Gezondheid

KUN JE PSORIASIS BEHANDELEN MET ESSENTIËLE OLIËN? NATUURLIJKE REMEDIES DIE WORDEN GEBRUIKT VOOR PSORIASIS

a selection of natural remedies including plants oils and pills - KUN JE PSORIASIS BEHANDELEN MET ESSENTIËLE OLIËN? NATUURLIJKE REMEDIES DIE WORDEN GEBRUIKT VOOR PSORIASIS

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening voor lange termijn.

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem valt de eigen cellen van het lichaam in de huid aan op dezelfde manier dat het vreemde lichamen zou aanvallen.

Mensen met psoriasis hebben een snelle opeenhoping van huidcellen die ontstekingspapillen en plaques vormen met zilverkleurige "schilfers" op het oppervlak van de huid. Deze laesies kunnen ook zijn:

Psoriasis varieert sterk van persoon tot persoon en is een relatief veel voorkomende aandoening

 • Jeukend
 • Droog
 • Rood
 • Pijnlijk

Psoriasis toont op verschillende manieren bij verschillende mensen. Sommige hebben psoriatische plaques op specifieke plaatsen - op huidplooien, palmen van de handen of voetzolen. Anderen hebben psoriasis die het hele lichaam beïnvloedt, en in het bijzonder:

 • knieën
 • ellebogen
 • Onderrug
 • Hoofdhuid

Psoriasis komt en gaat na verloop van tijd. Het verschijnt geleidelijk en gaat dan een tijd weg voordat het weer terugkeert. De flare-ups kunnen komen en gaan in relatie tot triggers.

Psoriasis wordt over het algemeen gedefinieerd als mild, matig of ernstig. Elke categorie hangt af van de hoeveelheid aangetast lichaam en hoe slecht de kwaliteit van leven is verminderd.

Sommige artsen maken een gedetailleerde evaluatie zoals verstrekt door deze online tool . Het beoordeelt het betrokken gebied, de roodheid, dikte en de hoeveelheid schaal.

Een klein aantal mensen met psoriasis hebben een aandoening die psoriatische artritis wordt genoemd . Deze ontsteking beïnvloedt de gewrichten. Het komt meestal samen met de huidaandoening, hoewel het ook op zichzelf kan voorkomen.

Wat zijn etherische oliën?

Essentiële oliën zijn natuurlijke oliën van planten verkregen door destillatie.

Het zijn vluchtige oliën. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden verdampt en vervolgens worden gecondenseerd tijdens het destillatieproces.

Essentiële oliën dragen de geur die kenmerkend is voor de plant waarvan ze zijn geëxtraheerd. Aromatherapie is een interessegebied dat gebruik maakt van het volledige scala aan essentiële oliën.

Er is een lange lijst van essentiële oliën. Veel voorkomende voorbeelden zijn kamille, bergamot, lavendel, citroen, pepermunt en rozemarijn.

Essentiële oliën voor de behandeling van psoriasis

Sommige standaard medische behandelingen voor psoriasis zijn afkomstig van planten. Salicylzuur was oorspronkelijk afkomstig van witte wilgenschors, bijvoorbeeld.

Tea tree olie, kamille en bergamotolie zijn voorbeelden van essentiële oliën van planten die zijn gebruikt tegen psoriasis.

Tea tree-olie wordt op grote schaal aangetroffen in commerciële huidproducten zonder recept. Het is bijvoorbeeld beschikbaar in shampoos die worden gebruikt voor psoriasis op de hoofdhuid. Het is bekend dat het antiseptische eigenschappen heeft en is gebruikt bij acnebehandelingen .

Sommige mensen zijn allergisch voor tea tree-olie en moeten stoppen met gebruiken als het enige reactie veroorzaakt. Er is geen bewijs uit wetenschappelijke studies om te bevestigen of er enig voordeel is tegen psoriasis uit tea tree-olie.

Er is ook een lange lijst van essentiële oliën die door aromatherapeuten worden gebruikt. Een overzicht van essentiële oliën die worden gebruikt in de aromatherapie vermeldt alleen kamille voor psoriasis. Andere bronnen suggereren het gebruik van een mengsel van verschillende oliën.

Bittere abrikozen essentiële olie is een ander voorbeeld dat enige wetenschappelijke studie heeft gehad. Onderzoekers ontdekten dat het een effect had op de groei van huidcellen bij psoriasis. Het was echter geen klinische studie, dus er werd niet getest op mensen, maar op cellen in gerechten.

Essentiële oliën van de East Indian Globe Thistle hebben ook enige studie gekregen. Nogmaals, dit onderzoek was op een chemisch basisniveau. Het effect van de olie tegen psoriasis is gesuggereerd, maar niet bewezen.

Er is momenteel weinig wetenschappelijk bewijs voor essentiële oliën die worden gebruikt tegen psoriasis. Meer en meer onderzoeken bekijken hoe essentiële oliën werken. Het is mogelijk dat sommige mensen er baat bij hebben om ze te proberen.

Andere natuurlijke remedies die worden gebruikt voor psoriasis

Sommige essentiële oliën en natuurlijke remedies kunnen psoriasis verlichten

Teunisbloemolie is gebruikt om psoriasis te behandelen. Visoliesupplementen worden ook oraal ingenomen, inclusief supplementen die omega-3-vetzuren bevatten.

Omega-3 vetzuren zijn verkrijgbaar in voedingssupplementen maar zijn ook van nature te vinden in sommige plantaardige oliën, noten, zaden, sojavoedsel, vette vis en algen. Verschillende studies suggereren dat visoliën rijk aan omega-3-vetzuren effectief zijn tegen psoriasis.

Aloë vera is een gelachtige substantie van de aloë plant en kan worden aangebracht op de huid die wordt beïnvloed door psoriasis. Crèmes die aloë vera bevatten, kunnen enig effect hebben op symptomen zoals roodheid en jeuk. Oregon druif is een andere optie, die ook wordt gebruikt voor de behandeling van acne.

Een laatste optie die enig onderzoek heeft gehad, is het belangrijkste onderdeel van cayennepepers - capsaïcine. In een kleine placebo-gecontroleerde studie werd 0,025capsaïcinecrème vier keer per dag aangebracht op de huid gedurende 6 weken, verminderde jeuk psoriasis in vergelijking met een placebo . De crème kan niet worden gebruikt op een open huid of in het gezicht en sommige mensen ervaren brandende gevoelens.

Medisch management van psoriasis

Artsen die betrokken zijn bij de behandeling van psoriasis zijn dermatologen, die gespecialiseerde huidartsen zijn. Patiënten die ook de gewrichtsaandoening hebben die bij psoriasis kan horen, kunnen worden behandeld door reumatologen.

Er zijn drie brede vormen van medische behandeling voor psoriasis:

 • Topische behandelingen toegepast op de huid
 • Ultraviolet-lichttherapie, ook fototherapie genoemd
 • Voorgeschreven medicijnen voor ernstige gevallen

Voorgeschreven medicijnen zijn onder andere:

 • Methotrexaat, dat het immuunsysteem onderdrukt
 • Retinoïden zoals acitretine en isotretinoïne
 • Cyclosporine, dat het immuunsysteem onderdrukt
 • Biologics, waaronder etanercept , adalimumab en infliximab

Topische behandelingen zijn in het algemeen voor milde psoriasis. Fototherapie wordt toegevoegd voor gematigde problemen en geneesmiddelenbehandelingen worden gegeven voor ernstige psoriasis.

Topische behandelingen omvatten corticosteroïden en vitamine D-gebaseerde producten. Bij een beoordeling van behandelingen die rechtstreeks op de huid werden toegepast, bleek dat corticosteroïden het meest effectief waren.

Vitamine D-gebaseerde behandelingen werkten ook tegen psoriasis, maar corticosteroïden waren beter en gaven minder bijwerkingen.

Andere lokale behandelingen omvatten preparaten op basis van teer, dithranol, salicylzuur en vitamine A. Corticosteroïden en vitamine D-gebaseerde producten worden vaker gebruikt. Twee redenen hiervoor zijn dat ze er beter uitzien en een gebrek aan bijwerkingen hebben.

Al deze actuele behandelingen kunnen worden voorgeschreven door artsen.

Verzachtende middelen worden aanbevolen voor iedereen met psoriasis en zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Verzachtende middelen omvatten crèmes, zalven, vaseline en paraffine. Ze verminderen de scaling bij psoriasis en moeten twee keer per dag op de huid worden aangebracht.

Fototherapie voor psoriasis kan net zo eenvoudig zijn als het krijgen van meer blootstelling aan zonlicht. Gecontroleerde kunstmatige blootstelling aan UV-licht is ook beschikbaar via artsen.

Fototherapie kan effectief zijn, maar heeft herhaalde blootstelling nodig, waardoor andere huidrisico's, zoals zonnebrand en huidkanker, kunnen toenemen .

Oorzaken van psoriasis

Zonneschijn kan helpen om psoriasis te behandelen, maar te veel kan een trigger zijn

Psoriasis wordt niet volledig begrepen door artsen. Veel factoren zijn echter als trigger voor de uitslag verbonden, echter:

 • Genetica
 • Schade aan de huid
 • Infecties, inclusief HIV
 • Bepaalde geneesmiddelen, waaronder bètablokkers en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen
 • Te veel blootstelling aan de zon
 • Te veel alcoholgebruik
 • Roken
 • Emotionele stress

Wanneer een dokter bezoeken?

Iedereen met een langdurige huiduitslag moet een arts raadplegen. Dit zou moeten leiden tot een accurate diagnose en medisch management.

Een huidspecialist diagnosticeert psoriasis meestal op uiterlijk en klinische geschiedenis alleen.

In zeldzame gevallen zullen artsen een huidmonster laten analyseren in het laboratorium na het nemen van een biopsie. Dit kan zijn om het te scheiden van andere mogelijke huidaandoeningen.

Kun je Psoriasis behandelen met essentiële oliën? natuurlijke remedies die worden gebruikt voor psoriasis