Lichaam

ENKELPIJN NA HET HARDLOPEN – TOP OORZAKEN

ENKELPIJN NA HET HARDLOPEN – TOP OORZAKEN

Als je enkelpijn ervaart na het hardlopen, dan kunnen de oorzaken veel zijn. In feite zou je verrast kunnen zijn door enkele van de oorzaken.

Geloof het of niet, een van de meest voorkomende triggers voor dit symptoom is gebrek aan ondersteuning. Als u niet-ondersteunde sneakers draagt ​​die versleten zijn, kan dit uw enkels zwaar belasten.

Het is een reden waarom sommige hardlopers pijn ervaren nadat ze zijn weggelopen. Het eerste wat je kunt doen is uitgaan en een nieuw paar sneakers kopen.

Kijk dan of uw symptoom verdwijnt. Als de pijn niet weggaat of als deze erger wordt, moet u dit verder onderzoeken. Laten we eens kijken naar enkele andere dingen die dit kunnen veroorzaken.

Strakke spieren in voeten

De volgende oorzaak van enkel ongemak na een run is het hebben van strakke spieren in je voeten . Dit komt vaker voor dan je zou denken.

Hoe kom je er vanaf? We raden aan om een ​​lacrosse of tennisbal te gebruiken om je voeten te masseren voordat je gaat hardlopen. Voor sommige mensen werkt deze oplossing geweldig.

Massage Foot - ENKELPIJN NA HET HARDLOPEN - TOP OORZAKEN

Hoe je je voet kunt masseren met een tennisbal

Vergeet niet dat stabiliteit in je voet begint. Als de spieren hier strak en onbuigzaam zijn, dan zul je enkel pijn ervaren na het hardlopen.

Als je geen lacrosse of tennisbal hebt, masseer dan je voetspier met je handen. Geef deze oplossing een kans en kijk hoe het voor u werkt.

Onopgeloste enkelblessure

Heb je de afgelopen maanden je enkel geblesseerd? Als dat zo is, is het mogelijk dat u het niet genoeg tijd hebt gegeven om volledig te genezen.

Verstuikingen van de enkel kunnen lang duren om te genezen als je ze constant onder druk zet.

Als je een enkelblessure hebt, raden we je aan uit te rusten totdat het beter wordt. Anders heb je oneindig veel pijn.

Als u niet zeker weet of u een enkelblessure heeft, ga dan naar een arts. Ze kunnen bevestigen wat je hebt.

Wordt niet goed opgewarmd

Nog een andere reden waarom mensen dit symptoom ervaren, is omdat ze niet goed opwarmen. Zorg dat je vóór je vlucht 10-20 minuten hebt om je enkels en voeten te verwarmen.

Rol je enkels in een cirkelvormige beweging (ongeveer 20 keer in elke richting). Doe dit 2-3 keer. Het kan ook helpen om een ​​paar minuten op zijn plaats te blijven.

Op de juiste manier opwarmen kan uw symptoom helemaal verminderen of elimineren.

Overmatige training

Loop je lange afstanden af ​​zonder te rusten? Als dit het geval is, kan dit herhaalde stress op uw enkel en voet veroorzaken.

Als u hiermee doorgaat, kan dit leiden tot een peesbelasting, spierspanning of stressfractuur, die na het hardlopen tot enkelpijn kunnen leiden.

Probeer het niet te hard te maken. Als je pijn hebt, ga dan naar een dokter en begin het rustig aan te doen. Zet je training opzij totdat je 100% beter bent.

Het is de negatieve langetermijngevolgen die je jezelf oplegt niet waard. Probeer ook niet om de pijn te ‘maskeren’ door voor het hardlopen pijnstillers te nemen.

Rekt zich uit om te proberen 

Afgezien van het masseren van je enkels en het goed opwarmen, kun je ook wat rekoefeningen proberen om je ongemak te verminderen. Hier zijn enkele van de meer effectieve stukken die u kunt proberen:

  • Standing Calf Stretch : deze stretch werkt uitstekend voor het verlichten van pijn in de enkel. Om het te doen, begin in een gespreide houding en val dan naar voren terwijl je je achterste hiel op de grond houdt. Je zou het stuk achter in je kuit moeten voelen. Houd deze positie ongeveer 30 seconden vast. Herhaal het 2-3 keer.
  • Enkelcirkels : dit moet worden gedaan terwijl u op de grond ligt. Rol gewoon uw enkels zowel met de klok mee als tegen de klok in. Ga ongeveer 15 keer in elke richting. Enkelcirkels zijn geweldig voor het verliezen van de spieren rond je enkels.
  • Calf Raises : De meesten van ons zijn bekend met het fokken van kalveren. Als je dat niet bent, kun je het als volgt doen: plaats je voeten op de rand van een verhoogd oppervlak (zoals een trottoir) met je hielen vrij naar achteren hangend. Laat je vervolgens langzaam zakken en hef je hielen op. Doe dit ongeveer 15 keer en herhaal 2-3 keer.

Er is geen garantie dat deze uitreksels je symptoom zullen elimineren. Ze helpen echter wel voor veel mensen met enkel ongemak .

Hier zijn wat meer chiropractor goedgekeurde enkelrekjes:

Wat is het acroniem “PRIJS”?

Het PRICE-acroniem is iets dat je als referentiepunt kunt gebruiken voor het genezen van je pijn. Laten we uitsplitsen wat elke letter betekent:

  • P rotatie : gebruik een spalk of een beugel om uw enkel te beschermen.
  • R est : Zoals we eerder al noemden, zou je je enkel niet moeten overbelasten. Dit kan ervoor zorgen dat bestaande blessures blijven bestaan.
  • I ce : Icing je enkel kan een geweldige manier zijn om ontsteking en pijn te verminderen. We raden aan om het minimaal 20 minuten te bevriezen. Zorg ervoor dat u het ijs niet rechtstreeks op de huid legt.
  • C- omtrek : wikkel uw enkel voor extra ondersteuning in met een elastisch verband. Zorg ervoor dat je niet zo strak wikkelt dat je de bloedsomloop afsnijdt!
  • E levation : Til ten slotte je enkel op boven je hart als je gaat liggen.

Veel hardlopers kennen het PRICE-acroniem omdat het een effectieve manier kan zijn om met enkelpijn na het hardlopen om te gaan.

Welk type arts zou u moeten zien? 

We raden aan om een ​​afspraak te maken met een podotherapeut(voetarts), omdat deze het meest geschikt is voor uw symptoom.

Vermijd het maken van een afspraak met een huisarts, omdat deze u waarschijnlijk naar een podotherapeut zal verwijzen. Je kunt ook terecht bij een orthopedisch sportgeneesheer .

Het bericht mee naar huis?

Stel niet uit als u ongemak in uw enkel ervaart. Zodra je begint met corrigerende maatregelen – steunzolen, rekken, enz. – zul je meteen een verschil zien in hoeveel pijn je voelt.

Nieuw schoeisel en joggen op zachter terrein worden ook aanbevolen voor het wegnemen van uw enkelpijn na het hardlopen.