Gezondheid voor mannen

Is erectiestoornis een vroeg teken van hart- en vaatziekten?

Is erectiestoornis een vroeg teken van hart- en vaatziekten?a man with chest pain - Is erectiestoornis een vroeg teken van hart- en vaatziekten?

Erectiestoornissen kunnen een vroege indicator zijn voor hart- en vaatziekten, en mannen met de aandoening moeten worden onderworpen aan een meer rigoureuze cardiovasculaire beoordeling. Dit is de conclusie van een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Vascular Medicine .

Onderzoekers zeggen dat mannen met ED vroege tekenen van hart- en vaatziekten kunnen hebben.

Erectiestoornissen (ED) wordt gedefinieerd als het onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te behouden.

Er wordt aangenomen dat ongeveer 30 miljoen mannen in de Verenigde Staten zijn getroffen door ED, en het risico op het ontwikkelen van de aandoening neemt toe met de leeftijd.

Het is niet zo verwonderlijk dat ED een aantal negatieve gevolgen kan hebben voor de psychische gezondheid van een man ; het kan aanleiding geven tot een laag zelfbeeld, angsten depressie . Maar ED kan ook risico's met zich meebrengen voor de lichamelijke gezondheid.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat mannen met ED een groter risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (CVD), een verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en de bloedvaten beïnvloeden.

Maar volgens de onderzoekers van een nieuwe studie was de associatie tussen ED en subklinische CVD - dat wil zeggen CVD dat niet ernstig genoeg is om waarneembare symptomen te presenteren - onduidelijk.

"Het is met name onbekend welke markers van subklinische HVZ de grootste of meest consistente associatie met ED hebben", zeggen de onderzoekers, waaronder Dr. Chukwuemeka Osondu, van Baptist Health South Florida in Miami-Dade County.

ED gekoppeld aan endotheliale disfunctie

Voor hun studie hebben Dr. Osondu en zijn collega's een systematische review en meta-analyse uitgevoerd van 28 studies die het verband tussen ED en vroege tekenen van HVZ hebben onderzocht.

Ze identificeerden een sterke associatie tussen ED en slechte endotheliale functie, waarbij bloedvaten niet in staat zijn volledig te dilateren en bloed door te laten stromen. Endotheliale disfunctie is een vroeg teken van atherosclerose, een aandoening waarbij plaque zich opbouwt in de slagaders, waardoor het risico op een hartaanval en beroerte toeneemt.

Bovendien vonden de onderzoekers dat ED verband hield met een toename van de mediale dikte van de halsslagader, die ook een vroege marker is van atherosclerose .

"Deze relaties bleven consistent binnen de leeftijd, studiekwaliteit, methoden voor het beoordelen van ED en subgroepen van het jaar van de publicatie", rapporteren de onderzoekers.

Het team zegt dat deze bevindingen vooral belangrijk zijn voor jongere mannen, die minder vaak worden beoordeeld op subklinische HVZ dan oudere mannen, en die mogelijk voor het eerst naar de dokter gaan vanwege ED-gerelateerde symptomen.

"Onze studiebevindingen wijzen erop dat dergelijke mannen een groter risico lopen identificeerbare subklinische CVD te hebben en zullen profiteren van een actieve CVD-opwerking", schrijven de auteurs, toevoegend:

"Onze studie ondersteunt een meer agressieve CV-ziekterisicobeoordeling en -management voor personen met erectiestoornissen, inclusief jonge mannen die anders vanwege hun jonge leeftijd als een laag risico zouden kunnen worden geclassificeerd."

In een editorial gekoppeld aan de studie, Drs. Naomi Hamburg en Matt Kluge, van de Boston University in Massachusetts, zeggen dat de bevindingen van Dr. Osondu en zijn collega's het belang van ED benadrukken bij het bepalen van het risico van CVD bij mannen.

"Een eenvoudige gestandaardiseerde ED-screening kan een vroege vasculaire disfunctie identificeren.Op dezelfde manier kan vasculaire disfunctie dienen als een surrogaat marker om de effectiviteit van cardiovasculair gerichte therapieën bij mannen met ED te evalueren," schrijven ze.

"De aanwezigheid van ED," voegen ze eraan toe, "voorspelt een hoger risico op toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen, met name bij mannen met een gemiddeld risico, en kan een kans bieden voor intensivering van cardiovasculaire risicopreventiestrategieën."