Lichaam

WELKE SOA’S KUN JE KRIJGEN VAN ORALE SEKS? HOE VOORKOM JE GESLACHTS ZIEKTE BESCHERMING TEGEN SOA’S

Welke SOA's kun je krijgen van orale seks?

couple kissing in bed representing risk of stis from oral sex - WELKE SOA'S KUN JE KRIJGEN VAN ORALE SEKS? HOE VOORKOM JE GESLACHTS ZIEKTE BESCHERMING TEGEN SOA'S
Sommige mensen denken ten onrechte dat het zelden of onmogelijk is dat seksueel overdraagbare infecties via orale seks worden verspreid.

Het is echter mogelijk om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te krijgen van orale seks; in feite, sommige soa's, zoals genitale herpes engonorroe, worden vaker verspreid via orale seksdan andere soa's, zoals HIV .

Wereldwijd worden er elke dag ongeveer 1 miljoen nieuwe soa 's verworven, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is van essentieel belang dat seksueel actieve mensen begrijpen hoe soa's worden overgedragen en hoe zij het risico op verspreiding van infecties kunnen verminderen.

Orale soa's

Veel soa's kunnen via orale seks worden verspreid.

Het is mogelijk om veel SOA's via orale seks te contracteren, omdat orale seks nauw contact en vaak een uitwisseling van lichaamsvloeistoffen inhoudt.

Soa's verspreiden zich door contact met lichaamsvloeistoffen of een huid die is geïnfecteerd met de soa. Verschillende soa's verspreid over verschillende snelheden en door verschillende lichaamsvloeistoffen. De kansen op een soa zijn afhankelijk van verschillende factoren.

De soa's die het vaakst worden verspreid via orale seks zijn:

Genitale herpes

Genitale herpes is een virus dat wordt overgedragen via vaginaal, oraal of anaal contact met iemand die herpes heeft. Het is zeer besmettelijk en heeft de neiging om meer besmettelijk te zijntijdens een actieve uitbraak.

Het primaire symptoom van herpes is het verschijnen van blaarachtige wonden op of rond de geslachtsorganen. De zweren kunnen zich verspreiden naar de dijen, billen of andere nabijgelegen regio's. Ze kunnen ook de mond, tong en lippen aantasten, afhankelijk van het type herpes.

Zelfs condooms en andere barrièrebeschermingsmethoden voorkomen mogelijk niet dat het virus zich verspreidt. Dit is met name het geval als iemand een pijnlijke of blisterverpakking heeft die niet volledig door een condoom of een tandmoeder wordt bedekt.

Mensen met orale herpes kunnen de herpesinfectie ook via orale seks verspreiden naar de geslachtsorganen van hun seksuele partners.

Het is mogelijk voor een persoon om herpes te hebben voor vele jaren zonder een uitbraak van zweren. Zelfs mensen die slechts één uitbraak hebben gehad of geen symptomen hebben, maar nooit zijn getest, kunnen herpes hebben.

Herpes is niet te genezen, maar medicijnen kunnen symptomen verhelpen.

Gonorroe

Gonorroe is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die zich verspreidt door seksueel contact met de vagina, penis, anus of mond van een persoon met de ziekte.

Veel mensen met gonorroe hebben helemaal geen symptomen. Wanneer de symptomen verschijnen, kunnen ze omvatten:

 • genitale afscheiding
 • pijnlijke stoelgang
 • jeuk of verbranding tijdens het plassen
 • witte, groene of gele afscheiding uit de penis
 • bloeden tussen de periodes

Gonorroe is behandelbaar, maar het kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet behandeld wordt. Bij vrouwen kan onbehandelde gonorroe een aandoening veroorzaken die bekkenontstekingsziekte wordt genoemd . Dit syndroom kan leiden tot onvruchtbaarheid . Minder vaak kan gonorroe onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

syphilis

Syfilis is een bacteriële infectie die zich verspreidt door vaginale, orale, penis, anale of huidcontact met syfilis zweren. De zweren kunnen klein of onmerkbaar zijn, dus de enige manier voor een persoon om zeker te weten of ze syfilis hebben, is om getest te worden.

Syfilis is behandelbaar, maar als het onbehandeld blijft, kan het orgaanfalen, dementie en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

In zijn vroegste stadium presenteert syfilis net zoveel kleine, blaarachtige zweren. De zweren verschijnen waar syfilis het lichaam binnenkomt, dus mensen die syfilis krijgen van orale seks kunnen zweren op hun geslachtsdelen of in de buurt van hun mond hebben.

Naarmate syfilis zich ontwikkelt, veroorzaakt het huiduitslag en schaadt het de slijmvliezen. In latere stadia kan het ernstige problemen veroorzaken in vele organen, waaronder het hart en de hersenen.

Andere condities

Andere infecties verspreiden zich minder snel door orale seks, hoewel infectie nog steeds mogelijk is.

Deze omvatten:

 • HIV , dat wordt overgedragen wanneer geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen in direct contact komen met de bloedbaan van iemand anders. In de vroegste stadia kan HIV geen symptomen veroorzaken. Na verloop van tijd verzwakt de ziekte het immuunsysteem.
 • Chlamydia , dat zich verspreidt door vaginaal, oraal, penis of anaal contact met een geïnfecteerde persoon. De meeste mensen hebben geen symptomen. Voor degenen die dat wel doen, kan genitale jeuk of verbranding optreden, samen met moeite of pijn bij het urineren.
 • Schaamluizen , kleine insecten die zich voeden met het bloed en leven in het schaamhaar. De insecten kunnen ook op ander lichaamshaar leven, maar niet op de hoofdhuid. Schaamluizenkunnen door fysiek contact van de ene persoon naar de andere springen.
 • Hepatitis B en C , dit zijn virussen die de lever aanvallen. Ze kunnen zich verspreiden door contact met geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen. Symptomen kunnen beginnen met griepachtige symptomen. Bij sommige mensen kan het virus acuut leverfalen of chronische leverproblemen veroorzaken.
 • Genitale wratten , knobbels en bultjes op of nabij de geslachtsdelen veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). De ziekte verspreidt zich wanneer mensen in fysiek contact komen met een genitale wrat . Veel mensen met genitale wratten hebben geen symptomen, hoewel sommigen pijn en jeuk hebben in de buurt van hun geslachtsorganen.

 

HIV en AIDS

blood sample in tube for hiv testing in lab - WELKE SOA'S KUN JE KRIJGEN VAN ORALE SEKS? HOE VOORKOM JE GESLACHTS ZIEKTE BESCHERMING TEGEN SOA'S

HIV kan zich verspreiden door contact met open wonden of slijmvliezen, inclusief de vagina.

HIV is aanwezig in bloed, moedermelk, vaginale vloeistoffen, rectale vloeistoffen, sperma en pre-rudimentaire vloeistof. Om de ziekte te contracteren, moeten de lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon in contact komen met de bloedbaan van iemand anders.

Dit kan op drie manieren gebeuren:

 • door contact met een open wond, zelfs een kleine
 • door contact met een slijmvlies, zoals de vagina
 • door direct contact met de bloedbaan, bijvoorbeeld door naalden te delen

Orale seks biedt geen direct contact met de bloedbaan. Om HIV te krijgen van orale seks, zouden de lichaamsvloeistoffen van de geïnfecteerde persoon in contact moeten komen met een gescheurde slijmvliezen of wond aan hun partner.

Het is ook mogelijk om het virus over te dragen wanneer de persoon die orale seks geeft een open wond in hun mond heeft of een ander deel van het lichaam dat in contact komt met de slijmvliezen van de ontvanger of een open wond.

AIDS , of acquired immune deficiency syndrome, is de naam die wordt gegeven aan een aandoening waarbij iemands immuunfunctie afwezig is als gevolg van een chronische HIV-infectie. AIDS kan leiden tot een reeks ongebruikelijke infecties en ziekten, maar aids kan niet direct worden overgedragen - een persoon zal eerst HIV oplopen voordat hij AIDS ontwikkelt.

Hoe een besmettelijk virus kan veranderen in de tijd of met de behandeling. In het geval van HIV maken hogere virale ladingen of hogere hoeveelheden van het virus in het bloed het virus meer besmettelijk.

 

het voorkomen

De enige strategie die het risico van het overbrengen van orale soa's kan elimineren, is het vermijden van alle seksuele activiteiten, inclusief orale, anale en vaginale seks.

Om het risico te verminderen terwijl je seksueel actief blijft, kan een persoon:

 • regelmatig worden getest op SOA's en alle partners vragen hetzelfde te doen
 • een monogame, toegewijde relatie overwegen met een persoon die is gescreend op soa's
 • het gebruik van barrièremethoden, zoals condooms of geboortamonden, om het risico op overdracht te verminderen
 • het vermijden van seks met iemand die een zichtbare uitbraak van herpes, genitale wratten, schaamluis of syfilis heeft
 • soa's snel behandelen omdat een snelle behandeling het risico van verspreiding van de infectie kan wegnemen of verminderen

 

vooruitzicht

Seksueel actieve mensen moeten met een arts praten over het risico van orale seks met een geïnfecteerde persoon. In sommige gevallen zijn er voorzorgsmaatregelen die iemand kan nemen tegen besmetting.

In alle gevallen kan open communicatie met een partner en het op de hoogte blijven van betrouwbare medische informatie mensen helpen verstandige beslissingen te nemen.