Gezondheid

WELKE DRANKJES KUNNEN SCHADELIJK ZIJN VOOR UW TANDEN? WIJN, VRUCHTENSAP, FRISDRANK BIER COLA KOFFIE THEE

cs healthy teeth which drinks affect teeth 1440x810 - WELKE DRANKJES KUNNEN SCHADELIJK ZIJN VOOR UW TANDEN? WIJN, VRUCHTENSAP, FRISDRANK BIER COLA KOFFIE THEE

WIJN, VRUCHTENSAP, FRISDRANK - WELKE DRANKJES KUNNEN SCHADELIJK ZIJN VOOR UW TANDEN?

Veel van wat je drinkt, inclusief dieetdranken en sportdranken, kan je tanden beschadigen. Om je mond gezond te houden, probeer deze strategieën voor het kiezen van drankjes.

Afgezien van wat je eet, heeft wat je drinkt een grote invloed op je mondgezondheid . Wanneer je een vloeistof drinkt, baad je in wezen in die drank. En veel dranken vormen een risico voor uw tandheelkundige gezondheid vergelijkbaar met die van zoete lekkernijen zoals snoep en chocolade.

Als het gaat om uw dieet, zijn er twee belangrijke bedreigingen voor de gezondheid van uw tanden: suiker, die de groei van bacteriën in uw mond bevordert en het glazuur en zuur beschadigt, wat ook schadelijk is voor het glazuur. Beide zijn te vinden in een verscheidenheid aan populaire voedingsmiddelen en dranken.

Topdranken die uw tanden kunnen schaden

Edmond R. Hewlett, DDS , een professor aan de UCLA School of Dentistry en een consumentenadviseur voor de American Dental Association, zegt dat hij geen vruchtensap zal aanraken - het is rijk aan suiker en kan ook behoorlijk zuur zijn. Deze categorie dranken bevat smoothies, omdat veel worden gemaakt met citrusvruchten, die zuur zijn, en vruchten met veel suiker.

"Zodra de suiker in de mond komt", zegt Dr. Hewlett, "zijn bacteriën zeer effectief en snel."

Een ander ding om te overwegen is de suiker die u toevoegt aan uw koffie of thee. Deze suiker doet meer kwaad dan de koffie of thee zelf, die niet zuur genoeg is om zoveel schade aan te richten als veel mensen denken.

"Maar," zegt Hewlett, "houd er rekening mee dat koffie en thee vlekken op je tanden zullen maken." Om vlekken te voorkomen , raadt hij je aan om een ​​natte tandenborstel over je tanden te laten lopen of je mond ten minste met water te spoelen nadat je deze hebt gedronken. dranken. Dit kan de hoeveelheid kleuring in de loop van de tijd helpen verminderen.

Wijn bevat ook zuur, maar Hewlett zegt dat alleen een overmatige wijnconsumptie je tandglazuur in gevaar brengt. Net als koffie en thee kan het echter vlekken op uw tanden veroorzaken en kunnen drinkers na het absorberen overwegen om te spoelen met water om de hoeveelheid vlekken in de loop van de tijd te verminderen.

Veel mensen geloven terecht dat gewone frisdrank slecht voor de tanden is vanwege het hoge suikergehalte. Maar frisdranken, evenals light frisdranken en sportdranken met een dieet kunnen ook het tandglazuur aanzienlijk beschadigen vanwege het zuur dat ze bevatten.

"Deze drankjes bevatten vaak fosforzuur of citroenzuur om ze pittig te maken en goed te smaken", zegt Hewlett. "Frisdrank bevat eigenlijk een zuur dat tandartsen gebruiken om email op te lossen voordat ze de bonding-behandeling gaan toedienen."

Het is niet alleen wat je drinkt, maar ook hoe je het drinkt

Het gezond houden van je tanden terwijl je drinkt, houdt meer in dan alleen de juiste keuzes maken over wat te drinken.

Als je langzaam drinkt, laat je de vloeistof meer in contact komen met je tanden. Als je bijvoorbeeld de hele dag door een light frisdrank verzorgt, of tijdens het uurlange pendelen een zoete latte drinkt, kan de beschadiging van je tanden veel groter zijn dan wanneer je je drankje snel klaar hebt.

Drinken met een rietje kan helpen schade aan het tandglazuur te verminderen - het lijkt te helpen door schadelijke stoffen de tanden te laten passeren, zegt Hewlett. Toch adviseert hij dat het beter is om schadelijke dranken helemaal te vermijden.

Ook, als je de neiging hebt om op ijs te kauwen dat in je drank zit, adviseert Hewlett dat je de gewoonte doorbreekt. Na verloop van tijd kan kauwen op ijs kleine scheurtjes in je tanden veroorzaken, waardoor ze verzwakken; en uiteindelijk kan "een deel van je tand zelfs afbreken als je het het minst verwacht", legt hij uit.

Drink Tips om gezonde tanden te bevorderen

Als het gaat om het kiezen van wat te drinken, kunt u stappen ondernemen om uw tanden gezond en sterk te houden. Begin met deze strategieën:

  • Drink vruchtensappen en smoothies met een rietje en streef ze in één keer af in plaats van ze langzaam te nippen.
  • Doe weinig of geen suiker in uw koffie, vooral als u de neiging heeft om het te voeden.
  • Drink matig en light frisdranken en sportdranken, en sta niet toe dat u ze gedurende langere tijd nipt.
  • Gebruik een rietje als het zinvol is, om te voorkomen dat u uw tanden gaat wassen in schadelijke suikerachtige of zure vloeistoffen.
  • Gebruik een natte tandenborstel of spoel uw mond met water uit nadat u zure dranken hebt gedronken of iets dat uw tanden kan bevlekken, zoals wijn, koffie en thee.
  • Kauw geen ijs.
  • Bij twijfel neem water

WELKE DRANKJES KUNNEN SCHADELIJK ZIJN VOOR UW TANDEN? WIJN, VRUCHTENSAP, FRISDRANK BIER COLA KOFFIE THEE