Slaap & Dromen

DE COMPLETE GESCHIEDENIS VAN LUCID DREAMING STAP VOOR STAP WORDT UITGELEGD

Lucide dromen zijn er al heel lang, maar het is nog maar heel recent dat we in de westerse wereld er meer over leren terwijl het via internet een breder publiek bereikt. Laten we de geschiedenis van lucide dromen bekijken.

Wat is lucide dromen?

Simpel gezegd is lucide dromen de ervaring wanneer iemand zich ervan bewust wordt dat hij droomt tijdens de REM-fase van zijn slaapcyclus. Dit betekent dat je je dromen kunt beheersen en kunt beslissen waar je over moet dromen. 

Hoe is het mogelijk?

Meestal, wanneer je gaat slapen, schakelen je hersenen langzaam uit en ben je niet langer bewust van wat er om je heen gebeurt. Wanneer je begint te dromen, ben je je ook niet echt bewust van wat er aan de hand is, heb je het gevoel alsof je jezelf aan het kijken bent, doe wat acties. Echter, met wat training en oefening, is het mogelijk om het deel van je geest te trainen dat verantwoordelijk is voor het bewust zijn van jezelf terwijl je droomt.

Vivid dreams - DE COMPLETE GESCHIEDENIS VAN LUCID DREAMING STAP VOOR STAP WORDT UITGELEGD

Dit betekent dat je elk deel kunt verkennen dat je maar wilt in je droomwereld, inclusief het besturen ervan en alles doen wat je maar kunt bedenken. Er is geen limiet, dus je kunt gemakkelijk vliegen, iemand ontmoeten die beroemd is, iets belangrijks doen , of iets dat gewoon volkomen belachelijk is, zoals praten met een centaur over reproductie.

Wanneer was lucide dromen wetenschappelijk bewezen?

De wetenschappelijke gemeenschap herkende het pas in 1978, maar de feitelijk opgetekende geschiedenis van lucide dromen dateert duizenden jaren terug, zelfs tot aan de Oude Steentijd. Maar de eerste geverifieerde documentatie dateert enkele duizenden jaren.

Lucid Dreaming werd voor het eerst opgemerkt door Aristoteles zelf in 350BC. Hij schreef erover in zijn verhandeling over dromen , en zei dat "wanneer iemand slaapt, er iets in het bewustzijn is dat ons vertelt dat wat zichzelf presenteert slechts een droom is."

Verscheidene eeuwen later is er nog een verslag van lucide dromen door de beroemde theoloog en filosoof uit Noord-Afrika, Sint-Augustinus. Hij schreef een verhaal over een dromer, genaamd Doctor Gratiae, waarin hij verwijst naar lucide dromen.

Ondertussen geloofden de Tibetaanse boeddhisten in het Oosten wijd en zijd dat een persoon zich ervan bewust kon zijn dat ze droomden tijdens het beoefenen van droomyoga, samen met de oude Indiase hindoefraktie van Yoga nidra. Deze praktijken werden al meer dan 12.000 jaar gebruikt. Men gelooft dat lucide dromen een gebruikelijke praktijk was onder de vroege boeddhisten.

De geschiedenis van lucide dromen

Terug naar de donkere middeleeuwen

Helaas, met de opkomst van het keizerlijke Rome en het christendom, werd lucide dromen onderdrukt door de religieuze atmosfeer . Er was een sterke verdenking over hekserij en dromen in deze tijd, en verschillende theologen geloofden dat sommige dromen toegang konden krijgen tot een grotere waarheid.

Later kwam Thomas van Aquino, een Italiaanse theoloog en filosoof. Hij was heel streng in zijn overtuigingen en wilde het christendom terugbrengen in het wereldbeeld dat Aristoteles had. Dit was een wereldbeeld dat geen ruimte bood voor directe spirituele ontmoetingen, dus beweerde hij dat dromen en visioenen van demonen kwamen.

Sleep Patterns Lucid Dreaming Part 1 Dr. terry Willard - DE COMPLETE GESCHIEDENIS VAN LUCID DREAMING STAP VOOR STAP WORDT UITGELEGD

Na zijn waarschuwingen begon het geheel van de christelijke wereld te twijfelen aan dromen en visioenen, en dit is waarschijnlijk de reden waarom de westerse wereld dromen nog steeds negeert. Gedurende deze tijd ging lucide dromen volledig ondergronds tot het tijdperk van verlichting.

De verlichting

Tijdens de renaissance dook het lucide dromen op toen veel mensen besloten om te stoppen met het geloven van het oude bijgeloof erover en begonnen naar binnen te kijken. Het was Thomas Reid samen met Pierre Gassendi die allebei sprak over het zich bewust zijn dat ze gedroomd hadden.

Sir Thomas Browne, een andere filosoof was ook gefascineerd door dromen en ging zelfs zo ver als het beschrijven van zijn eigen capaciteiten in zijn Religio Medici- schrift "... toch kan ik in één droom een ​​hele komedie componeren, de actie bekijken, de grappen begrijpen en mezelf uitlachen wakker worden bij de verwaandheid ervan ".

Vervolgens was het ook Rene Descartes, die uitgebreid over zijn dromen schreef. Hij bewaarde zelfs een privé-dagboek waarin hij vele voorbeelden van zijn dromen vastlegde. Descartes bewaarde echter al zijn gegevens over dromen geheim gedurende zijn hele leven, vanwege de sociale druk van de kerk, samen met de wetenschappelijke kringen.

Moderne tijd lucide dromen

Lucide dromen werden veel later in de westerse wereld geïdentificeerd. Dit werd gedaan door markies d'Hervey de Saint-Denys. Hij is de vader van lucide dromen en bedacht de term eerst in zijn boek Dreams and the Ways to Direct Them: Practical Observations. Hij begon de meeste van zijn dromen vast te leggen vanaf zijn dertiende en in dit boek praatte hij vaak over dromen waarbij de 'dromer perfect beseft dat hij droomt'.

Vervolgens, in een later onderzoek uit 1913, sprak de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden opnieuw over lucide dromen. In zijn A Study of Dreams schreef hij: "Het zevende type dromen, dat ik lucide dromen noem, lijkt me de meest interessante en waardige van de meest zorgvuldige observatie en studie. Van dit type heb ik 352 gevallen ervaren en genoteerd in de periode tussen 20 januari 1898 en 26 december 1912. "

In de jaren zestig werd lucide dromen wetenschappelijk geclassificeerd door Celia Green. Ze maakte ook de eerste connectie tussen REM-slaap en valse ontwaken.

Vijftien jaar later, in 1975, werd lucide dromen eindelijk wetenschappelijk bewezen in een laboratorium. Psycholoog Keith Hearne slaagde erin om een ​​instantie op te nemen met Alan Worsley, een lucide dromer, aan de Universiteit van Hull in Engeland. Helaas heeft dit onderzoek de reguliere wetenschappelijke tijdschriften niet bereikt.

Dus het was Stephen LaBerge die voor het eerst gegevens publiceerde over lucide dromen in 1978 en hierover schreef in zijn boek '  Exploring the World of Lucid Dreaming' . Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds de leidende kracht in het onderzoek naar lucide dromen. 

Wat is de toekomst van lucide dromen

DE COMPLETE GESCHIEDENIS VAN LUCID DREAMING STAP VOOR STAP WORDT UITGELEGD