Gezondheid

GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

bigstock Green Tea 86709173 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Heb je problemen met slapen? Wil je ontspannen voordat je naar bed gaat? Wil je je opgefrist voelen na een nacht goed geslapen te hebben? Waarschijnlijk blijven deze vragen hangen in de hoofden van talloze consumenten die slaapproblemen hebben of willen ontstressen na een zware dag op het werk.

Als een optie, waarom zou u niet overwegen om groene thee te drinken voor het slapen gaan? Ik wil je graag helpen deze problemen te beheersen door de elementen van groene thee te bespreken, het effect ervan op de slaap, voordelen, en suggesties te doen voor manieren om ze voor te bereiden.

Snelle navigatie

Samenstelling van groene thee
Hoe L-theanine slaap induceert
De voordelen van groene thee
# 1. Groene thee en gewichtsverlies
# 2. Groene thee verbetert werkgeheugen
# 3. Groene thee vermindert het risico op depressie
# 4. Groene thee en mondgezondheid
# 5. Groene thee bij de behandeling en preventie van kanker
# 6. Groene thee voor katers en alcoholconsumptie
# 7. Groene thee voor het gezicht
Andere voordelen van groene thee
Bijwerkingen van groene thee
Recepten voor groene thee voor het slapengaan
Gebrouwen groene thee
Iced Green Tea en Lavender
Ten slotte

Samenstelling van groene thee

Groene thee , wetenschappelijk bekend als Camellia sinensis, bevat een aminozuur genaamd L-theanine en polyfenolen zoals catechinen. Deze twee stoffen spelen een belangrijke rol bij slaap en ontspanning zonder verdoving.

bigstock Japanese Green Tea Field In Sh 97248806 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Catechinen behoren tot de groep van polyfenolen die de smaak in thee geven. Aangenomen wordt dat deze polyfenolen anti-oxidanten en ontstekingsremmende middelen zijn. Op gewichtsbasis wordt de thee geschat op 20 tot 45 procent polyfenolenwaarvan 60 tot 80 procent catechinen zijn.

Een kop groene thee kan 50 milligram catechines bevatten . De overheersende catechine die hierbij betrokken is, is epigallocatechinegallaat (EGCG).

Groene thee bevat ongeveer 20-45 milligram cafeïne per kopje. Cafeïne is een belangrijk item om te overwegen bij het nemen van thee als een ontspannend drankje. De calorie-inhoud van groene thee is slechts twee calorieën per portie van 8 vloeibare grammen.

Hoe L-theanine slaap induceert

De werking van L-theanine verhoogt de activiteit van de alfa hersengolven . Er zijn twee belangrijke fasen van alfa-hersengolven tijdens de slaap. Eén, alfa-hersengolfactiviteit is hoog tijdens de toestand van mentale ontspanning. Het is in dit stadium dat de ogen gesloten zijn maar niet slapen en de ultieme vorm van niet-stress.

Ten tweede is de alfa-hersengolf hoog tijdens de status van de snelle oogbeweging (REM). REM-slaap is de meest cruciale fase van de slaap en hoe dieper de REM-staat, hoe beter de slaapkwaliteit. Het verhogen van de staat van alfa hersengolven door L-theanine induceert ontspanning en slaap.

iStock 21868804 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Een andere manier waarop L-theanine slaap induceert is het effect op de remmende of anti-angst neurotransmitter, GABA (gamma-aminoboterzuur). De aanwezigheid en efficiëntie van GABA leiden tot een betere slaapkwaliteit. L-theanine helpt bij het verhogen van het positieve effect van GABA, door de activering van het sympathische zenuwstelsel tevertragen . Daarentegen leidt overstimulatie van het sympathische zenuwstelsel tot angst en stress.

Omdat L-theanine de activatie van het sympathische zenuwstelsel vertraagt, wordt dit het effect van cafeïne tegengegaan. Groene thee bevat een spoor van cafeïne en het gehalte aan L-theanine helpt de stimulerende werking te verminderen.

De voordelen van Groene Thee

# 1. Groene thee en gewichtsverlies

Zowel EGCG als cafeïne produceren een synergetisch effect bij het afbreken van de vetcellen. Deze twee componenten plus regelmatige oefeningen resulteren in groene thee effectief gewichtsverliesmanagement.

# 2. Groene thee verbetert werkgeheugen

In een recent onderzoek van de Universiteit van Basel in Zwitserland toonde het aan dat groene thee de mogelijkheid heeft om de verbinding tussen de pariëtale en de frontale cortex van de hersenen te vergroten. Deze connectiviteit zorgde voor verbetering van de cognitieve prestaties en verbeterd werkgeheugen.

# 3. Groene thee vermindert het risico op depressie

Groene thee consumptie wordt geassocieerd met geestelijke gezondheid, dit is volgens een studie van de American Journal of Clinical Nutrition. Frequent gebruik van groene thee in de studiepopulatie toonde een lagere incidentie van depressieve symptomen.

# 4. Groene thee en mondgezondheid

Groene thee is goed voor de mondgezondheid . Het bevat een spoor van fluoride dat bijdraagt ​​aan het anti-cariës-effect. Ook fungeren de catechinen als een beschermer van het parodontale ligament tegen de etiologische elementen van parodontitis.

# 5. Groene thee bij de behandeling en preventie van kanker

De anti-oxidant eigenschappen van groene thee worden verondersteld anti-carcinogeen te zijn . De overheersende polyfenolen zoals EGCG induceren ook het synergistische effect van anti-kanker geneesmiddelen. Het catechinegehalte in groene thee is hoger dan in zwarte thee. Deze catechinen remmen de proliferatie van tumorcellen en beschermen cellen tegen DNA-schade.

# 6. Groene thee voor katers en alcoholconsumptie

Te veel alcoholgebruik kan leiden tot levertoxiciteit . Groene thee, met name matcha , kan de lever beschermen tegen alcohol en katers beheren. Het wordt aanbevolen om matcha-groene thee voor en na het feest te drinken .

# 7. Groene thee voor het gezicht

Het is misschien niet typisch, maar groene thee kan voor het gezicht worden gebruikt. Je kunt thee gebruiken als een ingrediënt van gezichtsmaskers. Het geneest vlekken en littekens en vermindert ontstekingen als gevolg van acne. De thee vermindert ook donkere kringen rond de ogen en zelfs wallen. Gooi dus niet meteen die gebruikte theezakjes weg. Je kunt wallen minimaliseren door koude theezakjes om de ogen te leggen.

iStock 41536752 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Andere voordelen van groene thee

Andere voordelen van groene thee bij het verminderen van risicofactoren van:

 • ziekte van Alzheimer
 • Hart-en vaatziekten
 • suikerziekte
 • hypertensie
 • Bloedcholesterol niveaus

Bijwerkingen van groene thee

Er is een laag risico op bijwerkingen van groene thee. Omdat het een natuurlijke vorm van drinken is, zijn er minimale bijwerkingen behalve als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Vanwege het cafeïnegehalte is het het beste om degene met de minste hoeveelheid cafeïne te consumeren. Hoewel, zoals hierboven uitgelegd, spreekt L-theanine het stimulerende effect van cafeïne tegen.

Sommige groene thee-supplementen zoals capsules en tabletten zijn niet gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, dus wees voorzichtig met deze items. Ze kunnen andere stoffen bevatten die onveilig zijn voor openbare consumptie. Zwangere vrouwen worden ook niet geadviseerd om deze supplementen te nemen. Zoals met alle medicijnen, moet u uw arts raadplegen voordat u doorgaat met het gebruik van deze supplementen.

Recepten voor groene thee voor het slapengaan

Hieronder staan ​​twee methoden voor het bereiden van groene thee, een voor degenen die willen dat hun drankje warm is, of een variant van ijsthee die zou helpen vóór het slapen gaan. De zettijd heeft een rechtstreekse invloed op de hoeveelheid geëxtraheerd L-theanine. De ideale temperatuur van het water voor groene thee is 180 graden Fahrenheit of 82 graden Celsius.

Gebrouwen groene thee

green tea 01 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Groene thee wordt het best geconsumeerd in zijn pure en onvervalste staat. Bij het brouwen van groene thee, is het het beste dat het gekookte water ongeveer tien minuten rust alvorens te weken. De hoge temperatuur is in staat om de catechinen te vernietigen.

Wat je nodig zult hebben

 • Een theezakje groene thee
 • 2 kopjes water
 • Optioneel: plakjes munt of citroen

Wat ga je doen

  • 1. In een ketel of steelpan, kook het water totdat het suddert.
  • 2. Haal van het vuur af wanneer het suddert en laat het 5 minuten rusten.
  • 3. Giet het gerustgestelde gekookte water in een kopje of mok met het groene theezakje.
  • 4. Steek de thee ongeveer vijf minuten of tot je gewenste smaak en kracht.
  • 5. Verwijder het theezakje en voeg uw opties toe zoals vermeld in # 6.
  • 6. Optioneel: voeg naar wens munt, gember, honing of citroen toe . Plakjes citroen kunnen ook worden toegevoegd.

Iced Green Tea en Lavender

green tea 02 - GROENE THEE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE

Deze combinatie van groene thee en lavendel zorgt voor een ontspannend drankje voor het slapen gaan. Lavendel heeft ontspannende effecten en is goed voor haaruitval. Je zult niet alleen ontspannen zijn door dit drankje, maar je misschien zelfs helpen om je haarvolume te behouden.

Wat je nodig zult hebben

 • Drie zakken groene thee
 • 6 kopjes water
 • Een theelepel lavendel bloeit
 • Optioneel: takjes lavendel

Wat ga je doen

 • 1. Verwarm het water in een pan en wacht tot het suddert.
 • 2. Wanneer het suddert, haal de pan van het vuur en voeg thee en lavendel toe.
 • 3. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten stoven, meer als u een sterkere smaak wilt.
 • 4. Zeef na de gewenste steile tijd in een container en laat afkoelen.
 • 5. Giet het mengsel in glazen half gevuld met ijs.
 • 6. Versier met takjes lavendel, indien gewenst.

Het drinken van een kopje groene thee voor het slapen gaan kan een ontspannend en ontspannend effect hebben. De werking van L-theanine verhoogt alfa-hersengolven en werkt samen met GABA om slaap te induceren. Het gaat ook het effect van cafeïne tegen omdat het de activering van het sympathische zenuwstelsel vertraagt.

Verder kan het ontspannende effect van de drank worden geproduceerd door de synergistische werkingen van L-theanine en polyfenolen zoals ECGC. De belangrijkste catechinen van groene thee zijn EGCG. Een kopje groene thee met 50 milligram L-theanine is voldoende om ontspanning en slaap te veroorzaken. Het dagelijks drinken van 2-3 kopjes groene thee kan de voordelen verhogen, afgezien van het verminderen van risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes.

GROENE THEE TE DRINKEN VOOR HET SLAPEN GAAN? HOE L-THEANINE SLAAP HELPT + HOE MAAK JE GROENE THEE