Gezondheid

Alcohol en diabetes: hoe beïnvloedt dit de bloedsuikerspiegel?

alcoholic beverages can affect blood sugar in a variety of ways - Alcohol en diabetes: hoe beïnvloedt dit de bloedsuikerspiegel?

  Alcohol en diabetes: hoe beïnvloedt dit de bloedsuikerspiegel?

Voor veel mensen vormt een glas alcohol hier en daar geen probleem. Echter, voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes, kan alcohol de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en een gezondheidsrisico vormen.

Begrijpen wat u consumeert en hoe alcohol de bloedglucosewaarden beïnvloedt, is met name van belang voor mensen met diabetes .

Inhoud van dit artikel:

 1. Alcohol en het lichaam
 2. Alcohol- en bloedsuikerspiegel
 3. Guideliens voor alcoholgebruik
 4. Drinken tips

Snelle feiten over alcohol en diabetes:

 • Alcohol kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
 • Overmatige consumptie kan de effectiviteit van insuline verminderen .
 • Mensen met diabetes moeten langzaam drinken en niet drinken op een lege maag.

 

Alcohol en het lichaam

Alcohol is een depressivum; het wordt geclassificeerd als een "sedativum-hypnotische drug" omdat het het centrale zenuwstelsel onderdrukt . Elk orgaan in het lichaam kan worden beïnvloed door alcohol. Eenmaal geconsumeerd, wordt het snel opgenomen door de maag en dunne darm en komt het in de bloedbaan terecht.

Bij een gemiddelde persoon kan de lever ruwweg één standaarddrankje alcohol per uur afbreken. Overtollige alcohol beweegt door het hele lichaam. De hoeveelheid die niet door de lever wordt afgebroken, wordt via de longen, de nieren en de huid in de urine en het zweet verwijderd.

Hoe alcohol het lichaam van een persoon beïnvloedt, hangt af van hoeveel ze consumeren. Bij lage doses kan alcohol fungeren als een stimulerend middel - mensen kunnen zich gelukkig voelen of spraakzaam worden.

Te veel alcohol drinken kan echter het lichaam schaden.

 

Alcohol- en bloedsuikerspiegel

Alcoholische dranken kunnen op verschillende manieren de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

De algehele gezondheid van een persoon speelt een grote rol bij de manier waarop zij op alcohol reageren. Mensen met diabetes of andere bloedsuikerproblemen moeten voorzichtig zijn bij het nuttigen van alcohol.

Alcoholgebruik kan de bloedsuikerspiegel verstoren, evenals de hormonen die nodig zijn om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven. Frequente zware drinkers kunnen hun energieopslag binnen enkele uren vernietigen.

Na verloop van tijd kan overmatig alcoholgebruik de algehele effectiviteit van insuline verminderen. Dit resulteert in hoge bloedsuikerspiegels. Veel mensen met alcoholische leverziekte hebben ook glucose-intolerantie of diabetes.

Normale nuchtere bloedsuikerspiegels moeten variëren van 70-100 milligram per deciliter. Mensen met onbehandelde diabetes hebben over het algemeen een bloedsuikerspiegel hoger dan 126 milligram per deciliter.

Mensen met diabetes moeten heel voorzichtig zijn als het gaat om het drinken van alcohol. Het is een goed idee dat ze met hun arts praten, zodat zij de risico's goed begrijpen.

Sommige geneesmiddelen mogen niet samen met alcohol worden ingenomen. Mensen met diabetes moeten ervoor zorgen dat ze op mogelijke waarschuwingen letten.

Alcoholgebruik kan leiden tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever moet werken om de alcohol uit het bloed te verwijderen in plaats van de bloedsuikerspiegel te reguleren, en omdat alcohol kan leiden tot situationele onbewustheid van een lage bloedsuikerspiegel.

Symptomen van een lage bloedsuikerspiegel zijn vergelijkbaar met de symptomen van te veel alcohol, waaronder:

 • verwarring
 • slaperigheid
 • wazig zicht
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • gebrek aan coordinatie
 • hoofdpijn
 • bewusteloosheid

Andere problemen met betrekking tot alcohol en diabetes

De invloed van alcohol op bloedsuikerspiegels is niet de enige manier om iemand met diabetes te beïnvloeden:

 • Alcohol kan de eetlust stimuleren, overeten stimuleren en daardoor de bloedsuikerspiegel verder verhogen.
 • Vanwege de calorieën in alcohol kan regelmatig verbruik het moeilijk maken om extra gewicht te verplaatsen.
 • Alcohol kan de wilskracht verminderen en de kans vergroten dat slechte voedingskeuzes worden gemaakt.
 • Alcohol kan interfereren met sommige orale diabetesmedicijnen.
 • Alcohol kan de bloeddruk verhogen .

Richtlijnen voor alcoholgebruik

Mensen met diabetes die van plan zijn te drinken, moeten hun bloedsuikerspiegel controleren vóór en tot 24 uur na het drinken. Ze moeten ook de niveaus controleren voordat ze naar bed gaan om te zorgen dat ze stabiel zijn.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is een standaarddrank in de VS gelijk aan 14,0 gram (0,6 ounce) zuivere alcohol.

Dranken zoals bier en wijn kunnen een alcoholpercentage hebben van 2-20 procent. Spirits of sterke drank kan 40-50 procent of zelfs meer alcohol bevatten.

Hieronder staat het alcoholpercentage in gebruikelijke alcoholische dranken volgens de CDC. Elk is gelijk aan één drankje.

 • 12 ons bier - 5 procent alcoholgehalte
 • 8 ounce moutvloeistof - 7 procent alcoholgehalte
 • 5 gram wijn - 12 procent alcoholgehalte
 • 1,5 gram of een "shot" van 80-proof sterke drank of sterke drank - 40 procent alcoholgehalte

 

Drink tips voor mensen met diabetes

people with diabetes should be sure to stay hydrated when consuming alcohol - Alcohol en diabetes: hoe beïnvloedt dit de bloedsuikerspiegel?

Mensen met diabetes moeten zeker gehydrateerd blijven als ze alcohol consumeren.

Mensen met bloedsuikerproblemen moeten gemengde dranken en cocktails vermijden. Deze drankjes bevatten vaak veel suiker en lege calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel.

De American Diabetes Association beveelt het volgende aan voor mensen met diabetes wanneer ze drinken:

 • Vrouwen zouden niet meer dan één drankje per dag moeten hebben.
 • Mannen zouden niet meer dan twee drankjes per dag moeten hebben.
 • Drink niet op een lege maag of wanneer de bloedsuikerspiegel laag is.
 • Vervang eten niet door alcohol in een maaltijdplan - reken geen alcohol in een voedselplan als koolhydraatkeuze .
 • Drink een drankje langzaam om ze te laten duren.
 • Blijf gehydrateerd met caloriearme dranken zoals water of light frisdrank.
 • Probeer een licht bier of wijnspritzer.
 • Wees voorzichtig met zware ambachtelijke bieren, omdat deze twee keer zoveel alcohol en calorieën als lichtere bieren kunnen bevatten.
 • Kies calorie-vrije drankmixers zoals light frisdrank of dieet tonic water.

Verschillende alcoholen variëren in inhoud en hoe ze de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. De volgende tabellen zijn gebaseerd op informatie van het Amerikaanse ministerie van landbouw die de hoeveelheid koolhydraten en suiker in alcohol laat zien:

Bier

TypePortieKoolhydraten. (G)Suikers. (G)
Regelmatig bier1 blik of fles12.640.00
Licht bier1 blik of fles5.810.32
Sterk bier1 blik of fles0.960.00

Wijn

TypePortieKoolhydraten. (G)Suikers. (G)
rode wijn5 fl oz3.840.91
witte wijn5 fl oz3.821.41

spiritualiën

TypePortieKoolhydraten. (G)Suikers. (G)
Whisky1,5 fl oz0.040.04
Wodka1,5 fl oz0.00.0
Gin1,5 fl oz0.00.0
rum1,5 fl oz0.00.0

cocktails

TypePortieKoolhydraten. (G)Suikers. (G)
Daiquiri2 fl oz4.163.35
Pina colada4,5 fl oz31.9531.49
Whisky zuur3,5 fl oz13.5913.55
Tequila-zonsopgang6.8 fl oz23.84-

De meeste mensen met diabetes kunnen af ​​en toe genieten van een alcoholisch drankje. Elke alcoholische drank duurt ongeveer 1-1,5 uur om de verwerking in de lever te beëindigen. Hoe meer alcohol wordt geconsumeerd, hoe groter het risico op een lage bloedsuikerspiegel.

Lage bloedsuiker symptomen kunnen plotseling verschijnen en kunnen gevaarlijk zijn als de drinker niet is voorbereid. Het is een goed idee om koolhydraten te eten voordat u alcohol drinkt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Mensen met diabetes kunnen glucosetabletten in geval van nood dragen en moeten hun bloedsuikerspiegel regelmatig controleren. Ze moeten ook onthouden dat sommige diabetesmedicijnen misschien niet werken als er te veel alcohol wordt geconsumeerd.

Een recente studie wees uit dat vrouwen die matig drinken een lager risico hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen in vergelijking met niet-drinkers van vrouwen. De studie had een aantal beperkingen, die de perceptie van impact kunnen veranderen. Als het echter om alcohol gaat, moeten mensen met bloedsuikerproblemen altijd voorzichtig blijven. Het is het beste om de dagelijks aanbevolen consumptielimieten te volgen.