Slaap & Dromen

EEN SLECHTE NACHTRUST OF SLAAPAPNEU?

Slaapapneu is een van de meest voorkomende aandoeningen die door artsen met oren, neus en keel worden behandeld, maar het is ook een aandoening die patiënten moeilijk in zichzelf kunnen herkennen. De eerste stap bij het behandelen van deze aandoening is leren hoe deze te herkennen.

Wat is slaapapneu?

Meer dan alleen snurken, slaapapneu is een ernstige slaapstoornis die de hoeveelheid zuurstof die aan je lichaam wordt afgegeven beperkt, en je hersenen, terwijl je slaapt. Het gebeurt meestal wanneer de tong instort en de keel blokkeert.

Dit resulteert in een verstoring van de ademhaling, meestal tussen 10 en 30 seconden. Gemiddeld worden deze 'buiten adem' momenten ergens tussen 100 en 400 keer herhaald gedurende een typische nacht.

Als je niet genoeg zuurstof krijgt, krijg je niet voldoende rust. Op de korte termijn zou dit kunnen leiden tot verminderde prestaties bij alledaagse activiteiten of slechte besluitvorming.

Op de lange termijn kan slaapapneu leiden tot een verhoging van uw bloeddruk waardoor uw hart wordt vergroot, waardoor tal van cardiovasculaire problemen ontstaan, waaronder een verhoogd risico op een beroerte, een hartaanval en hartfalen.

Hoe weet ik of ik het heb?

Als je overdag erg slaperig bent, is dat een teken van een slaapprobleem. Als je luid snurkt en wakker wordt en vaak buiten adem bent, is dat in het bijzonder een teken van slaapapneu.

Vraag uzelf ook af of u 's morgens een droge mond, keelpijn of hoofdpijn voelt en vraag een echtgenoot of familielid om u in de gaten te houden. Veel slaapapneupatiënten zeggen dat hun geliefden merken dat ze tijdens de slaap stoppen met ademen.

U loopt mogelijk een verhoogd risico als u te zwaar bent of een hoge BMI hebt. Slaapapneu komt ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en bij mensen ouder dan 40 jaar.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik slaapapneu heb?

Neem contact op met een KNO-arts die slaaponderzoek kan doen en naar de bron van uw slaapapneu kan zoeken. Chirurgie is een optie als een afwijkend septum uw zorg is, maar er zijn ook veel niet-chirurgische behandelingen beschikbaar. Een specialist met een gecertificeerde boord kan u helpen bepalen wat goed voor u is.

Over de auteur  
Michael R. Menachof, MD is een arts voor oor, neus en keel (KNO) in de omgeving van Denver. Dr Menachof, geboren in Santa Rosa, Californië, groeide op in de wijnrijke Sonoma Valley. Hij behaalde zijn Bachelor of Arts-diploma aan de University of California in Berkeley cum laude. Hij behaalde zijn medische graad aan de Universiteit van Californië in San Francisco, consequent gerangschikt als een van de top tien medische scholen in het land. Dr. Menachof studeerde cum laude af in de top vijf van zijn klas en kreeg een plaats in de prestigieuze Alpha Omega Alpha Medical Honour Society.