Lichaam

HET BESTE EN SLECHTSTE VOEDSEL VOOR GEZONDE TANDEN

Lips - HET BESTE EN SLECHTSTE VOEDSEL VOOR GEZONDE TANDENHET BESTE EN SLECHTSTE VOEDSEL VOOR GEZONDE TANDEN

De beste voedingsmiddelen

Melk en eieren

Je zou kunnen raden dat melk op deze lijst staat. Zuivelproducten zoals melk en eierdooiers zijn uitstekende bronnen van calcium en vitamine D. (Leuk feit: je kunt vitamine D ook krijgen van ongeveer vijf tot 30 minuten blootstelling aan de zon minstens twee keer per week). Denk aan calcium en vitamine D als de Batman en Robin van de botgezondheid. Het lichaam heeft een dosis vitamine D nodig om calcium te absorberen , wat op zijn beurt botten en tandenversterkt .Niet in melk? Er zijn veel niet-zuivelalternatieven .

Kaas en yoghurt

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en fosfor kunnen het tandglazuur beschermen en zelfs helpen om mineralen in tanden te vervangen (een proces dat remineralisatie wordt genoemd). Vetarme kaas en gewone magere yoghurt zijn klassieke, calciumrijke keuzes. Kaas is vooral gunstig omdat het caseïne bevat , een eiwit dat voorkomt in melkproducten en het glazuur kan versterken.

Vlees, vis en tofu

Vlees , vette vis (zoals zalm ) en tofu zijn geladen met fosfor, een ander belangrijk mineraal dat tandglazuur kan beschermen. Zelfgemaakte bouillon gemaakt van vleesbeenderen is een bijzonder goede bron van dit essentiële mineraal.

Broccoli, Bok Choy en andere donkere, groene groenten

Op zoek naar vegetarische bronnen voor de mineralen die we hebben genoemd? Broccoli, paksoi, boerenkool, okra, collards en andere donkere, groene groenten zijn uitstekende dierenvrije manieren om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen .

Selderij, wortelen en andere knapperige groenten

Net als de rest van je lichaam, hebben tanden zo nu en dan wat werk nodig om scherp te blijven. Knap, stevig voedsel dat veel water bevat (en veel kauwen vereist) is goed voor de mondgezondheid omdat het de speekselafvoer stimuleert en zelfs tandoppervlakken kan scrubben, waardoor je parelwitte blanken worden opgefleurd . Speeksel bevat ook enzymen die de zuren in voedsel bufferen en stukjes voedsel uit hoekjes en gaatjes verwijderen.

Selderij is bijna altijd een goede voedingskeuze. Vol met water en vezelige strengen , deze rauwe veggie is in feite de natuurzijde.

Kunstmatige zoetstoffen

Of kunstmatige zoetstoffen veilig zijn, staat nog ter discussie, maar sommige tandartsen kunnen zich in het "pro" -kamp bevinden. Sommige nep-zoetstoffen, zoals Xylitol, kunnen holtes eigenlijk voorkomen. Dus als een drang om te snoepen naar zoete dingen toeslaat, pak dan een stok suikervrije kauwgum in plaats van een lolly. 

Appels

Appels en andere vezelrijke vruchten kunnen plaque wegwassen en de adem opfrissen (dus de productiestand raken voordat je naar een hete date gaat).

The Worst Foods

Limoen, citroenen, sinaasappels en grapefruit

Het is geen verrassing dat citrus vol zit met citroenzuur.  Sterke zuren (voedingsmiddelen met een lage pH-waarde) zijn de belangrijkste oorzaak van glazuurerosie en tandbederf.

Maar als je 's ochtends gewoon niet zonder een glaasje Florida OJ kunt, minimaliseer je zuurblootstelling door het sap in één keer te drinken (al dan niet urenlang nippend) en vervolgens verschillende zure voedingsmiddelen en drankjes enkele uren te vermijden . En houd in gedachten: als een eten of drinken gemakkelijk de tanden bevlekt (we kijken naar u, koffie en rode wijn), is het meestal vrij zuur.

augurken

Wat gebeurt er als je groenten en azijn mengt? Als je de ergste nachtmerrie van een tand hebt geraden, heb je gelijk. Pickles zijn lekker op een broodje, maar de combinatie van superzure azijn en suiker is een recept voor glazuurerosie .

Koffie

Sorry, koffie verslaafden. Het is niet zo verrassend dat de ochtendbeker (of drie) van Joe de mondgezondheid in gevaar brengt. De looizuren in koffie (en sommige theesoorten) slijten het glazuur en kunnen zelfs tanden bruin kleuren.Maar als u weigert uw brouwsel op te geven, neem dan uw hart: koffie heeft verschillende gezondheidsvoordelen .

Rode wijn

Studies tonen af ​​en toe een glas rode wijn kan goed zijn voor het hart en het cholesterolgehalte. Helaas weet iedereen die ooit "wijntanden" heeft gehad dat de paarsachtige drank vrij gemakkelijk kan bevlekken. De zuren in rode en witte wijn slijten het oppervlak van de tanden, waardoor vlekken zo vaak voorkomen.

tomaten

Ze kunnen smaakpapillen de hele zomer gelukkig maken, maar tomaten zijn minder gunstig voor tanden. Zowel in rauwe als in sausvorm zijn tomaten behoorlijk zuur . De oplossing? Eet ze als onderdeel van een maaltijd om de voordelen voor de gezondheid te krijgen, en vermijd de tandheelkundige problemen.

Soda

We weten al dat frisdrank slecht is voor geluk en gezondheid . De combinatie van suiker, zuren en koolzuur is een doodvonnis voor tanden. Talloze studies hebben de consumptie van soda (zowel regulier als dieet) gekoppeld aan tanderosie en -verval.

Snoep

Weet je nog hoe mama waarschuwde voor een suikerbui op Halloween ? Blijkbaar had ze gelijk: het opeten van tonnen suiker is slecht voor de gezondheid van tanden. De zoete dingen kunnen gaatjes veroorzaken en vast komen te zitten in spleten (waardoor het smakelijke voer voor bacteriën wordt).

Hard snoepgoed is vooral slecht voor je parelwitte tanden. Lollies, pepermuntjes en andere zoete lekkernijen (zelfs hoestbuien) die in de mond blijven hangen, geven tanden aan suiker en zuren gedurende een lange periode. Ze zijn veel erger dan een suikerachtige traktatie die snel wordt gekauwd en ingeslikt (vooral als ze zuur of scherp gearomatiseerd zijn).

Gedroogd fruit

Hoewel lekker in muesli of energiestaven, is gedroogd fruit een perfecte storm van plakkerigheid en chewiness. De kleverige stukjes zijn praktisch gemaakt om vast te zitten tussen de tanden, en de meeste gedroogde vruchten (zelfs die zonder toegevoegde suikers) zijn off-the-charts zoet.

De afhaalmaaltijden

Het vermijden van kunstgebitten vanaf de leeftijd van 40 betekent niet dat alle donkere vloeistoffen, snoepjes en citrusvruchten worden afgeveegd. Om tanden gezond te houden (en de tandarts gelukkig te maken) gaat het erom technieken te gebruiken die schade beperken. Hier zijn een paar eenvoudige tips:

  • Eet zuur of suikerhoudend voedsel of dranken als onderdeel van een maaltijd in plaats van alleen. Pro tip: Hoewel poetsen na een maaltijd over het algemeen een goed idee is, vermijd het tandenpoetsen na het nuttigen van zuur voedsel. Zuur verzacht je glazuur, en poetsen kan het dragen van tanden versnellen.
  • Beperk tussendoortjes op zure of suikerrijke voedingsmiddelen.
  • Gebruik een tandpasta van fluoride, die kan helpen om het glazuur te herstellen en het risico op tandbederf en tand erosie te verminderen.
  • Zwaai geen zure dranken of houd ze in je mond - dit stelt de tanden langer bloot aan zuren dan nodig is. Nog beter, gebruik een rietje bij het drinken van koffie, wijn of frisdrank om het glazuur te beschermen. De barman kan plezier maken, maar we zullen zien wie er lacht om je volgende tandartsafspraak.

HET BESTE EN SLECHTSTE VOEDSEL VOOR GEZONDE TANDEN