Gezondheid

8 REDENEN OM ELKE DAG KOMBUCHA TE DRINKEN

8 REDENEN OM ELKE DAG KOMBUCHA TE DRINKEN

Bekend als het "Immortal Health Elixir" door de Chinezen en ongeveer 2000 jaar geleden afkomstig uit het Verre Oosten, is kombucha een drank met enorme gezondheidsvoordelen die zich uitstrekken naar uw hart, uw hersenen en (vooral) uw darm.

Hoe maakt deze oude drank zo'n enorm verschil in je lichaam?

Vanwege het fermentatieproces bij het maken van kombucha bevat het een groot aantal gezonde bacteriën die probiotica worden genoemd . Deze bacteriën lijnen je spijsverteringskanaal en ondersteunen je immuunsysteem, omdat ze voedingsstoffen opnemen en infecties en ziektes bestrijden.

Aangezien 80 procent van je immuunsysteem zich in je onderbuik bevindt en het spijsverteringsstelsel het op een na grootste deel van je neurologische systeem is, is het geen verrassing dat de darm wordt beschouwd als het 'tweede brein'.

Door elke dag kombucha te drinken, kan je je immuunsysteem gezond houden, wat neerkomt op een indrukwekkend aantal voordelen voor je algehele gezondheid.


Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank bestaande uit zwarte theeen suiker (uit verschillende bronnen, waaronder rietsuiker, fruit of honing) die wordt gebruikt als een functioneel,  probiotisch voedsel . Het bevat een kolonie bacteriën en gisten die verantwoordelijk zijn voor het initiëren van het fermentatieproces in combinatie met suiker.

Na fermentatie wordt kombucha koolzuurhoudend en bevat azijn, B-vitamines, enzymen, probiotica en een hoge concentratie van zuur (azijnzuur, gluconzuur en melkzuur). Deze bacteriën staan ​​bekend als " cellulose- producerende bacteriën", wat betekent dat ze cellulose produceren, dat werkt als een schild tegen cellen. ( 1 )

De suiker-thee-oplossing wordt gefermenteerd door bacteriën en gisten, algemeen bekend als een SCOBY " (symbiotische kolonie van bacteriën en gisten). Hoewel het meestal met zwarte thee wordt gemaakt, kan kombucha ook met groene thee worden gemaakt. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is een SCOBY geen kombucha-paddenstoel.

Geïnteresseerd? Waar te kopen kombucha kan een beetje ingewikkeld worden, maar het is over het algemeen beschikbaar voor $ 3-5 bij natuurvoedingswinkels en sommige supermarkten. Anderen maken het thuis (wat ik later nog zal bespreken).

Sommige mensen vinden het een gezondere substituut voor frisdrank, die voldoen aan dat verlangen naar een koolzuurhoudende drank. Er zijn zelfs enkele soorten met soda-smaak, maar let op het suikergehalte.

De volgende probiotica vormen dit gezondheidselixer: ( 2 )

 • Gluconacetobacter (> 85 procent in de meeste monsters)
 • Acetobacter (<2 procent)
 • Lactobacillus (tot 30% in sommige monsters)
 • Zygosaccharomyces (> 95 procent)

Kombucha Nutrition Feiten

Ik hoor mensen vaak bezorgd worden over kombucha-calorieën. Hoewel de voedingsfeiten kunnen verschillen tussen merken en huisgemaakte brouwsels, is hier de analyse van wat een populair merk bevat in een flesje ongepasteuriseerde, organische kombucha van 16 liter: ( 3 )

 • 60 calorieën
 • 20 milligram natrium
 • 14 gram koolhydraten
 • 4 gram suiker
 • 100 microgram foliumzuur (25 procent DV)
 • .34 gram riboflavine / vitamine B2 (20 procent DV)
 • .4 milligram  vitamine B6 (20 procent DV)
 • .3 milligram thiamine / vitamine B1 (20 procent DV) 
 • 4 milligram  niacine / vitamine B3 (20 procent DV)
 • 1,2 microgram  vitamine B12 (20 procent DV)

Gepasteuriseerde versus ongepasteuriseerde kombucha

Er is wat discussie over de voordelen van ongepasteuriseerde kombucha vanwege het 20e / 21e eeuwse begrip dat pasteurisatie dranken gezonder maakt.

Het is niet waar voor  melk , en hetzelfde geldt voor kombucha.

De bacteriën die tijdens het pasteurisatieproces zijn gedood, zijn dezelfde dingen die je darm efficiënter kunnen laten functioneren. "Gepasteuriseerde kombucha" moet waarschijnlijk "kombucha-gearomatiseerde thee" worden genoemd, omdat de voordelen van gezonde bacteriën tijdens dat proces verloren zijn gegaan. ( 4 )

Een overweging is dat gepasteuriseerde kombucha niet continu wordt gefermenteerd. Dit betekent dat als een commercieel ongepasteuriseerd kombuchaproduct te lang op de plank blijft liggen, het alcoholgehalte (aanvankelijk minder dan 0,5% voor de meeste producten) enigszins kan stijgen.

Koop uw kombucha uit vertrouwde bronnen en drink deze binnen een relatief korte tijd na aanschaf op. Als je kombucha thuis maakt, is dezelfde regel van toepassing.


8 Voordelen van komboecha

1. helpt voorkomen uiteenlopende ziekten

Hoewel veel gezondheidsclaims voor kombucha gericht zijn op de manier waarop het de darm geneest (wat op zichzelf bijdraagt ​​aan verhoogde immuniteit), is er ook een vrij goed bevestigd bewijs dat kombucha krachtige antioxidanten bevat en kan helpen om de ontgifting te bewerkstelligen. lichaam en bescherm tegen ziekte.

Gerelateerd aan deze ziektebestrijdende kracht is de manier waarop deze antioxidanten helpen om ontstekingen te verminderen  , aan de basis van de meeste ziekten . Deze ontstekingsremmende ontgiftingskwaliteit is waarschijnlijk een van de redenen dat kombucha mogelijk het risico op bepaalde soorten kanker vermindert. ( 5 )

Eén reden waarom dit gebeurt is omdat antioxidanten oxidatieve stress verminderen die cellen kan beschadigen, zelfs tot in het DNA. Blootstelling aan veel bewerkte voedingsmiddelen en chemicaliën in uw omgeving kan leiden tot deze stress, die op zijn beurt bijdraagt ​​aan chronische ontstekingen.

Terwijl normale zwarte thee antioxidanten bevat, toont onderzoek aan dat het fermentatieproces van kombucha antioxidanten veroorzaakt die niet aanwezig zijn in zwarte thee, zoals glucarinezuur . ( 6 )

Komboecha kan specifiek de activiteit van twee belangrijke antioxidanten, bekend als glutathionperoxidase en catalase, beïnvloeden. ( 7 ) ( 8 ) Er werd ook ontdekt dat het isorhamnetinbevat , een metaboliet van quercetine , in december 2016. ( 9 ) Quercetine gaat gepaard met een lange levensduur en enorme eigenschappen tegen kanker.

Onderzoek van de Universiteit van Letland in 2014 beweert dat het drinken van kombuchathee heilzaam kan zijn voor vele infecties en ziekten "vanwege vier belangrijke eigenschappen: ontgifting, anti-oxidatie, stimulerende kracht en bevordering van depressieve immuniteit." ( 10 )

2.  Ondersteunt een gezonde darm

Natuurlijk neutraliseert de antioxidant- kracht van deze oude thee vrije radicalen die chaos in het spijsverteringsstelsel veroorzaken. De grootste reden dat kombucha de spijsvertering ondersteunt, is vanwege het hoge gehalte aan heilzaam zuur, probiotica, aminozuren en enzymen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat kombucha maagzweren kan voorkomen en genezen  . ( 11 )

Kombucha kan candida ook helpen genezen  van overbevolking in de darm door het evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen, met levende probiotische culturen die de darm helpen opnieuw te bevolken met goede bacteriën terwijl de candida-gist wordt verdrongen.

Hoewel kombucha bacteriën bevat, zijn dit geen schadelijke pathogene bacteriën. In plaats daarvan zijn ze de heilzame soort ("apathogenen" genoemd) die concurreren met "slechte" pathogene bacteriën in de darm en het spijsverteringskanaal. ( 12 )

Candida en andere spijsverteringsproblemen kunnen soms gecompliceerde problemen zijn om te verhelpen, en de symptomen kunnen zelfs erger worden voordat ze beter worden. Als je denkt dat kombucha het probleem verergert, bedenk dan dat darmproblemen niet altijd een rechte weg zijn naar genezing en dat er soms wat geduld of vallen en opstaan ​​nodig is.

3. Kan helpen bij het verbeteren van de mentale toestand

Kombucha helpt niet alleen je spijsvertering; het kan misschien ook je geest beschermen. Een manier om dit te bereiken is door de B-vitamines die het bevat. Van B-vitamines, met name vitamine B12, is bekend dat ze het energieniveau verhogen en bijdragen aan het algemene mentale welzijn.

Het hoge vitamine B12-gehalte is een van de redenen waarom supplementen soms droge kombucha-producten bevatten.

De darmherstellende functie van kombucha speelt ook een rol bij de geestelijke gezondheid. Depressie kan een belangrijk symptoom zijn van lekkende darm , vooral vanwege de manier waarop slechte darmdoorlaatbaarheid bijdraagt ​​aan ontsteking. ( 13 )

Een in 2012 gepubliceerde studie in Biopolymers en Cell  onderzocht kombucha als een functioneel voedingsproduct voor lange termijn verkenning van de ruimte (ja, dat leest u goed).

Naast andere verschillende kenmerken, suggereerde het vermogen van kombucha om de "communicatie van de darm-hersenas" te reguleren, dat het nuttig zou zijn bij het voorkomen of minimaliseren van de effecten van angst en depressie , in het bijzonder voor astronauten en anderen onder extreme werkomstandigheden (zoals mijnwerkers). ( 14 )

4. Gunstig voor de longen

Een (waarschijnlijk) onverwacht voordeel van kombucha is het gebruik ervan als een mogelijke behandelingsmethode voor silicose , een longziekte die wordt veroorzaakt door herhaalde blootstelling aan silicadeeltjes.

Chinese wetenschappers ontdekten dat inademing van kombucha een manier zou kunnen zijn om deze en andere ziektes van de longen te behandelen die worden veroorzaakt door inademing van gevaarlijk materiaal. ( 15 )

Dat gezegd hebbende, zou ik je aanraden om  kombucha te drinken , in plaats van het in te ademen.

5. Krachtig antibacterieel middel

Deze lijkt een beetje contra-intuïtief, toch? Maar het is waar - vanwege het soort bacteriën dat in kombucha wordt aangetroffen, vernietigt het drinken van de levende culturen eigenlijk slechte bacteriën die verantwoordelijk zijn voor infecties.

In laboratoriumstudies is gevonden dat kombucha antibacteriële effecten heeft tegen stafylokokken, E. coli, Sh. sonnei, twee stammen van salmonella en Campylobacter jejuni. ( 16 ) ( 17 )

De laatste daarvan is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging in de VS. Het kan soms worden gevolgd door een aandoening die het Guillian-Barré-syndroom wordt genoemd , waarbij het immuunsysteem het zenuwstelsel aanvalt. Vanwege de immense gevaren van door voedsel overgedragen infecties en aanzienlijke behandelingskosten, is de FDA zeer geïnteresseerd in mogelijke behandelingsmethoden voor C. jejuni. ( 18 )

6. Handig bij het beheersen van diabetes

Hoewel sommige beoefenaars waarschuwen tegen kombucha voor diabetici, lijkt het erop dat sommige onderzoeken juist het tegenovergestelde suggereren. Dit veronderstelt natuurlijk dat je kombucha consumeert zonder een hoge suikerverlading.

Vooral vanwege de functies van antioxidanten in kombucha lijkt het de diabetesklachten te helpen verlichten , en efficiënter dan de anti-diabetische zwarte thee waarvan het is gefermenteerd. ( 19 ) Dit lijkt vooral het geval te zijn in termen van lever- en nierfuncties, die over het algemeen slecht zijn voor mensen met diabetes. ( 20 )

7. Goed voor het cardiovasculaire systeem

Kombucha wordt al geruime tijd beschouwd als heilzaam voor het hart, hoewel de onderzoeksinspanningen op dit gebied schaars zijn geweest. Het lijkt echter duidelijk dat kombucha in diermodellen helpt de  triglycerideniveaus te verlagen en natuurlijk cholesterol tereguleren  . ( 21 )

8. Helpt een gezonde lever te behouden

Omdat de lever helpt om schadelijke stoffen te filteren en om te zetten, is het een vitaal onderdeel van de spijsvertering en algehele gezondheid. De antioxidanten in kombucha kunnen de lever beschermen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door een  overdosis paracetamol . ( 22 ) ( 23 )


Hoe Kombucha te maken

Kombucha is eenvoudig om jezelf te maken. We raden u aan om het te proberen, omdat het brouwen van uw eigen ongepasteuriseerde kombucha lonend is als u kijkt naar de kosten van het kopen van flessen die u in de winkel koopt.

Hier is een eenvoudig recept om je eigen kombucha thuis te maken. Dit recept maakt ongeveer acht kopjes kombucha, maar je kunt ook het recept verdubbelen om meer te maken, en je hebt nog steeds maar één SCOBY-schijf nodig.

Kombucha Recept

Opbrengsten: 8 kopjes

Jij hebt nodig:

 • 1 grote glazen of metalen pot of kom met een brede opening

Vermijd het gebruik van een plastic pot of kom omdat de chemicaliën in het plastic tijdens de fermentatieperiode in de kombucha kunnen uitlogen. Keramische potten kunnen leiden tot uitloging van de kombucha zodra het zuur in contact komt met het keramische glazuur. Zoek naar een grote metalen of glazen kan / pot / schaal en zorg ervoor dat de opening breed genoeg is om veel zuurstof de kombucha te laten bereiken terwijl deze gist.

 • 1 groot stuk doek of een theedoek

Bevestig dit materiaal rond de opening van de pot met een rubberen band. Gebruik geen kaasdoek, omdat hierdoor deeltjes kunnen passeren. U kunt zelfs een oud dun katoenen T-shirt of een eenvoudige katoenen stof uit een textielwinkel proberen.

 • 1 SCOBY-schijf

U kunt een SCOBY-schijf vinden in natuurvoedingswinkels of online voor relatief goedkope bedragen. Een SCOBY-schijf kan in een kleine zak vacuüm worden verpakt en direct voor slechts een paar dollar naar uw huis worden verzonden, terwijl alle actieve gistingrediënten nog moeten worden bewaard.

 • 8 kopjes water

Ik zou indien mogelijk gefilterd water gebruiken, maar kraanwater gebruiken is ook een haalbare optie. Sommigen geven de voorkeur aan gedistilleerd water, dat minder verontreinigingen of metalen bevat dan leidingwater. Gedestilleerd water is goedkoop (ongeveer 88 cent per gallon) en is te vinden in de meeste grote drugs- of buurtwinkels.

 • ½ kopje biologische rietsuiker of ruwe honing

Ja, dit is een van de weinige keren dat ik je zal vertellen om echte suiker te gebruiken! Het meeste wordt tijdens het fermentatieproces "gegeten" door de gist, dus er zit nog maar heel weinig suiker in het recept tegen de tijd dat u het gebruikt. Het  is belangrijk om alleen biologische rietsuiker te gebruiken. Er zijn meldingen van succesvolle kombucha-gisting met behulp van ruwe honing, maar de meeste bronnen adviseren alleen rietsuiker.

 • 4 biologische theezakjes

Traditioneel wordt kombucha gemaakt van zwarte thee, maar je kunt ook groene thee proberen  om te zien welke je verkiest.

 • 1 kopje voorgemaakte kombucha

U moet uw eerste batch aanschaffen of een beker krijgen van een vriend die onlangs zelfgemaakte kombucha heeft gemaakt. Houd voor toekomstige batches een kopje bij de hand voor de volgende keer. Koop alleen biologische, ongepasteuriseerde kombucha. Gepasteuriseerde rassen bevatten niet de juiste levende culturen die u nodig hebt.

Routebeschrijving:

1. Breng je water aan de kook in een grote pan op de kookplaat. Eenmaal gekookt, haal van het vuur en voeg je theezakjes en suiker, roeren totdat de suiker oplost.

2. Laat de pot ongeveer 15 minuten rusten en de thee trekken, verwijder dan de theezakjes en gooi deze weg.

3. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur (gewoonlijk duurt dit ongeveer een uur). Zodra het is afgekoeld, voeg je je theemengsel toe aan je grote pot / schaal. Laat je SCOBY-schijf en 1 kopje voorgemaakte kombucha erin vallen.

4. Bedek je pot / kom met je doek of dunne theedoek en probeer de doek op zijn plaats te houden met een rubberen hand of een soort stropdas. U wilt dat het doek de brede opening van de pot afdekt en op zijn plaats blijft maar dun genoeg is om lucht door te laten.

5. Laat de kombucha 7-10 dagen zitten, afhankelijk van de smaak die u zoekt. Minder tijd produceert een zwakkere kombucha die minder zuur smaakt, terwijl een langere zittijd het kombuchaferment nog langer maakt en meer smaak ontwikkelt. Sommige mensen hebben gemeld dat ze tot een maand voor het bottelen kombucha fermenteerden, dus test de batch om de paar dagen om te zien of het de juiste smaak en niveau van carbonatatie voor jou heeft bereikt.

Meestal, hoe warmer je huis is, hoe minder tijd de kombucha nodig heeft om te gisten. Als je eenmaal tevreden bent met de smaak, doe je kombucha in kleinere glazen flessen (of wat voor soort fles dan ook in je koelkast past) en koelt je de kombucha voor minstens 24 uur om hem te laten afkoelen en het carbonateren te beëindigen. Hoe langer je het in de koelkast bewaart voordat je het opent, hoe meer koolzuurhoudend het zal zijn.

Merk op dat tijdens het fermentatieproces, u zult opmerken dat de SCOBY-schijf een tweede SCOBY-schijf "groeit". Veel mensen noemen de SCOBY die je hebt gekocht en gebruikt om van de kombucha de "moeder" SCOBY te maken en de tweede SCOBY die de "baby" laat groeien. De moeder SCOBY bevindt zich bovenop de baby.

Je kunt de nieuw gevormde baby SCOBY zelfs gebruiken om een ​​hele nieuwe lading kombucha te maken, dus je wilt de babyschijf niet weggooien. Bewaar de baby SCOBY in een beetje al gemaakte kombucha in een glazen pot terwijl je hem niet gebruikt, zodat je hem bij de hand hebt om een ​​nieuwe batch te starten wanneer je hem wilt. Het zal een aantal weken "actief" zijn wanneer het in een kombucha op kamertemperatuur wordt bewaard op een aanrechtblad of in een voorraadkamer.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de moeder-SCOBY-schijf aan de baby bevestigd te houden, anderen geven de voorkeur aan het weggooien van de moeder SCOBY zodra de kombucha klaar is met gisten.

Het houden van de moederschijf heeft geen gerapporteerde problemen of contaminatie veroorzaakt. Volgens sommige bronnen kan de moederschijf nog een maand na het eerste gebruik nieuwe kombucha-batches laten fermenteren, maar dan inactief worden en weggegooid worden.

Het brouwen van gearomatiseerde kombucha

Het bovenstaande recept is voor een eenvoudige, ongearomatiseerde kombucha. U kunt proberen unieke smaken toe te voegen, zoals versgeperst citroen- of limoensap,  gemberwortelsap, gemaakt door gember en water te mengen, blended bessen, vers geperste sinaasappels, granaatappel of cranberrysappen .

U kunt ook andere natuurlijke, suikerarme smaakstoffen gebruiken, maar zorg ervoor dat ze geen aspartaam ​​of andere gevaarlijke  kunstmatige zoetstoffen bevatten .

We raden aan om dit te doen nadat de kombucha gefermenteerd is en klaar is om te drinken, hoewel sommige mensen liever een dag of twee smaakversterkers aan de kombucha toevoegen voordat het klaar is, zodat de smaak kan intensiveren. Hoe dan ook lijkt het goed te werken.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat op smaak gebrachte, gebottelde kombucha de neiging heeft om meer suiker te hebben dan de gewone soort. Sommige merken voegen smaken met een laag suikergehalte toe, zoals citroen, limoen of gember, waardoor het suikergehalte niet stijgt, maar let op soorten met veel toegevoegde suikers en gezondheidsproblemen.


Storing Kombucha

Zodra je zelfgemaakte kombucha klaar is (of je bent net teruggekeerd uit de supermarkt), wil je hem opslaan in een doorzichtige glazen fles of pot met een goed passend deksel, bij voorkeur niet van metaal, als je de optie hebt. Plastic flessen kunnen zwellen of uitharden en de kleur van geverfde potten kan in de drank terechtkomen.

Laat bij het bottelen van kombucha een centimeter of minder lucht aan de bovenkant van de fles achter. Dit moet een juiste hoeveelheid koolzuur bevatten.

Het is belangrijk om nooit een fles kombucha te schudden en het risico te lopen dat de container explodeert. Houd uw hele hand over het deksel terwijl u het opent om te voorkomen dat het onverwachts loskomt.

Zorg ervoor dat u uw voltooide kombucha in de koelkast bewaart om de houdbaarheid te verlengen. Als je smaakstof hebt toegevoegd, denk er dan aan dat wanneer je de kombucha opslaat. Bijvoorbeeld, vers fruit zal slecht in de kombucha lang voordat de drank.


Voorzorgsmaatregelen bij Kombucha

De meeste mensen ervaren grote voordelen aan het drinken van kombucha en hebben geen nadelige bijwerkingen.

Een minder belangrijke overweging moet worden gemaakt met betrekking tot de bescherming van uw  tanden . Vanwege de zuurtegraad van kombucha kun je helpen voorkomen dat je je tanden beschadigt door het in één keer te drinken en water in je mond te spoelen nadat je klaar bent.

Bijwerkingen bij Kombucha lijken meer risico te lopen bij het maken van zelfgemaakte kombucha, omdat besmetting mogelijk is en de SCOBY-schijf en het eindproduct niet op kwaliteit zijn getest, zoals bij commerciële productie. Als u zelf gaat brouwen, gebruik dan steriele apparatuur, schone werkruimtes en hoogwaardige ingrediënten.

Een klein percentage mensen ervaart een opgeblazen gevoel, misselijkheid, infecties en allergische reacties bij het drinken van kombucha. Omdat kombucha een hoge zuurgraad heeft, is het mogelijk dat dit problemen kan veroorzaken voor mensen met spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, brandend maagzuur of gevoeligheid voor zeer zure voedingsmiddelen.

Als u zich zorgen maakt over deze problemen, begin dan een beetje met mate te drinken en werk geleidelijk aan door meer te drinken om te zien of u er negatieve reacties op hebt. Vasthouden aan ongeveer acht gram per dag of minder, vooral in het begin. Om uw risico te beperken, koopt u vooraf gemaakte, ongepasteuriseerde kombucha die is getest op bacteriële besmetting.

Mensen die de immuniteit ernstig hebben aangetast als gevolg van bepaalde virussen zoals HIV / AIDS, moeten voorzichtig zijn met het consumeren van kombucha, omdat er altijd een mogelijkheid is dat de gist schadelijke bacteriën kan ontwikkelen die ziekten kunnen veroorzaken. Dit geldt vooral voor zelfgemaakte kombucha.

Hoewel kombucha bij zwangere vrouwen nog niet veel is onderzocht, bestaat altijd de zorg dat zwangere vrouwen geen alcohol of cafeïne zouden consumeren, die beide in kleine hoeveelheden in kombucha aanwezig zijn.

Voordat er meer formeel onderzoek wordt uitgevoerd waaruit blijkt dat het volkomen veilig is, wordt zwangere vrouwen geadviseerd om zich aan de veilige kant te vergissen en komboecha te vermijden - of om er tenminste in kleine hoeveelheden van te genieten.

Kombucha wordt gebrouwen met zwarte thee en suiker, die wanneer gefermenteerd, in zeer kleine hoeveelheden alcohol wordt (slechts ongeveer 1 procent van de kombucha wordt als alcohol beschouwd). Voor mensen met bestaande diabetes zal kombucha waarschijnlijk niet echt een probleem veroorzaken, aangezien het heel weinig suiker bevat (ongeveer twee gram per acht ounce), maar het is de moeite waard voorzichtig te zijn en de bloedsuikerspiegel en gerelateerde symptomen te controleren.

Voor mensen met spijsverteringsproblemen (zoals IBS ) of angststoornissen, is het lage niveau van cafeïne in kombucha ook iets waar je je bewust van moet zijn, omdat cafeïne deze omstandigheden soms kan verergeren als het teveel wordt geconsumeerd.

Er was één incidentie van ernstige acidose in de jaren 1990 die geassocieerd was met de consumptie van kombucha, hoewel er nooit een oorzakelijk verband werd vastgesteld. ( 24 )


Laatste gedachten

 • Kombucha bestaat al millennia, aangeprezen als een wondermiddel voor de gezondheid (met name door de Chinezen).
 • Hoewel niets een "wondermiddel" is voor ziekten, heeft kombucha een groot aantal voordelen - vanwege de levende culturen die het bevat.
 • Ik geef de voorkeur aan ongepasteuriseerde kombucha, omdat gepasteuriseerde kombucha niet langer de probiotica bevat die het zo heilzaam maken.
 • De krachtige antioxidanten in kombucha dragen bij aan de ontstekingsremmende, darmhelende en zelfs potentiële anti-kanker eigenschappen.
 • Door de manier waarop kombucha een gezonde darm ondersteunt, kan het helpen om gastro-intestinale problemen te verlichten, de mentale gezondheid te verbeteren en gevaarlijke bacteriële infecties te bestrijden.
 • Het drinken van kombucha kan helpen bij het behandelen van diabetes, het beschermen van de lever en het in stand houden van een gezond hart.
 • Het maken van je eigen kombucha is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om elke dag van de voordelen van kombucha te genieten.
 • Om eventuele negatieve bijwerkingen te voorkomen, is het raadzaam om te beginnen met het drinken van zeer kleine hoeveelheden kombucha en werk je een weg naar grotere hoeveelheden. De meeste mensen geven de voorkeur tussen acht tot zestig gram per dag.