overig

GOEDE VRIENDEN MAKEN Tips voor het ontmoeten van mensen en het maken van zinvolle relaties

foto blog vrienden 750x400 - GOEDE VRIENDEN MAKEN Tips voor het ontmoeten van mensen en het maken van zinvolle relaties

Goede vrienden maken

Tips voor het ontmoeten van mensen en het maken van zinvolle verbindingen

Vriendschappen hebben een enorme impact op je gezondheid en geluk. Goede vrienden verlichten stress, zorgen voor comfort en vreugde, voorkomen eenzaamheid en isolement en versterken zelfs je fysieke gezondheid. Maar hechte vriendschappen gebeuren niet alleen. Velen van ons worstelen om mensen te ontmoeten en kwaliteitsverbindingen te ontwikkelen. Wat uw leeftijd of omstandigheden ook zijn, het is nooit te laat om nieuwe vrienden te maken, opnieuw contact te maken met oude vrienden en uw sociale leven, emotionele gezondheid en algehele welzijn aanzienlijk te verbeteren.

Waarom zijn vrienden zo belangrijk?

Onze samenleving legt de neiging om de nadruk te leggen op romantische relaties. We denken dat als we alleen die juiste persoon kunnen vinden, we gelukkig en vervuld zullen zijn. Maar onderzoek toont aan dat vrienden zelfs nog belangrijker zijn voor ons psychologisch welzijn. Vrienden brengen meer geluk in ons leven dan vrijwel al het andere.

Het ontwikkelen van hechte vriendschappen kan ook een grote impact hebben op je lichamelijke gezondheid. Gebrek aan sociale connectie kan net zo schadelijk zijn als roken, te veel drinken of een zittende levensstijl leiden. Vrienden zijn zelfs gebonden aan een lang leven. Een recente Zweedse studie heeft aangetoond dat, naast fysieke activiteit, het onderhouden van een uitgebreid netwerk van vrienden een aanzienlijke hoeveelheid jaren aan je leven kan toevoegen.

De voordelen van vriendschappen

Terwijl het ontwikkelen en onderhouden van vriendschappen tijd en moeite kost, kunnen goede vrienden:

Verbeter je humeur. Tijd doorbrengen met gelukkige en positieve vrienden kan je humeur verhogen en je kijk vooruit helpen.

Help je om je doelen te bereiken. Of je nu probeert fit te worden, stopt met roken of je leven op een andere manier verbetert, aanmoediging van een vriend kan je wilskracht echt vergroten en je kansen op succes vergroten.

Verminder je stress en depressie. Het hebben van een actief sociaal leven kan je immuunsysteem ondersteunen en helpen isolement te verminderen, een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan depressie.

Ondersteun je in moeilijke tijden. Zelfs als het alleen maar iemand is om je problemen mee te delen, kunnen vrienden je helpen om te gaan met ernstige ziekte, het verlies van een baan of geliefde, het uiteenvallen van een relatie, of andere uitdagingen in het leven.

Ondersteun je terwijl je ouder wordt. Naarmate je ouder wordt, kunnen pensionering, ziekte en de dood van geliefden je vaak geïsoleerd achterlaten. Het hebben van mensen waar je terecht kunt voor bedrijf en ondersteuning kan een doel bieden naarmate je ouder wordt en een buffer zijn tegen depressie, handicap, ontbering en verlies.

Vergroot je zelfwaarde. Vriendschap is een tweerichtingsverkeer en de 'geef' kant van het geven en nemen draagt ​​bij aan je eigen gevoel van eigenwaarde. Als je daar bent voor je vrienden, voel je je nodig en voeg je je leven toe.

Waarom online vrienden niet genoeg zijn

Technologie heeft de definitie van vriendschap de afgelopen jaren veranderd. Met een klik op de knop kunnen we een vriend toevoegen of een nieuwe verbinding maken. Maar het hebben van honderden online vrienden is niet hetzelfde als het hebben van een goede vriend waarmee je persoonlijk kunt leven. Online vrienden kunnen je niet knuffelen wanneer een crisis toeslaat, je bezoeken als je ziek bent, of een gelukkige gelegenheid met je vieren. Onze belangrijkste en krachtige verbindingen vinden plaats wanneer we face-to-face zijn. Maak er dus een prioriteit van om in contact te blijven in de echte wereld, niet alleen online.

Weet waar je op moet letten bij een vriend

Een vriend is iemand die je vertrouwt en een diep niveau van begrip en communicatie deelt. Een goede vriend zal:

 • Toon oprechte interesse in wat er gaande is in je leven, wat je te zeggen hebt en hoe je over dingen denkt en denkt
 • Accepteer je voor wie je bent
 •  Luister aandachtig naar je zonder je te beoordelen, zeg je hoe je moet denken of voelen, of probeer het onderwerp te veranderen
 • Voel je comfortabel om dingen over zichzelf met je te delen

Omdat vriendschap in beide richtingen werkt, is een vriend ook iemand die je op je gemak voelt om te steunen en te accepteren, en iemand met wie je een band van vertrouwen en loyaliteit deelt.

Concentreer u op de manier waarop een vriendschap voelt, niet op hoe het eruit ziet

Het belangrijkste in een vriendschap is hoe de relatie je doet voelen - niet hoe het eruit ziet op papier, hoeveel dingen je gemeenschappelijk hebt, of wat anderen denken. Vraag jezelf:

 • Voel ik me beter na tijd met deze persoon te hebben doorgebracht?
 • Ben ik zelf in deze persoon?
 • Voel ik me veilig of heb ik het gevoel dat ik moet letten op wat ik zeg en doe?
 • Is de persoon ondersteunend en behandelt hij me met respect?
 • Is dit een persoon die ik kan vertrouwen?

Waar het op neerkomt: als de vriendschap goed voelt, is het goed. Maar als een persoon je probeert te beheersen, je bekritiseert, misbruik maakt van je vrijgevigheid, of ongewenst drama of negatieve invloeden in je leven brengt, is het tijd om de vriendschap opnieuw te evalueren. Een goede vriend vereist niet dat je je waarden compromitteert, het altijd met hem eens bent, of je eigen behoeften negeert.

Tips om vriendelijker en sociaaler te zijn (zelfs als je verlegen bent)

Als je introvert of verlegen bent , kan het je ongemakkelijk voelen om jezelf sociaal te plaatsen. Maar je hoeft niet van nature extravert te zijn of het leven van het feest om nieuwe vrienden te maken.

Richt je op anderen, niet jezelf. De sleutel om contact te maken met andere mensen toont interesse in hen. Wanneer je echt geïnteresseerd bent in de gedachten, gevoelens, ervaringen en meningen van iemand anders, is dit te zien - en zullen ze je leuk vinden. Je zult veel meer vrienden maken door je interesse te tonen in plaats van te proberen mensen geïnteresseerd in je te krijgen. Als je niet echt geïnteresseerd bent in de andere persoon, stop dan met proberen te verbinden.

Let op. Schakel uw smartphone uit, vermijd andere afleidingen en doe een poging echt naar de ander te luisteren. Door goed te letten op wat ze zeggen, doen en hoe ze met elkaar omgaan, leer je ze snel kennen. Kleine dingen gaan een lange weg, zoals het onthouden van iemands voorkeuren, de verhalen die ze je hebben verteld en wat er in hun leven gebeurt.

Self-disclosure: de sleutel om kennissen in vrienden te veranderen

We hebben allemaal kennissen - mensen met wie we klein gesprek uitwisselen als we onze dag doorbrengen of grappen of inzichten uitwisselen met online. Deze relaties kunnen op zichzelf al bevredigend zijn, maar wat als je een informele kennis wilt veranderen in een echte vriend?

Vriendschap wordt gekenmerkt door intimiteit. Echte vrienden weten dingen over elkaar: hun waarden, strijd, doelen en interesses. Als je wilt overstappen van kennissen naar vrienden, open je voor de andere persoon.

Je hoeft je meest geheime geheim niet te onthullen. Begin klein met iets een beetje persoonlijker dan normaal en zie hoe de andere persoon reageert. Lijken ze geïnteresseerd? Ruilen ze af door iets over zichzelf te onthullen?

Interesse evalueren

Vriendschap duurt twee, dus het is belangrijk om te evalueren of de andere persoon op zoek is naar nieuwe vrienden.

 • Stellen ze je vragen over jou, alsof ze je graag beter willen leren kennen?
 • Vertellen ze je dingen over zichzelf buiten het oppervlakkig gepraat?
 • Geven ze je hun volle aandacht wanneer je ze ziet?
 • Lijkt de andere persoon geïnteresseerd in het uitwisselen van contactgegevens of het maken van specifieke plannen om bij elkaar te komen?

Als je deze vragen niet 'ja' kunt beantwoorden, is de persoon misschien niet de beste kandidaat voor vriendschap nu, ook al vinden ze je echt leuk. Er zijn veel mogelijke redenen, dus neem het niet persoonlijk op!

Hoe nieuwe mensen te ontmoeten

We hebben de neiging om vrienden te worden met mensen met wie we regelmatig paden kruisen: mensen waarmee we naar school gaan, werken met, of dichtbij wonen. Hoe meer we iemand zien, hoe groter de kans dat een vriendschap zich ontwikkelt. Dus de plaatsen die je vaak bezoekt, zijn een goede plek om te zoeken naar potentiële vrienden.

Een andere grote factor in vriendschap is een gemeenschappelijk belang. We voelen ons aangetrokken tot mensen met wie we dingen delen: een hobby, dezelfde culturele achtergrond, een gedeeld carrièrepad, kinderen van dezelfde leeftijd. Denk aan de dingen die je leuk vindt om te doen of de oorzaken waar je om geeft. Waar kun je mensen ontmoeten die dezelfde interesses delen?

Nieuwe vrienden maken: waar te beginnen

Probeer nieuwe open te staan ​​voor nieuwe ervaringen wanneer je nieuwe mensen wilt leren kennen. Niet alles wat je probeert zal succesvol zijn, maar je kunt altijd leren van de ervaring en hopelijk plezier hebben.

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om anderen te helpen en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. Vrijwilligerswerk geeft je ook de mogelijkheid om regelmatig te oefenen en je sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Volg een les of neem deel aan een club om mensen te ontmoeten met gemeenschappelijke interesses, zoals een boekengroep, een dinerclub of een sportteam. Websites zoals Meetup.com kunnen u helpen lokale groepen te vinden of uw eigen groepen te starten en contact te maken met anderen die dezelfde interesses delen.

Een hond uitlaten. Hondenbezitters stoppen vaak en chatten terwijl hun honden ruiken of met elkaar spelen. Als hondeneigendom niet goed voor u is, meld u dan aan om honden uit een opvangcentrum of een plaatselijke reddingsgroep te lopen.

Woon kunstgallerij-openingen, boeklezingen, lezingen, muziekrecitals of andere community-evenementen bij waar je mensen met dezelfde interesses kunt ontmoeten. Neem contact op met uw bibliotheek of lokale krant voor evenementen bij u in de buurt.

Gedraag je als iemand die nieuw is in het gebied. Zelfs als je je hele leven op dezelfde plek hebt gewoond, neem dan de tijd om je buurtattracties opnieuw te verkennen. Nieuwkomers in een stad of stad neigen ernaar deze plaatsen het eerst te bezoeken - en ze zijn er vaak op gebrand nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten.

Moedig je team aan. Alleen naar een bar gaan kan intimiderend zijn, maar als je een sportteam steunt, zoek dan naar andere fans om naar de games te kijken. U hebt automatisch een gedeeld belang, uw team, zodat het gemakkelijk kan zijn om een ​​gesprek op te starten.

Koppel. Het is moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten in een sociale situatie als je meer geïnteresseerd bent in je telefoon dan de mensen om je heen. Verwijder je koptelefoon en zet je smartphone weg wanneer je in de uitchecklijn bent of bijvoorbeeld op een bus wacht. Het maken van oogcontact en het uitwisselen van praatjes met vreemden is een goede manier om connecties te maken - en je weet nooit waar het toe leidt!

Tips voor het versterken van kennissen

Nodig een buurman of collega uit voor een drankje of een film. Veel andere mensen voelen zich net zo ongemakkelijk bij het bereiken van en het maken van nieuwe vrienden als jij. Wees degene die het ijs breekt. Je buurman of collega zal je later bedanken.

Maak contact met je alumnivereniging. Veel hogescholen hebben alumniverenigingen die regelmatig bijeenkomen. Je hebt de ervaring van het college al gemeen; praten over oude tijden kan een gemakkelijke gespreksaanzet zijn. Sommige verenigingen sponsoren ook gemeenschapsdienstevenementen of workshops waar u meer mensen kunt ontmoeten.

Oude vrienden opsporen via sociale mediasites. Doe de moeite om opnieuw contact te maken en verander uw "online" vrienden in "echte" vrienden door samen koffie te drinken in plaats van te chatten op Facebook of Twitter.

Carpoolen naar je werk. Veel bedrijven bieden carpoolprogramma's aan. Als uw werkgever dat niet doet, vraagt ​​u gewoon aan uw collega's of zij ritten willen delen. Het is een goede gespreksaanzet en helpt u contact te leggen met mensen die bij u in de buurt wonen.

Hindernissen overwinnen om vrienden te maken

Houdt iets je tegen om vriendschappen op te bouwen die je graag zou willen hebben? Hier zijn enkele veelvoorkomende obstakels - en hoe u ze kunt overwinnen.

Als je het te druk hebt ...

Vriendschappen ontwikkelen en onderhouden kost tijd en moeite, maar zelfs met een vol programma kun je manieren vinden om tijd vrij te maken voor vrienden.

Zet het in je agenda. Plan tijd voor uw vrienden, net zoals u zou doen. Maak het automatisch met een wekelijkse of maandelijkse staande afspraak. Of zorg ervoor dat u nooit een bijeenkomst achterlaat zonder de volgende datum in te stellen.

Combineer zaken en plezier. Probeer een manier te vinden om je socialisatie te combineren met activiteiten die je sowieso moet doen. Het zou naar de sportschool kunnen gaan, een pedicure krijgen, winkelen. Het is een gemakkelijke manier om samen tijd door te brengen terwijl je productief blijft.

Groepeer het. Als je echt geen tijd hebt voor meerdere een-op-een sessies met vrienden, stel dan een groepsborrel samen. Het is een goede manier om je vrienden kennis te laten maken met elkaar. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat iedereen compatibel is.

Als je bang bent voor afwijzing ...

Nieuwe vrienden maken betekent jezelf daar buiten zetten, en dat kan eng zijn. Het is vooral intimiderend als je iemand bent die in het verleden is verraden, getraumatiseerd of misbruikt, of iemand met een onveilige gehechtheidsband. Door met de juiste therapeut te werken, kunt u manieren verkennen om vertrouwen op bestaande en toekomstige vriendschappen op te bouwen.

Voor meer algemene onzekerheden of een angst voor afwijzing, helpt het om je houding te evalueren. Heb je het gevoel dat elke afwijzing je voor altijd zal achtervolgen of bewijzen dat je onaangenaam of voorbestemd bent om zonder vrienden te zijn? Deze angsten staan ​​in de weg om bevredigende verbindingen te maken en een self-fulfilling prophecy te worden. Niemand wil graag worden afgewezen, maar er zijn gezondere manieren om ernaar te kijken:

 • Alleen omdat iemand niet geïnteresseerd is in praten of uitgaan, betekent dat niet automatisch dat ze jou als persoon afwijzen. Ze zijn mogelijk bezig, afgeleid of hebben andere dingen aan de hand.
 • Als iemand je afwijst, wil dat nog niet zeggen dat je waardeloos bent of niet geliefd. Misschien hebben ze een slechte dag. Misschien hebben ze je verkeerd geïnterpreteerd of hebben ze verkeerd geïnterpreteerd wat je zei. Of misschien zijn ze gewoon geen aardige persoon!
 • Je zult iedereen die je ontmoet niet leuk vinden, en omgekeerd. Net als bij dating, kan het opbouwen van een stevig netwerk van vrienden een getallenspel zijn. Als je de gewoonte hebt om regelmatig een paar woorden te wisselen met vreemden die je ontmoet, hebben afwijzingen minder kans op pijn. Er is altijd de volgende persoon. Concentreer u op het lange termijn doel van het maken van kwalitatieve verbindingen, in plaats van het ophangen van verbindingen die niet zijn uitgekomen.
 • Houd afwijzing in het juiste perspectief. Het voelt nooit goed, maar het is zelden zo erg als je je voorstelt. Het is onwaarschijnlijk dat anderen erover zitten te praten. In plaats van jezelf te verslaan, geef jezelf de eer om het te proberen en zie wat je kunt leren van de ervaring.

Voor betere vriendschappen, wees zelf een betere vriend

Een nieuwe vriend maken is slechts het begin van de reis. Vriendschappen hebben tijd nodig om zich te vormen en zelfs meer tijd om te verdiepen, dus je moet die nieuwe verbinding koesteren.

Wees de vriend die je graag zou willen hebben. Behandel je vriend net zoals je wilt dat hij je behandelt. Wees betrouwbaar, attent, betrouwbaar en bereid om jezelf en je tijd te delen.

Wees een goede luisteraar. Wees voorbereid om te luisteren en vrienden te ondersteunen, net zoals je wilt dat ze luisteren en je ondersteunen.

Geef je vriend ruimte. Wees niet te aanhankelijk of behoeftig. Iedereen heeft ruimte nodig om alleen te zijn of om tijd met andere mensen door te brengen.

Stel niet te veel regels en verwachtingen in. Laat in plaats daarvan je vriendschap op natuurlijke wijze evolueren. Jullie zijn allebei unieke individuen, dus jouw vriendschap zal waarschijnlijk niet precies zo ontwikkelen als je verwacht.

Wees vergevingsgezind. Niemand is perfect en elke vriend zal fouten maken. Geen enkele vriendschap ontwikkelt zich soepel, dus als er een hobbel in de weg is, probeer dan een manier te vinden om het probleem op te lossen en verder te gaan. Het zal de band tussen jou vaak verdiepen.