Gezondheid

SCHOKKEND! BIG MAC HOE HET JE LICHAAM BEÏNVLOEDT IN 1 UUR, HOE ONGEZOND IS EEN BIG MAC? +VOEDINGSWAARDE

Hoe een Big Mac je lichaam beïnvloedt in 1 uur

big mac - SCHOKKEND! BIG MAC HOE HET JE LICHAAM BEÏNVLOEDT IN 1 UUR, HOE ONGEZOND IS EEN BIG MAC? +VOEDINGSWAARDE

Met meer dan 36.000 restaurants over de hele wereld is de kans groot dat je op een gegeven moment op een McDonald's hebt gegeten en velen van jullie hebben waarschijnlijk toegegeven aan een van de populairste aanbiedingen van de keten: de Big Mac. Het spreekt voor zich dat, hoewel lekker, de Big Mac niet de gezondste voedingsoptie is. En nu beweert een nieuwe infographic dat het binnen een uur na het eten precies is wat deze wereldberoemde sandwich doet met ons lichaam.
 

Volgens de nieuwe infographic kost een Big Mac 3 dagen om volledig te verteren.

Een Big Mac bevat 540 calorieën en 25 gram vet. Alleen al het consumeren van deze sandwich - zonder de friet en frisdrank die er vaak bij hoort - vormt meer dan 25{f38288a0956c9cbf19ba08166a15a99346be51a6f8f6742bdf72f9cb23a1915b} van de dagelijks aanbevolen calorie-inname van een volwassene en meer dan 40{f38288a0956c9cbf19ba08166a15a99346be51a6f8f6742bdf72f9cb23a1915b} van de aanbevolen dagelijkse vetinname.

De sandwich bevat ook 940 milligram zout - het grootste deel van de dagelijkse inname van 1500 mg zout aanbevolen door de American Heart Association.

Hoewel de meesten van ons zich ervan bewust zijn dat het eten van deze sandwich waarschijnlijk niet goed voor ons zal zijn, worden de voedingswaarden van voedsel vaak opzij geschoven ten gunste van smaak en gemak; ongeveer 50 miljoen Amerikanen bezoeken dagelijks fastfoodrestaurants, waarbij meer dan een vijfde zich tweemaal per week overgeeft aan fast food.

Maar zou u worden afgeschrikt om voor dergelijk voedsel te kiezen als u wist wat zij aan uw lichaam na consumptie deden?

De website Fast Food Menu Price heeft een infographic gemaakt waarin wordt beweerd dat een Big Mac het lichaam 10, 20, 30, 40 en 60 minuten na het eten beïnvloedt.

Een Big Mac 'duurt 3 dagen om te verwerken'

Binnen 10 minuten na het eten van een Big Mac begint het hoge caloriegehalte de bloedsuikerspiegel te verhogen tot abnormale niveaus, volgens de infographic. Praten met The Independent , echter, diëtist en woordvoerster van de British Dietetic Association Priya Tew zegt dat terwijl de bloedsuikerspiegel zal stijgen, ze waarschijnlijk geen abnormale niveaus bereiken.

De sandwich - zoals andere "junkfood" - zal ook de afgifte van hersenchemicaliën zoals dopamine activeren, die het beloningssysteem van de hersenen activeren en een gevoel van plezier geven. Volgens de infographic is dit vergelijkbaar met de effecten van cocaïne.

Na 20 minuten verslavende ingrediënten zoals hoogfructose-glucosestroop - aanwezig in grote hoeveelheden in de Big Mac-bun - en natrium zet zich in, waardoor we meer verlangen naar, volgens de infographic.

Na nog eens 10 minuten begint het hoge zoutgehalte van de Big Mac zijn tol te eisen op het lichaam, wat leidt tot uitdroging . Omdat de symptomen van uitdroging vergelijkbaar zijn met die van de honger, waarschuwt de infographic dat je op dit moment meer voedsel wilt.

 

Deze infographic legt uit hoe een Big Mac het lichaam beïnvloedt binnen 1 uur na consumptie.
Beeldtegoed: prijs voor het menu Fast Food

Tew is het echter niet eens met dit feit. "Ik heb 970 mg natrium net omgezet en het werkt als 2,4 g zout", vertelde ze aan The Independent . "Het is naar mijn mening niet voldoende om uitdroging te veroorzaken, maar het is een zout voedsel dus het is goed om je bewust te zijn."

Als je vaak honger hebt net na het eten van een Big Mac, kan dit te wijten zijn aan het onvermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

"De eerste keer dat u een calorierijke maaltijd gebruikt, kan uw insulinerespons uw glucosewaarden verlagen, waardoor u meer wilt eten", legt de infographic uit. "De high-fructose glucosestroop in het Big Mac-broodje wordt snel opgenomen door het GI [gastro-intestinaal] kanaal, waardoor insulinepieken en zelfs grotere hongergevoelens ontstaan."

Waarschijnlijk de meest schokkende bewering die de infographic maakt over het effect van een Big Mac op het lichaam, is dat het meer dan 3 dagen kan duren om volledig te verteren vanwege het vetgehalte; het lichaam heeft normaal gesproken ongeveer 24-72 uur nodig om voedsel te verteren.

Tew gelooft echter dat hoewel vet voedsel langer duurt om te verteren, het 3-daagse tijdsbestek voor een Big Mac waarschijnlijk een overdrijving is.

Terwijl voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts twijfels hebben over de juistheid van deze infographic, is er één ding waar ze het allemaal over eens zijn: een Big Mac moet met mate worden geconsumeerd.

"Als je van een Big Mac wilt genieten, probeer het dan af en toe een beetje op te warmen", besluit de infographic. "De ingrediënten van de burger kunnen je lichaam ernstig schaden, vooral als je ze regelmatig gebruikt."