallen of verdrinken zijn vaak een implicatie van onder druk staan ​​of bang zijn om een ​​bepaalde taak of activiteit te doen.
  • Naakt zijn of in het openbaar verschijnen in een ongepaste outfit hangt op de een of andere manier samen met je zelfrespect. Het kan ook iets te maken hebben met je angst voor schaamte of als je iets verbergt waarvan je niet wilt dat anderen het zien of weten.
  • Het ontbreken van een examen of te laat komen voor een belangrijke gebeurtenis of uitvoering is ook een veel voorkomende nachtmerrie. Dit wordt vaak veroorzaakt door je zorgen over je status, studies of succes.
  • Gedreven worden in je droom is vaak een manifestatie van een gevoel van gevaar en angst in het echte leven.
  • Dromen over de dood , of het nu van jezelf of van geliefden is, wordt veroorzaakt door je angst of je depressie over iets dat tot een einde zou kunnen komen, zoals een prachtige gebeurtenis of relatie.