Slaap & Dromen

HOE ELEKTRONICA JE SLAAP EN DROMEN BEÏNVLOEDT DE NEGATIEVE WAARHEID VAN JE SMARTPHONE TABLET LAPTOP EN COMPUTER OP JE SLAAP PATROON

De meeste mensen kijken tv of een ander scherm voordat ze naar bed gaan. Het kan een e-boek zijn over je kindle, kijk maar  naar je e-mail op je iPad, maar is het goed voor je dromen en slaap?

In de afgelopen paar jaar zijn experts erachter gekomen dat onze schermtijd ons slaapgedrag enorm zou kunnen verstoren. Omdat rust zo belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen, stressmanagement en geheugen dat we onszelf kunnen verwonden zonder het te weten.

Laten we eens kijken naar wat het werkelijke onderzoek heeft ontdekt over onze bedtijdrituelen, hoe onze gadgets van invloed zijn op rust, en wat we kunnen doen om de slaaptijd van onze kwaliteit te verbeteren.

Blauw licht en slapeloosheid

Volgens de National Sleep Foundation ontdekte hun onderzoek dat 89 procent van de mensen en 75 procent van de kinderen ten minste één elektronische gadget in hun slaapkamer heeft. Bovendien meldden ze dat de meeste mensen een elektronisch apparaat gebruiken binnen het uur voor het slapen gaan. Wetenschappers zijn gegroeid om geïnteresseerd te zijn in het licht dat onze apparaten uitstralen, omdat dit onze slaapkwaliteit kan schaden.

Een recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat deze beweringen waar zijn. In de studie namen ze 12 vrijwilligers in en zetten ze onder verschillende omstandigheden voordat ze gingen slapen. De personen lezen gedurende 4 uur voor het naar bed gaan gedurende 14 dagen.

Voor de eerste week gebruikte vijftig procent van de groep een e-reader en de rest las uit kranten. Dit werd een week gedaan. Daarna schakelden ze beide groepen over naar de volgende week. Degenen die e-readers hebben gekocht, lezen nu krantencatalogi en de krantenlezers lezen nu uit gadgets.

Ze wezen erop dat melatonine - de chemische stof die helpt bij het beheersen van onze slaapgewoonten - met 50 procent is afgenomen bij mensen die met gadgets lezen. Deze niveaus vertragen ook onze natuurlijke circadiane ritmen gedurende ongeveer anderhalf uur. Degenen die elektronische apparaten gebruikten, hadden ook ongeveer tien minuten langer nodig om in slaap te vallen en kregen ook ongeveer tien minuten minder diepe rust - of REM in de nachttijd. De deelnemers aan de studie meldden ook dat ze de volgende ochtend minder alert waren.

Schermstoringen

Hoewel dit een van de meest recente studies is, is het niet de eerste. Er is veel eerder onderzoek gedaan naar de effecten van apparaten op slaappatronen en hoe hun licht onze melatoninecreatie beïnvloedt.

Eén studie volgde de regelmaat van mediaconsumptie in bed voordat ze bij 532 studenten sliep. De resultaten toonden aan dat computer- en telefoongebruik geassocieerd was met slaapproblemen en symptomen van slapeloosheid.

Interessanter was echter dat andere apparaten - zoals tv's of tablets - deze link niet lieten zien. Hoewel deze onderzoeken een goede eerste stap zijn, zijn er nog steeds enkele onbeantwoorde vragen. Wat gebeurt er precies met ons? Hoe extreem moet inderdaad het licht zijn? Hoeveel invloed zal het echt hebben op onze melatonineniveaus?

De details

Het nieuwste onderzoek was in een zeer kleine, gecontroleerde studie. Het heeft mensen opnieuw 4 uur laten lezen, wat een beetje onpraktisch kan zijn. Echter, gezien het kleine aantal proefpersonen, moet het met een korrel zout worden ingenomen.

We weten al dat elektronische apparaten een griezelig vermogen hebben om onze aandacht vast te houden. Ongeacht of het nu door e-mail bladert of games speelt, ze houden onze aandacht vast. Het kan zijn dat deze functie, vermengd met extreme belichting, de schuldige partij kan zijn.

Laptop - HOE ELEKTRONICA JE SLAAP EN DROMEN BEÏNVLOEDT DE NEGATIEVE WAARHEID VAN JE SMARTPHONE TABLET LAPTOP EN COMPUTER OP JE SLAAP PATROON

Onderzoek van de Michigan University heeft twee onderzoeken uitgevoerd met professionals en medewerkers om het resultaat van het smartphone-gebruik te screenen voor het slapen gaan.

In beide studies werd ontdekt dat 's nachts gebruik van smartphones voor zakelijke doeleinden de rusttijd verlaagde. Bovendien verlaagde het hun energie de volgende dag. Vreemd genoeg merkten ze op dat smartphoneapparaten grotere ongewenste effecten hadden dan andere digitale apparaten zoals tv's en laptops.

Dit kan zijn omdat we onze smartphones pal naast onze gezichten houden en ze vaak in het donker bekijken en we zijn al in bed met het licht uit!

Texting beïnvloedt slaap en dromen

Onderzoek dat specifiek gericht was op tieners en hun telefoons ontdekte dat sms'en tijdens de nacht een negatieve invloed heeft op slaap- en schoolcijfers. Wetenschappers verzamelden gegevens van tieners over sms en academische prestaties.

Een andere interessante bevinding uit de analyse toonde aan dat er geen achteruitgang in prestaties was voor de mensen die sms'ten terwijl de lichten nog aan waren.

Slaap Tips

Als het om digitale apparaten gaat, zijn er veel richtlijnen die u zou kunnen gebruiken om u te helpen slapen. Ten minste de verlichting op uw apparaten dimmen en ervoor zorgen dat u ze ten minste 14 inch van uw gezicht houdt.

Dit zal zeker de mogelijkheid verminderen dat het licht uw normale melatonine-ontwikkeling zal verstoren. Andere informatie uit onderzoek suggereert uitschakeling van uw digitale apparaten een uur voor de slaap.

Ten slotte ontdekte een andere recente studie dat het krijgen van veel daglicht gedurende de dag het naeffect van blauw licht op apparaten die 's nachts worden gebruikt, kan verwijderen. Onderzoekers ontdekten dat melatonine-spiegels in speekselvoorbeelden hetzelfde waren voor gemeenschappen die papieren literatuur lezen of uit tablets.

HOE ELEKTRONICA JE SLAAP EN DROMEN BEÏNVLOEDT DE ENGE WAARHEID