Slaap & Dromen

GEEUWEN KOELT DE HERSENEN AF GEEUWEN EN 7 DINGEN DIE JE MISSCHIEN NIET WIST

shutterstock 244657621 - GEEUWEN KOELT DE HERSENEN AF GEEUWEN EN 7 DINGEN DIE JE MISSCHIEN NIET WISTGEEUWEN KOELT DE HERSENEN AF GEEUWEN EN 7 DINGEN DIE JE MISSCHIEN NIET WIST

Geeuwen gebeurt met ons allemaal, of met de medische term: we oscisen allemaal. Oscars is een fascinerend fysisch fenomeen dat mensen in verwarring heeft gebracht en verbijstert sinds de eerste mond werd geopend zonder de intentie om te spreken. Hieronder staan ​​zeven van onze favoriete leuke feiten over deze gapende gewoonte.

We gapen Vanaf jong

Dokter Robert Provine, ontwikkelings neurowetenschapper aan de Universiteit van Maryland, ontdekte dat elf weken oude foetussen geeuwen ( Bron ). Ondanks dit begint de aanstekelijke geeuw pas vanaf de leeftijd van twee. Waarom? We weten het niet!

Een geeuw duurt 6 seconden

6 seconden lijkt het gemiddelde te zijn, studies hebben aangetoond dat mannelijke studenten langer en vaker geeuwen dan vrouwelijke studenten. Is dat echt een verrassing?

shutterstock 297588962 - GEEUWEN KOELT DE HERSENEN AF GEEUWEN EN 7 DINGEN DIE JE MISSCHIEN NIET WIST

Geeuwen koelt de hersenen af

Onderzoekers van de Universiteit van Albany hebben ontdekt dat wanneer u door uw neus ademt, het de bloedvaten en bij uitbreiding de hersenen afkoelt. Dezelfde studie ontdekte dat we meer geeuwen in de wintermaanden, wanneer de lucht die je inademt kouder is, en daarom de koeling van de hersenen meer ten goede komt dan in de zomermaanden ( Bron ).

Meer lezen: Hoe u uw partner kunt stoppen Snurken [Infographic]

Lagere longen houden van geeuwen

De onderste lobben van onze longen zijn niet nodig als we rusten. Oefening is wanneer meer zuurstof nodig is en de longen zich openen voor volledige capaciteit. Geeuwen laat lucht in de lagere longen om ze gezond te houden als we lang hebben uitgerust. Dit kan in verband worden gebracht met het feit dat gapen toeneemt met verveling.

Honden geeuwen met je mee

Onderzoek heeft aangetoond dat geeuwen meer besmettelijk is onder goede vrienden en familie, maar het is de beste vriend van de mens die deze mond openingsact meer deelt. Een studie van de Universiteit van Porto in Portugal heeft uitgewezen dat een hond die zelfs maar zijn baasjes hoort gapen hen ervan weerhoudt - wat suggereert dat geeuwen rechtstreeks verband houdt met empathie. De studie toonde ook aan dat honden 5 keer meer kans om te geeuwen net na hun eigenaar dan alleen na het horen van een 'controle' gapen.

 

Mensen geeuwen met je mee

Terug naar Dr. Provine, ontdekte zijn studie dat bij het gapen van een groep volwassenen video's van mensen die gapen, ongeveer 50 procent van de mensen ook begon te gapen ( Bron ). Net als bij lachen, is het besmettingseffect van gapen wijdverspreid en toont het empathie tussen medemensen.

Lees meer: 13 vreemde en verbazingwekkende slaapgewoonten van dieren

Niemand kan het erover eens zijn waarom we gapen

Aan het einde van de dag, na al het onderzoek, zijn we nog steeds niet wijzer waarom we geeuwen. Zelfs als we konden achterhalen waarom we gapen, is de volgende vraag waarom geeuwen besmettelijk is. In het bijzonder, waarom zijn geeuwen besmettelijk bij mensen, gelada-bavianen, stompstaartmakaken en chimpansees?