Voedsel

Zou yoghurt kunnen helpen de hoge bloeddruk te verlagen?

Zou yoghurt kunnen helpen de hoge bloeddruk te verlagen?

yogurt with fruits - Zou yoghurt kunnen helpen de hoge bloeddruk te verlagen?
Yoghurt kan een gunstig effect hebben op de bloeddruk van vrouwen, vooral als onderdeel van een gezond dieet.

Het onderzoek toont aan dat vrouwen die vijf of meer porties yoghurt per week consumeerden - vooral als onderdeel van een gezond dieet - een lager risico hadden om een ​​hoge bloeddruk te ontwikkelen.

Dit was de conclusie van een recentelijk gepresenteerd onderzoek bij de Scientific Sessions van de American Heart Association (AHA) Epidemiology / Lifestyle 2016 in Phoenix, AZ.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die vijf of meer porties yoghurt per week consumeerden een lager risico hadden op het ontwikkelen van hoge bloeddruk dan vergelijkbare vrouwen die bijna nooit yoghurt aten.

Volgens de AHA is hoge bloeddruk - gedefinieerd als hoger dan 140/90 mm / Hg - potentieel gevaarlijk omdat het het hart rekt, slagaders verhardt en het risico op hersenbloeding en nierproblemen verhoogt.

Als het niet onder controle is, kan hoge bloeddruk leiden tot hart- en nierziekten, beroerte en blindheid.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat zuivelproducten het risico op hoge bloeddruk bij volwassenen met een verhoogd risico kunnen verminderen, zeggen de onderzoekers, maar weinig langetermijnstudies hebben gekeken naar het onafhankelijke effect van alleen yoghurt.

"Ik geloof dat dit de grootste studie in zijn soort is om de specifieke effecten van yoghurt op de bloeddruk te evalueren ", zegt hoofdauteur Justin Buendia, een promovendus aan de Boston University School of Medicine, MA.

Voor de studie - die werd gefinancierd door de National Dairy Council - gebruikten Buendia en zijn collega's gegevens uit de eerste en tweede cohorten (NHS en NHS II) van de Nurses 'Health Study, waarbij de deelnemers voornamelijk vrouwen van 25-55 jaar oud waren, en ook uit de Follow-up Study Health Professionals (HPFS), waarbij de deelnemers voornamelijk mannen waren.

Gedurende meer dan 18-30 jaar follow-up ontwikkelden 75.609 van de deelnemers hoge bloeddruk.

lager risico op hoge bloeddruk bij hogere yoghurtinname

Na correctie voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op de link naar hoge bloeddruk, zoals leeftijd, ras, familiegeschiedenis van hoge bloeddruk, lichaamsbeweging en voeding, onderzochten de onderzoekers het verband tussen yoghurt en de ontwikkeling van hoge bloeddruk in de drie groepen.

Ze vonden dat vergeleken met vrouwen die minder dan één portie per maand aten, vrouwen die vijf of meer porties yoghurt per week aten een statistisch significant 20 lager risico hadden op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

Een portie yoghurt is een kopje, of rond een schep zo groot als een honkbal.

Er was een veel zwakker verband tussen normale yoghurtconsumptie en hoge bloeddruk bij mannen, maar dit zou kunnen zijn omdat de mannen in de onderzochte groepen veel minder yoghurt consumeerden dan de vrouwen, zeggen de onderzoekers. Het betekent niet noodzakelijk dat yoghurt geen gunstig effect heeft op de bloeddruk van mannen.

Het team bekeek vervolgens opnieuw de vrouwendata en concentreerde zich op dieet. Ze gaven elke deelnemer een score, afhankelijk van hoe dicht haar dieet overeenkwam met een dieet dat ontworpen was om de bloeddruk te verlagen, genaamd Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH).

Het sterkste effect van yoghurt is als onderdeel van een gezonde voeding

Het DASH-dieet is rijk aan fruit, groenten, vetvrije of magere melk en melkproducten, volle granen, vis, gevogelte, bonen, zaden en noten.

De resultaten toonden aan dat vrouwen wiens dieet het best overeenkwam met DASH en die vijf of meer porties yoghurt per week aten een  lager risico hadden om een ​​hoge bloeddruk te ontwikkelen. Dit werd vergeleken met vrouwen met de laagste DASH-scores en die de laagste yoghurtinnames hadden (één portie of minder per week).

Het team keek ook naar de verbanden tussen andere zuivelproducten en hoge bloeddruk. Ze vonden een positief verband tussen dagelijkse porties melk en kaas en een lager risico op hoge bloeddruk, maar volgens Buendia was dit niet zo sterk als het effect van yoghurt.

De onderzoekers suggereren dat het gunstige effect van yoghurt op het verlagen van het risico op hoge bloeddruk, vooral wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet, zou kunnen zijn door het verlagen van de body mass index ( BMI - een maat voor obesitas ); de links waren zwakker toen ze zich aanpasten voor BMI.

Dit versterkt het idee dat het onwaarschijnlijk is dat u uw risico op hoge bloeddruk verlaagt door alleen maar yoghurt aan uw dieet toe te voegen. Het is wanneer yoghurt deel uitmaakt van een dieetplan dat is ontworpen om hoge bloeddruk te verlagen, wat ook een positief effect heeft op het helpen bereiken van een gezond gewicht, dat het het meeste voordeel lijkt te hebben. Zoals Buendia concludeert:

"Niemand eten is een wondermiddel, maar het toevoegen van yoghurt aan een verder gezond dieet lijkt het risico op hoge bloeddruk bij vrouwen op lange termijn te helpen verminderen."

Ondertussen, uit een andere studie die op dezelfde bijeenkomst werd gepresenteerd, ontdekte Medical News Today dat het verlagen van de prijs van fruit, groenten en granen met  en het markeren van suikerhoudende drankprijzen met dezelfde hoeveelheid, zou kunnen voorkomen dat meer dan een half miljoen Amerikanen voortijdig sterven. van hart- en vaatziekten tussen nu en 2035.