Slaap & Dromen

EEN BEGINNERSHANDLEIDING VOOR LUCID DREAMING

woman dreaming - EEN BEGINNERSHANDLEIDING VOOR LUCID DREAMINGEEN BEGINNERSHANDLEIDING VOOR LUCID DREAMING

Met zoveel opwinding en 'nieuwe tijd' verkeerde informatie eromheen, zou je kunnen worden vergeven dat je niet precies weet wat lucide dromen zijn, maar in feite kan het vrij eenvoudig worden gedefinieerd. Lucide dromen is de praktijk om bewust te worden in je dromen. Een lucide droom is een droom waarin je je realiseert: 'Aha! Ik droom!' terwijl je nog slaapt. Als je eenmaal bewust bent in een droom, kun je ermee communiceren en naar believen leiden, rechtstreeks communiceren met je onbewuste.

Het geeft je een bewuste toegang tot de diepste diepten van je geest en de mogelijkheid om je dromen naar eigen goeddunken te sturen (maar cruciaal, niet om te controleren). In een lucide droom ben je niet wakker geworden, je slaapt in feite nog steeds. Maar zoals München Max Planck Institute of Psychiatry in 2012 ontdekte, is een deel van de hersenen gereactiveerd (de juiste dorsolaterale pre-frontale cortex, voor het geval je je dit afvraagt!), Waardoor je de droomstaat bewust kunt ervaren met zelfreflecterend bewustzijn. . Als je eenmaal weet dat je droomt terwijl je droomt, krijg je toegang tot de krachtigste virtual reality-generator die bestaat: de geest.

woman lucid dreaming - EEN BEGINNERSHANDLEIDING VOOR LUCID DREAMING

Plotseling is slapen niet alleen maar 'verspilde tijd', zoals sommige mensen het zien. Het is eerder een potentiële oefenterrein voor psycho-spirituele groei en een laboratorium van interne verkenning dat ons ook helderder bewust maakt in onze wakende levens.

In feite is de term 'lucide dromen' een beetje een verkeerde benaming - het zou echt 'bewust dromen' moeten zijn. Het is het aspect van bewust gewaarzijn dat de ervaring definieert, in plaats van zijn heldere duidelijkheid, maar voor nu is dat de term waaraan we vastzitten.

Gerelateerd: Dream Analyst Ian Wallace op wat precies is een droom

Wat we er ook voor kiezen om het te noemen, aangezien er zoveel misverstand is rond wat lucide dromen eigenlijk zijn, is het de moeite waard even stil te staan ​​bij wat lucide dromen niet is ...

 • Het is geen half-waak / half-slaap toestand. In een lucide droom ben je in REM (snelle oogbeweging) dromen slapen en uit voor de telling. Een deel van je hersenen is opnieuw geactiveerd terwijl je droomt, waardoor je de droom bewust kunt ervaren.
 • Het is niet alleen een zeer levendige droom. Hoewel lucide dromen vaak super levendig zijn, high-definition-ervaringen.
 • Het is geen out-of-body ervaring (soms astrale projectie genoemd). Dit punt wordt nog steeds besproken door vele lucide dromende beoefenaars. Zoals ik het zie, gebeurt een lucide droom voornamelijk in onze eigen persoonlijke gedachtestroom, terwijl we ons in een uittreding buiten deze grenzen hebben begeven.

Lucide dromen is een droom waarin je weet dat je droomt terwijl je droomt. Ik ben blij dat we dat hebben opgeruimd!

Waarom zouden we lucide willen dromen?

Zoals MBCBT (Mindfulness Based Cognitive Behavioral Therapy) ons heeft laten zien, hebben veel psychische problemen hun oorsprong in het feit dat we onszelf niet kennen. We kennen onze geest niet; we zijn niet bewust en onbewust. Door middel van lucide dromen kunnen we onszelf echt leren kennen en bewuster worden in alle staten van dag en nacht. Lucide dromen is nachtelijke mindfulness beoefening en met 30 jaar van ons leven geslapen is dat een geweldige manier om wat van die tijd door te brengen.

Neo Surrealism .artdigitaldesign Modern surrealism art gallery 133887 1 - EEN BEGINNERSHANDLEIDING VOOR LUCID DREAMING

Onze onbewuste geest bezit een schat aan wijsheid - over onszelf en de wereld om ons heen. Deze schatkamer is zelden toegankelijk in de waaktoestand, maar zodra we lucide zijn, krijgen we toegang tot een bibliotheek van inzichten die zich in onze dromende geest bevindt. Door lucide dromen worden we ons bewust van het onbewuste. Dit opent de mogelijkheid om rechtstreeks te communiceren met ons eigen goddelijke potentieel en te zien hoe grenzeloos we feitelijk zijn. Dat is waar het allemaal om draait!

Wat zijn de werkelijke voordelen van lucide dromen?

Er zijn zoveel voordelen voor lucide dromen maar in een notendop, als je eenmaal bewust bent  in  je onderbewustzijn, kun je (net zoals door hypnotherapie) blijvende veranderingen aanbrengen in je lichaam en geest terwijl je slaapt.

Een paar van mijn favoriete voordelen van lucide dromen zijn:

 • Psychologische genezing (fobieën, trauma, vertrouwen)
 • Lichamelijke genezing
 • Spirituele oefening terwijl je slaapt
 • Verkenning van het onderbewustzijn
 • Behandeling van PSTD en nachtmerrie integratie
 • Creativiteit vergroten en benutten
 • Plezier hebben (het is het meeste plezier dat je in je pyjama kunt hebben!)

Klik op de afbeelding hieronder om onze geweldige infographic te zien over de 10 meest voorkomende dromen en wat ze betekenen.

Klinkt geweldig, maar hoe doe ik het eigenlijk?

Nu komt het leuke gedeelte! Je kunt jezelf echt trainen om lucide dromen te hebben. Het kost wat moeite, maar hier zijn een paar tips om mee te beginnen

 • De eerste stap is beginnen met het onthouden van je dromen
 • Stap twee is om ze op te schrijven als een manier om te leren en om vertrouwd te raken met hun inhoud
 • En stap 3 is om patronen te herkennen. Zodra je merkt dat "Oh kijk, ik droom er vaak van terug op school te zijn" kun je een trigger in je hoofd zetten en tegen jezelf zeggen "de volgende keer dat ik weer op school ben, weet ik dat ik droom!" Dan de volgende keer jouw droom om terug op school te zijn, je zult denken "Hé! Dit moet een droom zijn!"