overig

IS VRUCHTENSAP OKÉ VOOR PEUTERS?

fruit - IS VRUCHTENSAP OKÉ VOOR PEUTERS?

Een aanbeveling is dat vruchtensap beperkt is voor peuters en oudere kinderen, en baby's zouden dit helemaal niet moeten hebben voor hun eerste verjaardag.

Een andere aanbeveling is dat ouders de geliefde sippy cup voor hun kinderen helemaal moeten afzien.

Het advies is de eerste update van het standpunt van AAP over vruchtensap in 16 jaar.

De belangrijkste verandering is dat vruchtensap wordt ontmoedigd voor het eerste levensjaar - en niet alleen de eerste zes maanden, zoals eerder werd aanbevolen.

"Er is gewoon geen behoefte aan vruchtensap in de kindertijd," zei Dr Steven Abrams, een van de auteurs van het rapport.

"Er is geen bewijs dat er enig gezondheidsvoordeel is", voegde hij eraan toe. Abrams is kindervoorzitter bij Dell Medical School aan de Universiteit van Texas in Austin.

Hij zei zelfs dat het aanbieden van baby's sap kon voorkomen dat ze genoeg moedermelk of -voeding kregen - en de benodigde eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen die ze bevatten. Bovendien zegt de AAP dat zodra baby's vast voedsel gaan eten, ze hele vruchten moeten hebben die gepureerd zijn of gepureerd, in plaats van sap.

Baby's hebben geen extra vloeistoffen nodig (anders dan moedermelk of flesvoeding) als ze vast voedsel beginnen te gebruiken, zei Abrams.

Wat oudere kinderen betreft, stelt de AAP limieten voor sap voor: 4 ounce per dag voor peuters van 1 tot 3 jaar; niet meer dan 6 gram voor 4- tot 6-jarigen; en niet meer dan 8 gram per dag voor oudere kinderen en tieners.

Wat is er zo slecht aan vruchtensap? Abrams zei dat het niet de bedoeling is om "er dogmatisch over te worden", en kinderen kunnen wat sap krijgen als onderdeel van een gezond dieet.

Maar voor te veel kinderen, zegt de AAP, wordt sap een vervanging voor hele vruchten en groenten - en de vezels, vitaminen en andere voedingsstoffen die ze leveren.

Bovendien zijn veel dranken helemaal geen fruitsap, maar fruitdranken die in feite water en suiker zijn.

Kinderen zouden slechts 100 procent vruchtensap moeten hebben, zonder toegevoegde suikers, zei Abrams. Maar er zouden grenzen moeten zijn, zelfs aan die sappen en hun natuurlijke suikers.

De bottom line, zei Abrams, is dat "water en melk de voorkeur hebben."

Dr. Alisa Muniz Crim, een kindergastro-enteroloog bij Nicklaus Children's Hospital in Miami, was het daar mee eens.

Ze zei ook dat als ouders voor melkalternatieven gaan, zoals soja of amandelmelk, ze ervoor moeten zorgen dat er geen toegevoegde suikers zijn.

Volgens Crim is het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd gezonde eetgewoonten leren, waaronder het ontwikkelen van een smaak voor hele groenten en fruit in plaats van sap.

Nog een advies van de AAP: geef peuters geen "sippy cups", meestal bekers met een deksel en een tuit of opening.

Voor één zei Abrams, dat peuters moeten leren drinken van gewone bekers. En dankzij de handige bekers en flessen kunnen kinderen de hele dag van het sap genieten.

"Als ze de hele dag met de sippy cup rondrennen, zal het worden bijgevuld", wees Crim.

Een zorg is dat sippy bekers de tanden van kinderen kunnen aantasten, zei Abrams. Wanneer babytanden langdurig worden blootgesteld aan andere vloeistoffen dan water, kan dit tandbederf bevorderen.

De andere zorg is dat de vloeibare calorieën in sap kunnen bijdragen aan overmatige gewichtstoename.

"Ik denk niet dat het beperken van vruchtensap het antwoord is op obesitas bij kinderen," zei Crim. "Maar het is een eenvoudige stap die logisch is."

Als ouders ervoor kiezen om die sippy-kopjes te gebruiken, voegde ze eraan toe, moesten ze ze vullen met water.