Lichaam

HOE SLECHT IS HET OM IN SLAAP TE VALLEN ZONDER JE TANDEN TE POETSEN? HOE BELANGRIJK IS HET OM JE TANDEN TE POETSEN?

Voor de meeste mensen is tanden poetsen een manier om holtes op een afstand te houden - met de aangename bijwerkingen van een helderder glimlach en frisse adem. Maar we hebben allemaal af en toe de act overgeslagen voordat we gingen slapen, hetzij uit pure luiheid of extreme uitputting. Dus hoe erg is het eigenlijk?

De Need-to-Know

Het korte antwoord: het maakt niet uit of je vlak vóór het slapengaan je tanden poetst . Het belangrijkste is dat je je tanden twee keer poetst in een periode van 24 uur, zegt Kimberly Harms , DDS, een tandarts en woordvoerder van de American Dental Association.

Dit is wat er in je mond gebeurt: een film van plaque bouwt constant op dankzij de bacteriën die daar leven en het duurt ongeveer 24 uur om te rijpen. (Dat donzige gevoel in je mond de ochtend nadat je vergeet te poetsen? Het leeft!)

Het belangrijkste is dat je je tanden twee keer poets in een periode van 24 uur.

De bacteriën produceren de hele dag zuur, en zelfs meer als je aan het eten bent. Daarom wil je minstens twee keer per dag van de film af - en minder en de bijproducten in het zuur kunnen in je glazuur terechtkomen en gaatjes veroorzaken. Hoe langer de film op je tanden zit en hoe meer voedsel de bacteriën zich voeden, hoe meer tijd je zult doorbrengen met kruipen in de stoel van de tandarts later.

Over tandartsen gesproken, het is aan te raden om te poetsen wanneer u wakker wordt en voordat u gaat slapen - om een ​​gewoonte te vormen. (Als je simpelweg niet naar bed kunt gaan zonder je tanden te poetsen, ben je gebonden om je mond schoon en gezond te houden.) Bovendien, morning-after dragon breath is real, en het kan eng zijn. Poetsen voor het slapengaan is gewoon een daad van vriendelijkheid jegens je bedgenoot en / of kamergenoot.

De snackfactor

Het blijkt dat poetsen in de ruimte tussen etenstijd en bedtijd technisch nóg beter is voor je gebit dan poetsen vlak voordat je naar bed gaat. Dat komt omdat het de fluoride in je tandpasta meer tijd geeft om je tanden te versterken en hun barrière tegen zuur op te bouwen voordat je gaat slapen, zegt Denis Kinane , BDS, Ph.D, decaan van de School of Dental Medicine van de Universiteit van Pennsylvania.

Soms poetsen tussen het avondeten en het naar bed gaan is technisch nog beter voor je gebit dan poetsen vlak voor het slapengaan.

Maar ga niet direct naar de badkamer nadat je gegeten hebt: het is een tijd van piekblootstelling aan zuur, die de oppervlaktelaag van je glazuur verzacht, zegt Greatist-deskundige Yanfang Ren, DDS, Ph.D. Als u meteen gaat, verwijdert u het verzachte glazuur en veroorzaakt u erosieve gebitsslijtage, dus wacht ten minste 30 minuten na het eten voordat u begint te poetsen. En vermijd tussendoortjes - bacteriën voeden zich met koolhydraten (we praten niet alleen over brood, ze zitten in bijna elk voedsel).

De afwezigheid van ons antibacteriële speeksel 's nachts betekent dat we extra kwetsbaar zijn voor holteveroorzakende stoffen en tandvleesaandoeningen, zegt Harms, maar benadruk niet als je af en toe vergeet om af en toe te poetsen. Ren zegt dat het lang duurt voordat tandplak verkalkt (een mooie manier om te zeggen "draai gevaarlijk"), en voldoende poetsen zou een dag oude plaque moeten verwijderen - alleen al je poetstijd van twee minuten naar vier, en je zou goed moeten zijn.

Carcinomen die constant gedurende de dag worden ingenomen, laten ook mensen vatbaarder worden voor gaatjes. "Als je de hele dag snackt, worden de bacteriën wakker en gaan ze elke keer zuur produceren als je een koolhydraat-type binnenkrijgt," zegt Harms. Tijdens een typische maaltijd, zijn je speekselniveaus hoger, werkend om je tanden te beschermen en te helpen bij de spijsvertering. Maar terwijl u de hele dag graast (of zelfs langzaam een ​​kop koffie drinkt), geven die herhaalde "blootstellingen" aan voedsel bacteriën elke keer een maaltijd, wat leidt tot meer zuur op uw glanzende tanden.

De afhaalmaaltijden

Het belangrijkste om te onthouden: Het maakt niet uit precies wanneer je je tanden poetst, zolang je hoofd in de nacht zonder bacteriën (en het eten ze voeden) in je mond. Zorg er wel voor dat je opnieuw poetst in de am en floss om de bacterie tussen je tanden uit te krijgen. En probeer te bezuinigen op constant snacken - en misschien die tweede kop koffie - om te voorkomen dat je de mondmonsters erin voedt.

HOE SLECHT IS HET OM IN SLAAP TE VALLEN ZONDER JE TANDEN TE POETSEN?