Superfoods

GROENE THEE: GENEZENDE EIGENSCHAPPEN GEZONDHEIDSVOORDELEN EN BIJWERKINGEN

green tea in a cup - GROENE THEE: GENEZENDE EIGENSCHAPPEN GEZONDHEIDSVOORDELEN EN BIJWERKINGEN

Groene thee: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en onderzoek

Groene thee, afkomstig uit China en India, is al eeuwenlang geconsumeerd en geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, maar is pas onlangs populair geworden in de Verenigde Staten.

Thee is de meest geconsumeerde drank ter wereld achter water. 78 procent van de wereldwijd verbruikte thee is zwart en slechts 20 procent is groen .

Alle soorten thee, behalve kruidenthee, worden gebrouwen van de gedroogde bladeren van de struik Camellia sinensis. Het niveau van oxidatie van de bladeren bepaalt het type thee.

Groene thee is gemaakt van ongeoxideerde bladeren en is een van de minder verwerkte soorten thee (met de minste witte thee) en bevat daarom de meeste antioxidanten en nuttige polyfenolen.

Inhoud van dit artikel:

 1. Gezondheidsvoordelen
 2. Voeding
 3. Soorten
 4. Bijwerkingen en risico's

Snelle feiten over groene theeHier zijn enkele kernpunten over groene thee. Meer informatie en ondersteunende informatie vindt u in het hoofdartikel.

 • groene thee is gebruikt in de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde
 • er zijn veel verschillende soorten groene thee verkrijgbaar
 • groene thee kan een scala aan kwalen helpen voorkomen, waaronder kanker
 • meer onderzoek is nodig om veel van de gezondheidsclaims rondom groene thee te bewijzen

Voordelen van groene thee

Groene thee wordt steeds populairder in de VS.

Hieronder staan ​​de mogelijke gezondheidsvoordelen van groene thee. Groene thee werd gebruikt in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde om bloedingen onder controle te houden en wonden te helen, spijsvertering te ondersteunen, hart en geestelijke gezondheid te verbeteren en de lichaamstemperatuur te reguleren.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee mogelijk een positief effect kan hebben op alles van gewichtsverlies tot leveraandoeningen, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer .

Het is belangrijk om op te merken dat er meer bewijsmateriaal nodig is voordat deze mogelijke voordelen voor de gezondheid worden bewezen:

1) Groene thee en kankerpreventie

Volgens het National Cancer Institute is aangetoond dat de polyfenolen in thee de tumorgroei in laboratorium- en dierstudies verminderen en kunnen ze beschermen tegen schade veroorzaakt door UV-straling met ultraviolet licht.

In landen waar de consumptie van groene thee hoog is, zijn de kankercijfers meestal lager, maar het is onmogelijk om zeker te weten of het de groene thee is die kanker bij deze specifieke populaties of andere leefstijlfactoren voorkomt.

Sommige studies hebben ook de positieve effecten van groene thee op de volgende soorten kanker aangetoond:

 • borst
 • blaas
 • eierstok
 • colorectaal (darm)
 • slokdarm (keel)
 • long
 • prostaat
 • huid
 • maag

Onderzoekers geloven dat het het hoge niveau van polyfenolen in thee is dat helpt kankercellen te doden en te voorkomen dat ze groeien. De exacte mechanismen waarmee thee interageert met kankercellen is echter onbekend.

In andere onderzoeken is echter niet gebleken dat thee het kankerrisico kan verminderen. De hoeveelheid thee die nodig is voor kanker-preventieve effecten varieert ook sterk in studies - van 2-10 kopjes per dag.

In 2005 verklaarde de Food and Drug Administration (FDA) : "Er is geen geloofwaardig bewijs voor de ondersteuning van gekwalificeerde gezondheidsclaims voor groene thee consumptie en een verlaagd risico op maag-, long-, colon / rectale, slokdarmkanker, pancreas, eierstokkanker en gecombineerde kankers ."

2) Voordelen van de voordelen van groene thee

Een in 2006 gepubliceerd onderzoek in het Journal of the American Medical Associationconcludeerde dat consumptie van groene thee geassocieerd is met verminderde sterfte door alle oorzaken, waaronder hart- en vaatziekten.

De studie volgde meer dan 40.000 Japanse deelnemers tussen de leeftijden van 40 en 79 gedurende 11 jaar, te beginnen in 1994.

De deelnemers die minstens 5 kopjes groene thee per dag dronken, hadden een aanzienlijk lager risico om dood te gaan (vooral door hart- en vaatziekten) dan degenen die minder dan één kop thee per dag dronken.

Groene thee bevat catechinen, polyfenolverbindingen waarvan wordt gedacht dat ze talrijke beschermende effecten uitoefenen, met name op het cardiovasculaire systeem.

3) Groene thee en een lager cholesterol

Een analyse van gepubliceerde studies in 2011 wees uit dat het consumeren van groene thee, als een drank of in capsulevorm, verband hield met aanzienlijke maar bescheiden verlagingen van totaal en LDL of "slecht" cholesterol .

4) Beroert risico en groene thee

Regelmatig drinken van groene thee of koffie gaat gepaard met een verminderd risico op een beroerte , blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Stroke: Journal of the American Heart Association .

De hoofdauteur van de studie, Dr. Yoshihiro Kokubo, Ph.D., zei: "Dit is de eerste grootschalige studie om de gecombineerde effecten van zowel groene thee als koffie op beroerterisico's te onderzoeken. Je kunt een kleine maar positieve levensstijl veranderen om het risico op een beroerte te verlagen door dagelijks groene thee aan uw dieet toe te voegen. "

5) Groene thee voor diabetes type 2

Studies over de relatie tussen groene thee en diabetes zijn niet consistent. Sommigen hebben een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 voor groene thee drinkers dan voor degenen die geen thee hebben gebruikt, terwijl andere studies geen enkel verband tussen thee consumptie en diabetes hebben gevonden.

6) Groene thee en gewichtsverlies

Groene thee kan een klein, niet-significant gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht en obesitas bevorderen; Omdat het gewichtsverlies in de onderzoeken echter zo minimaal was, is het onwaarschijnlijk dat groene thee klinisch belangrijk is voor gewichtsverlies.

7) Groene thee en inflammatoire huidziekten

Een onderzoek uit 2007 concludeerde dat groene thee een belofte kan zijn als een nieuwe behandeling voor huidaandoeningen zoals psoriasis en roos . Onderzoekers bestudeerden een diermodel voor inflammatoire huidziekten, vaak gekenmerkt door vlekken van droge, rode, schilferige huid veroorzaakt door de ontsteking en overproductie van huidcellen. Die behandeld met groene thee vertoonden een langzamere groei van huidcellen en de aanwezigheid van een gen dat de levenscycli van de cellen reguleert.

8) Werkgeheugen en de effecten van groene thee

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology suggereert dat groene thee de cognitieve functies van onze hersenen, met name het werkgeheugen, kan verbeteren.

Het onderzoeksteam zei dat hun bevindingen suggereren dat groene thee veelbelovend zou kunnen zijn in de behandeling van cognitieve stoornissen geassocieerd met neuropsychiatrische stoornissen, zoals dementie .

9) Groene thee en de ziekte van Alzheimer

In een studie gepubliceerd in 2011, testten onderzoekers het effect van een component van groene thee , CAGTE (of "colon beschikbaar" groene thee-extract), nadat het was verteerd, om te zien hoe het een sleuteleiwit aantastte bij de ziekte van Alzheimer.

De Alzheimer's Society merkte op dat "deze studie bijdraagt ​​aan eerder onderzoek dat suggereert dat groene thee kan helpen het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen, maar de onderzoekers gebruikten een veel hogere dosis van de actieve groene thee-chemische stof dan ooit in het menselijk lichaam zou worden aangetroffen. Meer onderzoek is nodig om te zien of groene thee beschermend is voor een veel lagere dosis en om het betrokken mechanisme te begrijpen. "

Andere studies hebben aangetoond dat groene thee nuttig kan zijn bij het voorkomen van tandholtes, stress , chronische vermoeidheid , het behandelen van huidaandoeningen en het verbeteren van artritis door ontsteking te verminderen.

Verder onderzoek is nodig om deze theorieën te versterken.

 

Nutritional breakdown van groene thee

Ongezoete, gebrouwen groene thee is een caloriearme drank. De cafeïne in een kopje thee kan variëren afhankelijk van de lengte van de infusietijd en de hoeveelheid geïnfundeerd thee. Over het algemeen bevat groene thee een relatief kleine hoeveelheid cafeïne (ongeveer 20-45 milligram per cup van 8 ounce), vergeleken met zwarte thee, die ongeveer 50 milligram en koffie bevat met 95 milligram per kop.

Groene thee wordt beschouwd als een van 's werelds gezondste dranken en bevat een van de hoogste hoeveelheden antioxidanten van welke thee dan ook. Van natuurlijke stoffen die polyfenolen worden genoemd in thee, wordt gedacht dat ze ontstekingsremmende en anti-carcinogene effecten hebben. Groene thee is ongeveer 20-45 procent polyfenolen op basis van gewicht, waarvan 60-80 procent catechines zijn zoals EGCG. Catechinen zijn antioxidanten waarvan gezegd wordt dat ze celbeschadiging helpen voorkomen.

 

Soorten groene thee

269538 green tea leaves - GROENE THEE: GENEZENDE EIGENSCHAPPEN GEZONDHEIDSVOORDELEN EN BIJWERKINGEN

Groene thee is verkrijgbaar in flessen en gezoet met suiker of een kunstmatige zoetstof, in theezakjes, losse bladeren en in instant-poeder.

Groene thee is beschikbaar in vele soorten, waaronder:

 • gebotteld en gezoet met suiker of een kunstmatige zoetstof
 • in theezakjes
 • als losbladig
 • in instant-poeder
 • groene thee supplementen, die worden verkocht in capsulevorm of vloeibare extracten

Volgens onderzoek dat in 2010 werd gepresenteerd aan de American Chemical Society , zijn gebottelde theesoorten niet gelijk aan gebrouwen theesoorten, omdat sommige 16 ounce theesoorten minder polyfenolen kunnen bevatten dan één kop gebrouwen thee.

 

Bijwerkingen en risico's van groene thee

Er zijn weinig tot geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend voor het drinken van groene thee voor volwassenen. De volgende risico's of complicaties moeten echter duidelijk worden gemaakt:

 • Cafeïnegevoeligheid - mensen met ernstige cafeïnegevoeligheden kunnen slapeloosheid , angstgevoelens , prikkelbaarheid, misselijkheid of maagklachten ervaren .
 • Bloedverdunners - degenen die bloedverdunners (anticoagulantia) gebruiken, zoals Coumadin / warfarine, moeten groene thee voorzichtig drinken vanwege het vitamine K-gehalte. Het wordt ook aanbevolen om groene thee en aspirine te vermijden , omdat ze beide de stollingseffectiviteit van bloedplaatjes verminderen .
 • Andere stimulerende middelen - indien genomen met stimulerende middelen, zou groene thee de bloeddruk en de hartslag kunnen verhogen.

Groene thee supplementen bevatten een hoog gehalte aan actieve stoffen die bijwerkingen kunnen veroorzaken en kunnen interageren met andere kruiden, supplementen of medicijnen.

Groene thee supplementen zijn niet gereguleerd door de FDA en kunnen ook andere stoffen bevatten die onveilig zijn voor de gezondheid of met onbewezen gezondheidsvoordelen. Raadpleeg altijd een arts voordat u een kruiden- of supplementregime gaat gebruiken.

In het bijzonder mogen zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, mensen met hartproblemen of hoge bloeddruk , nier- of leverproblemen, maagzweren of angststoornissen geen supplementen of extracten van groene thee gebruiken.

Verder lezen over groene thee

Er zijn verschillende groene thee-producten verkrijgbaar om online te kopen . Het is een goed idee om verschillende merken en verschillende soorten groene thee te vergelijken om de meest geschikte voor u te kiezen.

Heb je genoten van het lezen over de potentiële gezondheidsvoordelen van groene thee? Bekijk onze verzameling artikelen over andere groenten en fruit . Lees ook ons ​​artikel over de top 10 van gezonde voedingsmiddelen voor uw dagelijkse voeding.