Groente en Fruit

KORIANDER (CILANTRO) GEZONDE FEITEN EN GENEESKRACHTIGE WERKING

Gezondheidsvoordelen van koriander (cilantro)

Cilantro is een kruid dat verwant is aan peterselie. Het is een smakelijke toevoeging aan soepen en andere gerechten, en de voedingsstoffen die het bevat, kunnen een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Net als veel fruit en groenten is koriander een goede bron van antioxidanten . Het gebruik van cilantro om voedsel te aromatiseren kan ook helpen de inname van natrium te verminderen.

Dit artikel geeft een korte geschiedenis van koriander, beschrijft de voedingswaarde ervan en bespreekt mogelijke gezondheidsvoordelen.

Snelle feiten over CilantroHier zijn enkele kernpunten over Cilantro. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.
 • Er is archeologisch bewijs dat cilantro al duizenden jaren wordt gebruikt.
 • Cilantro bevat chemicaliën die ervoor zorgen dat voedingsmiddelen langer vers blijven.
 • De potentiële voordelen voor de gezondheid zijn onder meer effecten tegen kanker en verbeteringen in de gezondheid van de huid.
 • Een kwart van een kopje koriander bevat 5 procent van de dagelijkse waarde van vitamine A.

Wat is Cilantro?

 

Cilantro wordt al duizenden jaren door mensen geconsumeerd.

Cilantro is een eenjarig kruid van de familie Apiaceae, dat 3.700 soorten bevat, waaronder wortelen, selderij en peterselie.

Alle delen van de plant zijn eetbaar, maar de verse bladeren en gedroogde zaden worden het meest gebruikt bij het koken.

Koriander is in het Verenigd Koninkrijk vaak koriander en komt van de plant Coriandrum sativum .

In de Verenigde Staten staan ​​de bladeren van de plant bekend als cilantro (de Spaanse vertaling) en de zaden worden koriander genoemd. Cilantro is ook algemeen bekend als Chinese peterselie.

Cilantro is al lange tijd een onderdeel van de menselijke keuken. Gedroogde sporen van koriander werden gevonden in een grot in Israël die dateerde rond 6000 v.Chr. Overblijfselen zijn ook gevonden in het oude Egypte, wat aantoont dat het gebruik ervan wijdverspreid was, zelfs in oude beschavingen.

Een paar duizend jaar later, werd Cilantro in 1670 naar de vroege Britse koloniën in Noord-Amerika gebracht, waardoor het een van de eerste specerijen is die door de vroege kolonisten is gekweekt.

Voordelen

Het consumeren van plantaardig voedsel van alle soorten gaat gepaard met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

Sommige studies suggereren dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals koriander het risico op zwaarlijvigheid , algemene mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen kan verlagen , terwijl het een gezonde huid en haar bevordert, meer energie en een lager totaalgewicht.

Antikanker effecten

Een onderzoek, gerapporteerd in het American Journal of Clinical Nutrition , suggereert dat sommige kruiden, waaronder koriander, kunnen voorkomen dat heterocyclisch amine (HCA) tijdens het koken in vlees wordt gevormd.

Het National Cancer Institute definieert HCA's als chemicaliën die worden gevormd wanneer vlees bij hoge temperaturen wordt gekookt. Een hoge consumptie van voedingsmiddelen die HCA's bevatten, is geassocieerd met een hoger risico op kanker .

Een studie gepubliceerd in het Journal of Food Science keek naar het gebruik van vijf Aziatische kruiden, waaronder Coriandrum sativum ( C. sativum ), of koriander, in kookvlees. In het vlees gekookt met die kruiden, was de vorming van HCA's aanzienlijk lager .

Pijn en ontsteking

Er is steeds meer bewijs dat koriander op een dag bruikbaar kan zijn als een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn.

cilantro coriander seeds - KORIANDER (CILANTRO) GEZONDE FEITEN EN GENEESKRACHTIGE WERKING
 

Korianderzaad kan worden gebruikt in ontstekingsremmende medicijnen.

Een onderzoek dat de mogelijke ontstekingsremmende activiteiten van extracten van korianderzaad op ontsteking en pijn bij muizen onderzocht, concludeerde :

"De waterige en ethanolische extracten van C. sativum- zaden toonden significante pijnstillende en ontstekingsremmende activiteiten."

"Er is echter verdere evaluatie vereist voor de analyse van fytochemische bestanddelen die bij deze activiteiten zijn betrokken."

Een vergelijkbaar onderzoek, gepubliceerd in 2015, onderzocht de analgetische eigenschappen van koriander bij muizen. Ze vonden ook een analgetisch effect geassocieerd met korianderextracten.

Ze merkten op dat naloxon, een medicijn dat de effecten van opioïden blokkeert, deze vermindering van pijn remde. Dit, concluderen ze , zou kunnen betekenen dat koriander werkt via het opioïde systeem.

carotenoïden

Als antioxidanten kunnen dieetcarotenoïden het risico op tal van aandoeningen, waaronder verschillende kankers en oogziekten, verminderen.

Een studie gepubliceerd in Plant Foods for Human Nutrition toonde aan dat basilicum en koriander de hoogste niveaus van de carotenoïden beta-caroteen en beta-cryptoxanthine bevatten, evenals luteïne en zeaxanthine, allemaal bekend om hun antioxiderende eigenschappen.

Gezondheid van de huid

Een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food in 2015 onderzocht het vermogen van korianderblad of cilantro, extracten om de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door Ultra Violet (UV) B-straling.

Ze testten een alcoholsuspensie van koriander op zowel menselijke huidcellen in een schaal als huidcellen in haarloze laboratoriummuizen.

De resultaten ondersteunden het potentieel van C. sativum om huidfoto- veroudering te voorkomen.

Antischimmel eigenschappen

Hoewel er een aantal behandelingen zijn voor schimmelinfecties, zoals orale candidiasis (spruw), veroorzaken ze vaak onplezierige bijwerkingen. Om deze reden is er interesse in het ontwikkelen van verbindingen op basis van natuurlijke ingrediënten die schimmelinfecties kunnen bestrijden.

Een studie, gepubliceerd in PLOS One , getest op koriander-gebaseerde essentiële olie tegen Candida albicans . De auteurs concluderen dat de olie, geproduceerd uit korianderblaadjes, inderdaad een antischimmeleigenschap heeft en verdere studies aanbeveelt.

Natuurlijk conserveermiddel

Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten , is aangetoond dat olie die wordt geëxtraheerd uit de bladeren van cilantro ongewenste oxidatie remt wanneer het wordt toegevoegd aan ander voedsel, waardoor bederf wordt vertraagd of voorkomen.

Een verbinding gevonden in de bladeren en zaden van koriander - dodecanal - heeft ook een antibacterieel effect tegen Salmonella. Bij laboratoriumtests was dodecanal twee keer zo efficiënt in het doden van Salmonella dan het veelgebruikte medicinale antibioticum gentamicine.

"We waren verrast dat dodecanal zo'n krachtig antibioticum was.Het onderzoek suggereert dat mensen meer salsa moeten eten met hun voedsel, vooral verse salsa."

Isao Kubo, hoofdonderzoeker

Leid ontgifting

Van cilantro is gevonden dat het de accumulatie van lood in ratten onderdrukt , wat belooft voor het gebruik van cilantro om lood en andere toxiciteit voor zware metalen te bestrijden. Vanwege het vermogen om te cheleren (chemicaliën aan elkaar binden), wordt cilantro ook bestudeerd als een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie.

De antimicrobiële en zwaarmetaalchelatiefactoren van cilantro hebben geleid tot het recente gebruik ervan in veel "ontgiftende" sappen en dranken.

Voeding

Een vierde kopje koriander (ongeveer 4 gram) bevat:

 • 1 calorie
 • 0 gram vet
 • 0 gram koolhydraten
 • 0 gram eiwit
 • 2 procent dagelijkse waarde van vitamine C
 • 5 procent dagelijkse waarde van vitamine A

Cilantro bevat ook vitamine K en kleine hoeveelheden folaat , kalium , mangaan en choline, evenals de antioxidanten bèta-caroteen, beta-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine.

Dieet tips

Cilantro toevoegen is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan een gerecht of drank zonder extra calorieën , vet of natrium toe te voegen .

Cilantro is een zacht kruid (samen met munt en basilicum) dat zachte bladeren heeft die het best rauw of bijna aan het einde van het koken kunnen worden toegevoegd om hun delicate smaak en textuur te behouden.

cilantro coriander beef dinner - KORIANDER (CILANTRO) GEZONDE FEITEN EN GENEESKRACHTIGE WERKING
 

Cilantro voegt een grote smaak toe met heel weinig calorieën.

Cilantro is relatief gemakkelijk te kweken en kan gedijen in kleine potten op een zonnige vensterbank.

Bij het bereiden van koriander, scheidt u de bladeren van de stengels en gebruikt u alleen de bladeren. Gebruik een scherp mes of kruidenschaar en knip voorzichtig.

Snijden met een saai mes of overhakken zal het kruid kneuzen en veel van de smaak zal misplaatst zijn op het snijplankoppervlak.

Cilantro paren goed met veel gerechten, vooral Mexicaanse of Thaise gerechten en die met bonen, kaas, eieren en vis. Cilantro is ook geweldig met romige plantaardige dips en als topping of garnering voor soepen en salades.

Bekijk deze gezonde recepten met Cilantro en experimenteer met Cilantro in je eigen recepten thuis:

 • Koriant-limoen tonijnburgers
 • Gezonde zuiderse salade met twee korrels
 • Lunch met één pot linzen
 • Zwarte bonenburgers met chipotle mango guacamole
 • Pittige Thaise slawraps
 • Romige poblano-avocadodeegwaren

Het is prima om gedroogde kruiden en specerijen te gebruiken. Een onderzoek van de UCLA School of Medicine meldde dat negen populaire kruiden en specerijen, waaronder koriander, dille, knoflook, gember , citroengras, oregano en peterselie, hun antioxidantencapaciteit konden behouden tijdens het droogproces.

Risico's

Salmonella is een mogelijk gezondheidsrisico bij het eten van koriander. In een onderzoek van meer dan 20.000 voedselzendingen, vond de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat 15 procent van de import van koriander besmet was met Salmonella. Meer dan 80 procent van de Amerikaanse specerijen wordt geïmporteerd.

Het testen op Salmonella vond plaats op het moment van invoer. Op retailniveau is het risico minder waarschijnlijk, vooral bij grote, meer gerenommeerde specerijenbedrijven. Door voedsel tot 150 tot 170 graden Fahrenheit te verwarmen, worden bacteriën, waaronder Salmonella, gedood.

In 2015 publiceerde de FDA echter een recall van een merk van korianderkruid dat mogelijk Salmonella kon bevatten.

Koriander kan een allergeen zijn en omdat het vaak in combinatie met kruiden wordt gebruikt, is het moeilijk te detecteren.

Volgens diëtiste Sherry Coleman Collins: "Koriander zit in de familie van kruiden die karwij, venkel en selderij bevat, die allemaal de afgelopen jaren bij allergische reacties zijn betrokken ."

Mensen die de neiging hebben om gevoelig te zijn voor allergenen moeten zich hiervan bewust zijn bij het gebruik van koriander.

Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan zich te concentreren op afzonderlijke voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.