Superfoods

Is kurkuma goed voor je huid? werkt het tegen acne en psoriasis ?

turmeric root and powder on a board - Is kurkuma goed voor je huid? werkt het tegen acne en psoriasis ?

Kurkuma is een levendig, geurig en bitter kruid. Het is gebruikt in de Indiase en Chinese traditionele geneeskunde voor uiteenlopende doeleinden als het behandelen van kanker tegen muggen die afstoten.

Mensen hebben kurkuma met schijnbaar wonderbaarlijke helende eigenschappen toegeschreven voor bijna 4.000 jaar . Het felgele poeder afgeleid van de wortel van de kurkuma plant is ook bekend als Golden Goddess en Indian Saffron. Kurkuma wordt ook veel gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen en kleurstof.

In dit artikel bekijken we of kurkuma gunstig kan zijn voor de gezondheid van de huid, waaronder psoriasis en acne .

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat zijn de potentiële voordelen voor de huid?
 2. Hoe kurkuma te gebruiken voor de huid
 3. Wat zijn de risico's?
 4. Afhaal

Snelle feiten over kurkuma en huidverzorging:

 • Hoewel de kurkuma op veel tropische locaties goed gedijt, wordt het meeste in India verbouwd en geconsumeerd.
 • Het actieve curcuminecomponent dat kurkuma zijn kleur geeft, kan therapeutische voordelen voor de huid hebben.
 • De kurkuma plant, die verwant is aan de gemberplant , groeit tot 1 meter hoog en heeft gele trompetvormige bloemen.

Wat zijn de potentiële voordelen voor de huid?

De kurkuma plant is gerelateerd aan de gemberplant en de gele kleur is afgeleid van curcumine.

De felgele kleur van kurkuma is afgeleid van het actieve bestanddeel, curcumine.

Studies hebben gesuggereerd dat curcumine beschermende effecten heeft tegen huidbeschadigende chemicaliën en milieuverontreinigende stoffen.

Curcumine beschermt de huid door vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen teverminderen . Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de volgende huidaandoeningen kan helpen:

Huidkanker

Melanomen kunnen baat hebben bij curcumine. Van curcumine wordt gedacht dat het disfunctionele cellulaire componenten opruimt. Het kan ook de groei van melanoomcellen en tumorprogressie remmen .

psoriasis

Psoriasis is een chronische inflammatoire huid en gewrichtsaandoening die in verband is gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen .

Er wordt gedacht dat curcumine de immuunwegen remt die verantwoordelijk zijn voor psoriasis.

sclerodermie

Sclerodermie zorgt ervoor dat het immuunsysteem anders gezond bindweefsel aantast, wat resulteert in littekens. Dit litteken treedt meestal op onder de huid en rond de inwendige organen en bloedvaten.

De positieve effecten van curcumine op littekenvorming helpen de effecten van sclerodermie te beheersen.

vitiligo

Vitiligo is een aandoening die depigmentatie van de huid veroorzaakt, wat resulteert in witte plekken op de huid. In sommige gevallen kan curcumine oxidatieve stress in de epidermale huidcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine, voorkomen.

Acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door mee- eters , whiteheads en puisten. Een huidcrème met curcumine kan mogelijk worden gebruikt om de talgproductie van de huid te reguleren, wat mensen met acne kan helpen.

Hoe kurkuma te gebruiken voor de huid

Curcumine van kurkuma wordt slecht geabsorbeerd als het oraal wordt ingenomen. Het metaboliseert snel en wordt snel uit het lichaam geëlimineerd.

Bromelaïne, een enzym dat voorkomt in ananas, verhoogt de absorptie en ontstekingsremmende effecten van curcumine. Om deze reden wordt het vaak gecombineerd met medicinale kurkuma-producten.

Kurkumapreparaten kunnen direct worden aangebracht op verse wonden, huiduitslag, blauwe plekken en insectenbeten. Medicinale kurkuma komt in een aantal vormen, waaronder:

turmeric capsules - Is kurkuma goed voor je huid? werkt het tegen acne en psoriasis ?

Medicinale kurkuma kan in capsules en tabletten worden geleverd.

 • capsules en tabletten
 • zalven
 • vloeibaar extract
 • tinctuur
 • olie-

Curcumine is ook in de volgende producten te vinden:

 • energiedranken
 • zepen
 • schoonheidsmiddelen

Wat zijn de risico's?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft kurkuma en het actieve bestanddeel curcumine verklaard als in het algemeen veilig voor gebruik en consumptie. Natuurlijke remedies kunnen echter bijwerkingen veroorzaken, allergieën veroorzaken en kunnen op ongewenste manieren reageren met andere kruiden, supplementen of medicijnen.

Beweert dat alle curcuminehoudende supplementen 95 procent curcuminoïden bevatten, is niet bevestigd door de FDA. De FDA bewaakt geen kurkuma- of curcumine-supplementen, dus een persoon moet ervoor zorgen dat hij een gerenommeerd merk koopt.

Medicatie voor een van de volgende aandoeningen mag niet worden gebruikt met medicinale kurkuma of curcumine zonder eerst met een arts te praten:

suikerziekte

Dit type medicatie kan krachtiger worden in combinatie met op curcumine gebaseerde remedies, die het risico op een laag bloedsuikergehalte ( hypoglykemie ) kunnen verhogen .

Bloedverdunners

Curcumine heeft bloedverdunnende eigenschappen en mensen mogen het niet innemen met andere bloedverdunners, waaronder aspirine . Hierdoor kan het risico op bloedingen toenemen.

Curcumine mag niet twee weken vóór de operatie worden ingenomen, omdat het bloedverdunnende eigenschappen heeft.

Maagzuur

Kurkuma kan interfereren met de werking van geneesmiddelen die maagzuur verminderen en de productie van maagzuur verhogen.

Curcuminehoudende supplementen, die zonder recept verkrijgbaar zijn in de VS, kunnen gastritis en maagulcera veroorzaken als ze op een lege maag worden ingenomen.

Afhaal

Kurkuma heeft in sommige culturen een bijna mythische status aangenomen vanwege het gebruik in een buitengewoon breed scala aan kwalen. Van kurkuma wordt gedacht dat het ontstekingsremmende, antimicrobiële, antioxiderende , antivirale, antibacteriële, antischimmel- en antikanker eigenschappen heeft.

Hoewel het al duizenden jaren in de Indiase en Chinese geneeskunde wordt gebruikt, zijn de biologische kenmerken ervan pas halverwege de twintigste eeuw geïdentificeerd . De geneeskrachtige waarde van kurkuma is sindsdien het onderwerp geworden van wetenschappelijke studies en klinische proeven.

Hoewel sommige vroege uitkomsten ten minste enkele van de genezende eigenschappen schijnen te zijn die eraan zijn toegeschreven, concludeerde een recent onderzoek naar de medicinale chemie dat curcumine niet de eigenschappen lijkt te hebben die vereist zijn voor een goede kandidaat-medicijn.

Iedereen die supplementen of kruiden wil nemen, moet dit eerst met een arts bespreken om negatieve interacties met medicijnen of ziektebeheer te voorkomen.

Is kurkuma goed voor je huid?