Gezondheid

Alles wat u moet weten over vasten met water

Alles wat u moet weten over vasten met water

woman drinking water from a glass - Alles wat u moet weten over vasten met water

Water vasten is een periode waarin een persoon geen voedsel eet en alleen water drinkt. Op deze manier vasten kan helpen bij het afvallen, maar is het veilig en duren de effecten op de lange termijn?

Mensen kunnen water vasten om gewicht te verliezen, om spirituele of religieuze redenen, of om bepaalde gezondheidsproblemen te proberen te bestrijden. Onderzoek wijst uit dat af en toe vasten kan helpen bij het afvallen, hoewel andere methoden op de lange termijn effectiever kunnen zijn.

Om ervoor te zorgen dat watervasten veilig gebeurt, moeten mensen zich goed voorbereiden en een goede tijd kiezen om zonder voedsel te gaan, wanneer het lichaam niet te veel energie nodig heeft.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat is watervasten?
 2. Wat zijn de voordelen?
 3. Is het veilig?
 4. Wat zegt de wetenschap?
 5. Wie zou het niet moeten doen?
 6. Hoe een water snel te doen
 7. Wat te verwachten
 8. Afhaal

Wat is watervasten?

Vasten met water kan om een ​​aantal verschillende redenen worden ondernomen, waaronder geestelijke, dieet- of medische redenen.

Een vast water is wanneer een persoon niets anders dan water eet en drinkt.

Er is geen vaste tijd dat vasten met water zou moeten duren, maar medisch advies suggereert over het algemeen ergens tussen 24 uur en 3 dagen als de maximale tijd om te gaan zonder voedsel.

Door de geschiedenis heen hebben mensen vasten om spirituele of religieuze redenen. Maar water vasten is nu populair in de natuurlijke gezondheids- en welzijnsbewegingen, vaak naast meditatie.

Wat zijn de voordelen?

Mensen met risicofactoren voor bepaalde ziekten kunnen baat hebben bij kortdurende vasten. Deze omvatten:

 • hartziekte
 • hoge bloeddruk
 • hoog cholesterolgehalte
 • suikerziekte
 • Overgewicht hebben

Deze risico's zijn vaak gerelateerd. Wanneer het lichaam geen toegang heeft tot koolhydraten , de energiebron die het meest van voorkeur is, zal het vetten gebruiken. Dus, een fast kan leiden tot gewichtsverlies als het lichaam vetten verbruikt in het lichaam voor zijn energie.

Volgens de Academie voor Voeding en Diëtetiek is de beste manier om af te vallen het langzaam aan doen, een gezond dieet combineren met lichaamsbeweging. Het is ook belangrijk om te proberen en sommige eetgewoonten te veranderen, zoals het verminderen van het aantal suikerhoudende voedingsmiddelen en gegeten snacks.

Is het veilig?

Bij het snel waterbeheersing moet altijd medisch advies worden ingewonnen, omdat het niet voor iedereen veilig is.

Hoewel er potentiële gezondheidsvoordelen zijn voor het vasten, zijn er aanzienlijke risico's als een tijd te snel wordt uitgevoerd, of door iemand wiens gezondheid of leeftijd hen het risico op schade aan hun lichaam geeft.

Als iemand gezondheidsproblemen heeft, of van plan is om langer dan 24 uur te vasten, moet hij / zij advies inwinnen bij een medische professional en overweeg een fast-under-supervisie uit te voeren.

Vasten met water zal niet voor iedereen veilig zijn en mag niet worden uitgevoerd door ouderen, personen jonger dan 18 jaar of mensen met ondergewicht.

Wat zegt de wetenschap?

Een alternatief voor lange periodes van vasten kan intermitterend vasten zijn. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde tijd niets of heel weinig calorieën eet en dan zoals gewoonlijk voor een andere ingestelde periode eet. Een voorbeeld is het 5: 2-dieet, waarbij iemand gedurende 5 dagen in de week een gewoon dieet eet, en een kwart van hun dagelijkse calorieën op de resterende 2 dagen.

In een studie waarin periodiek vasten en eten van een doorlopend laagcalorisch dieet werd vergeleken, bleken beide methoden even goed te zijn voor gewichtsverlies, als ook om het risico op kanker , diabetes en hartaandoeningen te verminderen. Intermitterend vasten bleek net zo gemakkelijk te houden als een caloriearm dieet.

Onderzoek op basis van studies met muizen en ratten suggereert dat vasten kan beschermen tegen bepaalde ziekten, zoals diabetes, en het potentieel heeft om de veroudering te vertragen. Het regelmatig vasten voor een korte periode is in verband gebracht met lagere percentages diabetes, een lagere BMI en een verlaagd risico op coronaire hartziekte bij mensen die worden getest op geblokkeerde slagaders.

Er zijn geen uitgebreide studies bij mensen over vasten geweest, hoewel onderzoek een positieve invloed op de bloeddruk heeft gevonden ,lichaamsgewichten verbeterde symptomen van reumatoïde artritis uit kleine studies. Vasten kan bijwerkingen hebben op het immuunsysteem voor oudere volwassenen, dus mensen moeten medisch advies inwinnen over het feit of af en toe vasten met water nuttig kan zijn.

Wie zou het niet moeten doen?

Water vasten is niet voor iedereen veilig. Mensen die niet moeten vasten, of die advies moeten inwinnen bij een medische professional voor het vasten, zijn onder meer oudere volwassenen, personen onder de 18 jaar en mensen die:

 • een eetstoornis hebben
 • zijn onderwogen
 • zijn zwanger of geven borstvoeding
 • hartproblemen hebben
 • hebben type 1 diabetes
 • hebben ongecontroleerde migraine
 • ondergaan een bloedtransfusie
 • nemen specifieke medicatie; vraag advies aan een arts

Hoe een water snel te doen

Het beste is om water snel te doen als het niet werkt of niet goed is. Idealiter zal een persoon tijdens zijn rust in het comfort van zijn huis vasten.

Als iemand niet eerder heeft gevast, moeten ze overwegen om te beginnen met een vasten van een dag om het uit te proberen en ervoor te zorgen dat er geen nadelige gevolgen zijn. Vasten langer dan 3 dagen mag alleen worden uitgevoerd na het inwinnen van advies van een medische professional.

Vasten kan mentaal en fysiek vermoeiend zijn, dus mensen moeten zich zorgvuldig voorbereiden door:

 • goed eten voor het vasten, met voedsel dat veel energie bevat
 • een tijd kiezen die rust mogelijk maakt, misschien een dag wanneer hij niet op het werk is
 • het vasten vermijden als ze niet goed of erg moe zijn
 • vermijd veeleisende oefening
 • overweeg langzaam op te bouwen, misschien door het aantal maaltijden te verminderen

Tijdens het vasten is het essentieel om voldoende water te drinken en dit over de dag uit te spreiden. Het kan verleidelijk zijn om meer dan normaal te drinken bij het vasten, maar dit kan schadelijk zijn en moet worden vermeden.

Wanneer een water snel stopt, moet een persoon niet te veel tegelijk eten, maar geleidelijk opbouwen om buikpijn of misselijkheid te voorkomen.

Wat te verwachten

Vasten ontneemt het lichaam de brandstof die het nodig heeft, dus verwacht moe en energiearm te zijn. Een gebrek aan voedsel kan mensen ook duizelig, zwak of misselijk maken en als deze symptomen bijzonder slecht zijn, is het belangrijk om iets te eten.

Veel rust krijgen, gaan zitten en intense oefeningen vermijden kan helpen energie te besparen. Het is normaal om zich geïrriteerd of moe te voelen door gebrek aan voedsel, maar als iemand zich gedesoriënteerd of verward voelt tijdens het vasten, moeten ze medisch advies inwinnen.

Afhaal

Hoewel er bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen zijn voor watervasten, is het verminderen van het totale aantal calorieën net zo effectief voor gewichtsverlies, en is het waarschijnlijk veiliger. Alternatieven zoals intermitterend vasten zouden meer gezondheidsvoordelen kunnen hebben in termen van het verminderen van de risico's voor hartziekten en diabetes dan een langdurig vasten op water voor dagen achtereen en kan duurzamer zijn.