Voedsel

Gember: gezondheidsvoordelen en dieettips

Gember: gezondheidsvoordelen en dieettipsroot or powdered ginger adds flavor to many dishes and it can benefit health too - Gember: gezondheidsvoordelen en dieettips

Gember is een populair ingrediënt in koken, en vooral in de Aziatische en Indiase keuken. Het wordt ook al duizenden jaren voor medicinale doeleinden gebruikt.

Mogelijke gezondheidsvoordelen zijn het verlichten van misselijkheid, verlies van eetlust, bewegingsziekte en pijn.

De wortel of ondergrondse stengel (wortelstok) van de gemberplant kan vers, poedervormig, gedroogd als specerij, in olievorm of als sap worden geconsumeerd. Gember maakt deel uit van de Zingiberaceae-familie, naast kardemom en kurkuma. Het wordt vaak geproduceerd in India, Jamaica, Fiji, Indonesië en Australië.

Het is vers en gedroogd verkrijgbaar, als gemberextract en gemberolie, en in tincturen, capsules en zuigtabletten. Voedsel dat gember bevat, omvat peperkoek, koekjes, ginger snaps, ginger ale en een breed scala aan hartige recepten.

Inhoud van dit artikel:

 1. 6 gezondheidsvoordelen
 2. Voedingswaarde
 3. Hoe meer gember te eten
 4. Mogelijke gezondheidsrisico's
Snelle feiten over gember:Hier zijn enkele kernpunten over gember. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.
  • Gember wordt al lang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden.
  • Mogelijke gezondheidsvoordelen zijn onder meer het verminderen van misselijkheid, pijn en ontsteking .
  • Gember kan worden gebruikt om thee te maken, te hakken of te vermalen in curries en hartige gerechten en gedroogd of gekristalliseerd in snoep en banketbakkerij.

6 gezondheidsvoordelen

root or powdered ginger adds flavor to many dishes and it can benefit health too - Gember: gezondheidsvoordelen en dieettipsWortel of poedervorm gember geeft smaak aan veel gerechten, en het kan ook de gezondheid ten goede komen.

Het consumeren van allerlei groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

Sommige kruiden en specerijen kunnen echter extra gezondheidsvoordelen bieden. Een daarvan is gember.

Wetenschappelijke analyse toont aan dat gember honderden verbindingen en metabolieten bevat, waarvan sommige kunnen bijdragen aan gezondheid en genezing. Van deze zijn de gingerols en shogaols het meest uitgebreid onderzocht.

1. Digestie

Van de fenolische verbindingen in gember is bekend dat ze de gastro-intestinale (GI) irritatie helpen verminderen, speeksel en galproductie stimuleren en maagcontracties onderdrukken als voedsel en vloeistoffen door het maagdarmkanaal bewegen.

Tegelijkertijd lijkt gember ook gunstige effecten te hebben op de enzymen trypsine en pancreaslipase en de beweeglijkheid door het spijsverteringskanaal te vergroten. Dit suggereert dat gember kan helpen darmkanker en constipatie te voorkomen .

2. Misselijkheid

Het kauwen van rauwe gember of het drinken van gemberthee is een gebruikelijke remedie tegen misselijkheid tijdens de behandeling van kanker .

Gember nemen voor reisziekte lijkt gevoelens van misselijkheid te verminderen, maar het lijkt braken niet te voorkomen.

Gember is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap, om misselijkheid te verlichten. Het is verkrijgbaar in de vorm van gembertabletten of snoepjes.

3. Verkoudheid en griep

Bij koud weer is het drinken van gemberthee een goede manier om warm te blijven. Het is zweetdrijvend, wat betekent dat het zweten bevordert, werkt het om het lichaam van binnenuit te verwarmen.

Om gemberthee thuis te maken, snijd je 20 tot 40 gram (g) verse gember en steile het in een kop heet water. Het toevoegen van een schijfje citroen of een druppel honing geeft smaak en extra voordelen, waaronder vitamine C en antibacteriële eigenschappen.

Dit is een kalmerende natuurlijke remedie tegen verkoudheid of griep .

4. Pijnvermindering

Een onderzoek met 74 vrijwilligers uitgevoerd aan de Universiteit van Georgia vond dat dagelijks suppletie met gember de door inspanning geïnduceerde spierpijn met 25 procent verminderde .

Van gember is ook gebleken dat het de symptomen van dysmenorroe vermindert, de ernstige pijn die sommige vrouwen tijdens een menstruatiecyclus ervaren.

5. Ontsteking

Gember wordt al eeuwen gebruikt om ontstekingen te verminderen en ontstekingsaandoeningen te behandelen.

Een studie gepubliceerd in het Cancer Prevention Research- tijdschrift meldde dat gember-supplementen, die beschikbaar zijn om online te kopen , het risico op colorectale kanker in de darm van 20 vrijwilligers verminderen.

Van gember is ook gevonden dat het "bescheiden werkzaam en redelijk veilig" is voor het behandelen van ontsteking geassocieerd met osteoartritis.

6. Cardiovasculaire gezondheid

Andere mogelijke toepassingen zijn het verminderen van cholesterol , het verlagen van het risico op bloedstolsels en het helpen handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Meer onderzoek is nodig, maar als het bewezen is, kan gember onderdeel worden van een behandeling voor hartziekten en diabetes .

Voedingswaarde

Gember biedt een verscheidenheid aan vitamines en mineralen:

In 100 gram (g) verse gemberwortel zijn er :

 • 79 calorieën
 • 17,86 g koolhydraten
 • 3,6 g voedingsvezels
 • 3,57 g eiwit
 • 0 g suiker
 • 14 mg natrium
 • 1,15 g ijzer
 • 7,7 mg vitamine C
 • 33 mg kalium

Andere voedingsstoffen die worden gevonden in gember in gember zijn:

 • vitamine B6
 • magnesium
 • fosfor
 • zink
 • foliumzuur
 • riboflavine
 • niacine

Verse of gedroogde gember kan worden gebruikt om voedingsmiddelen en dranken te aromatiseren zonder onnodig zout of suiker toe te voegen. Omdat het vaak wordt geconsumeerd in zulke kleine hoeveelheden, voegt gember geen significante hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten of vezels toe.

Hoe meer gember te eten

ginger tea with lemon and honey can be a soothing cold remedy - Gember: gezondheidsvoordelen en dieettipsGemberthee met citroen en honing kan een verzachtend koud geneesmiddel zijn.

Andere ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen die in gember worden gevonden en die gunstig zijn voor de gezondheid, zijn onder meer gingerols, beta-caroteen , capsaïcine, cafeïnezuur, curcumine en salicylaat.

Ginger paren goed met veel verschillende soorten vis, sinaasappels, meloen, varkensvlees, kip, pompoen , rabarber en appels, om er maar een paar te noemen. Let bij het kopen van verse gember op een wortel met een gladde, strakke huid, zonder rimpels en een pittig aroma.

Bewaar verse gember in een goed ingepakte plastic zak in de koelkast of vriezer en pel en rasp het voor gebruik. Voeg het toe aan een geschikt gerecht voor extra smaak.

Als verse gember niet beschikbaar is, kunt u gedroogd gebruiken.

In de meeste recepten kan een achtste deel van een theelepel gemalen gember worden vervangen door een eetlepel verse geraspte gember. Gemalen gember kan worden gevonden in de kruiden en specerijen van de meeste supermarkten.

Recepttips voor gember

Hier zijn enkele smakelijke manieren om gember te gebruiken:

 • Voeg verse gember toe aan een smoothie of sap
 • Voeg verse of gedroogde gember toe aan een wok of een zelfgemaakte saladedressing
 • Maak gemberthee door steile gepelde verse gember in kokend water
 • Gebruik verse of gedroogde gember om elk visrecept op smaak te brengen

Deze smakelijke gemberrecepten zijn ontwikkeld door een geregistreerde diëtist:

Kruidige kaneel gember geroosterde worteltjes

Maple peperkoek cookies

Winter groentesoep

Koriant-limoen tonijnburgers

Slow cooker Thaise kokoskerrie

Cure-all juice

Mogelijke gezondheidsrisico's

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beschouwt gember als een levensmiddelenadditief dat "algemeen als veilig wordt erkend".

Natuurlijke gember zal voor de meeste mensen weinig tot geen bekende bijwerkingen veroorzaken. In sommige gevallen kan een hoge inname echter symptomen van zure terugvloeiing verergeren , de mond irriteren en diarree veroorzaken . Gember nemen als capsules kan het risico op brandend maagzuur helpen verminderen .

De effectiviteit en bijwerkingen van gembersupplementen zullen variëren per merk en samenstelling, maar mensen wordt geadviseerd om niet meer dan 4 g gedroogde gember per dag te nemen, of 1 g tijdens de zwangerschap, inclusief voedselbronnen. Wetenschappers dringen aan op voorzichtigheid bij het gebruik van supplementen, omdat deze niet gestandaardiseerd zijn.

Iedereen die zwanger is of galstenen , diabetes of een bloedstollingsstoornis heeft, moet eerst met zijn of haar arts bespreken of hij of zij de gemberinname kan verhogen. Gember supplementen mogen niet worden gebruikt met aspirine of andere bloedverdunnende medicijnen.

Wetenschappers merken op dat veel van de verbindingen in gember niet volledig zijn onderzocht en dat niet alle claims voor gember door onderzoek zijn ondersteund. Veel van die studies zijn echter veelbelovend gebleken voor medicinale doeleinden.

Het is beter om voedingsbronnen met voedingsstoffen te zoeken in plaats van supplementen, en om ze te consumeren als onderdeel van een algemeen dieet, in plaats van zich te concentreren op één product.