Dieet en Gewichtsverlies

KETO-DIEET WAT TE ETEN TIJDENS HET KETOGEEN DIEET HELPT BIJ AFVALLEN EN GEWICHTSVERLIES

sandwich with mozzarella sun dried tomatoes and arugula 1 - KETO-DIEET WAT TE ETEN TIJDENS HET KETOGEEN DIEET HELPT BIJ AFVALLEN EN GEWICHTSVERLIES

Keto-dieet en de voordelen voor de gezondheid

Een keto-dieet verwijst naar een ketogeen dieet, dat een vetarm, voldoende eiwitrijk en koolhydraatarm dieet is. Het doel is om meer calorieën te krijgen uit eiwitten en vet dan uit koolhydraten. Het werkt door je lichaam van zijn voorraad suiker uit te putten, dus het zal eiwit en vet afbreken voor energie, ketose (en gewichtsverlies) veroorzaken.

Een extreem populaire versie van een keto-dieet is het Atkins-dieet.

Lees verder om de voordelen van het Keto-dieet te leren kennen.

Inhoud van dit artikel:

 1. Helpt bij gewichtsverlies
 2. Vermindert acne
 3. Vermindert het risico op kanker
 4. Verbetert de gezondheid van het hart
 5. Beschermt het functioneren van de hersenen
 6. Vermindert potentieel epileptische aanvallen
 7. Verbetert de PCOS-status
 8. Risico's en complicaties
 9. Afhaal

 

1. Helpt bij gewichtsverlies

Er is meer werk nodig om vet in energie te veranderen dan nodig is om koolhydraten in energie te veranderen. Daarom kan een ketogeen dieet gewichtsverlies helpen versnellen. En omdat het dieet rijk aan eiwitten is, heb je geen honger zoals andere diëten. In een  meta-analyse  van 13 verschillende gerandomiseerde gecontroleerde studies, lieten 5 uitkomsten een significant gewichtsverlies zien van een ketogeen dieet.

 

2. Vermindert acne

Er zijn een aantal verschillende oorzaken van acne en er kan een verband zijn met het dieet en de bloedsuikerspiegel. Het eten van een dieet met veel verwerkte en geraffineerde koolhydraten kan darmbacteriën veranderen en meer dramatische schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, die beide een invloed kunnen hebben op de gezondheid van de huid. Daarom is het, door het verlagen van de koolhydraatconsumptie, geen verrassing dat een ketogeen dieet sommige gevallen van acne kan  verminderen .

3. Kan helpen het risico op kanker te verminderen

Het ketogene dieet is recent uitgebreid onderzocht op hoe het kan helpen bepaalde kankers te voorkomen of zelfs te behandelen . Eén studie toonde aan  dat het ketogene dieet een geschikte aanvullende behandeling kan zijn voor chemotherapie en bestraling bij mensen met kanker. Dit komt door het feit dat het meer oxidatief zou zijnspanning in kankercellen dan in normale cellen.

Andere theorieën suggereren dat, omdat het ketogene dieet een hoge bloedsuikerspiegel verlaagt, het de insuline- complicaties, die geassocieerd kunnen worden met sommige kankers , kan verminderen .

 

4. Verbetert de gezondheid van het hart

Wanneer het ketogene dieet op een gezonde manier wordt gevolgd (wat avocado's als een gezond vet in plaats van varkenszwoerd beschouwt), is er enig bewijs dat het dieet de gezondheid van het hart kan verbeteren door cholesterol te verlagen . Eén studie toonde aan  dat HDL ("goed") cholesterolgehalte significant toenam bij degenen die het keto-dieet volgden. Het LDL ("slechte") cholesterol daalde aanzienlijk.

 

5. Kan de werking van de hersenen beschermen

Er is meer onderzoek nodig naar het keto-dieet en de hersenen. Sommige studies suggereren dat het keto-dieet neuroprotectieve voordelen biedt. Deze kunnen helpen bij het behandelen of voorkomen van aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en zelfs sommige slaapstoornissen. Eén studie toonde  zelfs aan dat kinderen die een ketogeen dieet volgden de alertheid en cognitief functioneren hadden verbeterd.

 

6. Vermijdt potentieel epileptische aanvallen

Er wordt gedacht dat de combinatie van vet, eiwit en koolhydraten de manier verandert waarop het lichaam energie gebruikt, wat resulteert in ketose. Ketose is een verhoogd niveau van ketonlichamen in het bloed.

Ketose kan leiden tot een vermindering van aanvallen bij mensen met epilepsie. De jury is nog steeds niet bekend met hoe effectief dit eigenlijk is, hoewel het het meest effectief lijkt te zijn  bij kinderen met focale aanvallen .

7. Verbetert de gezondheid van vrouwen met PCOS

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een endocriene aandoening die uitgebreide eierstokken met cysten veroorzaakt . Een dieet met veel koolhydraten kan een negatieve invloed hebben op mensen met PCOS.

Er zijn niet veel klinische studies over het ketogene dieet en PCOS. Een pilootstudie  waarbij 5 vrouwen betrokken waren gedurende een periode van 24 weken, vond dat het ketogene dieet:

 • verhoogd gewichtsverlies
 • geholpen hormoonbalans
 • verbeterde luteïniserend hormoon (LH) / follikelstimulerend hormoon (FSH) verhoudingen
 • verbeterde nuchter insuline

Meer onderzoek is nodig.

 

Risico's en complicaties van het Keto-dieet

Het ketogene dieet kan gezondheidsvoordelen hebben, waaronder snel gewichtsverlies. Maar het is belangrijk om op te merken dat langdurig verblijf in het ketogene dieet negatieve gevolgen kan hebben voor uw gezondheid. Deze omvatten een verhoogd risico op:

 • vorming van nierstenen
 • acidose (hoge niveaus van zuur in het bloed)
 • ernstig gewichtsverlies of spierdegeneratie (voor langdurig gebruik)
 • In veel gevallen kunnen de onmiddellijke bijwerkingen van het dieet zijn:
 • constipatie
 • traagheid
 • lage bloedsuikerspiegel
 • Deze symptomen komen vooral vaak voor aan het begin van het dieet terwijl uw lichaam zich aanpast.

Je primaire en favoriete energiebron voor je hersenen en lichaam komt van glucose. Vanwege dit is een drastische eliminatie van koolhydraten meestal geen duurzame methode om optimaal welzijn te bereiken.

 

Afhaal

Elke drastische verandering in uw dieet kan mogelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Daarom. moet u altijd met uw arts of voedingsdeskundige praten voordat u aan een nieuw dieet begint.

Als u geïnteresseerd bent in het starten van het Keto-dieet, moet u extra voorzichtig zijn om uw arts te raadplegen als u diabetes , hypoglykemie of hartaandoeningen heeft .

Omdat je niet wilt dat je lichaam te lang in ketose blijft, wil je andere opties voor dieetveranderingen voor een langere periode bespreken.

Het ketogene dieet stimuleert de eliminatie van geraffineerde en verwerkte koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn echter gelijk gemaakt. Veel gezondheidsvoordelen komen van een dieet met een verscheidenheid aan voedingsrijke, vezelrijke koolhydraten, fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten.