Voedsel

ANANAS: GEZONDHEIDSVOORDELEN, RECEPTEN, GEZONDHEIDSRISICO’S

Science backed health benefits of pineapple - ANANAS: GEZONDHEIDSVOORDELEN, RECEPTEN, GEZONDHEIDSRISICO'S ANANAS: GEZONDHEIDSVOORDELEN, RECEPTEN, GEZONDHEIDSRISICO'S

Christopher Columbus bracht ananas terug naar Europa na een expeditie naar Zuid-Amerika. Ananas werd bekend als een extravagant en exotisch fruit, dat alleen op de meest uitbundige banketten werd geserveerd.

Tegenwoordig is ananas vaak te vinden in een supermarkt en veel huizen over de hele wereld.

In Centraal- en Zuid-Amerika wordt ananas niet alleen gewaardeerd om zijn zoete smaak, het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen en ontstekingen.

Inhoud van dit artikel:

 1. Gezondheidsvoordelen
 2. Nutritional breakdown
 3. Hoe ananas in uw dieet te verwerken
 4. Potentiële gezondheidsrisico's

Snelle feiten over ananasHier zijn enkele kernpunten over ananas. Meer informatie en ondersteunende informatie vindt u in het hoofdartikel.

 • Ananassen kunnen helpen bij verschillende aandoeningen, waaronder astma en diabetes
 • Eén kopje ananas bevat 82 calorieën en 131 procent van de dagelijkse vitamine C-behoeften
 • Ananas kan worden toegevoegd aan kebabs, smoothies en een hele reeks salades
 • Ananassen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, omdat ze niet rijpen als ze eenmaal uit de plant zijn verwijderd

Mogelijke gezondheidsvoordelen van ananas

Pineapple heeft een aantal potentiële gezondheidsvoordelen.

Het consumeren van allerlei groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

Veel studies hebben gesuggereerd dat het verhogen van de consumptie van plantaardig voedsel zoals ananas het risico op obesitas, algemene mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen verlaagt .

Het bevordert ook een gezonde teint en haar, verhoogde energie en een lager gewicht.

De mogelijke voordelen voor de gezondheid van Ananas zijn:

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Een hogere inname van alle vruchten (3 of meer porties per dag) bleek ook het risico op en de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te  verlagen .

Astma preventie

De risico's voor het ontwikkelen van astma zijn lager bij mensen die veel van bepaalde voedingsstoffen consumeren. Een van deze voedingsstoffen is bèta-caroteen, te vinden in plantaardig voedsel zoals ananas, mango's, papaja, abrikozen, broccoli, meloen, pompoen en wortels.

Bloeddruk

Verhoging van de kaliuminname door het consumeren van hoge kaliumgroenten en -groenten kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey voldoet minder dan 2 procent van de Amerikaanse volwassenen aan de dagelijkse 4.700 milligram-aanbeveling.

Ook van belang is dat een hoge kaliuminname gepaard gaat met een 20 procent lager risico op sterfte door alle oorzaken.

Kanker

Als een uitstekende bron van de sterke antioxidant - vitamine C, kunnen ananassen helpen bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken.

Diëten die rijk zijn aan beta-caroteen kan ook een beschermende rol tegen prostate spelen kanker, volgens een studie uitgevoerd door de Harvard School of Public Health Department of Nutrition; het is ook aangetoond dat het een omgekeerde associatie heeft met de ontwikkeling van darmkanker bij een Japanse populatie .

Hoge vezelopnames van alle soorten groenten en fruit worden geassocieerd met een verlaagd risico op colorectale kanker. Volgens de American Cancer Society :

"[T] hier zijn studies die suggereren dat bromelaïne [gevonden in ananas] en andere dergelijke enzymen kunnen worden gebruikt met standaard kankerbehandeling om enkele bijwerkingen te helpen verminderen (zoals mond- en keelontsteking als gevolg van bestralingsbehandelingen)."

suikerziekte

Studies hebben aangetoond dat personen met type 1-diabetes die vezelrijke diëten consumeren, lagere bloedglucosewaarden hebben en dat personen met type 2-diabetes een betere bloedsuikerspiegel, lipiden en insulineniveaus kunnen hebben. Eén middelgrote ananas levert ongeveer 13 gram vezels.

De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen adviseren 21-25 gram per dag voor vrouwen en 30-38 gram per dag voor mannen.

Spijsvertering

Ananas, vanwege hun vezel- en watergehalte, helpen constipatie te voorkomen en bevorderen regelmaat en een gezond spijsverteringskanaal.

Vruchtbaarheid

Antioxidant-rijke diëten hebben aangetoond dat de vruchtbaarheid te verbeteren . Omdat vrije radicalen het voortplantingssysteem kunnen beschadigen, worden voedingsmiddelen met een hoge antioxidantactiviteit zoals ananas aanbevolen voor diegenen die proberen zwanger te worden. De antioxidanten in ananas, zoals vitamine C en bèta-caroteen, en de vitaminen en mineralen koper , zink en folaat hebben eigenschappen die zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden.

Genezing en ontsteking

Sommige studies hebben aangetoond dat bromelaïne, een enzym dat voorkomt in ananas, zwelling, blauwe plekken, hersteltijd en pijn geassocieerd met verwonding en chirurgische ingreep kan verminderen. Bromelaïne wordt momenteel gebruikt voor de behandeling en vermindering van ontstekingen door peesontsteking, verstuikingen, verrekkingen en andere lichte spierblessures, evenals zwelling gerelateerd aan oor-, neus- en keeloperaties of trauma.

Hart gezondheid

Het vezel-, kalium- en vitamine C-gehalte in ananas ondersteunen allemaal de gezondheid van het hart.

In één studie hadden degenen die 4.069 milligram kalium per dag consumeerden een 49 procentlager risico op overlijden door ischemische hartziekte vergeleken met degenen die minder kalium consumeerden (ongeveer 1.000 milligram per dag).

Hoge inname van kalium gaat ook gepaard met een verminderd risico op beroerte, bescherming tegen verlies van spiermassa, behoud van botmineraaldichtheid en vermindering van de vorming van nierstenen.

Huid

De antioxidant vitamine C kan, wanneer het wordt gegeten in zijn natuurlijke vorm (zoals in een ananas) of plaatselijk wordt aangebracht, helpen huidbeschadiging te bestrijden die wordt veroorzaakt door de zon en vervuiling, rimpels verminderen en de algehele huidtextuur verbeteren. Vitamine C speelt ook een vitale rol bij de vorming van collageen, het ondersteuningssysteem van de huid.

Nutritional breakdown of ananas

Een kopje verse ananasbrokjes bevat ongeveer:

 • 82 calorieën
 • 0 gram vet
 • 0 gram cholesterol
 • 2 milligram natrium
 • 22 gram totaal koolhydraat (inclusief 16 gram suiker en 2,3 gram vezels)
 • 1 gram eiwit

Als percentage van uw dagelijkse behoeften biedt 1 kopje verse ananasbrokjes:

 • 131 procent van vitamine C
 • 2 procent van vitamine A
 • 2 procent calcium
 • 2 procent ijzer

Ananas is ook een bron van belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder:

 • thiamine
 • riboflavine
 • Vitamine B-6
 • foliumzuur
 • Pantotheenzuur
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Kalium
 • Beta-caroteen (en andere antioxidanten)

Verse ananas is de enige bekende bron van een enzym genaamd bromelaïne, dat gewrichtspijn en artritis kan verlichten , ontstekingen kan verminderen, de tumorgroei kan remmen en de hersteltijd na een operatie kan verkorten.

Hoe ananas in uw dieet te verwerken

pineapple juice - ANANAS: GEZONDHEIDSVOORDELEN, RECEPTEN, GEZONDHEIDSRISICO'S

Maak je eigen ananassap! Niets smaakt beter dan vers vruchtensap in de ochtend.

Selecteer een ananas met een stevige, dikke lichaam zonder blauwe plekken of zachte vlekken en groene bladeren aan de kroon.

Een groene buitenkant betekent niet dat de ananas niet rijp is en, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, evenmin het gemak waarmee de bladeren van de kroon trekken.

Ananassen moeten worden geplukt op hun rijpste rijpheid, omdat ze, in tegenstelling tot andere vruchten, niet blijven rijpen zodra ze zijn geplukt.

Gehele ananas moet bij kamertemperatuur worden bewaard, terwijl gesneden ananas in de koelkast moet worden bewaard.

Als je ingeblikte of verpakte ananas eet, zorg er dan voor dat je de variëteiten alleen in ananassap, niet in zware siroop, in blik neemt.

 • Voeg ananas toe aan je favoriete kebabs. Probeer garnalen, kip of steak kebab met rode uien, ananas en cherrytomaatjes.
 • Maak een fruitsalade met aardbeien, ananas, mandarijn sinaasappelen en druiven. Top met ongezoete geraspte kokosnoot voor een frisse twist.
 • Voeg wat ananasschijfjes toe aan je salade tijdens de lunch of het diner. Complimenteer de ananas met walnoten of pecannoten, een verkruimelde kaas en een licht balsamico- of citrusvinaigrette-verband.
 • Maak je eigen sap. Niets smaakt beter dan vers vruchtensap in de ochtend. Wanneer u uw eigen maakt, kunt u er zeker van zijn dat er geen bewaarmiddelen of zoetstoffen zijn toegevoegd.
 • Maak een frisse salsa met ananas, mango , jalapeño, rode pepers en chipotle peper en gebruik ze als topper voor je favoriete vistaco's.

Potentiële gezondheidsrisico's van het consumeren van ananas

Bètablokkers , een type medicatie dat het meest wordt voorgeschreven voor hartaandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Hoogwaardige kaliumvoedingsmiddelen moeten met mate worden gebruikt bij het gebruik van bètablokkers.

Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor diegenen wiens nieren niet volledig functioneel zijn. Als uw nieren niet in staat zijn overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, kan dit dodelijk zijn.

Degenen met gastro-oesofageale refluxziekte ( GERD ) kunnen een toename van symptomen ervaren zoals brandend maagzuur en oprispingen bij het eten van zeer zure voedingsmiddelen. Individuele reacties variëren echter.

Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan om op individueel voedsel te focussen.