Gezondheid

KRAKENDE NEK: OORZAKEN, BIJWERKINGEN, RISICO’S EN BEHANDELING

schildklier symptomen - KRAKENDE NEK: OORZAKEN, BIJWERKINGEN, RISICO'S EN BEHANDELINGKRAKENDE NEK: OORZAKEN, BIJWERKINGEN, RISICO'S EN BEHANDELING

Wat is een krakende nek?

Nek kraken of knokkel draaien genoemd als 'crepitus' in medische terminologie. Gezonde individuen kunnen hun hoofd, nek en in feite het hele lichaam in positie houden dankzij de geordende beweging van de spieren, botten, weefsels, pezen en ligamenten. Wanneer we proberen ons hoofd of nek te slijpen, worden hersenvocht / synoviale vloeistoffen in de gewrichten gemobiliseerd waardoor een tijdelijk of gedeeltelijk vacuüm ontstaat dat leidt tot crepitus.

Het fenomeen

Vaak heb je je nek zijwaarts geschoten of je hoofd omhoog en omlaag bewogen om verlichting te krijgen van de spanning in de hals. De schokkende bewegingen genereren een helder knettergeluid dat lijkt op de geluiden die worden geproduceerd wanneer u probeert uw knokkels te kraken. De meesten van ons kraken onze nek, verdraaien de vingers en buigen onderrug, enkels of tenen nadat ze gedurende langere tijd in een gebogen, liggende of zittende positie blijven om te ontstressen.

Pauzepijn met ontsteking Opflakkeringen kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem en het is aan te raden om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan uw plaatselijke arts of huisarts.

Risico's wanneer u probeert uw nek te kraken

Hoewel het vrij vaak voorkomt, kan nekscheuren ook schadelijk zijn als het niet goed wordt gedaan. Enkele bijbehorende risico's zijn

  1. Kraken kan de zenuwen van je nek doen knellen. Deze toestand is meestal ondraaglijk en kan zelfs leiden tot een scenario waarin je het onmogelijk vindt om de nek te bewegen.
  2. Kan de spieren rond het gewricht of het gewricht zelf belasten. De nek kan als een karwei voelen wanneer spieren of gewrichten onder druk komen te staan.
  3. Veel kraken in je nek kan resulteren in een toestand die bekend staat als hypermobiliteit. In dit geval hebben de gewrichten een groter bewegingsbereik dan normaal.
  4. Door de behoefte aan nekscheuren op te geven kan de ligamenten van de nekgewrichten permanent worden uitgerekt die eeuwigdurende instabiliteit worden genoemd. Deze strekt u het risico van het ontwikkelen van artrose.
  5. Tenslotte, omdat de nek de holte van prominente bloedvaten is, kan krachtig of continu kraken van uw nek de bloedvaten doorboren. Deze situatie kan ook bloedstolling veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn, omdat dit de bloedtoevoer naar de hersenen zal blokkeren.

Neck Cracking 1024x683 - KRAKENDE NEK: OORZAKEN, BIJWERKINGEN, RISICO'S EN BEHANDELING

Oorzaken Behind Neck Cracking 

Anatomisch gesproken, onze nek bestaat uit 7 cervicale botten en is gezamenlijk bekend als cervicale wervels. Ze blijven op hun plaats door de omliggende spieren, ligamenten, pezen, pezen en pezen. De soepele werking van al deze onderdelen rond de halswervels is essentieel voor het bieden van ondersteuning aan de nek en het hoofd, terwijl de mobiliteit behouden blijft. Als de kraakdrang echter zo vaak terugkeert dat het een obsessie wordt, kan het zijn dat u hypermobiliteit in uw nekgewricht hebt, de scharnierverbinding.

Hieronder volgen enkele belangrijke redenen die ertoe kunnen leiden dat je vaker je nek laat kraken:

cavitatie

De zeven wervels in het halsgedeelte van de wervelkolom worden goed gesmeerd gehouden door het synoviale fluïdum dat door deze botten stroomt of liever circuleert. Gesmeerde wervels zorgen ervoor dat je je hoofd zijwaarts of op en neer beweegt met stress. De synoviale vloeistof bevat koolstofdioxide- en stikstofgassen die bellen vormen.

Wanneer je je nek verschuift, neemt de oppervlaktespanning in de bubbels uiteindelijk toe waardoor de bubbels barsten, wat resulteert in een ploffend geluid. Dit proces of deze activiteit staat bekend als crepitatie of cavitatie en wordt geïdentificeerd aan de hand van het knetterende geluid. Als de wervels in het nekgebied gestresst raken, zul je het voelen omdat je een oncontroleerbare drang om te kraken hebt.

U zult dus weten dat u uw nek hebt geslepen wanneer het kraakgeluid wordt geproduceerd. Over het algemeen mag een dergelijke actie geen onnodige aandacht vereisen, omdat dat misschien geen zorgen hoeft te maken. Maar als je je in de armen verzet na de krakende activiteit, is er genoeg reden voor jou om de hulp in te roepen van een medische professional.

Gezamenlijke zaken

Degeneratieve gewrichtsaandoeningen, waaronder artritis, osteoartritis en spondylitis die de overhand hebben als een joint sclerose of verharding bereikt, typeren de jaren vijftig of zestig. Het synoviaal vocht in de gewrichten droogt aanzienlijk op, wat de normale mobiliteit beperkt en remt. Gewoonlijk is er een krakend geluid wanneer u probeert te bewegen. Cervicale artrose die overheersend wordt, leidt tot verslechterde botveranderingen in het nekgewricht. '

De smeedbare schijven tussen de verbindende wervels spelen een actieve rol bij het droog en degenereren van de gesmeerde botten. Het vermogen van de schijven om als natuurlijke opvulling te werken, is aangetast. De geleidelijke verdikking van de ligamenten samen met de cervicale wervels vernauwt de nauwe ruimten tussen de botten. Deze situatie leidt uiteindelijk tot stijfheid in de nek die pijn veroorzaakt en die culmineert in het kraken van bejaarde mensen.

Ook gestresste ligamenten kunnen nekscheuren veroorzaken

Ligamenten vullen de smerende werking van de wervels in de nek aan en bevinden zich daar waar de ene wervel aansluit op de andere. Tijdens het bewegen of draaien van de nek worden de uitsteeksels van de botten enigszins verhoogd en opvallend. Daardoor kunnen ze vast komen te zitten in de ligamenten. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de ligamenten losraken van het oppervlak van het aangrenzende bot waardoor nekscheuren ontstaan.

Nek krakende bijwerkingen

Velen van ons hebben de gewoonte om het opzettelijk routinematig te doen om verlichting te krijgen van de rigiditeit die zich in de bovenste ledematen bouwt als gevolg van het uitvoeren van een inspannende taak. Op andere momenten gebruiken we kraken om de spanning en spanning in de nek vrij te maken. Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken totdat u de volgende problemen ondervindt:

Pijn in de nek

Regelmatig kraken of schuren van de nek kan uiteindelijk leiden tot een vermindering of vermindering van de cervicale sectie van de wervelkolom. Terugkerende nek slijpen zorgt ervoor dat de spieren, kraakbeen, ligamenten en pezen rond de wervels geleidelijke slijtage ondergaan. Door deze degeneratieve veranderingen ontwikkelt een individu gewrichtsproblemen zoals artritis terwijl hij zijn vijftiger of zestiger jaren binnenstapt.

Zodra de diagnose is gesteld van de gewrichtsaandoening, heb je meer kans op ondraaglijke pijn in de nek tijdens het kraken. Ontsteking of pijn kan ook het gevolg zijn van oplopende druk in de cervicale wervels, schijven en zenuwen.

Beroerte

Verschillende studies die in het verleden zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat mensen jonger dan 60 jaar een hoog risico liepen op beroertes (en dat deed een groot deel al) vanwege chronische nekscheuren. De nekwonden in de aders, slagaders en haarvaten vermeerderen die bloed naar en van de cervicale wervels dragen. Arteriële of veneuze tranen zorgen ervoor dat bloed uittreedt en stolt.

De bloedstolsels die de hersenen bereiken, kunnen de normale bloedtoevoer naar het hoofd belemmeren, waardoor het zuurstof wordt en uiteindelijk een beroerte veroorzaakt. Consistent nekknarsen kan resulteren in een TIA (voorbijgaande ischemische aanval, een kleine beroerte), maar vaak kan de beroerte fataal blijken te zijn. Als u last heeft van duizeligheid, moeite hebt met spreken & zien, hoofdpijn kunt ervaren en zich vermoeid voelt, is onmiddellijk medisch ingrijpen noodzakelijk.

Behandeling voor nekgekraak

Huismiddeltjes

Als de bijwerkingen als gevolg van nekscheuren mild en draaglijk zijn, kunt u de volgende oplossingen in het comfort van uw huis proberen:

  • Light Neck Exercises:  Spieren in de nek worden overbelast en verkorten, en je vindt het moeilijk om te bewegen of natuurlijk je nek te draaien. Om de druk op de nekspieren en zenuwen te verminderen, buigt u uw hoofd naar voren in de richting van de borstkas. Blijf buigen totdat de kin je borst borstelt. Houd je hoofd een tijdje op deze manier gebogen om de spanning van de nek te verminderen en til vervolgens je hoofd op.
  • SCM (sternocleidomastoid) Oefening:  De pijn die je voelt in de nek is groot vanwege de stress van de sternocleidomastoide spieren aan weerszijden van de nek. Om de opbouwdruk op de SCM-spieren te verminderen, draait u langzaam uw hoofd zo veel als u kunt, eenmaal naar rechts en dan naar links.
  • Nekgewrichtsbewegingen  Pijn kan ook het gevolg zijn van gespannenheid in de nekspieren. Door de nek zijwaarts uit te rekken en op een zachte manier naar boven en naar beneden te bewegen, wordt de bloedstroom weer gezond en krijgt u verlichting van pijn.

Een chiropractor raadplegen

Een chiropractor is de aangewezen medische professional waar u terecht moet als het gaat om nekscheuren.    

Wanneer moet u medische hulp zoeken?

Als je pijn ervaart tijdens crepitus, gepaard gaand met zwelling of roodheid in het nekgebied, dan is er reden tot bezorgdheid. Als nekpijn je intense pijn doet en je duizelig maakt, hoofdpijn geeft, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

KRAKENDE NEK: OORZAKEN, BIJWERKINGEN, RISICO'S EN BEHANDELING