Essentiële Etherische oliën

Kunnen essentiële oliën helpen bij de behandeling van ADHD?

Kunnen essentiële oliën helpen bij de behandeling van ADHD?

essential oils - Kunnen essentiële oliën helpen bij de behandeling van ADHD?

Attention deficit hyperactivity disorder is een hersenaandoening die betrekking heeft op onoplettendheid, hyperactiviteit, impulsief gedrag of alle drie.

Het individu kan het moeilijk vinden om gefocust te blijven en ze kunnen uitdagingen aangaan met organisatorische vaardigheden. Ze vinden het misschien moeilijk om te onthouden of instructies op te volgen, en dit kan leiden tot schijnbaar onzorgvuldige fouten op het werk of op school.

Met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit ( ADHD ) zijn de symptomen chronisch, zodat ze lang kunnen aanhouden. Ze kunnen ernstig genoeg zijn om het dagelijks functioneren, leervermogen, sociale gewoonten en zelfs relaties te onderbreken.

Dit artikel gaat na of essentiële oliën kunnen worden gebruikt als een vorm van behandeling voor mensen met ADHD.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat zijn etherische oliën?
 2. Kunnen etherische oliën helpen bij ADHD?
 3. Hoe essentiële oliën te gebruiken
 4. Levensstijlveranderingen aanbrengen om ADHD te ondersteunen

Wat zijn etherische oliën

Essentiële oliën zijn natuurlijke oliën van planten die worden verkregen door extractie met koude pers of distillatie.

Essentiële oliën zijn geconcentreerde vormen van verbindingen die in verschillende planten worden aangetroffen. Ze worden normaal gemaakt door extractie met koude pers of distillatie.

Bij de extractie van koude persen wordt een grote hoeveelheid plantenmateriaal onder grote druk geperst totdat de natuurlijke verbindingen vrijkomen.

Destillatie omvat het plaatsen van plantaardig materiaal in een gesloten houder en het doorleiden van stoom of water om de verbindingen binnen de planten te extraheren. Wanneer het overtollige water wordt verwijderd, worden de geconcentreerde verbindingen die overblijven etherische oliën genoemd.

Essentiële oliën streven ernaar de hoogst mogelijke concentratie van nuttige verbindingen te bevatten.

Veel van deze verbindingen worden gebruikt of bestudeerd vanwege hun potentieel in de geneeskunde.

Kunnen etherische oliën helpen bij ADHD?

Kleine studies en anekdotisch bewijs hebben gesuggereerd dat sommige essentiële oliën kunnen profiteren van mensen met ADHD.

Er zijn geen aanwijzingen dat etherische oliën schadelijk kunnen zijn voor mensen met ADHD. Een zorgverlener kan een patiënt helpen om met sommige oliën te experimenteren om te zien of ze de symptomen verlichten.

Essentiële olie van lavendel

Iemand die hyperactiviteit ervaart met ADHD kan moeite hebben om zich ontspannen genoeg te voelen om te vallen of te blijven slapen.

Een recente studie uitgevoerd aan de Universiteit van Minnesota wees uit dat essentiële lavendelolie de slaap kan verbeteren.

De onderzoekers bestudeerden de effectiviteit van het inademen van essentiële lavendelolie voor mensen met slaapproblemen.

De resultaten gaven aan dat de deelnemers die essentiële olie van lavendel inhaleerden een betere slaapkwaliteit hadden dan degenen die dat niet deden.

Het gebruik van geïnhaleerde lavendelolie leek het welzijn van de gebruikers in de loop van de tijd te vergroten.

Vetiver essentiële olie

Als een persoon met ADHD moeite heeft om gefocust te blijven, kan essentiële olie van vetiver hen helpen alert te blijven en op de taak te blijven.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Intercultural Ethnopharmacology heeft de directe effecten gemeten die het inhaleren van essentiële oliën van vetiver heeft op de hersenen.

Degenen die essentiële olie van vetiver inhaleerden, vertoonden een toename van hun aandachtniveaus, en dit werd weerspiegeld in metingen van hersenactiviteit.

De onderzoekers merkten op dat de effecten van essentiële olie van vetiver van nut kunnen zijn voor leer- en geheugenprocessen. Het lijkt een stimulerend effect te hebben, zelfs bij lage inhalatie-doses, en het kan de alertheid en taakprestaties verbeteren.

Rosemary etherische olie

1,8-cineol is een van de belangrijkste verbindingen in rozemarijnolie. Studies kunnen suggereren dat het gebruik ervan de cognitieve prestaties kan verhogen.

De frisse geur van de gemeenschappelijke rozemarijn voor het koken van ingrediënten kan helpen om de geest scherp te houden.

Een studie gepost naar therapeutische vooruitgang in psychofarmacologie gekeken naar de effecten van een van de belangrijkste verbindingen in rozemarijn etherische olie, genaamd 1,8-cineole.

Het onderzoek toonde aan dat een hogere concentratie van deze stof in het lichaam resulteerde in betere prestaties op cognitieve tests.

De resultaten werden genoteerd in zowel snelheid als nauwkeurigheid. Mensen met hogere niveaus van de verbinding in hun lichaam beschreven zichzelf als meer tevreden voelen.

Meer studies zijn nodig om de bevindingen te bevestigen.

Andere essentiële oliën

Andere essentiële oliën zijn door veel mensen gebruikt voor veel verschillende symptomen van ADHD, met wisselende resultaten.

Essentiële oliën die nuttig kunnen zijn, zijn onder andere:

 • Wierook
 • Ylang ylang
 • bergamot
 • Eucalyptus
 • Citroen
 • cederhout

Een studie meldt dat hospice-patiënten die een handmassage kregen met oliën die bergamot, wierook en lavendel bevatten, bijvoorbeeld verlichting van symptomen van depressie voelden , hoewel het effect op de afzonderlijke componenten niet werd bestudeerd.

Bergamot wordt verondersteld antidepressieve eigenschappen te hebben , en een combinatie van scharlei en ylang-ylang kan ook de stemming verbeteren .

Van cederhouten olie wordt gezegd dat ze sederende effecten hebben, terwijl sommigen beweren dat zowel citroen- als wierookolie de focus kunnen verbeteren.

Er is echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs om de voordelen te bevestigen.

Hoe essentiële oliën te gebruiken

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en moeten daarom met zorg worden gebruikt. Voordat een essentiële olie wordt gebruikt, kan een arts u adviseren over mogelijke interacties met andere medicijnen.

Hier zijn drie geschikte manieren om essentiële oliën te gebruiken:

 • Inademen door een paar druppels toe te voegen aan een aromatherapie diffuser
 • Aanbrengen van verdunde oliën op plaatselijk niveau, om door de huid te worden opgenomen
 • Een paar druppels in een bad doen of in een hand- of voetbad

Het is belangrijk om essentiële oliën te verdunnen met een dragerolie voordat u ze op het lichaam legt. Voorbeelden van drageroliën omvatten olijfolie, kokosnootolie en druivenpitolie.

De hoge concentraties van verbindingen in de oliën kunnen reacties veroorzaken als ze onverdund ergens op het lichaam worden aangebracht.

Het is ook belangrijk om een ​​allergietest uit te voeren. Deze test kan worden uitgevoerd door een kleine hoeveelheid van het verdunde mengsel op een klein deel van het lichaam aan te brengen, zoals de rug van de hand.

Gebruik geen olie als er tekenen van allergie zijn zoals roodheid of brandende gevoelens.

Gebruik van essentiële oliën voor kinderen

Omdat het lichaam en het immuunsysteem van een kind nog in ontwikkeling zijn, is extra zorg nodig bij het gebruik van essentiële oliën.

Kinderen jonger dan 10 jaar wordt geadviseerd geen essentiële oliën te gebruiken die 1,8-cineol bevatten, zoals eucalyptus, rozemarijn of pepermunt.

De verbinding kan bij jonge kinderen reacties veroorzaken en moet daarom worden vermeden.

Levensstijlveranderingen aanbrengen om ADHD te ondersteunen

Stabiele veranderingen in levensstijl, zoals lichaamsbeweging, waaronder yoga, kunnen helpen om de geest te concentreren en in evenwicht te brengen.

Veel mensen vinden ook verlichting van ADHD-symptomen door vaste leefstijlveranderingen aan te brengen.

Bijvoorbeeld, het drinken van kruidentheeën zoals kamille kan een rustige gemoedstoestand bevorderen.

Evenzo kan een dieet dat rijk is aan omega-3 -vetzuren leiden tot een afname van ADHD-symptomen.

Veel mensen vinden verlichting van rusteloosheid door dagelijks te oefenen. Praktijken zoals meditatie, yoga en tai chi kunnen helpen om een ​​meer evenwichtige gemoedstoestand te creëren.

Medische behandelingen voor ADHD

Iedereen die is gediagnosticeerd met ADHD, moet behandelingsopties bespreken met een zorgverlener.

Een arts zal vaak stimulerende middelen voorschrijven om ADHD te behandelen. Stimulerende middelen zoals Ritalin, Adderall, Concerta, Vyvanse en Dexedrine hebben een effect op de chemie van de hersenen, wat de geest van de patiënt kalmeert. Nonstimulantia omvatten Strattera.

Er zijn bijwerkingen verbonden aan de meeste geneesmiddelen die worden gebruikt voor ADHD.

Het is belangrijk om met een arts samen te werken om de beste behandeling te vinden en eventuele alternatieve behandelingsopties met de arts te bespreken.