Gezondheid voor mannen

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een vergrote prostaat?

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een vergrote prostaat?

strawberries blueberries raspberries and blackberries in a bowl as part of the diet for an enlarged prostate - Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een vergrote prostaat?

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een vergrote prostaat?

De prostaatklier is een kleine, walnootvormige klier die bij mannen achter de blaas zit. Tijdens seksuele activiteit helpt de prostaatklier bij het produceren van sperma, het voedingsrijke vocht dat het sperma tijdens de ejaculatie draagt.

Naarmate sommige mannen ouder worden, kan de prostaatklier vergroot worden, een aandoening die bekend staat als goedaardige prostaathyperplasie of BPH.

Lees in dit artikel welk voedsel je moet eten om de symptomen van BPH te verlichten.

Dieet en een vergrote prostaat

Aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen worden aanbevolen als onderdeel van een uitgebreid prostaatdieet.

De prostaatklier wordt gecontroleerd door krachtige hormonen die bekend staan ​​als de geslachtshormonen, waaronder testosteron .

In de prostaatklier wordt testosteron omgezet in een ander hormoon dihydrotestosteron ( DHT ). Hoge DHT-waarden zorgen ervoor dat de cellen in de prostaat groter worden.

Het is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken invloed hebben op de gezondheid van de prostaat vanwege hun effecten op testosteron en andere hormonen.

Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees of zuivelproducten het risico op prostaatvergroting en kanker kan vergroten . Dit is vooral het geval als een persoon niet genoeg groenten in zijn dieet opneemt.

Eten om te eten

Van een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en gezonde vetten wordt gedacht dat het de prostaat beschermt.

Specifieke voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de prostaat ten goede komen, zijn onder andere:

 • Zalm : Zalm is rijk aan gezonde vetten die omega-3 vetzuren bevatten, die ontstekingen in het lichaam helpen voorkomen en verminderen . Andere koudwatervissen, zoals sardines en forel, zijn ook rijk aan dit soort vetten.
 • Tomaten : Tomaten zitten vol met lycopeen, een antioxidant die de prostaatkliercellen kan helpen. Tomaten koken, zoals in tomatensaus of soep, helpt het lycopeen vrij te maken en maakt het gemakkelijker beschikbaar voor het lichaam.
 • Bessen : aardbeien, bosbessen , frambozen en bramen zijn uitstekende bronnen van antioxidanten, die helpen om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Vrije radicalen zijn de bijproducten van reacties die in het lichaam voorkomen en die na verloop van tijd schade en ziekte kunnen veroorzaken.
 • Broccoli : Broccoli en andere kruisbloemige groenten, waaronder paksoi, bloemkool, spruitjes en kool, bevatten een chemische stof bekend als sulforafaan. Men denkt dat dit zich richt op kankercellen en een gezonde prostaat bevordert.
 • Noten : noten zijn rijk aan zink, een sporenmineraal. Zink wordt in hoge concentraties in de prostaat aangetroffen en er wordt aangenomen dat het helpt om testosteron en DHT in balans te houden. Naast noten, zijn schaaldieren en peulvruchten ook rijk aan zink.
 • Citrus : sinaasappelen, citroenen, limoenen en grapefruits bevatten allemaal veel vitamine C, wat kan helpen om de prostaatklier te beschermen.
 • Uien en knoflook : een studie wees uit dat mannen met BPH de neiging hadden minder knoflook en uien te eten dan mannen zonder BPH. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen, maar uien en knoflook zijn gezonde toevoegingen aan de meeste diëten.

Ook is aangetoond dat sommige onderzoeken naar plantenextracttherapieën, zoals een extract van een soort palmboom bekend als saw palmetto, een positieve invloed hebben op de prostaatgrootte en de urinestroom. Meer onderzoek is echter wel nodig.

Eten om te vermijden

Cafeïne moet worden vermeden als onderdeel van een dieet voor een vergrote prostaat.

Een gezond dieet voor een vergrote prostaat is meer dan alleen het eten van goed voedsel. Het betekent ook het vermijden van andere soorten voedsel die niet goed zijn voor de prostaat.

Sommige voedingsmiddelen die u moet vermijden, zijn onder andere:

 • Rood vlees : onderzoek wijst uit dat rood vleesvrij eten de gezondheid van de prostaat kan verbeteren. In feite wordt aangenomen dat de dagelijkse vleesconsumptie het risico van prostaatvergroting verdrievoudigt .
 • Zuivel : op dezelfde manier als vlees, is regelmatig zuivelgebruik gekoppeld aan een verhoogd risico op BPH. Het uitsnijden of verminderen van boter, kaas en melk kan helpen om de BPH-symptomen te verminderen.
 • Cafeïne : Cafeïne kan werken als een diureticum, wat betekent dat het verhoogt hoeveel, hoe vaak en hoe dringend een persoon moet plassen. Bezuinigen op koffie , thee, frisdrank en chocolade kan de plasklachten van BPH verbeteren.
 • Alcohol : Alcohol kan ook de urineproductie stimuleren. Mannen met BPH kunnen merken dat hun symptomen worden verbeterd door alcohol op te geven.
 • Natrium : een hoge zoutinname kan de urinewegsymptomen verhogen die gepaard gaan met BPH. Na een zoutarm dieet door het niet toevoegen van zout aan maaltijden en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen kan het voor sommige mannen nuttig zijn.

Een vergrote prostaat beheren

Dieetveranderingen kunnen behoorlijk effectief zijn bij het beheersen van sommige symptomen van BPH, maar andere basislevensstijlveranderingen kunnen ook helpen.

Sommige strategieën die de symptomen van BPH kunnen verminderen, zijn onder andere:

 • omgaan met stress
 • stoppen met roken
 • vermijd vloeistoffen in de avond om het urineren bij nacht te verminderen
 • de blaas volledig ledigen tijdens het urineren
 • het doen van bekkenbodemoefeningen
 • het vermijden van medicijnen die de symptomen kunnen verergeren, zoals antihistaminica, diuretica en decongestiva indien mogelijk
 • blaastraining oefeningen proberen
 • beperking van de vloeistofinname tot 2 liter vloeistoffen per dag

Als deze veranderingen in levensstijl niet effectief zijn, kan medicatie of een operatie worden aanbevolen door een arts.

Vergrote prostaat symptomen

De symptomen van een vergrote prostaat kunnen zijn: moeilijk urineren en pijn na de ejaculatie.

Een vergrote prostaat of BPH komt redelijk vaak voor. Meer dan 14 miljoen mannen in de Verenigde Staten ondervonden BPH-symptomen in 2010.

Symptomen van BPH zijn onder andere:

 • verhoogde urinaire frequentie en urgentie
 • moeite met urineren
 • zwakke urinestream of dribbel aan het einde van het plassen
 • onderbroken urineren
 • vaak plassen 's nachts
 • incontinentie
 • pijn na ejaculatie
 • pijnlijk urineren
 • urineretentie of onvermogen om te plassen

Deze symptomen doen zich voor wanneer een vergrote prostaat de urethra blokkeert, de buis die tussen de blaas en de buitenkant van het lichaam loopt. Door deze blokkering kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om te plassen.

Het behandelen van BPH hangt af van de ernst van de symptomen. Soms zijn alleen veranderingen in de basislevensstijl nodig.

Er zijn echter ook medicijnen of chirurgische procedures die effectief kunnen zijn in het verminderen van de omvang van de prostaat of de symptomen die gepaard gaan met BPH.

Afhaal

De behandeling van BPH kan variëren van eenvoudige levensstijl- en dieetwijzigingen thuis tot medicijnen en operaties. Het verminderen van de consumptie van rood vlees en het eten van veel fruit en groenten kan helpen bij het beheersen van de symptomen.

Het is belangrijk om in contact te blijven met een arts over symptomen, vooral als de arts een "wacht en wacht" -benadering heeft voorgesteld.

Als de voorgestelde veranderingen in levensstijl niet effectief zijn in het verminderen van de symptomen, kan een meer agressieve behandeling nodig zijn.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een vergrote prostaat?